Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK2 - > Trouble Shooting/Problems/Service

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 08-19-2013, 04:38 PM
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Southeast PA.
Posts: 173
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 994
Dave in Pa is on a distinguished road
Instrument Cluster Went Nuts!!

Up till today @ 5,591 miles I have not had one hiccup on my limited, nothing at all; even the 8 speed has not been too bad. Went to come home from work and after starting the ABS light, passenger seatbelt light, traction control light, parking brake light, and check engine light ALL stayed on! Shut-off & re-started it 3 times to no avail and drove home. No speedo either in digital or circle guage, does not work, only the tachometer and turn signals seem to work. Called the dealer and cannot look at it till Wednesday morning. I thought I had a keeper!Anyone else experience this particular problem? Very heartbroken. Dave
__________________

__________________
2014 Limited V-6 Tow Pkg 8.4 Cashmere & Light Frost
Reply With Quote
  #2  
Old 08-19-2013, 04:45 PM
greenwayer's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2005 6.4L WK
 
Join Date: Mar 2013
Location: Sunny California
Posts: 3,322
Thanks: 102
Thanked 176 Times in 148 Posts
Rep Power: 590234
greenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond reputegreenwayer has a reputation beyond repute
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

Some times a loose ground battery cable can do this. I would check that first. Hope I could help.
__________________

__________________
2005 Jeep Grand Cherokee 6.4L (The beast) (Fastest lifted WK) The Sparkly Build
2012 BMW X5 Turbo'ed (The b*tch)
1998 Jeep Grand Cherokee 4.0L (Ol' reliable)
Reply With Quote
  #3  
Old 08-19-2013, 05:08 PM
bill_de's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 6,661
Thanks: 385
Thanked 422 Times in 360 Posts
Rep Power: 1802394
bill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond repute
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

It's very common and no big deal. the lights will go out after a few starts with the exception of the mil ... it will take a couple more starts to go out. Everything will be working normally.

They have been aware of it for a while.

Mine happened at around 1,000 miles and they changed the pcm ... good since to 4,000 miles. For some they change the abs module.

Really, don't be too concerned.


---
__________________
If you need a shoulder to cry on ...

... pull over to the side of the road!
Reply With Quote
  #4  
Old 08-19-2013, 05:20 PM
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Southeast PA.
Posts: 173
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 994
Dave in Pa is on a distinguished road
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

Thanks for the info Bill, I feel better already that they will be able to deal with it. Hopefully will get the trans. flashed/updated at the same time. Thanks a lot! Dave
__________________
2014 Limited V-6 Tow Pkg 8.4 Cashmere & Light Frost
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2013, 05:36 PM
bill_de's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 6,661
Thanks: 385
Thanked 422 Times in 360 Posts
Rep Power: 1802394
bill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond repute
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

For more reading on the Christmas tree dash;

Jeep Garage - Jeep Forum


---
__________________
If you need a shoulder to cry on ...

... pull over to the side of the road!
Reply With Quote
  #6  
Old 08-19-2013, 05:42 PM
Premium Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: May 2013
Location: Colorado
Posts: 3,064
Thanks: 53
Thanked 140 Times in 132 Posts
Rep Power: 44756
lstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond repute
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

Quote:
Originally Posted by greenwayer View Post
Some times a loose ground battery cable can do this. I would check that first. Hope I could help.
There's allegedly a cable connector down just on the passenger side of where the transmission tunnel meets the dash, and there should be a service bulletin.

