Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK2 - > Trouble Shooting/Problems/Service

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #13  
Old 06-06-2013, 02:35 PM
studio1930's Avatar
Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: May 2013
Posts: 268
Thanks: 19
Thanked 21 Times in 13 Posts
Rep Power: 1213
studio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond reputestudio1930 has a reputation beyond repute
Garage
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

But will the problem come back after the system learns how you drive? I might try this as well since I have a very rough shifting system. Today I ran it to high RPMs in 1st and when I shifted to 2nd it over revved and sat in neutral for several seconds. Almost got rearended because of it.
__________________

__________________
--------------------------------------------------------
2014 Grand Cherokee Overland 4x4, Max Steel, Morocco Black int, ORA II, ATG

Reply With Quote
  #14  
Old 06-06-2013, 03:06 PM
Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: May 2013
Location: Orlando, FL
Posts: 73
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Rep Power: 707
siegs7 has a reputation beyond reputesiegs7 has a reputation beyond repute
How the heck do you get the negative terminal disconnected? I loosened the bolt but I cannot get it to remove from the battery terminal. Is there a trick at doing this?

Thanks!
__________________

__________________
Reply With Quote
  #15  
Old 06-06-2013, 03:34 PM
Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: May 2013
Posts: 327
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 10 Posts
Rep Power: 932
geox19 has a reputation beyond reputegeox19 has a reputation beyond repute
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

Quote:
Originally Posted by siegs7 View Post
How the heck do you get the negative terminal disconnected? I loosened the bolt but I cannot get it to remove from the battery terminal. Is there a trick at doing this?

Thanks!
loosen nut on terminal a lot then wiggle it carefully it will come off
__________________
Reply With Quote
  #16  
Old 06-06-2013, 04:10 PM
Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Apr 2013
Location: Connecticut
Posts: 269
Thanks: 7
Thanked 11 Times in 11 Posts
Rep Power: 961
marosenb has a reputation beyond reputemarosenb has a reputation beyond reputemarosenb has a reputation beyond reputemarosenb has a reputation beyond reputemarosenb has a reputation beyond repute
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

My transmission has given me all sorts of problems... the dealer and Chrysler keep blaming it on lots of different things. I have had a catalytic converter replaced, two oxygen sensors replaced, and the ABS module replaced.

Why am I posting about it here? Because today, as I was on my way to the dealer for a check engine light, the Jeep shut down on me. After a minute or two of blocking traffic and getting honked at, I got it restarted, and after it restarted, the transmission drove better than it has in a month. Much smoother, no hiccups as it tried to change gears, etc... Maybe the engine shutdown forced the same type of reaction that disconnecting the battery caused for you folks.
__________________
Reply With Quote
  #17  
Old 06-06-2013, 04:26 PM
Red Suns's Avatar
Member
My Jeep: 2014 6.4L SRT8 WK2
 
Join Date: May 2013
Location: PNW
Posts: 122
Thanks: 12
Thanked 7 Times in 7 Posts
Rep Power: 719
Red Suns is on a distinguished road
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

Quote:
Originally Posted by marosenb View Post
My transmission has given me all sorts of problems... the dealer and Chrysler keep blaming it on lots of different things. I have had a catalytic converter replaced, two oxygen sensors replaced, and the ABS module replaced.

Why am I posting about it here? Because today, as I was on my way to the dealer for a check engine light, the Jeep shut down on me. After a minute or two of blocking traffic and getting honked at, I got it restarted, and after it restarted, the transmission drove better than it has in a month. Much smoother, no hiccups as it tried to change gears, etc... Maybe the engine shutdown forced the same type of reaction that disconnecting the battery caused for you folks.
Holy crap! Your Jeep done did a "Blue Screen of Death". It sounds like these Jeeps are being run by a Microsoft Windows operating system! Problems with the Uconnect system...download an update. Tranny problems...reboot the Jeep!
__________________
Reply With Quote
  #18  
Old 06-06-2013, 05:12 PM
Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: May 2013
Location: Orlando, FL
Posts: 73
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Rep Power: 707
siegs7 has a reputation beyond reputesiegs7 has a reputation beyond repute
I tried again with no success. It looks like there is some sort of plug in the center. Does that need to get removed somehow before it will disconnect from the terminal?

