Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK2 - > Trouble Shooting/Problems/Service

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #49  
Old 08-29-2013, 07:24 PM
Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 1 Post
Rep Power: 1244
Flocker is on a distinguished road
Re: Stall after start

Quote:
Originally Posted by bullrider718 View Post
Do you know if your chrysler case manager is from the parts expediting team? If so, do they know you're not driving your jeep as a result of this? At this point I trust exactly 0 of what my case manager tells me but apparently if they know that you can't drive your vehicle you get some sort of special status as far as getting the part to your dealership goes.
Yes and I've been told that its' been expedited. I heard from my Case Mgr once - when he was first assigned the case. Haven't heard from him since. My Dealer has been calling me daily...
__________________

__________________
Reply With Quote
  #50  
Old 08-30-2013, 04:33 PM
New Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
rojobull is on a distinguished road
Re: Stall after start

Unreal. I'm having the same exact problem. I have a 2011 Grand Cherokee Limited. It took them a week to figure out the problem was a bad TIPM and it's been 4 weeks since the part was ordered. Still no ETA.

I've called Chrysler multiple times and all they've done is refer me to some relationship manager that hasn't even called me yet. After doing a simple search online I see that Chrysler has had many problems with TIPM's on many of their models, including Wranglers. This has been happening for years and it is wide spread so it makes no sense that they don't keep these in stock. Seems to me like Chrysler knowingly sold these cars with a known defect instead of fixing them prior to selling the cars.

Meanwhile my jeep sits at the dealership lot, depreciating every day, while I make my payments, pay for my sirius subscription and insurance. They are paying for a rental but it's a Dodge Avenger. I don't know how much longer I can take this.

Ridiculous.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #51  
Old 08-30-2013, 04:39 PM
Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 538
bill hall is on a distinguished road
Re: Stall after start

I read on edmunds that as many 25000 2011 wk2 with this problem .most 40000 miles or more WHOA!!
__________________
Reply With Quote
  #52  
Old 08-30-2013, 04:45 PM
New Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
rojobull is on a distinguished road
Re: Stall after start

Wow. Mine is under 30K miles. And what's to say this same problem won't occur in the new 2014 models? I was seriously thinking about trading mine in for a new model but not feeling too good about that at the moment.
__________________
Reply With Quote
  #53  
Old 08-30-2013, 05:14 PM
Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 1 Post
Rep Power: 1244
Flocker is on a distinguished road
Re: Stall after start

Mine had 54K miles on it.

Dealer called again today to say they are still waiting on the TIPM. Still expecting delivery on 9/10.
__________________
Reply With Quote
  #54  
Old 08-30-2013, 08:04 PM
Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 538
bill hall is on a distinguished road
Re: Stall after start

Quote:
Originally Posted by rojobull View Post
Wow. Mine is under 30K miles. And what's to say this same problem won't occur in the new 2014 models? I was seriously thinking about trading mine in for a new model but not feeling too good about that at the moment.
I would buy another without max care warranty
__________________
Reply With Quote
  #55  
Old 08-31-2013, 08:42 AM
Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 1 Post
Rep Power: 1244
Flocker is on a distinguished road
Re: Stall after start

Quote:
Originally Posted by bill hall View Post
I read on edmunds that as many 25000 2011 wk2 with this problem .most 40000 miles or more WHOA!!
Could you post a link to the edmunds article?
__________________
Reply With Quote
  #56  
Old 09-03-2013, 11:05 AM
Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 1 Post
Rep Power: 1244
Flocker is on a distinguished road
Re: Stall after start

My Dealer just called. The TIPM arrived this morning. My Jeep will be ready this afternoon. No discussion on price vs. a recall item.

I'll let the group know how it pans out...
__________________
Reply With Quote
  #57  
Old 09-03-2013, 12:35 PM
New Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
skimmer8824 is on a distinguished road
Re: Stall after start

I just wanted to chime in again and see if everyone was having the exact same issue. In my case, after starting the vehicle it would run for less than two seconds and then engine would shut off. The vehicle would still be ON but the engine off. The red security light in the gauge cluster would also start flashing after the engine died. After turning the vehicle off, this would sometimes happen two or three more times in a row before the engine finally stays running. The occurances seem completely random, and it may happen several times a day to once a week.

This failure mode is described verbatim in the owners manual on page 19, and is caused when the vehicle detects an invalid key fob during the ignition sequence. Not having a full service manual, does anyone know if the TIPM can induce this failure with the Wireless Ignition Node (WIN) that is used for keyless enter and go?
__________________
Reply With Quote
  #58  
Old 09-03-2013, 01:10 PM
Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 1 Post
Rep Power: 1244
Flocker is on a distinguished road
Re: Stall after start

Quote:
Originally Posted by skimmer8824 View Post
I just wanted to chime in again and see if everyone was having the exact same issue. In my case, after starting the vehicle it would run for less than two seconds and then engine would shut off. The vehicle would still be ON but the engine off. The red security light in the gauge cluster would also start flashing after the engine died. After turning the vehicle off, this would sometimes happen two or three more times in a row before the engine finally stays running. The occurances seem completely random, and it may happen several times a day to once a week.
Exactly my issue. Read back through this thread... the TIPM controls many things, one of them being the fuel pump.
__________________
Reply With Quote
  #59  
Old 09-03-2013, 02:21 PM
Member
My Jeep: 2011 3.6L WK2
 
Join Date: May 2011
Location: Massachusetts
Posts: 305
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1485
hammer1234 is on a distinguished road
Re: Stall after start

After working fine for several months it just happened to me again yesterday...seems like it never happens to my spouse which is good because she drives the Jeep just about all of the time.

Could take it in but if it's only intermittent what can the dealer do to troubleshoot it?
__________________
Reply With Quote
  #60  
Old 09-03-2013, 02:34 PM
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 373
bullrider718 is on a distinguished road
Re: Stall after start

Quote:
Originally Posted by hammer1234 View Post
After working fine for several months it just happened to me again yesterday...seems like it never happens to my spouse which is good because she drives the Jeep just about all of the time.

Could take it in but if it's only intermittent what can the dealer do to troubleshoot it?
As someone who has been dealing with this for the past month, please please take my advice. BRING IT IN TO THE DEALERSHIP NOW. There has been a consistent 1 month+ wait for the TIPM part. Mine just arrived at the dealership today after it was ordered on August 8, and that was only after hounding Jeep about it for the past month. The dealership is still waiting for another 3 to arrive.

This problem will not go away and it will get worse, to the point where at best it will take 3+ attempts to start the vehicle to at worst completely stalling while you are moving (as it happened to me at 40mph).

Chances are the dealer will be familiar with the problem already and if not Chrysler definitely is. Keep on top of the dealer and Jeep until it is resolved and do not just ignore the problem, it will come back to bite you. Checkout the edmund's forum on this if you don't believe me.
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine stall Whilst Driving JoePistone Trouble Shooting/Problems/Service 24 08-19-2013 10:37 PM
Stall During Startup? litespeedz Trouble Shooting/Problems/Service 0 04-11-2011 12:28 PM
Stall while accelerating (5.7L) justin1569 Trouble Shooting/Problems/Service 13 04-01-2011 01:43 PM
Startup reverse stall? NHWK05 Grand Cherokee - WK 6 05-27-2010 09:44 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 05:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community