2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg - Jeep Garage - Jeep Forum

Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 09-10-2014, 08:24 AM
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1028
saffron98 is on a distinguished road
2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

Problem: Car will not move when shifter is in Drive or Park and gas is applied. Front drive shaft spins and makes a loud whirring noise. When the car is put back into park the drive-shaft stops with a series of clicking noises (end of video 1).

106K on the clock

ABS light is on, Traction Control Light is on, Service Electrical Brake System message.

I originally assumed it was a failed front drivers wheel speed sensor which I replaced with an OEM unit from the dealer. I disconnected the battery for overnight to reset the codes but that didn't do the trick.

Note: At highway speeds 50 - 60 MPH I have been getting a shuddering noise when the transmission is in 4th gear -like I'm driving on rumble strips. The rumbling comes and goes intermittently over the past 6 months.

I will have access to a code reader by the end of the week.

Recent work:

1. Bilstein Shocks / Struts
2. New Lower Control Arms
3. Front Drivers side speed sensor
4. Front Drivers side outer CV boot.
5. Front drive shaft CV Joint
6. New Starter (OEM)
7. Front Diff / Rear Diff Fluid Change
8. Torque Converter Fluid Change
9. Coolant flush
10. 4 Wheel Alignment / Wheels balanced
11. Mopar battery
12. Spider Traxx 1.25" Spacers

">
" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350">

"> " type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350">

Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-10-2014, 09:30 AM
Frango100's Avatar
The beast from Brazil

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 7,613
Thanks: 23
Thanked 423 Times in 408 Posts
Rep Power: 529932
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

Welcome to the garage.
There are two strange things going on i believe:
1) Front propeller shaft spins, but what about the rear propeller shaft? Eventhough the front can have a problem, the rear shaft should move the jeep.
2) When the front propeller shaft spins and the jeep doesn´t move, then or there is a problem in the front differential, or with one of the axles. Since a front CV joint was replaced, there is a change that the axle is not well inserted into the diff. Did you only replace the CV joint, or the complete axle? On the WJ i know that you can get different sizes of axles and that the shorter one just doesn´t engage into the diff. In that case the differential rotates internally, but doesn´t give any output to the wheels.
The clicking noises when putting the selector in P is normall, since the front propeller shaft still rotates, but the park pawl is trying to engage the lock
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #3  
Old 09-10-2014, 09:55 AM
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1028
saffron98 is on a distinguished road
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

Thank you for the welcome and response!

1) Front propeller shaft spins (loudly) and the rear propeller shaft does not spin at all.

2) I replaced the CV joint on the front propeller shaft about 1,500 miles ago. I replaced it because I have a vibration I am trying to diagnose at highway speeds that is intermittent (like driving on rumble strips). Unfortunately, the new CV joint did not solve the problem. I dont think the new CV joint is causing my current trouble since I drove on it for 1 month+ with no issue.

Quote:
Originally Posted by Frango100 View Post
Welcome to the garage.
There are two strange things going on i believe:
1) Front propeller shaft spins, but what about the rear propeller shaft? Eventhough the front can have a problem, the rear shaft should move the jeep.
2) When the front propeller shaft spins and the jeep doesn´t move, then or there is a problem in the front differential, or with one of the axles. Since a front CV joint was replaced, there is a change that the axle is not well inserted into the diff. Did you only replace the CV joint, or the complete axle? On the WJ i know that you can get different sizes of axles and that the shorter one just doesn´t engage into the diff. In that case the differential rotates internally, but doesn´t give any output to the wheels.
The clicking noises when putting the selector in P is normall, since the front propeller shaft still rotates, but the park pawl is trying to engage the lock
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #4  
Old 09-10-2014, 09:59 AM
Frango100's Avatar
The beast from Brazil

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 7,613
Thanks: 23
Thanked 423 Times in 408 Posts
Rep Power: 529932
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

So if the rear propeller shaft doesn´t rotate, then it seems that you have (also) a problem in the T-case. There is normally a direct connection from the transmission to the rear propeller shaft.
Regarding the front differential, i would remove the differential cover, to see what is going on in there. Since the front prop shaft rotates, but the jeep doesn´t move, there must be a problem or inside the differential, or with one of the drive shafts. I would look especially to the connection of the drive shaft to the differential gear.
Do you know which 4 wheel drive system the jeep has?
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #5  
Old 09-11-2014, 08:18 AM
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1028
saffron98 is on a distinguished road
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

Quadra-Trac 1.

Also, I smell a strong burning odor when the car is running and engaged in drive even if its for only a few seconds. Possibly ATF?

I will be inspecting the front differential and transfer case fluid this afternoon, will report back.

