Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK > Engine Performance/Intake/Exhaust

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 12-17-2011, 01:15 PM
Member
My Jeep: 2007 5.7L
 
Join Date: Dec 2011
Location: So. Florida
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 973
Filly1sock is on a distinguished road
Just shuts off?

Can anyone direct me to the right spot to research if this has already been discussed or share some insight on my '07 5.7 G.C. shutting off in a stop-n-go rush hour type situation? I bought this truck a month ago & twice now it has shut off while in gear & it is NOT low/no gas. Both times I was in stop-n-go traffic and just creeping forward, brake, creep forward then brake type situations.

The truck sometimes revs up a few hundred rpms while at a red light & the dash lights get real bright & then all goes back to normal meaning my rpm at the red light goes back to around 550/600rpms & the lights go back to normal.

I tend to think what causes the rpm surge may be linked to what causes the truck to shut off at low rpms like during rush hour traffic or like when you're looking for a parking space while idling by spot after spot.

I'm new to this site so if this needed to have been put elsewhere I apologize but if anyone can throw me anything helpful I am saying now, "Thanks!"
__________________

__________________
Filly1sock is hoping for the best all the time, expecting the worst most of the time & trying to stay prepared for this time & next! :thumbsup:
Reply With Quote
  #2  
Old 12-17-2011, 02:02 PM
Escape's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Michigan
Posts: 1,911
Thanks: 0
Thanked 26 Times in 25 Posts
Rep Power: 113179
Escape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond repute
Re: Just shuts off?

How many miles on the Jeep?
Do you have a catchcan?
Have you cleaned the throttlebody?
Are there any codes?
Is the battery the original one?
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Forged, Stroked, Blown, Bottle Fed & More
Reply With Quote
  #3  
Old 12-17-2011, 03:18 PM
JeepCoop's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2007 5.7L WK
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles, CA
Posts: 6,745
Thanks: 360
Thanked 75 Times in 72 Posts
Rep Power: 1892533
JeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond repute
I've had this very same thing happen a few times so I'd like to know too. Even took it to Jeep and they found nothing... I've got 65k everything has been changed and good (I'm very meticulous about maintenance)
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
|Build Thread

Reply With Quote
  #4  
Old 12-17-2011, 04:57 PM
BigTicket13's Avatar
Member
My Jeep: 2005 4.7L WK
 
Join Date: Oct 2011
Location: Macomb, MI
Posts: 437
Thanks: 0
Thanked 13 Times in 10 Posts
Rep Power: 9414
BigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond reputeBigTicket13 has a reputation beyond repute
Re: Just shuts off?

I wouldt do all the above and consider changing the TPS (throttle position sensor) I had a very similar problem with my Jeep until I replaced this part. It was about 20 buck with a lift time warranty.

While doing that though I did a full tune up (4.7) and cleaned the TB.

My symptoms where irregular RPMs in a stopped position bot parked and stopped at a light with the vehicle in drive. Stalled once or twice if I remember correctly.

Also with my 4.7 a catch can is no required, and I am not sure of the reason behind this on the 5.7, but I have seen on numerous threads that it is needed on a 5.7.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 12-17-2011, 05:47 PM
FlyinRyan's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2002 4.7L WJ
 
Join Date: Jul 2009
Location: Fort Myers, Florida
Posts: 2,801
Thanks: 33
Thanked 30 Times in 29 Posts
Rep Power: 88572
FlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to FlyinRyan
Re: Just shuts off?

Quote:
Originally Posted by BigTicket13 View Post
I wouldt do all the above and consider changing the TPS (throttle position sensor) I had a very similar problem with my Jeep until I replaced this part. It was about 20 buck with a lift time warranty.

While doing that though I did a full tune up (4.7) and cleaned the TB.

My symptoms where irregular RPMs in a stopped position bot parked and stopped at a light with the vehicle in drive. Stalled once or twice if I remember correctly.

Also with my 4.7 a catch can is no required, and I am not sure of the reason behind this on the 5.7, but I have seen on numerous threads that it is needed on a 5.7.

It is not NEEDED on either, but highly recommended. I would put one on a 4.7 too, the oil doesnt make it onto the TB, it just pools in the intake manifold plenum instead. Put a lit camera into there and you will see it for yourself.
__________________
Due to my workload, please do not PM me as I do not regularly check my PMs. Thank you :)
Reply With Quote
  #6  
Old 12-18-2011, 12:01 PM
just501's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1465
just501 is on a distinguished road
Re: Just shuts off?

My '08 Hemi has this issue too, stalls at low to no speed and only starts after returning the key to off then back on. Only code I've seen was for thr ASD relay. My issues only started after replacing the plugs, possibly disturbing the harness. Some owners have relocated wire harness to coil packs and so far have solved the issue. There is a lenghty thread on this issue on another forum.
__________________
2008 WK Overland 5.7 Hemi QDII
1999 WJ Limited 4.7 QTII
1968 Pontiac Firebird 400 4-speed
Reply With Quote
  #7  
Old 12-18-2011, 07:20 PM
JeepCoop's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2007 5.7L WK
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles, CA
Posts: 6,745
Thanks: 360
Thanked 75 Times in 72 Posts
Rep Power: 1892533
JeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond repute
I'm getting a p0884 code. Anyone else throwing any codes?
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
|Build Thread

Reply With Quote
  #8  
Old 12-18-2011, 08:15 PM
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1699
snooker is on a distinguished road
Re: Just shuts off?

