Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 01-26-2011, 03:36 PM
heehawbus's Avatar
Member
My Jeep: 2007 6.1L SRT8
 
Join Date: Jun 2009
Location: Las Vegas
Posts: 345
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 2291
heehawbus is on a distinguished road
Send a message via AIM to heehawbus Send a message via Skype™ to heehawbus
Bunch of stuff broken at once

So i was driving my WJ the other day normal as can be no issues, went to change the radio via the steering wheel and the rb1 just froze up, no response to anything, wheel or on the headunit, pressed power switch in and it stayed on (which was sorta creepy) so i pulled over and shut the truck off for about 10 secs, fired her back up and it was unfrozen and back to normal.. About 100 feet down the road i stared loosing oil pressure and it dropped all the way to L and check gauges came on. Was close to a big o that i know the owner of so i pulled in there (less than 10th of a mile) so he pops the hood and the alternator cable connector is pretty much on fire, glowing red hot and smoking. turns out the bolt loosened up and it was arcing which explains the weird radio freakout.

So fixed all that, still no oil pressure, he checks the stick and says two quarts low, adds two quarts and still reading L but it changes with rpm, no rattles or knocks and still running smooth.. left it sit there for about 2 hours and drove her home pressure was normal while at speed but dropped at idle. about 5 hours later i went up the road to a buddies house. Normal as can be. so the next day it sat all day without being driven so i went to go to the gym and started it up, normal pressure, no noises, got down the street and it pegged to L again, this time with NO change at any rpm, decided to take it home really quick before it died, was going about 50 down the road and went to slow down and my brakes were there but you can tell they were completely unboosted, it was all me. (happened while at big o too, in reverse, but never again, abs works fine). got her home safe and still no weird sounds, revs fine, seems like no loss in power either..

im at a total loss for what could be going on, computer issue maybe? its just been replaced by the dealer not too long ago, also no oil leaks that are visible (on street or driveway) engine has 109k on it and im using 10/30 royal purple, guy at big o said too thin and burning off, but 2 qts in 4000k? seems like alot, any help would be appreciated
__________________

__________________

Andrew
2007 Grand Cherokee SRT-8 PAST->99 Grand Cherokee Laredo 4.7L V8 QuadraDrive Flowmaster 40 Series Delta Flow, Magnaflow Hi-Flow Cat, 5000k HIDs Projectors w/Halos, EBC greenstuff brakes, Rancho RSX Shocks, Black Tails, Black 20" SRT reps, RB1 Nav with XM hardwire...
Reply With Quote
  #2  
Old 01-26-2011, 03:52 PM
StoneCold's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2000 4.7L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: Bankfoot, Scotland
Posts: 3,220
Thanks: 8
Thanked 28 Times in 27 Posts
Rep Power: 153474
StoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond reputeStoneCold has a reputation beyond repute
Garage
Re: Bunch of stuff broken at once

damn that sucks. The dealership here gave me 5w40 oil. Guy there said that's all they use. So your guy may be right that what you're using is too thin. I have heard others running 5w 30 with no problem.

Hope you get it all sorted out. That's a sweet wj you got there.
__________________

__________________
Tinted tails - Custom intake with mushroom filter - Superchips performance tuned - 20" SRT reps - Alcantara headliner - Magnaflow exhaust - Roush performance tips - LED conversion - Carbon Fibre/Alcantara interior - 20% tint -Bright Jeep pedals - Matte black viper stripes - Gauge pod - Gen 3 halo projectors & HID's - Airbrushed engine bay - Mesh grille - Snakeskin green calipers and accents(inspired by DAVY27)

www.facebook.com/stonecoldpaintwerks
Reply With Quote
  #3  
Old 01-26-2011, 05:17 PM
violant00's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2000 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: New york, NY
Posts: 438
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 2124
violant00 is on a distinguished road
Re: Bunch of stuff broken at once

oil pressure sending unit?
did you make sure no other cables or wires are stripped and making contact with something else?
__________________
<img src=http://i955.photobucket.com/albums/ae39/violant00/IMG_0644-1.jpg border=0 alt= />\


