Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 02-12-2013, 12:11 AM
supergreek50's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Nov 2012
Location: Auburn, AL
Posts: 44
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 658
supergreek50 is on a distinguished road
Garage
2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

Hey yall,

I recently started having an issue with my jeep where he just refuses to start. No whining or even trying to turn over. When I turn the key, the lights and radio all come on and don't dim when i turn it to start, but the engine just doesn't kick up like it normally does. It's happened a couple of times and usually ends up working again later. I don't think its the battery - the jeep's response to the key turn was completely unchanged even during a jump. I heard a couple of clicks under the hood when I had someone else turn the key. Almost like there was a message being sent with nothing to respond to it. Could use any ideas/advice you're willing to throw at me. Thanks!
__________________

__________________
War Eagle!

"Shhh... My COMMON SENSE is tingling..."
-Deadpool
Reply With Quote
  #2  
Old 02-12-2013, 12:24 AM
2005JGC's Avatar
Senior Member


My Jeep: 2005 4.7L WK
 
Join Date: Nov 2010
Location: Portland, OR
Posts: 2,751
Thanks: 51
Thanked 69 Times in 58 Posts
Rep Power: 1652922
2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute2005JGC has a reputation beyond repute
Re: 2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

typically your symptoms indicate a failed starter solenoid, replaced with a starter assembly.
__________________

__________________
2005 Jeep Grand Cherokee - Gone but not forgotten!

Reply With Quote
  #3  
Old 02-12-2013, 01:06 AM
Hitchhiking
My Jeep: 2008 6.1L SRT8
 
Join Date: Nov 2011
Location: middleburg fl
Posts: 909
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 10 Posts
Rep Power: 0
kennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond reputekennzz05 has a reputation beyond repute
Re: 2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

get out the meter and ck for power going to starter
some of this may help

http://www.jeepforum.com/forum/f67/2...ation-1273568/

and

https://www.google.com/search?q=08+g...hrome&ie=UTF-8
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 02-12-2013, 02:02 AM
Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 63
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 658
Triplecrown is on a distinguished road
Re: 2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

Sometimes when a starter going bad is you will still be able to start up just fine, you may also experience 'clicking'. Another symptom is nothing happens when you turn the key.

Luckily, least in my opinion, the starting/charging system is not that complicated. You should check your battery cables for good connection and free of corrosion, same for your battery terminals. If you're not able to figure your problem out, then you may want to consider having it looked at, just to save you time and headache. Hopefully you have a relationship with your dealer or local garage. Either way, you need your WK to be dependable!! You don't wanna have to wonder if your ride is going to start when you go out to the parking lot! Back to what I was saying, I have literally replaced DOZENS of starters, and most have had some of the symptoms you're describing. Your solenoid can be bad, too, but when you start replacing those items, it's best to swap out the starter too.
__________________
2006 Jeep Grand Cherokee (WK)
3.7 L V6, 4x4 Quadra I, Stone White
Reply With Quote
  #5  
Old 02-12-2013, 08:38 PM
supergreek50's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Nov 2012
Location: Auburn, AL
Posts: 44
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 658
supergreek50 is on a distinguished road
Garage
Re: 2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

thanks for all the info! I'll have to try the simpler fix first, then progressively go more complex/expensive if the problem isn't solved.
__________________
War Eagle!

"Shhh... My COMMON SENSE is tingling..."
-Deadpool
Reply With Quote
  #6  
Old 02-13-2013, 01:32 PM
Strongjeff's Avatar
Project Six Shooter
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Sep 2012
Location: Songwon, South Korea
Posts: 4,275
Thanks: 98
Thanked 161 Times in 155 Posts
Rep Power: 10878
Strongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond repute
Garage
Re: 2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

i had an issue like this a while back, it turned out that the positive cable on the starter was loose
__________________
2008 JGC, Grey Stone Metallic SRT-6
MODS-http://www.jeepgarage.org/f5/project-six-shooter-build-thread-68955.html
Reply With Quote
  #7  
Old 02-13-2013, 01:34 PM
supergreek50's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Nov 2012
Location: Auburn, AL
Posts: 44
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 658
supergreek50 is on a distinguished road
Garage
Quote:
Originally Posted by Strongjeff View Post
i had an issue like this a while back, it turned out that the positive cable on the starter was loose
How do I access that to check it? Due to the sudden onset of the problem shortly after a little roughish riding, that sounds plausible
__________________
War Eagle!

