Getting "Vehicle phone requires service message" - Page 14 - Jeep Garage - Jeep Forum

Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK2 - > Trouble Shooting/Problems/Service

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #157  
Old 02-21-2015, 12:21 AM
Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 70
Thanks: 10
Thanked 10 Times in 9 Posts
Rep Power: 3182
cageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond repute
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

I have had issues including XM dropping out, frequent loss of traffic information and the vehicle phone requires service message. First time I talked to the dealer they said "can not reproduce", but second time I brought pictures of the screens. They are replacing the radio.

I don't think it will fix the issues, those are shoddy software and slow hardware. Putting in a different box with the same shoddy software and hardware won't make it work better. But it will punish them for specking a defective system in the first place.

I disagree that this is a generally good system. For $1000 you should get way better performance than a smart phone which, regardless of what Samsung or Apple would like you to believe, is only a couple of hundred bucks in hardware. Any decent tablet has a better display and vastly better performance than these expensive old fossils. I write embedded systems for a living, I've got 30 years experience on low powered embedded systems and these things are a decade out of date.

Reply With Quote
The Following User Says Thank You to cageordie For This Useful Post:
Sponsored Links
Advertisement
 
  #158  
Old 03-08-2015, 11:58 AM
Chi-One's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Dec 2010
Location: North Suburbs Chicago
Posts: 161
Thanks: 5
Thanked 8 Times in 5 Posts
Rep Power: 2394
Chi-One is on a distinguished road
Garage
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

Soooooooooooooooo, yesterday Service Dept. replaced the radio. Now, none of the apps work. After 2 hours on the phone with Jeep Customer Care and UConnect Customer Care the verdict is the Service Dept. should have synched the unit to the Uconnect server but did not do so. They opened a Star case and if they can't synch it, it'll be another trip to the dealer for service.
Reply With Quote
  #159  
Old 03-08-2015, 02:00 PM
Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 70
Thanks: 10
Thanked 10 Times in 9 Posts
Rep Power: 3182
cageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond reputecageordie has a reputation beyond repute
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

I got mine replaced on Friday, they used a 'previously enjoyed' unit which had someone else's radio stations and satellite stations still programmed. That seems unlikely if it had been through a proper repair and test cycle, at the very least extremely amateur. The 'new' one has no traffic information and the backup camera has a ghost image, which means either they didn't plug it in correctly or the RF circuitry in the head unit has some trashed components like a destroyed high pass filter or something (RF is not my thing, digital doesn't do this). I will be calling on Monday, this needs fixing and it just isn't my problem.
Reply With Quote
  #160  
Old 06-05-2015, 09:36 AM
New Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Drbsmithmd is on a distinguished road
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

Our 2014 Cherokee Limited just got out of the shop for the fourth time for this problem. They replaced the radio and I got about 10 miles before the message came on again. Now we're waiting on another part, a body module, to come in. They say it will 2 weeks to get the part. It took 2 weeks to get the new radio! I'm really concerned about the dealership's knowledge level. On the service notes we got back yesterday, it said that the service manager paired his Galaxy S4 with our car and took it for a test drive?????? He reported everything was working fine?????? They keep saying that the Bluetooth was faulty and there has never been a problem with our paired personal phones. Another concern is that it takes them so long to get parts. I do most of the mechanical work on my 1998 Jag and I can get parts for it in 3 days sent to my house. It takes them 2-3 weeks to get one part.
Reply With Quote
  #161  
Old 06-09-2015, 10:49 PM
Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Aug 2013
Location: Avon, Outer Banks, NC
Posts: 44
Thanks: 17
Thanked 15 Times in 9 Posts
Rep Power: 1285
jcil4ever is on a distinguished road
Angry Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

Quote:
Originally Posted by DjinnBabba View Post
The dealership ordered a new radio and pulled all my UConnect / SiriusXM info off the old unit. I'm assuming they'll do the transfer of services when the new unit comes in this week.
Quote:
Originally Posted by oilspot View Post
Hi, I've been reading this thread and just had a few questions. I have an August build, with second to last update of uconnect. I got an occasional phone error message late last year, and then nothing for a few months after the November update. Then this past week I got the phone requires service error message and my GPS shows my location about 50 miles away from my physical location.
Just curious: was this resolved for you? How? What are your build dates?

I've got a 14 Overland with about 45k and Aug 13 build. Radio software is up to date and maps are updated. Had the phone/911 error come up for the first time. After a reboot, my GPS has me 50-100 miles from where I am and appears to have no GPS signal, and the compass is wrong. I'm guessing it's an antenna/wiring issue. Traveling now, but I'll take it to the dealer when I get home, but wanted to see what, if anything, had worked first.
Reply With Quote
  #162  
Old 06-17-2015, 02:03 PM
Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Aug 2013
Location: Avon, Outer Banks, NC
Posts: 44
Thanks: 17
Thanked 15 Times in 9 Posts
Rep Power: 1285
jcil4ever is on a distinguished road
Unhappy Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

Just an update on my situation: So the problem happens whenever I use the Jeep. About 20 minutes into the drive, the clock stops updating (suggesting to me that it has lost GPS signal), and about 30 minutes in I get the service phone message.

