Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 07-13-2012, 06:32 PM
Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Oct 2010
Location: Wisconsin
Posts: 152
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 4317
dsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond repute
RB1 problem

Hi guys,

I just got back from a long trip. On the way up (4hrs drive) I was using the nav and suddenly I have received a "disk error message". I removed the disk and noticed that the disk was burning hot. I put in regular music cd and it was playing normal, but was also very hot. Next day I tryed the nav again and it was good for about 30 min and than I've received the same error message. When I got back home I've removed the unit and notticed that the case is very hot (burning hot) but the cooling fan runs no more than 3-4 sec at the time and stops. There was atleast 2 min break before starts again for new 3-4 sec run. Is this normal? Does anyone knows how the cooling fan supposed to run? Everything else on the RB1 unit works normal, but I am concern about getting too hot and messing up the nav operation and possibly damaging the electronics.
Good think was that the Jeep ran like a champ!
Thanks in advance!
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 07-16-2012, 02:57 PM
Member
My Jeep: 2009 4.7 HO WK
 
Join Date: Apr 2012
Location: Cherry Hill, NJ
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 941
bumnt is on a distinguished road
Re: RB1 problem

The RB1 fan is supposed to run either anytime there is power to the vehicle (key to RUN) or when the unit is turned on, I can't remember which.

Sounds like the RB1 is overheating. May need to pull it apart and see if the fan bearings are bad.

-Kyle
__________________

__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 07-16-2012, 10:17 PM
Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: Oct 2010
Location: Wisconsin
Posts: 152
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 4317
dsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond reputedsi jeep has a reputation beyond repute
Re: RB1 problem

Actually there is a thermistor that controls the fan. And the problem to me is with the temp sensor controlling the fan. Over the weekend I have met with friend of mine and we have compared two different rb1 units. His fan with similar case temp almost never stops running. It runs for 15sec than stops for 5-10 sec and kicks again for a new 15sec and again and again. On my unit fan works for like 10-15 sec than stops for almost 45-50 sec than starts again for a new 10-15 sec and again. When we compared the two disks my one was a lot warmer. So for sure my unit has higher inside temp and when driving for hours the disk gets too hot, probably warps and I get the error message. I'm thinking about adding an external fan (like the mini computer fans) over the original one and run it directly from the switched 12V going to the radio. This way the additional fan will run always when the car is running.
__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RB1 Nav 04 Overland PeterB16 Audio/Visual/Navigation 3 11-20-2011 09:17 AM
RB1 and Iphone 1054EDP Audio, Video, Navigation & Electronic Modifications 1 01-25-2011 04:21 PM
Rb1 navi disc? bill38jeep Audio, Video, Navigation & Electronic Modifications 2 01-07-2010 01:48 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 10:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community