When you restart, was this right away, or did you wait until every indicator including the ones for the media plugins had gone dark?
Reply With Quote
  #7  
Old 08-19-2013, 06:47 PM
bertball50's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: central iowa
Posts: 269
Thanks: 62
Thanked 5 Times in 4 Posts
Rep Power: 1120
bertball50 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Dave in Pa View Post
Up till today @ 5,591 miles I have not had one hiccup on my limited, nothing at all; even the 8 speed has not been too bad. Went to come home from work and after starting the ABS light, passenger seatbelt light, traction control light, parking brake light, and check engine light ALL stayed on! Shut-off & re-started it 3 times to no avail and drove home. No speedo either in digital or circle guage, does not work, only the tachometer and turn signals seem to work. Called the dealer and cannot look at it till Wednesday morning. I thought I had a keeper!Anyone else experience this particular problem? Very heartbroken. Dave
I had all of those. It was a bad ground that needed to be replaced below the TIPM on the rail.
__________________
delivered 6-12-13 full review to come at 500 miles
2014 summit deep cherry red with jeep brown hemi.

Previous Jeeps:
1997 Limited
2004 Special Edition
2005 Rocky Mountain Edition (Wife's)
2006 Limited
Reply With Quote
  #8  
Old 08-19-2013, 07:14 PM
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Southeast PA.
Posts: 173
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 994
Dave in Pa is on a distinguished road
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

Thanks for the replies everyone, I made some notes to give to the service manager. I am pretty sure I waited for everything to go "dark" before I re-started but no luck. I will be curious tomorrow morning when I go to work what happens. Bill De has alleviated my "un-fixable" fear!! Dave
__________________
2014 Limited V-6 Tow Pkg 8.4 Cashmere & Light Frost
Reply With Quote
  #9  
Old 08-19-2013, 07:41 PM
bill_de's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 6,661
Thanks: 385
Thanked 422 Times in 360 Posts
Rep Power: 1802394
bill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond reputebill_de has a reputation beyond repute
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

Dave,

For whatever reason, according to documentation from uConnect, the Jeep does not totally shut off until you open and close the door. This was in the instructions for doing the software updates. So, unless you opened the door, the system may not have recognized your restarting the vehicle three times as restarting the system.

Good luck in the morning.


---
__________________
If you need a shoulder to cry on ...

... pull over to the side of the road!
Reply With Quote
  #10  
Old 08-20-2013, 05:05 PM
Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 740
AGRADELEOUS is on a distinguished road
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

Yeah, mine happened with about 300 miles or less on the car. I disconnected the negative terminal on the battery for 5-10 mins. It reset and hasn't happened again so far. 3300 miles on her now.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-04-2013, 11:39 AM
Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 181
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 1674
Yeti is on a distinguished road
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

Mine did this yesterday, :-(
Reply With Quote
  #12  
Old 10-04-2013, 09:45 PM
Senior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Boston
Posts: 1,129
Thanks: 10
Thanked 54 Times in 47 Posts
Rep Power: 74721
mswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond reputemswlogo has a reputation beyond repute
Re: Instrument Cluster Went Nuts!!

Quote:
Originally Posted by Yeti View Post
Mine did this yesterday, :-(
There is a recall for this problem. The TSB is not released yet.

Some have had it fixed with a new ABS Unit. The Recall is using a software only fix.

Search other threads with "Xmas tree" (ss in dash board lights up like one).
__________________

__________________
01-15-2015 Overland 3.6L Black W/Black Int, Advanced Technology Group, Zeigler Lifetime MaxCare
Tires: OEM 20"/Nokian 18"
Situational awareness: Beltronics STi-R+
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Instrument Cluster Removal Bluehighways Trouble Shooting/Problems/Service 1 03-16-2013 04:28 AM
GC Instrument Cluster Reliability tllapointe Trouble Shooting/Problems/Service 1 01-27-2013 08:38 AM
Instrument cluster question StephenE Troubleshooting/Problems 13 08-22-2011 04:05 PM
Instrument Cluster Problems swing4terps Grand Cherokee - WK 8 12-24-2010 02:27 PM
instrument cluster SvenskaJeepGuy Grand Cherokee - WK 18 12-31-2009 11:36 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 07:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by FCA US LLC. Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Mopar and SRT are registered trademarks of FCA US LLC.