Runs for 2 seconds then shuts down (problem found for me) - Jeep Garage - Jeep Forum

Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - WJ

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 08-22-2016, 11:21 AM
Member
My Jeep: 2002 4.0L
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 7
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1681
RDUNick is on a distinguished road
Runs for 2 seconds then shuts down (problem found for me)

I bought my girlfriends son a 2001 GC Limited last week. It was a great find as the previous owner was the original purchaser and had service records dating back nearly the entire length of the vehicles age.

I was surprised when the son called me up and told me that it wouldn't run for more than 2 seconds. Also noticed that none of the gauges on the instrument cluster worked and the odometer would not display for a couple of seconds.

No security or check engine light.

I did some research and thought it may be the PCM or the crankshaft position sensor so went the least expensive route and replaced the sensor with no change in behavior.

I then started expanding my search and found some indications from other online sources that were related to a radio being changed. Interestingly enough this was what the son had just done. Had him put the stock stereo back in and everything is running normally.

When replacing the stock head unit he used a wiring adapter so no splicing (thankful that he listened to my advice here!). He informed me after the fact that there were two wires (I believe he said white and blue) that were not connected to anything.

More than anything else I wanted to pass along this information in case it may be useful for anyone else in the future. Also curious though if anyone has experienced this before?

Cheers!

Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-22-2016, 11:54 AM
Frango100's Avatar
The beast from Brazil

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 7,561
Thanks: 23
Thanked 411 Times in 396 Posts
Rep Power: 529847
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: Runs for 2 seconds then shuts down (problem found for me)

Interresting story, never heard of this before. The only thing i can think about causing the related problem, is the data bus wire shorting out. The original radio uses the data bus for the steering wheel switches and/or the communication with the CD changer and power amplifier on the premium system.
The data bus is used by most of the electronic components to communicate with each other. The PCM for example gets the OK signal from the SKIM (security key immobilizer module) via the PCI data bus. Without the ok signal, the engine will start, but shut off after a few seconds.
The fact that also the instruments didnīt work, point toward a shorted data bus. Its the yellow/violet wire which is used for the data bus.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
KYB Gas-a-Just shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #3  
Old 08-22-2016, 02:52 PM
Member
My Jeep: 2002 4.0L
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 7
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 1681
RDUNick is on a distinguished road
Re: Runs for 2 seconds then shuts down (problem found for me)

Frango100,

I am right there with you. I've never heard of anything like that before.

I let him borrow my '02 Laredo which I had put a aftermarket unit several years ago. He said the blue wire was labeled as the antennae wire on mine and I forget what the white one was.

I just heard back from him and he said he was able to get the aftermarket stereo working after some trial and error with the wires.

I asked him to take a picture and send with details so I could post it here but no joy so far.

If I can convince him to send it my way i will definitely put it here with what information I can.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2001 Jeep Grand Cherokee rough start but then runs fine matt337 Troubleshooting/Problems Discussion 10 01-04-2016 08:33 AM
01 WJ v6 shuts off after 3 seconds mavkain Troubleshooting/Problems Discussion 1 03-18-2015 09:59 PM
Power lift gate opens, then shuts avalys Trouble Shooting/Problems/Service 2 04-18-2012 09:16 PM
2004 inline 6cyl runs for 5 min then dies. Eagleputt13 Engine Performance/Intake/Exhaust 6 07-19-2011 09:15 PM

» Premium Vendor Showcase
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 11:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by FCA US LLC. Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Mopar and SRT are registered trademarks of FCA US LLC.