Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Technical Discussion > Troubleshooting/Problems Discussion

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 06-12-2014, 08:50 PM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 206
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 676
trxgedy is on a distinguished road
skis issue

Hey all, I have an 02 wj, with the i6. Just reciently my light with the key with the circle and line through it lit up and my gauge cluster went dead. It started where they would come back and randomly work but now they all are just dead. It made my check engine light come on too. But only when the gauges aren't working. I tried using my spare key and that too has the same problem. Then I don't know if this is related or if I just have the worst luck but the windows on my jeep won't go up anymore from any switch and when I lock or unlock my jeep with the key fob the lights don't blink and horn doesnt sound. The doors still lock and unlock. Any ideas on what i should do? I checked fuses and those are all ok.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 06-13-2014, 09:39 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,668
Thanks: 9
Thanked 56 Times in 54 Posts
Rep Power: 525479
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: skis issue

Your problem seems to be with the PCI data bus. When this bus shorts out, you loose instrument cluster and many other things. Could be broken wire in drivers door boot. Try first a reset by disconnecting the battery for a few minutes.
__________________

__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
Monroe Reflex shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #3  
Old 06-13-2014, 09:51 AM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 206
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 676
trxgedy is on a distinguished road
Is there a way to fix the pci data bus or is that a stealership must to fix it?
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 06-13-2014, 04:59 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,668
Thanks: 9
Thanked 56 Times in 54 Posts
Rep Power: 525479
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: skis issue

Did you disconnect the battery first and checked the wires in the door boot? PCI bus problems are not that easy to solve. You could check the bus voltage by putting a multimeter in Volts position between pin 2 of the data connector below the steering wheel and ground. A good bus will give around 2.5 V. When 0V then the bus is shorted. That is many times water in a connector, C200 on the passenger side bulkhead. When the voltage is around 7.5 V, then one of the connected components has a problem and is pulling the bus voltage up. Then you should remove each component one by one from the bus, until the bus is back at 2.5 V. Components on the bus are: PCM, TCM, BCM, SKIM, door modules, A/C head unit, EVIC, original radio and instrument cluster. Until 2003 models there is a shorting plug under the steering wheel. Removing the shorting cap removes all components from the bus, except PCM and SKIM. From that point you could connect each (group of) components to the bus and check the bus voltage. Much more easy then remove each component.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
Monroe Reflex shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #5  
Old 06-16-2014, 09:39 PM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 206
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 676
trxgedy is on a distinguished road
Battery cables are good but now my jeep wont stay started for more then 2 seconds. I read up on it and it says that that's supposed to happen if in fact I didn't have the right chipped keys, but i do. So I am at a loss, I will check the wires in the doors tomorrow I tried takin the boot off the wires but didn't really have time to fiddle with it today. Is there a trick to get that boot off? It didn't seem to want to just come off.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 06-17-2014, 05:51 AM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,668
Thanks: 9
Thanked 56 Times in 54 Posts
Rep Power: 525479
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: skis issue

The SKIM sends the key ok signal to the PCM via the PCI bus, so when the PCI bus is death, the engine starts and runs for 3 seconds and then dies. Did you disconnect the battery for some minutes and try again?
You can not remove the rubber boot, only peel it back a bit.
If you have a multimeter, i would start measuring the voltage on pin 2 of the data bus connector. If its not around the 2 V, then the bus has a problem. Did it rain lately? If so, then i would have a look at the C200 connector at the passengers side footwell area. Water ingress in this connector is known to cause PCI bus problems.
Attached Files
File Type: pdf C200.pdf (119.6 KB, 1 views)
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
Monroe Reflex shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #7  
Old 06-17-2014, 10:27 AM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 206
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 676
trxgedy is on a distinguished road
I'll have to check that connector on the passenger side too today
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 06-27-2014, 11:54 AM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 206
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 676
trxgedy is on a distinguished road
Well short in my pci bus causing all kinds of problems like the skis to malfunction. So she sits at a shop waiting to be fixed. Quoted at about 500 dollars. Oh joy...

ForumRunner_20140627_125418.png
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 06-27-2014, 07:32 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,668
Thanks: 9
Thanked 56 Times in 54 Posts
Rep Power: 525479
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: skis issue

Did you check the C200 connector for water ingress? Ironman had a problem like yours and found this connector wet. His problem is still not 100% solved it seems, but his instruments and EVIC are at least working again and the engine runs as well.
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
Monroe Reflex shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #10  
Old 06-27-2014, 09:21 PM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 206
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 676
trxgedy is on a distinguished road
Yeah I checked, but no wet connector I took it to a locksmith for the skis system and they found the short. They are fixing it for me
__________________
Reply With Quote
  #11  
Old 06-27-2014, 10:02 PM
Frango100's Avatar
Premium Member

My Jeep: 2004 4.7L WJ
 
Join Date: Dec 2009
Location: Brazil
Posts: 4,668
Thanks: 9
Thanked 56 Times in 54 Posts
Rep Power: 525479
Frango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond reputeFrango100 has a reputation beyond repute
Re: skis issue

Do you know where they found the short?
__________________
Frank

JEEP Grand Cherokee 4.7 Lmtd 2004
HID 8000K in low and fog / Quad Squad member
Monroe Reflex shocks / Pirelli Scorpion ATR 245/65/17 - Transgo reprogramming shiftkit.

VW Beetle 2.0 TSI 2013
My new toy
Reply With Quote
  #12  
Old 06-27-2014, 10:23 PM
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 206
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 676
trxgedy is on a distinguished road
No they called while I was working and I just said fix it.
__________________

__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SKIS problem p_gray55 Troubleshooting/Problems 5 05-11-2013 08:49 PM
Jet stage one chip issue brucieB Performance Modifications 5 03-21-2011 02:18 PM
Would clay bar solve this issue? mjl2610 Detailing 24 03-18-2010 11:48 AM
my 01 grand cherokee car alarm issue.. burton907 Troubleshooting/Problems 5 09-19-2009 05:31 PM
back window issue hydro899 Grand Cherokee - WK 5 08-14-2009 10:41 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 11:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community