Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK2 - > Trouble Shooting/Problems/Service

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #73  
Old 09-05-2013, 10:17 AM
New Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
rojobull is on a distinguished road
Re: Stall after start

To my surprise I received a call from the dealership yesterday telling me my car was fixed. They had just received a few TIPM's that day and installed it right away. There was no cost for me as I am still under warranty.

As I was typing this I realized I hadn't tried to start it yet this morning after letting it sit all night.... It started fine. I'm hoping this problem has been resolved.

After driving around the Dodge Avenger rental they gave me for the past 5 weeks it felt strange to drive my Cherokee. Glad to have it back.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #74  
Old 09-06-2013, 05:40 AM
Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 682
bill hall is on a distinguished road
Re: Stall after start

Put 400 miles on my wk2 yesterday with no issues stop and started 12 times .Seems that I have better throttle response could this be. Or maybe I haven't gotten use to my wk 2 hemi after driving rentals for the last 6 weeks.. Good luck with everyone with tipm repairs.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #75  
Old 09-12-2013, 12:38 PM
Member
My Jeep: 2011 3.6L WK2
 
Join Date: May 2011
Location: Massachusetts
Posts: 305
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1629
hammer1234 is on a distinguished road
Re: Stall after start

Took my GC in and they replaced the Wireless Ignition Node (supposedly there was a STAR case on the issue). Hoping this will fix things for me and I'm glad I have MaxCare if something else is needed.
__________________
Reply With Quote
  #76  
Old 09-14-2013, 09:55 AM
Member
My Jeep: 2011 WK2
 
Join Date: Apr 2011
Location: Detroit Area, Michigan
Posts: 23
Thanks: 9
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1366
walle1jm is on a distinguished road
Re: Stall after start

Hey all - this is my first post but I figured I should weigh in.

I just started having this same issue you all are describing on my '11 Jeep GC. Started yesterday evening when leaving work. Tries to start when pressing ignition button and then dies. Did it again this morning and took about the 5th try before it maintained RPMs and stayed running.

Took it to the dealer this morning and they could not get me in (which I expected), so I have an appointment this Monday for them to DX. I will let you guys know how it goes as well.

Thanks to all who have given support on this forum as I have found a lot of helpful information!
__________________
Reply With Quote
  #77  
Old 09-17-2013, 09:00 AM
Member
My Jeep: 2011 WK2
 
Join Date: Apr 2011
Location: Detroit Area, Michigan
Posts: 23
Thanks: 9
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1366
walle1jm is on a distinguished road
Re: Stall after start

Dealer just called and confirmed they are replacing TIPM and on back order and will call in a few days with part status. I am in rental provided by dealership.

I went ahead and filled out the Google Form as well - let's hope we can get some resolution behind this issue all of us are having.
__________________
Reply With Quote
  #78  
Old 09-17-2013, 03:51 PM
Member
My Jeep: 2011 3.6L WK2
 
Join Date: May 2011
Location: Massachusetts
Posts: 305
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1629
hammer1234 is on a distinguished road
Re: Stall after start

For those of you with the TIPM issue...when the Jeep stalled did the alarm light flash? Think that symptom is what pointed to the WIN and/or keyfob in my case...
__________________
Reply With Quote
  #79  
Old 09-18-2013, 09:57 AM
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 516
bullrider718 is on a distinguished road
Re: Stall after start

TIPM was replaced about two weeks ago...
Just had the start issue again today

Going back to dealership Friday.
__________________
Reply With Quote
  #80  
Old 09-18-2013, 10:09 AM
jacko15's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Feb 2013
Location: Pennsylvania's North Shore
Posts: 2,195
Thanks: 214
Thanked 172 Times in 137 Posts
Rep Power: 89725
jacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond repute
Re: Stall after start

Just wondering...has anyone had this issue with a '14 JGC?
__________________
Mine: 2014 Overland 4x4 V6, ORA II, billet silver/black, Michelin LTX M/S 2's, MaxCare Lifetime, delivered 4-13-'13
Wife's Jeep: 2008 Compass Sport 4x4, 2.4L I4 DOHC, CVT, Lifetime powertrain warranty
Reply With Quote
  #81  
Old 09-18-2013, 10:55 AM
padgett's Avatar
Premium Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Orlando
Posts: 1,569
Thanks: 0
Thanked 24 Times in 21 Posts
Rep Power: 80283
padgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond repute
Re: Stall after start

That sure sounds like either a fuel pump or a run wiring issue.

There is usually an ignition bypass when starting to make sure the ignition gets full power while cranking that disengages when the starter drops out & the normal "run" circuit takes over.

Similarly if the fuel pump does not kick in immediately, it may sputter on the residual when starting then die. The difference is that usually if it is a fuel pressure issue and you try again immediately, nothing will happen. If run wiring it may sputter and die.

Would think that either would set a code.
Reply With Quote
  #82  
Old 09-18-2013, 11:42 AM
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 182
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Rep Power: 1590
vikingdave is on a distinguished road
Which wire goes from TIPM to fuel pump ?

My 2011 Hemi WK2 is also experiencing starting problems because the TIPM is not powering up the fuel pump (sometimes) which causes low fuel pressure during startup. The dealer has no idea when I can get a new TIPM.

Anyway, does anyone know which wire leads to the fuel pump from the TIPM box? I'm planning on putting a good old fashioned prime button in until I can get my TIPM replaced.
__________________
Reply With Quote
  #83  
Old 09-18-2013, 07:33 PM
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 182
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Rep Power: 1590
vikingdave is on a distinguished road
My WK2 now has a manual fuel pump switch

Because I will possibly have to wait several weeks to get a replacement TIPM I went ahead and wired a manual fuel pump switch to the fuel pump relay on the TIPM today.

It works perfectly, but even after it starts if I turn the fuel pump off the engine will immediately die. I was under the impression that the fuel pump only had to be running during start, but at least with my car that is not the case.

I'm not recommending that anyone try this, but for me it did get me back in business. I wound up going to 16 gage wire, as the thinner stuff would get warm to the touch.
Attached Images
File Type: jpg photo.jpg (464.2 KB, 18 views)
File Type: jpg photo2.jpg (245.0 KB, 15 views)
__________________
Reply With Quote
  #84  
Old 09-19-2013, 12:20 PM
Member
My Jeep: 2011 WK2
 
Join Date: Apr 2011
Location: Detroit Area, Michigan
Posts: 23
Thanks: 9
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1366
walle1jm is on a distinguished road
Re: Stall after start

Daily call to the dealer confirmed part is on order with no ETA. He initially said he showed 1000 of them in transit but also 1000 of them on backorder.

I am still in rental provided by dealer but with no ETA and all of the rest of you having the same issue I'm wondering if we have any hope for getting this part in in the next few weeks.

Also, I never had any codes or dash lights come on to indicate any issues. The vehicle appeared to be running as normal.
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine stall Whilst Driving JoePistone Trouble Shooting/Problems/Service 24 08-19-2013 10:37 PM
Stall During Startup? litespeedz Trouble Shooting/Problems/Service 0 04-11-2011 12:28 PM
Stall while accelerating (5.7L) justin1569 Trouble Shooting/Problems/Service 13 04-01-2011 01:43 PM
Startup reverse stall? NHWK05 Grand Cherokee - WK 6 05-27-2010 09:44 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 04:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by Chrysler Group LLC.