Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 07-17-2010, 05:33 PM
Senior Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodbridge NJ/Staten Island NY
Posts: 6,856
Thanks: 5
Thanked 28 Times in 28 Posts
Rep Power: 26309
mrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to mrjaydeeone Send a message via Yahoo to mrjaydeeone
P1281 04 wj - resolved

Driving home from work this AM my CEL came on. Before getting to check it I also noticed the engine temp wasn't where it normally was. It was lower, but made it's way up to normal, and then dropped, and after some driving made its way back up again. I got home and checked the code and it's P1281. I searched the code and see I need a new thermostat.
Quote:
In most cases, a P1281 fault code like the one that caused this CEL (Check Engine Light) to come on; means that the thermostat is either stuck open, or that it has simply fallen apart. In either case it is no longer capable of closing and it cannot stop the flow of anti-freeze throughout the cooling system. This keeps the engine from reaching the normal temperature range within the expected time-frame. When the optimal range is not obtained, the fuel mixture will be too rich, the fuel doesnít burn as well and catalytic converters arenít as efficient. Other things can even be affected like the transmission shift points. Shift points may take longer to reach, making the engine wind out more to warm it up sooner.
How soon should I get this taken care of? My work schedule is hectic over the next 2 weeks. I have either Monday or not until next Wednesday.

Jason
__________________

__________________
Silver 2004 Jeep Grand Cherokee Special Edition I6 4.0
stock 'cept for
Pioneer Primere Deh-P840 headunit XMD-1000 (xm receiver) Audionbahn Bandpass Box with 2 Audiobahn 12" subs powered by Audiobahn Amp|
Escort 8500 X50 radar detector hardwired to auto dim rearview mirror|V3 projector headlights with 6K HIDs in Lows, 3K HIDs in Fogs|black brush guard & black nerf bars|Hyper White LEDs in interior lights, and Rear License Plate|16" JK unlimited wheels

Custom 2001 Mitsubishi Galant pics can be seen here
Reply With Quote
  #2  
Old 07-20-2010, 05:48 PM
Senior Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodbridge NJ/Staten Island NY
Posts: 6,856
Thanks: 5
Thanked 28 Times in 28 Posts
Rep Power: 26309
mrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to mrjaydeeone Send a message via Yahoo to mrjaydeeone
Re: P1281 04 wj

Yesterday AM I started my Jeep and CEL was still on. Went to my dads before going to mechanic, and when I started the Jeep afterwards, the CEL was off. But engine temp still didn't seem right. I went to local dealership to purchase thermostatm, and they had none in stock. Person at parts desk said an aftermarket one will be just fine. Anyways went to my mechanic swapped the thermostat and jeep has been fine since.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 07-30-2010, 06:30 PM
Senior Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodbridge NJ/Staten Island NY
Posts: 6,856
Thanks: 5
Thanked 28 Times in 28 Posts
Rep Power: 26309
mrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to mrjaydeeone Send a message via Yahoo to mrjaydeeone
Re: P1281 04 wj

CEL came back on today. Same code. Gonna get an OEM thermostat and try this again
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 07-31-2010, 05:57 PM
Senior Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodbridge NJ/Staten Island NY
Posts: 6,856
Thanks: 5
Thanked 28 Times in 28 Posts
Rep Power: 26309
mrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to mrjaydeeone Send a message via Yahoo to mrjaydeeone
Re: P1281 04 wj

cleared the code out before, and within 10 miles it was back
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 07-31-2010, 08:10 PM
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 356
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 2036
straty1987 is on a distinguished road
Re: P1281 04 wj

Quote:
Originally Posted by mrjaydeeone View Post
cleared the code out before, and within 10 miles it was back

what code are you getting?
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 08-01-2010, 05:34 PM
Senior Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodbridge NJ/Staten Island NY
Posts: 6,856
Thanks: 5
Thanked 28 Times in 28 Posts
Rep Power: 26309
mrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to mrjaydeeone Send a message via Yahoo to mrjaydeeone
Re: P1281 04 wj

