Transmission Over Temp - Page 2 - Jeep Garage - Jeep Forum

Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #13  
Old 09-10-2014, 05:56 PM
Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1700
CBeluga3 is on a distinguished road
Re: Transmission Over Temp

I have a 2009 JGC; last night I parked my car, came back 20 min later car wouldn't turover and TRANSMISSION OVER TEMP displaying on the control panel. Any ideas? I have read everything from starter to sensor. Nothing definitive. But my car won't start at all, not even a turn over. I tried getting a jump, headlights came on but that is it. It has been 23 hours since it began. Some people have gotten their car to start after several hrs., some have not had any issues with the car not starting. I can't believe this code comes on for so many different outcomes; all of these different problems do not raise the temp of the tranny or the temp of the sensor. It doesn't make any sense. Does anyone from Jeep have any ideas about this? I'm at such a loss. The dealership in my area doesn't have the greatest service dept. and I called to see if they could look at it, they said they might get to it tomorrow but that doesn't even seem to be useful from what I've read b/c the dealers don't know what the problem is either. UGGG!!! Any help would be greatly appreciated.

Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #14  
Old 09-10-2014, 06:12 PM
Frango100's Avatar
The beast from Brazil

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 7,267
Thanks: 17
Thanked 366 Times in 353 Posts
Rep Power: 529382
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Transmission Over Temp

When you try to start, do you hear a slight click from under the hood (from the starter relay). If you do hear that, then most probably your starter failed, or the wiring to/from it (corrosion at end lugs). If you donīt hear a click, then your starter relay could be faulty (sits in PDC under hood, just swap it with an equal relay from the PDC), or your park/neutral safety switch inside the transmission is faulty (messing with the shift lever sometimes helps), or your ignition switch is faulty. Ofcourse there is also some wiring which could be the problem or even a fuse.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #15  
Old 09-10-2014, 08:09 PM
Laredo2006's Avatar
Member
My Jeep: 2006 4.7L WK
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 332
Thanks: 18
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 2300
Laredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond repute
Garage
Re: Transmission Over Temp

Have you ever changed the battery? If not, could very well be that.
Reply With Quote
  #16  
Old 09-22-2014, 05:37 PM
Combat's Avatar
Member
My Jeep: 2006 5.7L WK
 
Join Date: May 2012
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 195
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 6 Posts
Rep Power: 1884
Combat has a reputation beyond reputeCombat has a reputation beyond repute
Garage
Re: Transmission Over Temp

Was there ever any resolve to this trans over temp message I've been dealing with this message for a. While now?
__________________
(06' Black JGC Limited with FULL SRT8 Body Kit, SRT8 Roof Rails and Mopar Spoiler, Mopar Front Bumper Grill Badge, Hemi345 BADGE, Diablo Trinity Programmer W/91 Performance Tune from ST Motorsports,SheraDon Stage 3 Performance Transmission + 2800 Stall, Inertia Performance Heads, Inertia Spartan Plus Cam, Srt8 Headers/Exhasut Manifolds, Full SRT8 Corsa Exhaust System W/ Reso Delete, Brian Quick 5" tips, 20% UD Pulley, 85mm Ported TB, K&N 77 Series CAI, Jet Flow 180* T-Stat, Billet Catch Can, 22 Inch Flat Black Factory Reproduction SRT 8 Replicas, Eibach Lowering Springs, Power Stop Rotors, Painted Red Calipers, Bosh Iridium Plugs, Shorty Billet Antennae, Limo Tint All Around with Mopar Matte Black Front Window Decal) and Jeep Black Ops Paramedic Hood
[SIGPIC][/SIGPIC]
Diablo Trinity Tuner(Best 1/4 13.29 @ 103mph,-Best 1/8 8.45 @ 84mph -Best 0-60 4.79sec
Reply With Quote
  #17  
Old 09-22-2014, 05:41 PM
Laredo2006's Avatar
Member
My Jeep: 2006 4.7L WK
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 332
Thanks: 18
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 2300
Laredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond repute
Garage
Mine stopped. I had a few starter and battery gunk things cleaned it happened once more afterwards than it went away when the weather cooled off but who knows...

This looks like a more reliable fix though found it on another jeep site:

Any body with this concern should let the dealer know about STAR case # S1421000016 and have the Powertrain Control Module replaced. You have an 8 year/80,000 mile warranty.

