Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 11-05-2013, 12:50 PM
New Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
JMG19007 is on a distinguished road
Laredo electrical trouble

Gentlemen, This is my first post, apologies if it is in the wrong forum...

My 2001 Laredo has an electrical problem. It started with a failure to start first time problem. It acted as thought the electrical system had to "charge up". When turning the key to start nothing would happen. The odometer would be unlit. Leaving the key at run for three seconds the odometer would be lit and starting was perfect. This went on for weeks. I swapped some relays and it made it somewhat better. Now, the transmission console does not light with the headlamps and the reverse lamps almost always don't work.

The transmission was serviced about a year ago with new solenoids and a pressure regulator. If I could find the Neutral safety switch I could test it...jim
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 11-06-2013, 07:08 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,908
Thanks: 9
Thanked 92 Times in 87 Posts
Rep Power: 525859
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Laredo electrical trouble

Welcome to the garage.
That you say solenoids and pressure regulator i presume that you have the 42RE transmission?
The park/neutral safety switch on that tranny is mounted on the outside of the housing, just above the oil pan. The central pin is for the starter circuit and the outer terminals are for the reverse lights. Maybe a bad ground?
That it didn't start and only did after some seconds and the instrument lights didn't come on seems to be a problem with the ignition switch itself, or maybe also a bad ground. I would check all the ground wires in the engine bay and see if there is no signs of corrosion or alike.
__________________

__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #3  
Old 11-07-2013, 12:32 AM
New Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
JMG19007 is on a distinguished road
Re: Laredo electrical trouble

Frank, thanks for the information on the switch, I'll check it in the daylight. I got a price for the relays, at $20 each I'm being selective in which ones I replace. When I swapped the A/C relay for the start relay things got better. It only fails to crank maybe once a week now. But even then it starts a few seconds later with no problems... all the wires and stuff are really clean, looks real good under hood for 124,000 miles. PA inspection is coming up soon and I want to fix the lights for sure... jim
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 11-07-2013, 07:09 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,908
Thanks: 9
Thanked 92 Times in 87 Posts
Rep Power: 525859
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Laredo electrical trouble

Maybe that i could get you a picture from the manual this afternoon which shows the location of the switch. Because this switch is used for park/neutral sense and the backup lights, it could well be your problem. Won't expect a relay, since you already swapped it.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
electrical issue jeep laredo 2007 ...!! Kabbesh Troubleshooting/Problems Discussion 0 04-06-2013 04:59 PM
1996 Grand cherokee Laredo electrical sht storm jacqy Grand Cherokee - ZJ 0 02-11-2013 04:45 AM
Laredo electrical issues.... ParaCAD Troubleshooting/Problems 4 04-04-2012 08:43 PM
Etc trouble madini Engine Performance/Intakes/Exhausts 3 12-04-2011 11:04 PM
Trouble codes... need help! Caleb5995000 Troubleshooting/Problems 15 05-10-2011 12:33 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 08:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community