Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 06-28-2013, 10:27 AM
New Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
TRADERJAX is on a distinguished road
Talking 2002 Overland Rad Fan Issues

My Overland has been overheating intermittently and I suspect the hyd rad fan. Previously the temp gauge would hold steady when driving, but when I stopped or slowed down, the temp would climb beyond normal. As I said this was intermittently, say once every 3-4 months. Lately though it is happening more frequently and I have noticed the fan seemed to be making more noise than usual. Here is what I have found. At idle, the fan is not turning at all. When the engine is off and I try to turn the fan by hand, it turns but with not easily. This could be normal due to it being a hydraulic motor. I disconnected the temp sensor and started it up and the fan came on at full speed. It was quite noisy, more than just rushing air. Didn't seem normal and much to loud. But again, if the fan is at full speed when engine is at higher rpms while operating, this may be a normal operating noise.
So my thoughts are that the bearings or some other internal component is binding, not allowing the fan to turn at idle. But when full hyd pressure is applied, it will operate, albeit with noise. Not knowing enough about the circuitry, I don't know it the fan relay would be suspect. I'm thinking not, as the fan will operate. Power steering resv is full.
Just looking for any ideas. Thought about buying a used fan assembly, but I could be buying the same issue just further down the road. I will have to get the check engine light reset now, so I may have them check it out. Hate to pay them for a repair I can do. Just want to know I'm fixing the problem. Thanks
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 06-28-2013, 10:42 AM
cheapjeep's Avatar
Amber Instigator
My Jeep: 1997 2.5L TJ
 
Join Date: Sep 2010
Location: Vintondale Pa.
Posts: 3,105
Thanks: 97
Thanked 68 Times in 64 Posts
Rep Power: 331925
cheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond repute
Garage
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

What codes are you getting with the key dance?
__________________

__________________
Dave'04 Overland,I don't even remember what I did to it anymore.

Quote:
Originally Posted by TJXJWJ View Post
OK, fine...I'll admit...some amber lamps are good, and necessary.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-28-2013, 11:46 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,918
Thanks: 9
Thanked 92 Times in 87 Posts
Rep Power: 525872
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

When in high speed mode, the fan is making a lot of noise. If you get mechanical noises, then ofcourse something could be wrong with a bearing. I would give it a change with some WD40 on the bearing (as far as you can get to it at least) and see if it would start spinning.
There is no relay for this fan, it should spin with approx 500 rpm all the time, or ramp up when the engine becomes too warm. The solenoid valve on the fan housing is energized directly by the PCM, but without any electrical power it should still run the 500 rpm.
On my jeep i can spin the fan by hand easily when the engine is off, but i hear a slight bearing noise since quite some time already. I tried some lubricant in spray, which made the noise go down.
I never tried it, but wonder if the unit can be disassembled and bearings be changed when necessary. (ofcourse jeep says you can not, but that doesn't say anything)
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #4  
Old 06-28-2013, 01:15 PM
New Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
TRADERJAX is on a distinguished road
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

CheapJeep, the only codes I have are P0118 - coolant temp sensor which I assume is from disconnecting the sensor so I could test the fan at full speed. The other is P0325 - #6 Knock Sensor which I have had intermittently in the past. Mechanic thinks it might be caused by the #6 coil pack.
I am also going to put some WD40 as suggested and see if it might loosen up. Frango100, you say you can turn your fan easily by hand. That is not the case with mine. I'll let you know if the WD does anything. I also wondered about disassembling the hyd motor. I have read other posts where they have been but not sure of the results. That will be my last course of action before buying a new fan assembly.
Thanks
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 06-28-2013, 01:58 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,918
Thanks: 9
Thanked 92 Times in 87 Posts
Rep Power: 525872
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

P0325 = knock sensor bank 1 circuit, has nothing to do with ignition coil #6.
There are only two knock sensors, one for each bank. Can be that the sensor is bad, or a wiring problem.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #6  
Old 06-28-2013, 10:09 PM
cheapjeep's Avatar
Amber Instigator
My Jeep: 1997 2.5L TJ
 
Join Date: Sep 2010
Location: Vintondale Pa.
Posts: 3,105
Thanks: 97
Thanked 68 Times in 64 Posts
Rep Power: 331925
cheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond repute
Garage
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

Quote:
Originally Posted by TRADERJAX View Post
CheapJeep, the only codes I have are P0118 - coolant temp sensor which I assume is from disconnecting the sensor so I could test the fan at full speed. The other is P0325 - #6 Knock Sensor which I have had intermittently in the past. Mechanic thinks it might be caused by the #6 coil pack.
I am also going to put some WD40 as suggested and see if it might loosen up. Frango100, you say you can turn your fan easily by hand. That is not the case with mine. I'll let you know if the WD does anything. I also wondered about disassembling the hyd motor. I have read other posts where they have been but not sure of the results. That will be my last course of action before buying a new fan assembly.
Thanks
Well I hate to be the bearer of bad news but if you can find a way to replace the bearings go that route. MSRP on that fan is $1k new and most salvage yards sell at half of new now days so you get the picture. I was hoping it was an electrical issue like mine was but you should be able to spin it pretty freely. Sounds like the hyd motor can't even overcome the resistance till it goes to high.
__________________
Dave'04 Overland,I don't even remember what I did to it anymore.