Good luck keep us posted.
Reply With Quote
  #18  
Old 06-10-2016, 03:43 PM
New Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 3
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
cvm09 is on a distinguished road
Re: Transmission Over Temp

How many of y'all replace the PCM and had success? I own a 2005 JGC 5.7l Hemi that throws Trans Over Temp on a daily basis.
Reply With Quote
  #19  
Old 06-10-2016, 03:57 PM
New Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 3
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
cvm09 is on a distinguished road
Re: Transmission Over Temp

Did you find a fix for this issue?
Reply With Quote
  #20  
Old 06-10-2016, 04:48 PM
Combat's Avatar
Member
My Jeep: 2006 5.7L WK
 
Join Date: May 2012
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 195
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 6 Posts
Rep Power: 1884
Combat has a reputation beyond reputeCombat has a reputation beyond repute
Garage
Re: Transmission Over Temp

My fix was to replace the pcm. I only replaced the pcm after my hand held tuner stated that it was no longer able to communicate with the pcm or tcm. It was pretty much the last thing i replaced among a long line of things that finnaly seemed fix the trans overtemp issue. Its been about four months and it has never come back.

Overall, if its the pcm giving you trouble then i believe other signs of failure will eventually show up, if not already noticeble.

What i replaced: outcome:
1. Battery. No fix
2. Starter + wiring No fix
3. Transmission. No fix
4. Electronic shift module. No fix
5. Ignition module. No fix
6. Refurbished Pcm. Fixed
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Combat For This Useful Post:
  #21  
Old 06-10-2016, 09:37 PM
Laredo2006's Avatar
Member
My Jeep: 2006 4.7L WK
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 332
Thanks: 18
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 2300
Laredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond reputeLaredo2006 has a reputation beyond repute
Garage
Re: Transmission Over Temp

Guy at the dealer told me to ignore the transmission over temp message if nothing else was going on.

It's been 3-4 years and nothing has happened so I just ignore it. It tends to come on once or twice a month every summer.

If your transmission oil isn't hot when it comes on I'd ignore it. You can even pull over and check the transmission oil pan with a heat gun I was told..
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Laredo2006 For This Useful Post:
  #22  
Old 06-14-2016, 01:46 PM
New Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 3
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
cvm09 is on a distinguished road
Re: Transmission Over Temp

Quote:
Originally Posted by Combat View Post
My fix was to replace the pcm. I only replaced the pcm after my hand held tuner stated that it was no longer able to communicate with the pcm or tcm. It was pretty much the last thing i replaced among a long line of things that finnaly seemed fix the trans overtemp issue. Its been about four months and it has never come back.

Overall, if its the pcm giving you trouble then i believe other signs of failure will eventually show up, if not already noticeble.

What i replaced: outcome:
1. Battery. No fix
2. Starter + wiring No fix
3. Transmission. No fix
4. Electronic shift module. No fix
5. Ignition module. No fix
6. Refurbished Pcm. Fixed

Thanks for all the info and your quick reply.

What other issues or signs of failure were you experiencing? The only issues that I've noticed on mine: radio/navigation occasionally turning on and off repeatedly (has done it 2 or 3 times), Auto High Beam option turning on and off on its own occasionally, and radiator fan on at full blast when transmission over temp message pops up. Also, the Service Tire Pressure System message is on because of a failing tpms sensor but that's been on for a while now.
I've also noticed (not sure if it's related) that on cold start ups it idles at around 7-800 rpm right away. Other cars I've had idle higher on cold start ups and the rpms gradually drop as the vehicle is warmed up. Not sure if that's just how the Hemi motor operates?

Trans Over Temp message has popped up 3 times already today. Looking at purchasing a refurb pcm but wanted to get a little more info from your experience before I ordered it. Thanks again and hope to hear from you.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
coolant leak - rad cap - temp gauge rvtifer Troubleshooting/Problems Discussion 9 12-22-2010 03:23 PM
Transmission clunk Phatcharger Troubleshooting/Problems 12 06-27-2010 08:44 AM
Transmission cooler? sanitarium16 Grand Cherokee - WK 12 06-21-2010 06:59 PM
Which transmission do I have? magradze Troubleshooting/Problems 5 04-07-2010 02:54 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 12:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by FCA US LLC. Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Mopar and SRT are registered trademarks of FCA US LLC.