"Shhh... My COMMON SENSE is tingling..."
-Deadpool
Reply With Quote
  #8  
Old 02-13-2013, 01:48 PM
Strongjeff's Avatar
Project Six Shooter
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Sep 2012
Location: Songwon, South Korea
Posts: 4,275
Thanks: 98
Thanked 161 Times in 155 Posts
Rep Power: 10878
Strongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond repute
Garage
Re: 2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

well your gonna have to get under it on the drivers side with i beleive eighter a 9/16 or 14mm wrench or a ratchet (your prefference) and check to see if it's loose. it will be the larger wire on the solenoid
__________________
2008 JGC, Grey Stone Metallic SRT-6
MODS-http://www.jeepgarage.org/f5/project-six-shooter-build-thread-68955.html
Reply With Quote
  #9  
Old 02-13-2013, 01:56 PM
Strongjeff's Avatar
Project Six Shooter
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Sep 2012
Location: Songwon, South Korea
Posts: 4,275
Thanks: 98
Thanked 161 Times in 155 Posts
Rep Power: 10878
Strongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond repute
Garage
Re: 2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

well i gota get back to work, check the cables on the starter. if they are tight, then i would take it and have the starter tested. it may be going bad as 2005JGC stated
__________________
2008 JGC, Grey Stone Metallic SRT-6
MODS-http://www.jeepgarage.org/f5/project-six-shooter-build-thread-68955.html
Reply With Quote
  #10  
Old 02-21-2013, 08:41 PM
antsjeep's Avatar
Member
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Feb 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 762
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 10 Posts
Rep Power: 8685
antsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond reputeantsjeep has a reputation beyond repute
Re: 2008 3.7L Laredo Not Starting, All Lights and Gauges Working

I had the exact issue with my '08 with only 20k ish on the odo... turned out to be a bad PCM and an ignition module. I specifically remember having my X drive me over my spare key fob thinking that was the problem, but still wouldnt start. No click, no nothing, just the entire dash lighting up and flashing at me. Tried a jump start and still nothing. So after ruling out a few obvious things I calling Jeep roadside. They set me up with a free tow to the dealer and the dealer replaced everything under my factory warranty (after waiting 2 days for parts). I bitched enough at them about being stuck at work, etc, etc... that i was able to get a free loaner (Dodge Avenger) to beat the piss out of

Just hope its not your PCM... it can cost you $$ (especially at a dealer) if your not under extended warranty.
__________________
2008 WK Laredo 4x4
RC 2.5" Lift, Bilstein HD, Monroe LL, 265/70/17 General Grabber AT2, JK Moabs, 1.25" spacers, K&N 57 Series, PW Mod,
DDM 5k Lows, VLED 6K LED Fogs, Stillen Covers, 15% front tint, BA System, Infinity 3.5" dash, JL Audio 250/1 & StealthBox
Reply With Quote
  #11  
Old 02-23-2013, 04:51 PM
supergreek50's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Nov 2012
Location: Auburn, AL
Posts: 44
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 658
supergreek50 is on a distinguished road
Garage
Looking like it was the starter or a piece of it. Replaced it and no more issues. Thanks for the help guys!
__________________
War Eagle!

"Shhh... My COMMON SENSE is tingling..."
-Deadpool
Reply With Quote
  #12  
Old 02-25-2013, 01:08 PM
supergreek50's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Nov 2012
Location: Auburn, AL
Posts: 44
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 658
supergreek50 is on a distinguished road
Garage
Alrighty, I spoke too soon. Got a brand new starter (and belt tensioner, but that's another story), garage guys said battery was fine. Worked great for about 3 days. Then it decided to start that bullcrap up again. Only difference was this time the first time I went to start it up I got a half-crank and then he quit on me and acted like he did before. All electrical stuff interior etc working great. No start.
__________________

__________________
War Eagle!

"Shhh... My COMMON SENSE is tingling..."
-Deadpool
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
01 gc laredo hard starting...help please djluski Troubleshooting/Problems 14 06-17-2012 09:41 AM
backup lights not working 01grand Troubleshooting/Problems 8 03-24-2012 10:36 AM
Dash lights stay on no gauges wj 4.7 ricky881 Troubleshooting/Problems 1 02-11-2012 02:34 PM
WJ - Brake lights not working... QBNKID Troubleshooting/Problems Discussion 11 05-03-2010 11:26 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 03:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community