Quote:
Originally Posted by just501 View Post
My '08 Hemi has this issue too, stalls at low to no speed and only starts after returning the key to off then back on. Only code I've seen was for thr ASD relay. My issues only started after replacing the plugs, possibly disturbing the harness. Some owners have relocated wire harness to coil packs and so far have solved the issue. There is a lenghty thread on this issue on another forum.
I've got the same issues on my 08 as well. It seems to be a pretty common problem for which there may be no easy solution. My 08 Hemi only has 30000 miles on it and it has been stalling on me since it had about 15000 miles. I changed the egr but that did nothing. The RPMs will fluctuate at idle about once a week and it will shut off at idle about once every 3-4 months. The problem is not severe but annoying.
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 12-18-2011, 08:40 PM
lll2for3lll's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2005 3.7L WK
 
Join Date: Dec 2010
Location: North Myrtle Beach, SC
Posts: 6,329
Thanks: 486
Thanked 60 Times in 58 Posts
Rep Power: 469707
lll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond reputelll2for3lll has a reputation beyond repute
Garage
Re: Just shuts off?

Sounds like an electronic issue. A sensor or something. Vacuum issue maybe. EGR valve?
__________________
Jeep: 2005 WK | OME Lift Kit & 1.5 Rear Coil Spacers (3" of lift front & rear) | 255/75/17 BF Goodrich Mud Terrain KM1 on stock wheels (no spacers) | SCT Tuner with 93 Octane Tune | Fastman TB | K&N 77 Series | Pioneer 7" Double Din | Pioneer D-Series 6 Speaker Upgrade | Custom Rear Peek-A-Boo Camera | 5K TRS XB35 HID Bulbs & Mini Morimoto Retrofitted Projectors | Parking Lights Deleted | PIAA 510 in OEM foglight location modded for OEM foglight harness | 6K V-LEDS Reverse | 5K V-LEDS License Plate | 6K V-LEDS Interior | Custom Overhead Console Blue Ambient Light | LXHarness Complete Blue Interior Upgrade | 5% on top of 20% Tint & 50% on the whole windshield | Debadged
Bike: 2009 Yamaha Raven R1 | CrossPlane | Far from stock | Quicker/Faster than your SRT
Reply With Quote
  #10  
Old 12-25-2011, 12:47 AM
Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 1679
DirtyFrank is on a distinguished road
Re: Just shuts off?

So I'll chime in here too...

2007 5.7L, 92K miles

Have had the jeep since Jan 2008 and 17K miles. Do all maintenance myself. Oil, plugs, did starter, Volant CAI installed, right front wheel bearing replaced, FRP ported TB.

Stalling started Oct 2011, after 3 times, was getting P0884 and ASD trouble code. Took it to dealer, replaced ignition switch ($300).

Worked for about a month but eventually stalled again. Next trip to dealer they flashed all Modules ($200). Eventually stalled again.

Found this thread : Stalling Issue - 2007 Hemi WK

Since I am guilty of overfilling figured this was it. Removed gas cap, still had stalling. Didn't fill over 1/2 tank, still had stalling. In an attempt to rule out EVAP system, I unplugged the purge solenoid. That worked for about a week and it's stalled each of the last 3 days.

Stalling occures:
Stopped at idle, engine just cuts out - quick turn of the key and starts right back up
Cruising at idle, engine just cuts out - Have to bump into neutral and start, won't start in Drive at speed. This happened while towing my boat, very alarming
At speed accelerating - Engine kind of jump starts itself.

During stalling I get the ding, check engine light comes on but the only code I get is the P0884, start up at speed.

So to continue trouble shooting here are my next steps:
- replace EVAP charcoal cannister
- replace EVAP purge solenoid
- Replace EGR valve
- Replace Throttle Position Sensor (TPS)

Not sure what else to do after that, maybe check plugs again and verify gaps.

If anyone has ideas, I'm open to them. Be nice to keep this thread going since it seems others have stalling issues as well.

Merry Christmas!!!
__________________
Reply With Quote
  #11  
Old 12-25-2011, 10:05 AM
FlyinRyan's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2002 4.7L WJ
 
Join Date: Jul 2009
Location: Fort Myers, Florida
Posts: 2,801
Thanks: 33
Thanked 30 Times in 29 Posts
Rep Power: 88572
FlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to FlyinRyan
Re: Just shuts off?

Wiring harness ....
__________________
Due to my workload, please do not PM me as I do not regularly check my PMs. Thank you :)
Reply With Quote
  #12  
Old 01-03-2012, 12:07 PM
JeepCoop's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2007 5.7L WK
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles, CA
Posts: 6,745
Thanks: 360
Thanked 75 Times in 72 Posts
Rep Power: 1892533
JeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond reputeJeepCoop has a reputation beyond repute
Mine just did it again. Gas light is on. Threw codes P 0884, P 0688. Anyone?!
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
|Build Thread

Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cell phone shuts on and off 2011Laredo Trouble Shooting/Problems/Service 2 03-11-2011 10:57 AM
HID sometimes shuts off tman4024 Visual Modifications 154 02-20-2010 10:25 PM
2000 4.7 shuts off tj389 Engine Performance/Intake/Exhaust 1 11-29-2009 02:20 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 11:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community