00wj Red genIII projector head lights, K&N CAI. (more coming soon!)
Reply With Quote
  #4  
Old 01-26-2011, 06:11 PM
heehawbus's Avatar
Member
My Jeep: 2007 6.1L SRT8
 
Join Date: Jun 2009
Location: Las Vegas
Posts: 345
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 2291
heehawbus is on a distinguished road
Send a message via AIM to heehawbus Send a message via Skype™ to heehawbus
Re: Bunch of stuff broken at once

see thats what i thought it was at first, just that sensor, but just seems fishey that the brakes would acting up at the same time too, gotta have it towed to my mech tomorrow because i dont wanna drive it very far with no pressure if its actually low
__________________

Andrew
2007 Grand Cherokee SRT-8 PAST->99 Grand Cherokee Laredo 4.7L V8 QuadraDrive Flowmaster 40 Series Delta Flow, Magnaflow Hi-Flow Cat, 5000k HIDs Projectors w/Halos, EBC greenstuff brakes, Rancho RSX Shocks, Black Tails, Black 20" SRT reps, RB1 Nav with XM hardwire...
Reply With Quote
  #5  
Old 01-26-2011, 07:29 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,982
Thanks: 9
Thanked 93 Times in 88 Posts
Rep Power: 525946
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Bunch of stuff broken at once

The brake booster is a vacuum operated part which receives the vacuum from the engine inlet. Strange that sometimes the booster doesn't work. The engine was not off when this happened? Would check the vacuum lines otherwise.
If you have a low oil pressure indication, but no strange noises coming from the engine, mostly its the oil pressure sending unit. I would have a very good look under the hood if the generator cable didn't damage any other wires and/or lines. When the cable becomes really hot, it can easily melt the insulation of other cables.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #6  
Old 01-31-2011, 05:43 AM
heehawbus's Avatar
Member
My Jeep: 2007 6.1L SRT8
 
Join Date: Jun 2009
Location: Las Vegas
Posts: 345
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 2291
heehawbus is on a distinguished road
Send a message via AIM to heehawbus Send a message via Skype™ to heehawbus
Re: Bunch of stuff broken at once

thanks for the replies! ok heres where we sit.. took it to my normal mechanic and he replaced the oil pressure sensor, drove it home and everything was normal, drove it to work normal, total distance,maybe 10 miles or so. as i was driving home the pressure dropped again, check gauges light.. so i thought wtf.. kept driving normal speed etc. went to slow down and stop, pressure climbed back to the normal possition, so i thought wtf! as i started moving again under normal acceleration it drops back down, so i got pissed off and threw the pedal all the way to the floor, pressure went back up to normal.. so now it seems like i only get normal pressure at wot or close to it, and idle speed.


BUT, i went to take her on the highway the other day, started from my house, normal all the way, the whole way, no drops or rises stayed peged in the middle, next day dropping under normal acceleration, on the highway tho it was normal, so now i am beyond confused
__________________

Andrew
2007 Grand Cherokee SRT-8 PAST->99 Grand Cherokee Laredo 4.7L V8 QuadraDrive Flowmaster 40 Series Delta Flow, Magnaflow Hi-Flow Cat, 5000k HIDs Projectors w/Halos, EBC greenstuff brakes, Rancho RSX Shocks, Black Tails, Black 20" SRT reps, RB1 Nav with XM hardwire...
Reply With Quote
  #7  
Old 01-31-2011, 06:21 AM
violant00's Avatar
Premium Member
My Jeep: 2000 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: New york, NY
Posts: 438
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 2124
violant00 is on a distinguished road
Re: Bunch of stuff broken at once

honestly thats what happend to me with my oil pressure problem is it stopped doing it altogether recently so im just waiting to replace the sending unit. No other problems occured because of it and i didnt even get a check gauges light when it happend. So i dunno dude
__________________

__________________
<img src=http://i955.photobucket.com/albums/ae39/violant00/IMG_0644-1.jpg border=0 alt= />\


00wj Red genIII projector head lights, K&N CAI. (more coming soon!)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Jeep got broken into... DaMitsuMan Audio, Video, Navigation & Electronic Modifications 7 11-22-2010 07:26 PM
My CLK got broken into!! 206WJ Other Rides 26 03-07-2010 10:40 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 12:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community