Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Grand Cherokee - WK (http://www.jeepgarage.org/f5/)
-   -   Hemi Losing Coolant! (http://www.jeepgarage.org/f5/hemi-losing-coolant-10343.html)

Chaoul1 06-15-2010 05:59 PM

Hemi Losing Coolant!
 
When I first bought the Jeep in April the Coolant Res. was near Full. My friends dad noticed that it was low 3 weeks later, so he filled it to the top. When I went to get an Oil change 2 weeks ago they filled it up again from the ADD Line. No it's right about the ADD Line. I looked at all the hoses, and nothing seems to be leaking. Check the Radiator Cap, still good. I'm guessing it's the WaterPump. I see a little bit of coolant, but can't varify if it is coolant. Anyone have this problem before? I guess it's time for new a new WaterPump. I called one shop and the guy said he would do it for $350. I called another shop and he told me $510 because he has to refill the Cooling System with new Coolant. The Jeep does have 122k on it. I guess it's time for a new one. Do I really need to change the Coolant? If so I need the Factory Orange Coolant. Where could I get it from instead of the Dealership?

hemi.jon 06-15-2010 06:02 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
the 5.7L wk needs the dealer coolant sadly...but did you check the oil? make sure your not leaking coolant into there, it should be like a brown milk shake if you are. Also check to notice if you get alot of steam from your exhaust, could be burning it away.

Chaoul1 06-15-2010 06:18 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
I will check that out. I just looked at the WaterPump again and I think it's coming from it. I will check the Oil! Thanks Jon!

Joe in PA 06-15-2010 06:42 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
You do not need the mopar coolant, you can get the right hoat coolant at NAPA. You also do not need to replace all the coolant in order to replace the water pump. Personally, if I had a used Jeep with that many miles on it, I'd probably do a full flush and coolant change as part of replacing the water pump. Might as well replace the t-stat too while you are at it. ;)

jeepgcoman 06-15-2010 06:56 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
X2, Joe. You sure don't want to have to go back and mess with it again in a few months. A little preventive maintenance goes a long way, IMO.

I've just noticed that I am getting a few drops of anti-freeze on the right side after the WK sits overnight. Looks like it only happens when it's cold as I have never seen anything under it while parked after driving it. I'll be putting it up on the hoist in a day or so and see if I can find out where it's coming from. Already checked around the coolant recovery tank, but didn't see anything.

Chaoul1 06-15-2010 07:29 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
The guy said you must do it. I told him you don't have to and tell me the price without changing the fluid. He's like You have to in order to take the air out( In an angry voice) I told him I'm not dumb and hung up. I will go to NAPA and buy some and will also buy a T-Stat! Thanks guys! But I'm going to wait another week if it keeps doing it again. Then I will do it.

maxst2 06-15-2010 07:53 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
Get a jet 180* tstat ;)

Joe in PA 06-15-2010 08:02 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
Here is the stuff you need Paul and if I remember correctly it is about $12 per bottle.

http://www.valvoline.com/products/br.../antifreeze/42

ChrisWk 06-15-2010 08:12 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
You can buy the mopar type coolant at walmart,I filled my jeep up with same as the dealership stuff and alot cheaper.

Shane 06-15-2010 10:25 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
I recently blew a hose off my coolant system where right infront of the fire wall on the passenger side. i just put clamp back on and retightened it. no leaks. obviously put new coolant in her.

CPT2010 06-15-2010 11:43 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
My last jeep right at 123K miles on it the water oump started leaking. be careful with it. it left me stranded and needing a tow truck.

AcidCold 06-17-2010 05:53 PM

Re: Hemi Losing Coolant!
 
I am having the same problem on my 4.7, i grabbed the clutch fan and gave it a good shake to check for play and sure enough, it had play. i bought a new water pump and should be installing it this weekend.


All times are GMT -5. The time now is 10:24 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community