Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ > Troubleshooting/Problems

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 06-30-2012, 11:27 PM
Member
My Jeep: 2004 4.7 HO WJ
 
Join Date: Jan 2012
Location: Canton
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 1047
indenco04 is on a distinguished road
Well...

So. I leave my mother's house this evening. The wife and I enter the Dub-J. Close the doors. I insert the key to the ignition lock cylinder. I rotate the key to the start position and... the whole Jeep goes black. No dash. No interior. Cycle key back and remove from cylinder. Reinsert key. Does nothing. Very faint ticking like a movie time bomb coming from under the dash by the interior fuse center. I check fuses under the hood and in the interior fuse box. Then, disconnect pos terminal of battery. Wait one or two minutes reconnect and Jeep starts. WTF? Never happened before since I have owned our Jeep. Drove home and all was as expected. Any insight. Sorry for my lengthy absence. Bought a boat...been distracted. BTW our WJ's will yank an 18' glass bowrider easy.
__________________

__________________
Faith without works, is dead.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-01-2012, 12:08 AM
Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 435
Thanks: 36
Thanked 17 Times in 16 Posts
Rep Power: 1299
honda_fox3 is on a distinguished road
Re: Well...

Bad battery connection, corroded wires/terminals, bad ground somewhere. Check out all the wires that connect to the battery, follow them as far as you can making sure connections are clean, tight and corrosion free. Hope this helps. Keep us posted on what you find out.

P.S. congrats on the boat they are very distracting and a great way to waste away the summer ha ha.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 07-01-2012, 08:12 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 5,053
Thanks: 9
Thanked 102 Times in 95 Posts
Rep Power: 526040
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Well...

This must indeed be a bad connection somewhere. Since disconnecting/connecting the battery terminal helped, you probably have to focus there. Are the battery terminals clean? There can be corrosion inside the battery cable, close to the battery terminal, which you only can see by removing a bit of the insulation.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #4  
Old 07-01-2012, 08:53 AM
Member
My Jeep: 2004 4.7 HO WJ
 
Join Date: Jan 2012
Location: Canton
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 1047
indenco04 is on a distinguished road
Re: Well...

New clamps. Stripped the wire when I was rebuilding the engine. Good condition under the wire coating. Went out this morning and it is really hot here again...same thing. Jeep just clicked and went black. I am going to check the connections more. Now I am missing church Have to figure this out soon as it is my dd and tow vehicle. Thank you gentlemen, as this proves once again- to be the most helpful site on the web.
__________________
Faith without works, is dead.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-01-2012, 09:20 AM
cheapjeep's Avatar
Amber Instigator
My Jeep: 1997 2.5L TJ
 
Join Date: Sep 2010
Location: Vintondale Pa.
Posts: 3,117
Thanks: 98
Thanked 70 Times in 65 Posts
Rep Power: 331970
cheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond reputecheapjeep has a reputation beyond repute
Garage
Re: Well...

Are you losing your radio stations,clock time etc when it does this? That would help determine if its a connection issue. May be a starter relay if not. Also check your feeds into the power distribution center where they enter in next to the battery.
__________________
Dave'04 Overland,I don't even remember what I did to it anymore.

Quote:
Originally Posted by TJXJWJ View Post
OK, fine...I'll admit...some amber lamps are good, and necessary.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-01-2012, 10:44 AM
Member
My Jeep: 2004 4.7 HO WJ
 
Join Date: Jan 2012
Location: Canton
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 1047
indenco04 is on a distinguished road
Re: Well...

No. Still have radio memory and vic still keeps track of logged information. Going to replace main ground from battery to block. The end up near the battery looks wonky. I jumped the battery to the large bolt/stud atop the intake with jumper cables and that made it crank and start. I will end up replacing pos and neg cables today I guess. Luckily it is only 80-something here today. Thank you all again. More to come...
__________________
Faith without works, is dead.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2012, 03:23 PM
Member
My Jeep: 2004 4.7 HO WJ
 
Join Date: Jan 2012
Location: Canton
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 1047
indenco04 is on a distinguished road
Re: Well...

Replaced negative cable, as the positive one is either a dealer make-up or something which requires an astrophysics degree. However...it remedied my problem. Jeep fires right off. Minimal work, and tiny investment are things I am not accustomed to with WJ repairs/maintenance. So, again. Thank you to everyone who helped me out this time. Blessings.
__________________
Faith without works, is dead.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2012, 10:01 PM
hoffmanestates's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,046
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2456
hoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond reputehoffmanestates has a reputation beyond repute
now make ur self a couple grounds and help with idle wlquality

Turbo charged G2X using tapatalk 2
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 08:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by Chrysler Group LLC.