Quote:
Originally Posted by TJXJWJ View Post
OK, fine...I'll admit...some amber lamps are good, and necessary.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-28-2013, 11:01 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,918
Thanks: 9
Thanked 92 Times in 87 Posts
Rep Power: 525872
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

This is not helpfull for you, but some searching on the web showed me that there is an alternative for the hydraulic fan solenoid, which is not sold separate anymore.
Seems that the Ford Lincoln has the same hydraulic fan and the same solenoid. Only the connector is different, so some changes to the original wiring has to be made. The solenoid sells for USD 140,00 on e-bay: http://www.ebay.com/itm/160808222100...84.m1497.l2649
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #8  
Old 06-29-2013, 07:52 AM
New Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
TRADERJAX is on a distinguished road
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

CheepJeep, what was your electrical issue? I want to check every possible cause before I buy another fan assy. That got me thinking, coz when I have it running and I turn on the A/C, I get no response from the fan. Also on those times when it has started to overheat, I would think that the solenoid would have opened enough to allow more pressure to the fan and it should operate. It seems there could be a chance that the solenoid is not getting a signal to open. No completely sure how it operates, but ALLDATA indicates that with the DRB the solenoid can be turned on and off, which will allow the fan to operate at 100%. That would seem to duplicate the what removing the temp sensor connector does.
I did use some WD40 and noticed some improvement in turning the blade. It did seem to be easier to turn after I had energized it when the temp sensor connector was removed.
I called some bone yards and the price for used is @ 125.00. And they have been selling a lot. Pretty cheep fix but not if the fan is not the issue.
THanks
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 06-29-2013, 08:09 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,918
Thanks: 9
Thanked 92 Times in 87 Posts
Rep Power: 525872
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

The PCM is controlling the fan solenoid and uses the temperature sensor input, together with the AC pressure, to determine if it has to ramp up the fan speed.
It is not directly necessary for the fan to go to high speed when you turn the AC on, this only happens when the AC pressure passes a certain value. Even here in Brazil, where the summer temperatures can be quite high, i seldomly see the fan speed ramp up for the AC to function well.
You checked the function of the solenoid by disconnecting the temp sensor, and it went into high speed. Its ofcourse not a guarantee that the solenoid operates well over the whole range, because its not just an open/close solenoid, but a regulating one.
$ 125 for the fan unit seems to be a good price.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #10  
Old 06-29-2013, 08:48 AM
cheapjeep's Avatar
Amber Instigator
My Jeep: 1997 2.5L TJ
 
Join Date: Sep 2010
Location: Vintondale Pa.
Posts: 3,105
Thanks: 97
Thanked 68 Times in 64 Posts
Rep Power: 331925
cheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond repute
Garage
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

^^^ X2 I had a short in the O2 sensor harness because it fell against the exhaust.The fan control solenoid is on the same circuit. Even with no power to the solenoid the fan would still run on low. As Frank stated the fan runs 90% of the time in low. I've had my WJ since 07 and have only actually heard it on high a couple of times.
__________________
Dave'04 Overland,I don't even remember what I did to it anymore.

Quote:
Originally Posted by TJXJWJ View Post
OK, fine...I'll admit...some amber lamps are good, and necessary.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-29-2013, 09:01 AM
cheapjeep's Avatar
Amber Instigator
My Jeep: 1997 2.5L TJ
 
Join Date: Sep 2010
Location: Vintondale Pa.
Posts: 3,105
Thanks: 97
Thanked 68 Times in 64 Posts
Rep Power: 331925
cheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond repute
Garage
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

Also if the solenoid wasn't getting a signal it would throw a code 1499. Bad,Bad Week for Ole Silver
__________________
Dave'04 Overland,I don't even remember what I did to it anymore.

Quote:
Originally Posted by TJXJWJ View Post
OK, fine...I'll admit...some amber lamps are good, and necessary.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-29-2013, 10:13 AM
New Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
TRADERJAX is on a distinguished road
Re: 2002 Overland Rad Fan Issues

Thanks guys for all the input. This forum is a great place. I think I'll spend the bucks for the used unit and see if that cures the problem. Once I disassemble mine, I will let you know what I find.
Jack
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 jeep i6 rad fan not turning on. violant00 Troubleshooting/Problems 17 06-03-2012 07:57 PM
2002 WJ 12v Radiator Fan T-shooting. Glennc6 Troubleshooting/Problems 3 04-09-2012 06:53 PM
2002 WJ limited blower motor issues. Help! Fly_fisherk Troubleshooting/Problems 9 01-30-2012 08:52 PM
rad issues jeffs2014 Engine Performance/Intake/Exhaust 3 11-28-2011 03:25 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 05:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community