Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WK

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 12-14-2009, 07:54 PM
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1882
Oldsmokey is on a distinguished road
Forcing MDS with a Diablo or Superchips

I just got back from a 800 mile trip with 265s and my mileage (hand calculated and corrected for tires) was not so great. I was wondering that since diablo and superchips can turn off mds could they force it to stay on or alow it to run with more throttle? Anyone have any thoughts?
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 12-14-2009, 08:03 PM
Hemi_Jeep05WK's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Saint Clair, MI
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1882
Hemi_Jeep05WK is on a distinguished road
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

i dont think so, the mds program is designed by the manufacturer and i dont think anyone has ever tried to alter it, the newer hemis are more aggressive with the use of mds though.

edit: when i say designed by manufacturer i mean that its most likely a really proprietary code Chrysler designed and probably blocked from changing the specifications of it. would be nice if it was a little more aggressive though i hear ya on that
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
2005 Jeep Grand Cherokee Limited 5.7L Loaded
Mods: Magnaflow Cat-Back Custom Install SS, Front Windows Tinted to match Rears,
Infinity Kappa 10.1 + Clarion DPX1851
Reply With Quote
  #3  
Old 12-14-2009, 08:50 PM
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1882
Oldsmokey is on a distinguished road
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

After I installed larger tires the MDS hardly ever comes on.
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 12-14-2009, 09:00 PM
Hemi_Jeep05WK's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Saint Clair, MI
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1882
Hemi_Jeep05WK is on a distinguished road
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

its designed to kick out 4 cylinders when they are not needed, problem is you've made it take more power to keep the car moving, ie. less opportunity for mds to run.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
2005 Jeep Grand Cherokee Limited 5.7L Loaded
Mods: Magnaflow Cat-Back Custom Install SS, Front Windows Tinted to match Rears,
Infinity Kappa 10.1 + Clarion DPX1851
Reply With Quote
  #5  
Old 12-14-2009, 09:01 PM
FlyinRyan's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2002 4.7L WJ
 
Join Date: Jul 2009
Location: Fort Myers, Florida
Posts: 2,804
Thanks: 33
Thanked 31 Times in 30 Posts
Rep Power: 88663
FlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to FlyinRyan
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

I know Superchips cannot, DSP on the other hand may be able to.

Are you currently running a tune?
__________________
Due to my workload, please do not PM me as I do not regularly check my PMs. Thank you :)
Reply With Quote
  #6  
Old 12-14-2009, 09:03 PM
LTrainGC's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2013 5.7L WK2
 
Join Date: May 2009
Location: St. Petersburg, FL
Posts: 2,202
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Rep Power: 4246
LTrainGC has a reputation beyond reputeLTrainGC has a reputation beyond reputeLTrainGC has a reputation beyond reputeLTrainGC has a reputation beyond repute
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

To answer your question - no. You can only disable it with the predator or superchips.

I'm running 255/75/18's (32") and my MDS is still just as active as it was stock. I got 20.358 MPG out of one of my tanks driving from here to NH two weeks ago. Averaged about 17 MPG or so for the whole trip which was about 2200 highway miles and 300 city miles. I had MDS disabled when I had my superchips and it drove so much better and my mileage really didn't suffer at all. Now I'm waiting for Diablo to come out with an updated crom for the 05 Hemi's so I can disable it.
__________________
2013 WK2 Overland HEMI 4x4
Bright White / New Saddle
Reply With Quote
  #7  
Old 12-14-2009, 09:11 PM
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1882
Oldsmokey is on a distinguished road
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

I was wondering if one of the CMR tuners could turn it to work. It may be the cold weather and wind but at 65 mph for a tank yielded 14.2 as the best mpg, and my MDS light was rarely on. Through out the weekend typical mileage was around 12
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 12-14-2009, 09:12 PM
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1882
Oldsmokey is on a distinguished road
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

Quote:
Originally Posted by Sleepy4.7 View Post
I know Superchips cannot, DSP on the other hand may be able to.

Are you currently running a tune?
No tune yet, Im trying to figure out what way to go.
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 12-14-2009, 10:21 PM
FlyinRyan's Avatar
Senior Member
My Jeep: 2002 4.7L WJ
 
Join Date: Jul 2009
Location: Fort Myers, Florida
Posts: 2,804
Thanks: 33
Thanked 31 Times in 30 Posts
Rep Power: 88663
FlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond reputeFlyinRyan has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to FlyinRyan
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

Quote:
Originally Posted by Oldsmokey View Post
I was wondering if one of the CMR tuners could turn it to work. It may be the cold weather and wind but at 65 mph for a tank yielded 14.2 as the best mpg, and my MDS light was rarely on. Through out the weekend typical mileage was around 12
Thats awful.
__________________
Due to my workload, please do not PM me as I do not regularly check my PMs. Thank you :)
Reply With Quote
  #10  
Old 12-14-2009, 11:07 PM
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1882
Oldsmokey is on a distinguished road
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

Thats what i was thinking. It is cold here, I think the hight was 2 today and there was a slight cross wind. I should probably change out the plugs 38k on the stockers.
__________________
Reply With Quote
  #11  
Old 12-15-2009, 12:04 AM
Escape's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Michigan
Posts: 1,911
Thanks: 0
Thanked 26 Times in 25 Posts
Rep Power: 113267
Escape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond reputeEscape has a reputation beyond repute
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

Atleast your in the double digits with your mileage!
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Forged, Stroked, Blown, Bottle Fed & More
Reply With Quote
  #12  
Old 12-15-2009, 10:19 AM
555ctsv's Avatar
Member
My Jeep: 2006 6.4L WK
 
Join Date: Nov 2009
Location: Dallas, TX
Posts: 440
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 2245
555ctsv is on a distinguished road
Re: Forcing MDS with a Diablo or Superchips

I was noticing yesterday that my mds seemed to be coming on more frequently with the new engine. It'd be kinda funny to get better mileage from a bigger engine, but i guess it'd be possible. I was cruising around town on 35-50mph streets. With the new power i basically just rest my foot on the gas and the thing maintains speed. I'm not sure what the parameters are for mds activation, but i'd guess throttle position would be one of them and mine is pretty low. In reality im not even sure when the mds comes on. I only recently got different exhaust and I notice a pretty major change in the exhaust note in certain cruising situations. I assume this is the mds kicking on?
__________________

__________________
06 WK Limited 4x4 SOLD :( - Hemi w/392 Stroker Kit / Inertia Motorsports Custom Cam / 2" Daystar / 265-65-18 Hankook AT's / Ballistic Jester 18" Wheels / Crossdrilled & Slotted Rotors / SRT8 Exhaust Manifolds / Magnaflow Tube Mufflers / Pypes Hi Flow Cats / K&N Intake / HID Headlights and Fogs / Diablo Trinity / Bilstein Shocks / Rear SRT Sway / Deeza Front End Links / Billet Technologies EGR Delete Kit and Oil Catch Can
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Superchips for 99-09 WK, Wj etc. Scottina06 Performance Modifications 95 12-03-2009 11:42 PM
superchips tune ? ryanwk Performance Modifications 4 10-28-2009 04:15 PM
Question for those with MDS disabled... LTrainGC Grand Cherokee - WK 10 09-19-2009 07:25 PM
MDS Disable? 1 GRAND Performance Modifications 16 08-29-2009 08:01 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 01:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community