I took it to the dealer today. The tech looked at it and found the TSB that pointed to the software update that fixed this for most people. However, my software had already been updated. He reflashed it to be safe. It looked ok to him, so he told me to try driving home and let him know how it went. Not too far into my trip, the same issues came up. I took it back, and he said the same errors were being reported, namely communication errors to devices like the HVAC system.

He said he thought it needed a new radio, which he said was $2700. Really thankful I bought MaxCare now... However, he said that the radios were super backordered. He said he also thought that they were coming out with a new model. From what I've heard, the MY15s have a slightly different radio, but it would be interesting to see if that would work in a MY14. Sigh...

The manager, who is away at training, is supposed to call me back Monday. We'll see...
Reply With Quote
  #163  
Old 06-17-2015, 03:40 PM
SnoFire's Avatar
The Negotiator
 
Join Date: Jun 2011
Location: Wisconsin
Posts: 5,063
Thanks: 70
Thanked 169 Times in 132 Posts
Rep Power: 391082
SnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond reputeSnoFire has a reputation beyond repute
Garage
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

Quote:
Originally Posted by jcil4ever View Post
Just an update on my situation: So the problem happens whenever I use the Jeep. About 20 minutes into the drive, the clock stops updating (suggesting to me that it has lost GPS signal), and about 30 minutes in I get the service phone message.

I took it to the dealer today. The tech looked at it and found the TSB that pointed to the software update that fixed this for most people. However, my software had already been updated. He reflashed it to be safe. It looked ok to him, so he told me to try driving home and let him know how it went. Not too far into my trip, the same issues came up. I took it back, and he said the same errors were being reported, namely communication errors to devices like the HVAC system.

He said he thought it needed a new radio, which he said was $2700. Really thankful I bought MaxCare now... However, he said that the radios were super backordered. He said he also thought that they were coming out with a new model. From what I've heard, the MY15s have a slightly different radio, but it would be interesting to see if that would work in a MY14. Sigh...

The manager, who is away at training, is supposed to call me back Monday. We'll see...

Your in the same boat as me. My radio is doing the same thing and the radio is on Backorder until June 26th (supposedly).
__________________
1997 Jeep Grand Cherokee Laredo Silver I6 - Sold
2001 Jeep Grand Cherokee Laredo Black 4.0 I6- Sold
2014 Jeep Grand Cherokee Limited Max Steel V6 - SOLD

2016 GMC Sierra 1500 Iridium Tungsten - Current
Reply With Quote
  #164  
Old 06-17-2015, 03:45 PM
Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Aug 2013
Location: Avon, Outer Banks, NC
Posts: 44
Thanks: 17
Thanked 15 Times in 9 Posts
Rep Power: 1285
jcil4ever is on a distinguished road
Thumbs up Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

Quote:
Originally Posted by SnoFire View Post
Your in the same boat as me. My radio is doing the same thing and the radio is on Backorder until June 26th (supposedly).
Thanks. Hopefully the replacement will fix it!
Reply With Quote
  #165  
Old 06-21-2015, 04:55 PM
Chi-One's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Dec 2010
Location: North Suburbs Chicago
Posts: 161
Thanks: 5
Thanked 8 Times in 5 Posts
Rep Power: 2394
Chi-One is on a distinguished road
Garage
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

FWIW: Dealer replaced my radio two months ago and no problems...........
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Chi-One For This Useful Post:
  #166  
Old 06-24-2015, 09:06 PM
New Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
irisheyes is on a distinguished road
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

Bought Jeep Grand Cherokee in June 2014, it has 6800 miles on it. It is garaged for most of the year. SO far, two back shocks have been replaced and the radio started this "phone requires service" I use the car when I am in the states and luckily I know my way around. THe SatNav had me 300 miles away from where I was.

Car was in the dealers for 3 hours radio wouldn't take software. New Radio ordered said it would be a few days. However, logged onto Sirius account and they have changed the radio already, still the same issue..... they say they are replacing the radio completely.

