Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 06-12-2012, 03:07 AM
Member
My Jeep: 2010 5.7L WK
 
Join Date: Feb 2012
Location: Sydney, Australia
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 982
tsandu is on a distinguished road
Parking Sensors randomly going of

Hi all, I have a 2010 overland model grand cherokee, that came standard with front and back parking sensors. About 2 months ago, the front left sensors started playing up.

Intermitently they would go from nothing (ie one green led), to BEEEEEEP (ie all green and all red LED's). This is only happening on the front left. All the other sensors are working perfectly.

I could be moving, or stopped when they go of. It does not gradually go up.. it goes from nothing to full (and BEEEEEEP) instandly. sometimes it lasts a second, other times it lasts for over 10 seconds where i just disable it by pressing the button.

It "appears" to be much worst during wet weather. Although, when its wet, if I go outside, and completely try all the 3 sensors with a tissue.. It still goes of.. So i dont think its the water on the sensors making it trigger the problem.

As the car is under warranty, I have taken it to the Jeep dealer 3 times so far. First time, they said they cleaned the sensors.. at the dealer seemed fine.. 5 mins out of the dealers carpark, they play up again. 2nd time, they removed the bumper bar, cleaned and checked the connections and wiring. Again, in the carpark was fine, then few mins after, started playing up. 3rd time.. The delear took all the sensors of, checked them, found one faulty, also changed the control box (under rear seat).. in carpark was fine.. few min drive, they played up again.. STRANGELY after a few days (mostly dry weather, but a 1 or 2 light showers), the sensors behaved themselves for almost 1 week. Not one time did they go of.. Then it started raining heavily again.. and now.. they are agian going of randomly, even after its not raining, and sensore cleaned.

This is only happeneing on th left side. the right side, as well as the left and right rear scensore are working perfectly.
Also when its working, the distances work fine. So when parking, booth the front left and right would go from one led.. to 2.. then 3.. then 4.. al the way up to the 2 red ones.. they both work in sync.. as though the sensor are working perfectly.

Any ideas? its driving me nuts.. and i am sure the dealer as well.

Thanks in advance
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 06-12-2012, 12:43 PM
JMLoughrey's Avatar
Member
My Jeep: 2007 3.7L WK
 
Join Date: Aug 2011
Location: Farmington, CT
Posts: 520
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Rep Power: 73027
JMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond reputeJMLoughrey has a reputation beyond repute
Re: Parking Sensors randomly going of

I would request the dealer take the vehicle and drive it for a couple days. See if they can get it to happen. I know the service manager at my jeep dealer took my car for a few days when i was having an intermitant issue with my WK after i just purchased it. Worked well and i got a good laugh when i got a phone call at 1045pm and the jeep shut off on him on his way home. exactly what it was doing to me.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 06-12-2012, 09:56 PM
Member
My Jeep: 2010 5.7L WK
 
Join Date: Feb 2012
Location: Sydney, Australia
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 982
tsandu is on a distinguished road
Re: Parking Sensors randomly going of

unfortunately last time.. they did have it for 3 days
they are not denying that the issue exists.. they are baffled as to how to fix it. They have said they will contact Jeep USA to see what they say. (I am in Australia, so dealing with a Sydney branch of Jeep Australia). Currently I am waiting for Jeep USA to get back to Jeep Australia, with ideas on how to fix it.. i started this thread just incase anyone else has had the same issue, I can pass on any information to the Jeep dealer to help fix the issue.
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 07-31-2014, 04:25 AM
Member
My Jeep: 2013 3.0L WK2
 
Join Date: Jan 2013
Location: Australia
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 648
Seamus4225 is on a distinguished road
Re: Parking Sensors randomly going of

Have you checked the connector to the back of that sensor? I just wonder if it is not on securely and then it rains moisture maybe able to get in the connector to cause the problem? I would take it off, clean it out with a contact cleaner then refit it.
Otherwise place a piece of black tape over the sensor, which takes that sensor out of the equation without disabling the rest of the system. If it still goes off then it might be that sensor having an internal fault, if you know the connection is good. You could always swap it with a sensor from another position on the front to check.
__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rear parking sensors/camera billyp Trouble Shooting/Problems/Service 22 12-13-2012 01:15 AM
Parking sensors question (retrofitting) shortysmash Grand Cherokee - WK 3 04-28-2012 07:32 PM
Would rear bumper guard block rear parking sensors? Sudin36 Grand Cherokee - WK2 - 4 06-16-2011 04:17 PM
Anybody have any issues with their parking sensors? CougarCruiser Grand Cherokee - WK 10 12-21-2009 09:34 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 04:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community