Go Back   Jeep Garage - Jeep Forum > Jeep Platform Discussion > Grand Cherokee - ZJ

Join Jeep Garage Today
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 12-05-2013, 10:41 PM
New Member
My Jeep: 1998 5.2L ZJ
 
Join Date: Dec 2013
Location: I live outside of Albuquerque, NM in the mountains.
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Mountainman is on a distinguished road
Engine missing on start-up for short time

I am experiencing cylinders 1,3 and 5 missing for a short while after start-up when the vehicle has been sitting for a while, say 2 or 3 hours. It started as just cylinders 1 and 3 but now has included number 5 also. It is only on that bank. I am unable to figure out what is going on. Any ideas? I have a 1998 Grand with the 5.2 V8.
__________________

__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 12-06-2013, 02:14 PM
Premium Member
My Jeep: 2014 5.7L WK2
 
Join Date: May 2013
Location: Colorado
Posts: 2,659
Thanks: 41
Thanked 98 Times in 91 Posts
Rep Power: 44200
lstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond reputelstowell has a reputation beyond repute
Re: Engine missing on start-up for short time

Quote:
Originally Posted by Mountainman View Post
I am experiencing cylinders 1,3 and 5 missing for a short while after start-up when the vehicle has been sitting for a while, say 2 or 3 hours. It started as just cylinders 1 and 3 but now has included number 5 also. It is only on that bank. I am unable to figure out what is going on. Any ideas? I have a 1998 Grand with the 5.2 V8.
Anything been done to it lately?
There are any number of causes, from old spark plug wires to old spark plugs to head gasket leaking coolant into the cylinder to fouled plugs from valve guides, etc. to
bad injectors, leaking injector, etc. depending on what other symptoms are
noted.

The crank position sensor could also be involved as could a bad/corroded engine ground or a dirty throttle body sensor, but you'd expect those to affect cylinders more randomly.

If you pull a couple plugs, what do they look like compared to the ones that don't miss?
__________________

__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 01-14-2014, 11:11 PM
Member
My Jeep: 1995 5.2L ZJ
 
Join Date: Nov 2012
Location: Colorado
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 832
Tuzmaster is on a distinguished road
Re: Engine missing on start-up for short time

Could also be a distributor. However I do believe it is kinda in a pain place to get to.
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 01-15-2014, 12:28 AM
New Member
My Jeep: 1998 5.2L ZJ
 
Join Date: Dec 2013
Location: I live outside of Albuquerque, NM in the mountains.
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Mountainman is on a distinguished road
Re: Engine missing on start-up for short time

Thanks for the responses! I have replaced plugs, wires, distributor cap and rotor. I also replaced the injector in cylinder #1 just in case. I have been running some Heet in it lately just to be sure I don't have a problem with water in the gas. There have been some issues with that in my area recently. I still have the problem. I picked up a fuel pressure tester and am going to test that to see if the pump or fuel pressure regulator are OK. If someone has any more ideas, please let me know! Thanks! I don't get on-line on a regular basis so I may not get your response for a few days.
__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Air filter housing hose to engine missing? jd31 Trouble Shooting/Problems/Service 25 09-27-2013 10:50 AM
Engine missing on 2013 1,000 miles? mominajeep Engine Performance/Intakes/Exhausts 1 08-31-2013 05:30 AM
Remote start missing??? pleisuremarin Trouble Shooting/Problems/Service 14 05-16-2013 05:10 PM
Got the Money, time to start Modding! NikonKiem Grand Cherokee - WK 10 01-11-2011 02:39 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 07:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community

JeepGarage.org is in no way associated with or endorsed by Chrysler Group LLC.