Waiting on the phone call at the moment..not too good for a brand new car.....
Reply With Quote
  #167  
Old 07-23-2015, 11:35 PM
Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Aug 2013
Location: Avon, Outer Banks, NC
Posts: 44
Thanks: 17
Thanked 15 Times in 9 Posts
Rep Power: 1285
jcil4ever is on a distinguished road
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

I'm going to post this in a few different threads because it relates to a few different issues people had. Hopefully this will make it more likely someone having a similar problem will find the solution. This might be helpful if you are suffering from any of the following:
  • Lost GPS signal/map location incorrect
  • Inaccurate time on the clock
  • Inaccurate compass
  • "Vehicle Phone Requires Service" error
  • No Request Code displayed under System Information

I have a '14 Overland with 8.4AN/RA4 radio (Aug 1 build). The Jeep is driven a lot with service done at the dealer and all software up-to-date. In May, I purchased the map update from HERE and installed it with no problems. I drove the Jeep for about a month, including a long trip or two, with no issues. After about a month, I got the "Vehicle phone requires service" message. I didn't think much of it. Then, I noticed the clock stopped updating, with the time frozen at when the phone error displayed. I figured it was a glitch and, while driving, rebooted the radio using the Mute + Enter combo. The system rebooted, with the clock still off. My GPS location was incorrect. The best I could tell was that it had saved my location when I last turned off the Jeep, and put me there when it restarted. Then it used the dead reckoning (where it uses vehicle motion to keep you moving on the map when it can't get GPS signal, mainly for parking garages and tunnels) to keep trying to track me. These problems would persist until I let it sit for several hours. Even after a meal, it would still be off; usually it had to sit overnight.

So, basically, after 15-30 minutes of driving, I would develop the following symptoms:
  • Clock would stop updating
  • Loss of GPS signal resulting in map location getting progressively inaccurate
  • Incorrect compass direction
  • Phone error message and red light on mirror
I took the Jeep to the dealer and described my problem, first to the person at the desk and then (thankfully) to the tech who was most familiar with UConnect. They had this problem before almost exactly with many Jeeps, and a software update had been issued along with a TSB. However, my software was up-to-date. He reflashed the software and cleared our the errors, but the problem persisted. Over a 2-3 visits he determined the radio needed to be replaced. It helped that I took a picture of the phone error message to show him.



I suddenly became thankful that I opted for the MaxCare warranty. After some issues with my warranty (another post for another day), I got the radio replaced. Though I asked the dealership to do this, they didn't move my Sirius XM subscription or check to see if the map update would work.


I was able to move the Sirius subscription pretty easily with an Order number for the service visit. I was expecting that my original Activation Code for my maps wouldn't work on the new radio and it didn't. So, I prepared to follow the instructions again for getting the needed Request Code, but the space for the Request Code under System Info was blank. I tried asking at the dealership, but the UConnect guy wasn't familiar with the Request Code, must less what to do if it was missing. I asked if they could relfash it/make sure it was linked to the Jeep/VIN correctly and they said they did.


What ended up (surprisingly) being the most help was UConnect Customer Service. I sent an e-mail and the first response I got was assigning me a Case Manager. My CM responded very quickly. We interacted most through e-mail, but she did call once. I was very impressed that she was persistent through a complicated issue that most companies, I think, would have just given up on or tried passing me off. She interacted with HERE on my behalf to get a new Activation Code. I was very impressed with how helpful she was.


So...what ended up getting the maps working? Well, we needed a Request Code, but my Request Code display was blank. However, whenever I inserted the map update USB, a Requester Code was displayed. Despite the sightly different names, I think the two codes work essentially the same, maybe even the same code. They both change whenever you power cycle the radio. No idea why it wasn't displaying under System Info, but the Requester Code worked! My CM got me a new Activation Code based off of the Requester Code, and my maps activated and installed. And, the Request Code now even shows up in the right place!


I know this might seem like a minor thing and/or a bit obsessive on my part, but it was nice to have someone on FCA's side who was helpful, and I hope this can helpful to anyone else having any of these problems.


Thanks for reading!
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jcil4ever For This Useful Post:
  #168  
Old 09-28-2015, 05:51 PM
New Member
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 1
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
jdaw74 is on a distinguished road
Re: Getting "Vehicle phone requires service message"

I have a 2015 Jeep GC limited with about 7300 miles on it. I have the same problem as explained above, and I thank you jcil4ever for pointing me in a direction! I took it to the dealer once to have the issue fixed, but as luck would have it the navi was correct when I got there. I've had the car for almost 2 months and it has not been working ever since the dealer installed the RFH flash update and replaced the front driver's headlamp. I'm really annoyed and I expected more from a $38,000 car. This is my first American made car and I don't like feeling this kind of regret about it.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Vehicle phone needs service" gwnewman1 Trouble Shooting/Problems/Service 8 04-03-2013 04:15 PM
" service electric break system " and " service 4WD system " Rexie1983 Troubleshooting/Problems 0 03-18-2013 07:48 AM
"Service 4wd system" message Kayak83 Troubleshooting/Problems 5 01-03-2013 05:50 PM
Strange-MIL is constant and now ETC light comes on with message "Check Gauges" oldgeezer Troubleshooting/Problems 4 01-18-2012 07:10 PM
Dreaded "Service 4WD System" Message DaBigBone Troubleshooting/Problems 10 01-09-2012 09:31 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 03:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by FCA US LLC. Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Mopar and SRT are registered trademarks of FCA US LLC.