Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Engine Performance/Intake/Exhaust

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 01-15-2012, 09:46 AM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1073
sandkwagers is on a distinguished road
Starting Problems 4.7

Recently purchased 2000 grand cherokee lmtd. Wife din't pay attention to heat gauge and blew head gasket. Decided to just pull engine and replace with another. Got new one in, cranks over, but doesn't start. Noticed something I thought was odd. Prior to cranking over electric cooling fan comes on. Is this normal? Does anyone have suggestions on what may be happening. Looked simple enough, just plug and play. This isn't my first engine pulled. My first with so many electronics though. Thanks
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 01-15-2012, 11:23 AM
cheapjeep's Avatar
Amber Instigator
My Jeep: 1997 2.5L TJ
 
Join Date: Sep 2010
Location: Vintondale Pa.
Posts: 3,105
Thanks: 97
Thanked 68 Times in 64 Posts
Rep Power: 331926
cheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond repute
Garage
Re: Starting Problems 4.7

Were the engines the same year and did you use the ecm that was on your Jeep?
__________________

__________________
Dave'04 Overland,I don't even remember what I did to it anymore.

Quote:
Originally Posted by TJXJWJ View Post
OK, fine...I'll admit...some amber lamps are good, and necessary.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-15-2012, 03:21 PM
Scottina06's Avatar
JeepGarage Founder
My Jeep: 2014 6.4L SRT8 WK2
 
Join Date: May 2009
Location: Berea, Kentucky
Posts: 49,258
Thanks: 868
Thanked 981 Times in 693 Posts
Rep Power: 7717896
Scottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond repute
Garage
Re: Starting Problems 4.7

I would double check all connections...and yes...what year did the replacement come from? You may have to swap the tone rings
__________________
SCOTT
The HARDER you work...the LUCKIER you are!
2014 REDLINE red Jeep SRT "BLOODIED\BlackOps CFR Edition" 1 of 1
2013 JKU Wrangler 10A-stormtrooper'ed, JW Speaker and more!
Previous JEEP rides-
2013 Jeep Grand Cherokee SRT-deep cherry
2006 Jeep Grand Cherokee Laredo-inferno red



Twitter-The_Jeep_Guy
Instagram-thejeep_guy

Reply With Quote
  #4  
Old 01-15-2012, 03:53 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,922
Thanks: 9
Thanked 93 Times in 88 Posts
Rep Power: 525877
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Starting Problems 4.7

Was there no problem with the cooling fan before the problem with the headgasket? If you didn't change the PCM, the problem is probably with the relay under the right headlight assy.
Did you check for any DTC set, regarding the no start issue?
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #5  
Old 01-15-2012, 03:55 PM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1073
sandkwagers is on a distinguished road
Re: Starting Problems 4.7

Engine came out of 2001, but I made sure it was 16t and not 32t and used existing ecm. Just checked for fuel, not getting nor am I getting spark, shot with starter fluid. Would the engine crank with a bad crankshaft sensor.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 01-15-2012, 03:59 PM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1073
sandkwagers is on a distinguished road
Re: Starting Problems 4.7

I never noticed the fan coming on that early before. Where is this sensor located. And when you say Dtc set what do you mean? do you mean Top dead center. I assumed this engine would figure out timing on its own given the fact that it computerized. Thanks
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 01-15-2012, 03:59 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,922
Thanks: 9
Thanked 93 Times in 88 Posts
Rep Power: 525877
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Starting Problems 4.7

Yes, the engine will crank normally when the crank sensor is bad. But does the fuelpump run for the first 3 sec. after switching ignition on? Did you check the fuses?
With DTC i ment : diagnostic trouble code (key dance)
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #8  
Old 01-15-2012, 04:03 PM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1073
sandkwagers is on a distinguished road
Re: Starting Problems 4.7

I haven't rechecked connections yet, have checked for fuel and spark have neither. Would crankshaft sensor stop fuel and spark. Engine has same 16t to 16t swap no difference and not HO Thanks
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 01-15-2012, 04:10 PM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1073
sandkwagers is on a distinguished road
Re: Starting Problems 4.7

Tried the turning key on rapidly 3 times to get code but nothing, not getting any code. Have noticed the Key symbol in upper right hand corner come on, but goes off few seconds after taking key out. I am not getting any fuel to rail, and I don't hear any pump come on.
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 01-15-2012, 05:54 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,922
Thanks: 9
Thanked 93 Times in 88 Posts
Rep Power: 525877
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Starting Problems 4.7

You didn't get any code, but did it show "DONE" then in the odometer?
It looks if the PCM is dead. Did you check all fuses in PDC and junction block?
The key symbol is from the SENTRY key system. When the light is on, it normally means that there is a problem in the system or with the key.
An other member had this same light on and finally found a fuse from the auto shutdown relay blown. After new fuse all was ok.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #11  
Old 01-15-2012, 07:54 PM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1073
sandkwagers is on a distinguished road
Re: Starting Problems 4.7

Nothing happened, odometer didn't say done or any code. I turned the key on and off three times and left on fourth time, no change. I've checked relay and fuse in engine compartment all looks good. Relay from another device that was working. It wouldn't be with the key, haven't done anything with that, would it. Haven't looked at auto shutdown relay, is that in the box in engine compartment or somewhere else? thanks for all the feedback Frango100
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 01-15-2012, 09:22 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,922
Thanks: 9
Thanked 93 Times in 88 Posts
Rep Power: 525877
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Starting Problems 4.7

Auto shutdown relay is indeed in the power distribution center under the hood. Which relay did you check sofar?
Check fuses 6, 16, 19 and 26 in the power distribution center. For some reason the PCM is not getting power. Also check all the connectors, to be sure that they are well inserted.
__________________

__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ZJ Not starting...??? Navigtor Grand Cherokee - ZJ 21 11-06-2012 08:52 PM
Jeep has problems starting nrlewellen47 Engine Performance/Intake/Exhaust 3 11-11-2011 10:56 PM
Starting problems vwkg Engine Performance/Intake/Exhaust 8 08-10-2011 01:27 PM
Delay in delivery is starting to cause me problems.... rdalcanto Grand Cherokee - WK2 - 3 11-22-2010 10:34 PM
Problems with 2000 4.7 v8 starting StoneCold Engine Performance/Intake/Exhaust 13 02-15-2010 11:09 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 07:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community