WK2 not starting - ideas?? - Jeep Garage - Jeep Forum

Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK2 - > Trouble Shooting/Problems/Service

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 06-09-2015, 10:14 AM
New Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 0
MFLucky is on a distinguished road
WK2 not starting - ideas??

Hi Everyone,

This is my first post on these forums so please be gentle with me

I live in Melbourne Australia and own a 2011 WK2 GC Limited 70th Anniversary Edition (5.7). I bought this car brand new in June 2011 and seemingly contrary to what is to follow, I absolutely love this car!

I have had a few issues over the last year or so - unfortunately as I use my car for work, I exceeded the 100,000 km warranty by the end of 2013.

In April 2014 I suffered the well known (now) fuel pump relay issue in the TIPM. Chrysler Australia refused to acknowledge the issue and would not entertain the possibility of warranty even though it was a major issue in the US at the time. As I needed the car going, I fixed it myself by splicing an additional relay in parallel with the fuel pump relay. Problem solved!

Then in May 2014 the vehicle developed a misfire in cylinder 2 which rapidly got worse. Long story short - the issue was a seized roller on the exhaust lifter which had over time destroyed the camshaft. Again, Chrysler Australia refused to entertain the notion that this was a warranty issue and that this was not an issue that had developed overnight. My belief is that this roller was probably seized if not from brand new at least for some time. The pricing of the parts locally was ludicrous so I bought everything I needed from the US and had it shipped over. I arranged my own repair and everything has been good - until now!

A couple of weeks ago I was driving on the freeway and a notification alarm came up saying "System Voltage High" or something similar. Almost immediately, the radio shut off then turned back on, the wipers turned on and another alarm popped up telling me to"Service Park Assist System". These symptoms continued repeating every minute or so until I could find somewhere safe to pull over. I thought I could smell smoke when I pulled over (might have imagined it) and immediately shut the car down. Now the car will not start at all. I have an ELM327 bluetooth dongle and the error codes I get are something to do with charging system "F" field and transmission range not detected (which I assume is why it won't start). I have again contacted Chrysler and they have again refused to assist. I have had the car towed to my home and it has sat there since.

Does anyone have any ideas as to what may have failed or alternatively, does anyone know of anyone in Melbourne that may be able to help with diagnosis? I am hesitant to take it back to the dealer based on my previous experiences although if there are no other options I suppose I will have to.

I apologize for my first ever post being a plea for help but I'm really struggling with this situation at the moment and don't quite know what to do next.

If you got this far - Thanks for reading

Reply With Quote
The Following User Says Thank You to MFLucky For This Useful Post:
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-09-2015, 10:35 AM
jacko15's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2014 3.6L WK2
 
Join Date: Feb 2013
Location: Pennsylvania's North Shore
Posts: 2,707
Thanks: 283
Thanked 296 Times in 231 Posts
Rep Power: 91307
jacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond reputejacko15 has a reputation beyond repute
Re: WK2 not starting - ideas??

You might want to check out this thread:
TIPM Recall

Some have had the entire tipm module replaced.
__________________
Mine: 2014 Overland 4x4 V6, ORA II, billet silver/black, Michelin LTX M/S 2's, MaxCare Lifetime, delivered 4-13-'13
Wife's Jeep: 2008 Compass Sport 4x4, 2.4L I4 DOHC, CVT, Lifetime powertrain warranty
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jacko15 For This Useful Post:
  #3  
Old 06-09-2015, 11:19 AM
padgett's Avatar
Premium Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Orlando
Posts: 1,807
Thanks: 0
Thanked 40 Times in 37 Posts
Rep Power: 82236
padgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond repute
Re: WK2 not starting - ideas??

Any time I see multiple simultaneous failures, I look for a bad ground somewhere. This was a common problem in '14 but had not heard of it in an '11. Of course something could have been jostled when the cam was replaced. I'd make sure all of the grounds are tight first.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to padgett For This Useful Post:
  #4  
Old 06-10-2015, 07:08 AM
New Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 0
MFLucky is on a distinguished road
Re: WK2 not starting - ideas??

Quote:
Originally Posted by jacko15 View Post
You might want to check out this thread:
TIPM Recall

Some have had the entire tipm module replaced.
Yeah I got the recall notice 2 months ago. Because I have modified it by adding an extra relay, they won't touch it now. I might remove the relay and put it back to standard once I get it going again just to get the recall done. First things first - I need to get it going again before anything else.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-10-2015, 07:11 AM
New Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 0
MFLucky is on a distinguished road
Re: WK2 not starting - ideas??

Quote:
Originally Posted by padgett View Post
Any time I see multiple simultaneous failures, I look for a bad ground somewhere. This was a common problem in '14 but had not heard of it in an '11. Of course something could have been jostled when the cam was replaced. I'd make sure all of the grounds are tight first.
You could well be right, although I was driving the car for 11 months since the cam was replaced without an issue. I read that the engine wiring loom can rub through to ground at the rear of the motor but everything looks fine there. I've had a good look around the car - haven't found anything yet.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-10-2015, 11:33 AM
padgett's Avatar
Premium Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Orlando
Posts: 1,807
Thanks: 0
Thanked 40 Times in 37 Posts
Rep Power: 82236
padgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond reputepadgett has a reputation beyond repute
Re: WK2 not starting - ideas??

OK, to be more explicit I was also looking at the "System Voltage High". With a bad ground you can get also voltage spikes and multiple erratic failures.

That said was any work done just before this started ? That area would be the first place I look.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-10-2015, 05:44 PM
Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 25
Thanks: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 585
cgx238 is on a distinguished road
Re: WK2 not starting - ideas??

Quote:
Originally Posted by jacko15 View Post
You might want to check out this thread:
TIPM Recall

Some have had the entire tipm module replaced.


same happened to me 2011 Grand Cherokee Laredo
i had to change the entire tipm module
Reply With Quote
Reply

Tags
wk2

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mod ideas for '06 laredo? ideas welcome! 06WK1 Visual Modifications 1 12-31-2014 05:54 PM
Need some custom bumpersticker ideas for my POS 2014 WK2 PhatAssWJ Grand Cherokee - WK2 - 4 10-11-2013 11:16 PM
ZJ Not starting...??? Navigtor Grand Cherokee - ZJ 21 11-06-2012 08:52 PM
Help! Really want to get black grille for WK2 Laredo X. Any ideas GoBuffs17 Interior/Exterior/Visual 10 02-09-2012 03:42 PM
Not starting... Gunswinger Troubleshooting/Problems 8 04-03-2010 09:26 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 03:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by FCA US LLC. Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Mopar and SRT are registered trademarks of FCA US LLC.