Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 04-06-2013, 11:57 PM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 572
soteloel84 is on a distinguished road
Starting Problem need help

Hi i have a 2002 overland 4.7 HO i over heated head blew up engine so I got new heads and had cylinder bored and new pistons, i reassembled engine installed, now jeep wont start it turns over trys to start after you release key. I replaced crank, cam sensor, new starter, new plugs, i checked to make sure got correct crank with 16 tooth gear, i have 49 psi fuel pressure, correct timing, i have spark, injectors are pulsing the main thing i have noticed is when you let key go it trying to start but then quits, i also noticed on my friends scanner it did not show pulse injector voltage. To me it seems like i got something knocking my ignition system out cause it will try to diesel when i release key from cranking.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 04-07-2013, 06:54 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 5,048
Thanks: 9
Thanked 102 Times in 95 Posts
Rep Power: 526032
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Starting Problem need help

Did you replace the complete crank shaft, or was it the crank sensor? Are you completely sure that the valve timing is spot on, because when of a little bit, it already doesn´t start.
__________________

__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #3  
Old 04-07-2013, 09:22 PM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 572
soteloel84 is on a distinguished road
Re: Starting Problem need help

I had the crank and rod machined to new bearing, and replaced new crank sensor, timing is set exactly the way the manual said, i had 3 different friends that used to be techs look at it
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 04-08-2013, 10:39 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 5,048
Thanks: 9
Thanked 102 Times in 95 Posts
Rep Power: 526032
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Starting Problem need help

No fault code(s) set?
You said that you have spark and the injectors are pulsing, but then lateron you say that on a scanner there is no fuel injector pulse?
Was the tone-ring removed from the crankshaft and maybe not correctly installed? (not sure if this is possible, just an idea)
Did you check the auto shutdown relay if it de-energizes during the start attempt?
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #5  
Old 04-08-2013, 11:00 PM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 572
soteloel84 is on a distinguished road
Re: Starting Problem need help

no codes at all

sorry, the computer showed no voltage but when i placed a test light it would flash,
i have no clue on the tone ring but i can find out

My question is when the ecm sends signal to injectors does it send it back to the ecm.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 04-08-2013, 11:47 PM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 572
soteloel84 is on a distinguished road
Re: Starting Problem need help

Hey fran i just read on a research that if my cam tone ring isnt the right one with the crank tone ring it will not start i got a complete engine rebuild kit with new cam gears chains and tensioners im gona look at that in morning

thanks for your input
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 04-09-2013, 11:09 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 5,048
Thanks: 9
Thanked 102 Times in 95 Posts
Rep Power: 526032
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Starting Problem need help

The PCM in fact doesn't send any signal to the injectors. The injectors have 12 V on one side and the PCM just makes a ground path for it to operate. There is no feedback signal from the injector to the PCM, but it can be that the PCM sees a current flow or not and can detect a faulty injector in this way.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #8  
Old 04-15-2013, 12:24 AM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 572
soteloel84 is on a distinguished road
Re: Starting Problem need help

That was the problem they sold me the wrong cam tone ring it would start for like 3to 4 seconds then die
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 04-15-2013, 06:31 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 5,048
Thanks: 9
Thanked 102 Times in 95 Posts
Rep Power: 526032
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Starting Problem need help

Good to hear you found the problem. Is it now running ok?
__________________

__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CRD Starting Problem ENFORCER Export Grand Cherokee 2011+ 44 03-22-2013 09:05 AM
Starting problem tschwaby Troubleshooting/Problems 1 11-13-2012 10:13 AM
Starting Problem andydufrane Troubleshooting/Problems 1 09-25-2012 07:19 PM
starting problem ferfers75 Troubleshooting/Problems Discussion 0 09-05-2012 05:54 PM
Starting problem jdb2797 Engine Performance/Intake/Exhaust 15 08-06-2011 07:24 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 08:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community