Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 09-09-2012, 11:51 AM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,070
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2545
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
Quadadrive issues

I was at boat launch rear wheels wet all time 4x4. And I had to get pulled out rear wheel spin that's all

Sent from my LG-P999 using Tapatalk 2
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 09-09-2012, 11:59 AM
01grand's Avatar
Super Moderator

My Jeep: 2001 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2010
Location: Prior Lake, MN
Posts: 1,808
Thanks: 37
Thanked 62 Times in 61 Posts
Rep Power: 54451
01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute
Did you try low gear? It could be that the progressive coupler is shot in the tcase. Have you checked the fluid lately?
__________________

__________________
Aaron

My Jeep: 2001 Grand Cherokee Limited, 245/65R17 Falken Rocky Mountain ATS, K&N drop in air filter, Bilstein HD's. De-badged, eagle-eye LED Tails & LED 3rd brake light, Addco front and rear sway bars, Superchips tuned & TM snip, interior 6k LED's, Gen3 ccfl projectors with Volt 6k HID lows, akebono brake upgrade with R1 Concepts premium rotors.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-09-2012, 01:15 PM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,070
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2545
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
I dropped it into 4lo and did my thing trying to get out no go. Switched to 4 all time and still no go. Lube is idk don't know where to look

Sent from my LG-P999 using Tapatalk 2
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 09-09-2012, 02:00 PM
01grand's Avatar
Super Moderator

My Jeep: 2001 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2010
Location: Prior Lake, MN
Posts: 1,808
Thanks: 37
Thanked 62 Times in 61 Posts
Rep Power: 54451
01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute
Re: Quadadrive issues

The transfer case is bolted to the output of the transmission. There are 2 hex plugs on the back of the transfer case, the upper one (fill plug) should have some fluid start to run out when you pull the plug, or fluid should at least be right to the bottom of the hole. It should also be fairly light in color, the quadradrive transfer case fluid is either Mopar NV247 fluid or mobilfluid 424 (a special hydraulic oil, NOT regular ATF like some cases). You could easily get 2 quarts of it for about $20 and drain and refill it, that would give you a chance to inspect the old fluid. If there is lots of particles/debris in the fluid theres a good chance your progressive coupler is worn out. However 4lo locks front and rear output 50/50 so it should have put power to all 4 wheels.
__________________
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to 01grand For This Useful Post:
  #5  
Old 09-09-2012, 02:02 PM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,070
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2545
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
So drain it all and refill

Sent from my LG-P999 using Tapatalk 2
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 09-09-2012, 02:06 PM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,070
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2545
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
Yeah should. On pavement u can spin all 4 on a wet launch your getting pulled out

Sent from my LG-P999 using Tapatalk 2
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 09-09-2012, 03:40 PM
01grand's Avatar
Super Moderator

My Jeep: 2001 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2010
Location: Prior Lake, MN
Posts: 1,808
Thanks: 37
Thanked 62 Times in 61 Posts
Rep Power: 54451
01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute01grand has a reputation beyond repute
Re: Quadadrive issues

Yep, thats all there is to it. Pull the fill plug first to make sure it comes out, before draining the case, I've learned this one the hard way. There should be about 1.5 quarts of fluid in the system. You will want a pump for the fluid bottle to fill it up, its high enough up its hard to tilt the bottle into the fill hole.
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 09-09-2012, 04:54 PM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,070
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2545
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
But what if oil comes out.clean and close to 2qt. ? And still no go on 4 wheel spin. What if I lift all 4 will they spin all.or no..

Sent from my LG-P999 using Tapatalk 2
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 09-09-2012, 05:57 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 5,316
Thanks: 9
Thanked 132 Times in 125 Posts
Rep Power: 526368
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Quadadrive issues

When you put it in 4Lo where still the rear wheels spinning only?
If so, your T-case is shot or there is a problem in the front diff. In 4Lo, front and rear are coupled together.
You didn't hear any strange noise coming from under the jeep? The chain inside the T-case will stretch over time and there is no tensioner to compensate for the slack. It could start skipping teeth, but that normally makes some funny sounds.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #10  
Old 09-09-2012, 08:56 PM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,070
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2545
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
When I go in 4 lo it turtle slow no banging or clanking and when doing turns it feels like binding probably due to front engaged?

Sent from my LG-P999 using Tapatalk 2
__________________
Reply With Quote
  #11  
Old 09-09-2012, 10:12 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 5,316
Thanks: 9
Thanked 132 Times in 125 Posts
Rep Power: 526368
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Quadadrive issues

When you use 4 Lo on paved roads and make turns, there can be some binding.
For that reason 4 Lo should not be used on paved roads especially making turns.
Seems that the system is working ok though.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #12  
Old 09-10-2012, 09:22 AM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,070
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2545
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
Ya but in wet ramp your fubared
I understand that power goes to weakest link. But isn't 4lo.like locking your axles diff
Sent from my LG-P999 using Tapatalk 2
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Paint issues and windscreen issues mm1964 Export Grand Cherokee 2011+ 41 03-28-2013 09:26 PM
Sub issues Stickerbombed Audio/Visual/Navigation 6 04-01-2012 03:48 PM
Need help with 2.5l issues Thegtwyo86 Troubleshooting/Problems Discussion 2 03-06-2012 04:12 AM
AC issues OnedoubleL Grand Cherokee - WK 4 05-18-2011 09:04 PM
so many issues spiros Trouble Shooting/Problems/Service 11 03-07-2011 03:31 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 10:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by Chrysler Group LLC.