I actually thought it was the same one. So didn't check, but checked again this AM and it was P0051. O2 sensor Bank 2, sensor 1. I replaced that one like 3 months ago. I know the thermostat is still an issue as the engine temp isn't going high enough. But now I am trying to figure out why the 02 sensor needs to be replaced again. I cleared it this AM again, and when I started up this afternoon, CEL on, code P0051 again.
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 08-12-2010, 01:26 AM
Senior Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodbridge NJ/Staten Island NY
Posts: 6,856
Thanks: 5
Thanked 28 Times in 28 Posts
Rep Power: 26309
mrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to mrjaydeeone Send a message via Yahoo to mrjaydeeone
Re: P1281 04 wj

well had mechanic install OEM Tstat today and that problem is solved. Engine temp is now where it needs to be. On to the 02 sensors. I was mistaken, the code I was throwing was P0031 Bank 1 Sensor 1. That is no longer the case. This AM before I started the jeep I checked the code and its P0051 Bank 2 Sensor 1. Mechanic didn't think the sensor should need to be replaced again. Each time the code was cleared out immediately up start up it came back. Mechanic started testing and came up with no resistance at the resistor. He didn't have enough time today. Said to bring it back he will need atleast half a day to test wires coming out of the ECU. He told me also to just keep driving it and maybe it will straighten itself out on it's own.
Anyone have any insight?
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 08-14-2010, 12:51 PM
Unholyskorn86's Avatar
Member
My Jeep: 2005 5.7L WK
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bristol, CT
Posts: 580
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 2495
Unholyskorn86 is on a distinguished road
Send a message via AIM to Unholyskorn86
Re: P1281 04 wj

That is EXACTLY what happened to my sisters 2001 WJ. It basically is telling you the thermostat is stuck open and not letting the engine get to proper temp for best performance because the cooled fluid from the radiator is flowing into the engine constantly. Replacing the thermostat is the answer and should not have cost you too much. As for the o2...did he install some the first time? Maybe your originals went bad, he replaced them with the wrong or crappy aftermarket o2 sensor and it blew itself...ask him to try again with the NGK or whatever is made for the truck? I have no idea what else it could be. Good luck bro keep us informed.
__________________
05 JGC 5.7
Reply With Quote
  #9  
Old 08-14-2010, 12:52 PM
Chaoul1's Avatar
The Original

My Jeep: 2010 6.1L WK
 
Join Date: May 2009
Location: Fairfax, Virginia
Posts: 6,913
Thanks: 2
Thanked 25 Times in 25 Posts
Rep Power: 63493
Chaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond reputeChaoul1 has a reputation beyond repute
Re: P1281 04 wj

Just get it fixed. It doesn't cost much. It's Only a T-stat. Fix it soon. Don't wait long.
__________________
-Paul-
2010 Jeep Grand Cherokee SRT8

PaulsProfessional Automotive Detailing

PPAD's Custom Headlights

Contact for both DetailingPPADscustomwork@yahoo.com
Reply With Quote
  #10  
Old 08-14-2010, 01:56 PM
Unholyskorn86's Avatar
Member
My Jeep: 2005 5.7L WK
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bristol, CT
Posts: 580
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 2495
Unholyskorn86 is on a distinguished road
Send a message via AIM to Unholyskorn86
Re: P1281 04 wj

Quote:
Originally Posted by mrjaydeeone View Post
well had mechanic install OEM Tstat today and that problem is solved. Engine temp is now where it needs to be.
Anyone have any insight?
The T-stat was already done i think he is saying. It's the o2 sensor error I think he is asking about...
__________________
05 JGC 5.7
Reply With Quote
  #11  
Old 08-17-2010, 07:19 AM
Senior Member
My Jeep: 2004 4.0L WJ
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodbridge NJ/Staten Island NY
Posts: 6,856
Thanks: 5
Thanked 28 Times in 28 Posts
Rep Power: 26309
mrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond reputemrjaydeeone has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to mrjaydeeone Send a message via Yahoo to mrjaydeeone
Re: P1281 04 wj

cliffs. Tstat was replaced with aftermarket it was no good apparently. Replaced with OEM and that's all good.
But I am now with P0051 code. 02 sensor bank 2 sensor 1, this had been replaced less then 3 months ago with OEM sensor. Mechanic said there is no resistance at the sensor when he tested it. He said he has to check out wiring now.
Just looking to see if anyone has ideas on this new issue
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 04:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by Chrysler Group LLC.