Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 05-13-2010, 10:58 AM
Member
My Jeep: 2002 4.0L WJ
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1726
Mistereblack is on a distinguished road
Electrical issue

Hey, i'm having and intermittent electrical problem on startup. It has only happened twice and it may be related to rainy days.

Anyway when i turn the ignition on, none of the systems seem to initialize. nothing lights up, and the engine doesn't turn over or give me a clicking low battery. I fiddled with the ignition and eventually the car started up as usual.

The second time it happened was after a rainy day at work. I turn the ignition to the on position and none of the systems seem to initialize again. nothing lights up on the dashboard. I turn the ignition and nothing happens. I fiddle around with it for a moment and i get another symptom. When i turn the ignition off i get a steady ticking sound from the fuse box and my gages receive signal with each tick. i tried to isolate the ticking sound but couldn't localize it any more than the general fuse box. i took the key out and the ticking continued. i fiddled around for a while and eventually it all started up like normal. Both of these instances reset my radio.

Any thoughts? moisture in solenoid? solenoid going bad? ignition needs replaced? wonky battery connection?

thanks
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 05-13-2010, 11:38 AM
Scottina06's Avatar
JeepGarage Founder
My Jeep: 2014 6.4L SRT8 WK2
 
Join Date: May 2009
Location: Berea, Kentucky
Posts: 49,615
Thanks: 896
Thanked 1,126 Times in 772 Posts
Rep Power: 7718605
Scottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond reputeScottina06 has a reputation beyond repute
Garage
Re: Electrical issue

maybe the key switch
__________________

__________________
SCOTT
The HARDER you work...the LUCKIER you are!
2014 REDLINE red Jeep SRT "BLOODIED\BlackOps CFR Edition" 1 of 1
2013 JKU Wrangler 10A-stormtrooper'ed, JW Speaker and more!
Previous JEEP rides-
2013 Jeep Grand Cherokee SRT-deep cherry
2006 Jeep Grand Cherokee Laredo-inferno red



Twitter-The_Jeep_Guy
Instagram-thejeep_guy

Reply With Quote
  #3  
Old 05-13-2010, 11:47 AM
Long Live the Graphite Ghost

 
Join Date: May 2009
Posts: 13,423
Thanks: 55
Thanked 133 Times in 115 Posts
Rep Power: 542729
robpp has disabled reputation
Re: Electrical issue

early models ign switch goes bad, ~45 for a new one.
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 05-13-2010, 04:36 PM
Member
My Jeep: 2002 4.0L WJ
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1726
Mistereblack is on a distinguished road
Re: Electrical issue

one more symptom. Went to get morning coffe and the display on my hood read an error. Instant mileage, average mileage, trip miles, miles to service all read "------" where the digits would be. still think it's the ignition switch?
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 05-13-2010, 04:44 PM
Long Live the Graphite Ghost

 
Join Date: May 2009
Posts: 13,423
Thanks: 55
Thanked 133 Times in 115 Posts
Rep Power: 542729
robpp has disabled reputation
Re: Electrical issue

what MY is your SRT8 bro?



in early ones, both the ignition switch and the headlight stalk caused similar issues. after 08, i havent heard of these like the early ones.

and you did say you messed with the key and stuff happened.

but a dead or weak battery will cause these types of symptons as well. the OEM battery is good for maybe 3 years then its bye bye.

my best guess is its one of the three items I called out. but I have been wrong before!


maybe you could spend a minute and make a sig or change the default next to your name to the proper jeep, then when peeps try to anser, they dont start the answer with qquestions; im just saying.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 05-13-2010, 06:44 PM
scjeep4.7HO's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2004 4.7 HO WJ
 
Join Date: Jun 2009
Location: Virginia
Posts: 1,518
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 36348
scjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond reputescjeep4.7HO has a reputation beyond repute
Send a message via MSN to scjeep4.7HO
Re: Electrical issue

It sounds like the ignition switch to me.
__________________
Supercharged 4.7L HO. If you would like to know more just ask.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-13-2010, 08:31 PM
Long Live the Graphite Ghost

 
Join Date: May 2009
Posts: 13,423
Thanks: 55
Thanked 133 Times in 115 Posts
Rep Power: 542729
robpp has disabled reputation
Re: Electrical issue

for less than 50 thats the best choice
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 05-16-2010, 01:46 AM
Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: fountian,co
Posts: 74
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1853
mountian goat is on a distinguished road
Re: Electrical issue

i had the a simaler problem with my o4 wj, it end up being a body ground strap, if one of the 3 grounds you have is bad it will cause stuff like that to happen, i know somthing so simple can cause that to happen, well it does. i have seen the same problem in many cars, i simple added a nother ground and the problems went away.. good luck
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 05-16-2010, 07:30 AM
Long Live the Graphite Ghost

 
Join Date: May 2009
Posts: 13,423
Thanks: 55
Thanked 133 Times in 115 Posts
Rep Power: 542729
robpp has disabled reputation
Re: Electrical issue

goat, im sure we could all think of 50 things that could cause these symptons; however, if you search other sites about these same symptons on wk's, you find NUMEROUS posts about these COMMON types of failures that happen to MANY of the same model year. IMO, the internet mechanic can only look for commonalities and post about them, trying to guess every possible way a failure could happen, while a good exercise, can be a huge waste of time. sort of like the WJ and blend doors. soon as someone posts the symptoms, everyone chimes in: blend doors very popular. in reality, blend doors plus 20 other things could cause the HVAC not to work properly.

all just IMO bro, not hating; just saying!

anyway, hopefully misterblack got it figured.
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 05-18-2010, 01:15 AM
Member
My Jeep: 2002 4.0L WJ
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1726
Mistereblack is on a distinguished road
Re: Electrical issue

Pretty sure it's the switch. Been more often past few days and it all seems to be localized to the ignition somehow. Unfortunately I have a forced leave from work for the next few weeks and will not have the scratch to buy a $40 part. But thank you guys for pointing me in the (hopefully) right direction! Pics of my ride will be coming soon too. Modest but it's a work in progress
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
electrical schematics or pinouts? hemi.jon Troubleshooting/Problems Discussion 14 07-15-2010 06:23 PM
electrical issues... smack82 Troubleshooting/Problems Discussion 6 01-21-2010 01:20 PM
i have an electrical issue!!!!!!!!!! BUDAKANE Troubleshooting/Problems 5 11-25-2009 08:42 AM
Somthing wrong with the electrical system? erleep Troubleshooting/Problems 8 11-05-2009 11:24 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 07:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by Chrysler Group LLC.