Quote:
Originally Posted by Frango100 View Post
So if the rear propeller shaft doesn´t rotate, then it seems that you have (also) a problem in the T-case. There is normally a direct connection from the transmission to the rear propeller shaft.
Regarding the front differential, i would remove the differential cover, to see what is going on in there. Since the front prop shaft rotates, but the jeep doesn´t move, there must be a problem or inside the differential, or with one of the drive shafts. I would look especially to the connection of the drive shaft to the differential gear.
Do you know which 4 wheel drive system the jeep has?
Reply With Quote
  #6  
Old 09-12-2014, 10:20 AM
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1028
saffron98 is on a distinguished road
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

Car does not drive. Front axles do not spin and rear drive-shaft does not spin.

There is no play in the front drive shaft.

Topped off the fluid in the transfer case -good color / good smell.

Whirring noise appears to be coming from the transmission.

Still no code reader so I can't read the DTC's

Front Diff:

">
" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350">

Transfer case:

"> " type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350">
Reply With Quote
  #7  
Old 09-12-2014, 10:39 AM
Frango100's Avatar
The beast from Brazil

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 7,613
Thanks: 23
Thanked 423 Times in 408 Posts
Rep Power: 529932
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

You will have to open up the front differential, because there is something wrong in there.
I also suspect something wrong inside the T-case, because the rear propeller shaft should be directly driven.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #8  
Old 09-16-2014, 06:55 AM
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1028
saffron98 is on a distinguished road
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

Turns out the drivers side half shaft popped out of the outer CV joint. Apparently, when I had the wheel cut all the way and the car rolling in reverse it was enough to release the shaft from the joint -that was the loud clunk I heard)

When I replaced the CV boot on that joint, I reused the C clip because the one from the Crown automotive (aftermarket) CV Boot Kit I ordered did not fit on the shaft (white C clip pictured). The clamp was also poor quality and I had to use a band style universal clamp in place of the one that came with the kit.

I inspected the shaft and there was some wear on the splines. I am have ordered a re-manfuctered half-shaft from the dealer, $200

The half shaft was removed from the front differential with a heavy metal wedge / chisel and a mini-sledge. I attempted to use the factory service manual method of prying it out (with two pry-bars going at once) and no luck. A couple good whack's with sledge dislodged it.

Lesson learned:

1. Dont buy aftermarket CV boot kits
2. Dont reuse the C clip's on the axle shafts





Reply With Quote
  #9  
Old 09-16-2014, 06:58 AM
Strongjeff's Avatar
Project Six Shooter V2 / ROUSH Prototype Tech

My Jeep: 2008 3.7L WK
 
Join Date: Sep 2012
Location: Woodhaven, MI
Posts: 9,043
Thanks: 420
Thanked 667 Times in 598 Posts
Rep Power: 340265
Strongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond reputeStrongjeff has a reputation beyond repute
Garage
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

good to hear she's fixed again!
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 09-17-2014, 10:23 AM
Frango100's Avatar
The beast from Brazil

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 7,613
Thanks: 23
Thanked 423 Times in 408 Posts
Rep Power: 529932
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

Ok, at least that explains part of the story. But eventhough the front wheel drive was affected by that, why didn't the rear wheels propel the vehicle? Not familiar with the Quadra trac1 T-case, which should have the NV140. But looking at its design, it should divide almost 50/50 the torque between front and rear prop shafts with the help of an open differential. But isn't it so that the rear wheels should be connected to the transmission at all times? (NV140 doesn't have the possibility of 4-lo nor Neutral, right?)
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #11  
Old 09-17-2014, 10:31 AM
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1028
saffron98 is on a distinguished road
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

Replaced the drivers side half-shaft with a re-manufactured one from the dealer and it drives! Codes cleared themselves after driving only a couple of yards.





Replaced axle seal as well, $29 from the dealer:

Reply With Quote
  #12  
Old 09-17-2014, 10:46 AM
Frango100's Avatar
The beast from Brazil

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 7,613
Thanks: 23
Thanked 423 Times in 408 Posts
Rep Power: 529932
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: 2005 WK 3.7L Wont drive Service Elec Brake System Msg

And are the rear wheels driven?
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
Reply

« Jeep WK push to start?! | 2006 Jeep grand Cherokee Tool Kit & Jack »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
check elec brake system message and traction control and abs light on kycoolcat Troubleshooting/Problems 17 03-27-2015 08:07 PM
ABS light and "Service Elec Brake System" and gas mileage gone to 6mpg adlegs Troubleshooting/Problems 27 08-03-2014 11:10 PM
EVIC Regen/service electronic throttle msg talltale 2014+ Jeep Grand Cherokee Ecodiesel 3.0 2 06-07-2014 09:38 AM
2005 jgc service elec brake system teresakent Technical Service Bulletins and Recalls 1 03-13-2013 01:34 PM
check elec brake system message? please help! kycoolcat Troubleshooting/Problems 2 07-03-2012 09:44 AM

» Random Garages

cookie monster

sgtsrt

Still trying to figure this out

thebluejuice
Add your Jeep
» Premium Vendor Showcase
» Recent Threads
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 10:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by FCA US LLC. Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Mopar and SRT are registered trademarks of FCA US LLC.