Thanks.
Attached Images
File Type: jpg image-778912620.jpg (315.6 KB, 157 views)
__________________
Reply With Quote
  #19  
Old 06-06-2013, 05:36 PM
Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Apr 2013
Location: Connecticut
Posts: 269
Thanks: 7
Thanked 11 Times in 11 Posts
Rep Power: 961
marosenb has a reputation beyond reputemarosenb has a reputation beyond reputemarosenb has a reputation beyond reputemarosenb has a reputation beyond reputemarosenb has a reputation beyond repute
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

Quote:
Originally Posted by Red Suns View Post
Holy crap! Your Jeep done did a "Blue Screen of Death". It sounds like these Jeeps are being run by a Microsoft Windows operating system! Problems with the Uconnect system...download an update. Tranny problems...reboot the Jeep!
Even being annoyed right now, your post still made me laugh. Thanks!
__________________
Reply With Quote
  #20  
Old 06-06-2013, 06:07 PM
Jaxon217's Avatar
Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Mar 2013
Location: FTW, IN
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 689
Jaxon217 is on a distinguished road
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

Quote:
Originally Posted by siegs7 View Post
I tried again with no success. It looks like there is some sort of plug in the center. Does that need to get removed somehow before it will disconnect from the terminal?

Thanks.
No, it does look like there is a sort of rim at the top, but there isn't. I had a hard time getting mine off as well, but the terminal finally disconnected after wiggling and pulling up for a few minutes. Keep at it!
__________________
Reply With Quote
  #21  
Old 06-06-2013, 06:15 PM
Jaxon217's Avatar
Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Mar 2013
Location: FTW, IN
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 689
Jaxon217 is on a distinguished road
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

So I just gave this little "fix" a try this afternoon. Granted my Jeep only has 600 miles on it and might need some breaking it, but I definitely was a little annoyed at the transitions when downshifting at lower gears. Especially when coming to stop before a light - it definitely was not a smooth coasting ride. I disconnected the battery and let it sit for 30 min, and when i went out for a drive, it was noticeably better. Like other people said, I'm not quite sure why this helping the situation, but I'm really happy that it did. Also, just to note, I've been driving with eco mode off, so that wasn't the initial problem.
__________________
Reply With Quote
  #22  
Old 06-06-2013, 06:27 PM
bill_de's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 6,395
Thanks: 341
Thanked 368 Times in 319 Posts
Rep Power: 1801976
bill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond repute
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

Quote:
Originally Posted by siegs7 View Post
I tried again with no success. It looks like there is some sort of plug in the center. Does that need to get removed somehow before it will disconnect from the terminal?

Thanks.
If you can't get it off without excessive force, buy or borrow a battery terminal removal tool. They pull the clamp while holding the terminal down, avoiding damage to the battery.


---
__________________
If you need a shoulder to cry on ...

... pull over to the side of the road!
Reply With Quote
  #23  
Old 06-06-2013, 06:53 PM
Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 593
Rynn is on a distinguished road
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

Quote:
Originally Posted by geox19 View Post
I'm confused as to why this worked but whatever.
I would guess that dynamic parameters which are "learn" during driving are kept in memory and not flash storage. Disconnecting the battery resets the memory forcing the computer to restart the learning sequence. For some reason, the initial learning cycle does a poor job for some scenarios.

In theory, updating the software even with the same version would do the same without actually fixing the root cause.

Also possible the memory is not ECC and a bad memory bit mucked with the parameters, but given multiple reports of the same issue I would guess a software problem that occurs in some specific case. Tracking that down would be fun.

Obviously I'm only guessing...
__________________
Reply With Quote
  #24  
Old 06-06-2013, 07:24 PM
Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Apr 2013
Location: Harrisburg, PA
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 660
vedled is on a distinguished road
Re: I Think I Fixed My Rough Shifting 8sp Transmission

I would almost have to guess that there is some sort of default bank of data in there from the get-go to help with break-in of the transmission or something. Maybe disconnecting the battery clears all of that and allows a full learning process. In my mind, same concept as a default set of MPG data stored which would then affect the Average MPG value that the owner would actually get in the vehicle. Resetting it makes the calculations start from scratch.

Clearly just shooting from the hip here but I can't see the how battery disconnect would cause any issues. Might give it a shot tomorrow since there's already a few thumbs up here from others.
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2014 Transmission not Shifting gottubes Trouble Shooting/Problems/Service 15 04-30-2013 07:46 PM
Transmission shifting iwearpumas Troubleshooting/Problems 6 06-09-2012 04:58 AM
transmission shifting Delofter77 Trouble Shooting/Problems/Service 4 04-27-2012 02:43 PM
Transmission Shifting Problem txrancher74 Trouble Shooting/Problems/Service 12 06-05-2011 06:15 PM
Transmission shifting right? wjs81866 Trouble Shooting/Problems/Service 4 10-22-2010 09:14 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 01:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by Chrysler Group LLC.