Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 03-09-2013, 04:06 PM
New Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
RideDiesel88 is on a distinguished road
HELP!! Stalling/ No Start issue

My girls 02 grand cherokee just had a buncha work done to it new headlights power steering lines coolant leak new spark plugs, i think some other stuff too. But lately she told me shes been stallin out at stop lights. and just a day or two later she stalled out while driving through the neighborhood. So i really started lookin into it. Im a Ford diesel guy so i like workin on my stuff but i dont know her little jeep. So i took it up to advanced to scan it and i got Camshaft position sensor code and two Evap system codes Big and Small. So i put a new camshaft sensor in and it fired up and ran for a day.. then she told me it stalled out again! Im thinkin its the dang fuel filter! It cranks and cranks but no start. Would Evap system leak cause this NO START condition?? Someone please help! thanks
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 03-09-2013, 04:57 PM
Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 146
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 774
sl1980able is on a distinguished road
Re: HELP!! Stalling/ No Start issue

crank position sensor on top of the bell housing. Mine did the same thing replaced after I had my jeep towed home hasn't had a problem since, make sure to remove all of the old stuff. Else it will cause issues.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 03-09-2013, 07:52 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,906
Thanks: 9
Thanked 92 Times in 87 Posts
Rep Power: 525856
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Cool Re: HELP!! Stalling/ No Start issue

Did you check if the camsensor code came back? You could check it yourself using the keydance ( ignition switch off/ on 3 times and leave in on at third time. Odometer will show the fault codes. You will have to reset them first to be sure you get the actual codes only. Was an oem sensor used? Non oem are known to give strange problems.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #4  
Old 03-10-2013, 03:07 PM
New Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
RideDiesel88 is on a distinguished road
Re: HELP!! Stalling/ No Start issue

Havent checked to se if camshaft code is still there, it finally dies in the driveway like two days after i first scanned it while it was still running. First it was hard to start (long crank) Then it started randomly stalling out Now it wont start at all. I gotta try the odometer trick see what its readin. I appreciate that tip. I can read alot of gauges in my truck like that too its pretty cool. Different key sequence tho.
I heard the crankshaft sensor doesnt necessarily throw a DTC when its bad. But i heard the Cam and Crank pos. sensors go bad at the same time. I tried gettin to that crank sensor on the bell housing and its pretty trick. Is it the one with the pigtail harness? Any tips?? Thanks
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 03-10-2013, 03:08 PM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,007
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2380
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
Yes try to use either jeep/mopar parts or find out who makes them so u can.get them.cheaper.

Sent from my LG-P999 using Tapatalk 2
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 03-10-2013, 05:26 PM
New Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
RideDiesel88 is on a distinguished road
Re: HELP!! Stalling/ No Start issue

I meant any tips to getting down to the crank sensor. Its so tight down there i dont know if i should try n get to it from under neath or up top. Anything im gunna have to remove??
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 03-10-2013, 05:27 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,906
Thanks: 9
Thanked 92 Times in 87 Posts
Rep Power: 525856
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: HELP!! Stalling/ No Start issue

Being the crank sensor on the bell housing, we must be talking about the 4.0.
No experience on that one, only a picture from the manual with the position.
Attached Files
File Type: pdf Crank sensor 4.0.pdf (97.1 KB, 8 views)
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #8  
Old 03-10-2013, 08:16 PM
PA WJ's Avatar
Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Mar 2013
Location: PITTSBURGH!
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 617
PA WJ is on a distinguished road
Garage
Re: HELP!! Stalling/ No Start issue

I just went through HELL with my WJ 4.0. I put a new coil rail on it and new plugs because of missing and stalling issues. I was ready to try a crank sensor and TPS until I figured out that the wiring harness that wraps around the back of the valve cover had a head stud that wore through the middle of it like a drill bit. There was a design flaw in the 4.0 where they laid the harness for the injectors right on top of a stud. The stud eventually wears right through the covering and shorts out various wires, giving you all kind of weird problems and codes. Check that first. Pull it up and put a rubber cap on the stud and see. Disconnect your neg battery terminal for a couple minutes to clear the codes and start over. That totally worked for me and all my problems went away. Best part is it was quick and cost me nothing. Good luck!
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
low idle and stalling issue SvenskaJeepGuy Troubleshooting/Problems Discussion 11 05-26-2014 05:44 PM
Transmission / Stalling Issue TJLong1121 Troubleshooting/Problems 7 03-20-2013 10:45 AM
Yay, having the stalling issue :) Switchback Troubleshooting/Problems 5 06-28-2012 06:17 PM
stalling issue's Djsal5 Grand Cherokee - WK 2 04-15-2011 10:34 AM
Stalling on Cold Start alretired Trouble Shooting/Problems/Service 2 02-04-2011 10:08 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 08:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community