Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Troubleshooting/Problems (http://www.jeepgarage.org/f203/)
-   -   Whistle when Accelerating (http://www.jeepgarage.org/f203/whistle-when-accelerating-37184.html)

JeepMe 02-12-2012 09:20 PM

Whistle when Accelerating
 
Today was really the first day this year that I would even consider to think about calling cold, it was about 20 degrees. Anyways, I started driving my Jeep (4.0L I6 w/ 110k miles) and when I accelerated from the driveway I noticed a high pitched whistle. As I was accelerating it would whistle, when I would let off it would stop. Usually it would whistle at any acceleration once I was about ~1800 rpms. But once the engine warmed up, it went away.

I did some quick searching and it looks like it could be a cracked intake/exhaust gasket, cracked exhaust manifold, or cracked intake manifold. While there's nothing special or difficult about changing any of those, it will take a good amount of time to it (most likely take me a whole day). Before I sink a day into it, does anyone else know anything about this noise? Any other possibilities that would be easier to check? I don't see that there's any way to check the gasket w/out taking it apart.

Frango100 02-13-2012 05:53 PM

Re: Whistle when Accelerating
 
Are you sure it was not the accessory belt which was slipping?

JeepMe 02-13-2012 07:49 PM

Re: Whistle when Accelerating
 
Quote:

Originally Posted by Frango100 (Post 573189)
Are you sure it was not the accessory belt which was slipping?

Yeah, definitely not a belt noise. :(
I would say a slipping belt is more of a squeal, this is a whistle. It sounds just like the video below (not my video, just found on youtube), but only when I'm accelerating on a cold engine.

http://www.youtube.com/watch?v=Y5_m6LRqkAw

MogaJeep 10-09-2012 07:45 AM

Re: Whistle when Accelerating
 
Hey, Guess I'm bringing this post back from the dead :D

I just started having the same problem on my '04 4.7L ho.

I'm curious to know how you resolved the problem.

I'm also finding out it could be the IAC motor or maybe a crack in the intake. If anyone can help much appresh!!!

JeepMe 10-11-2012 05:36 PM

Re: Whistle when Accelerating
 
Quote:

Originally Posted by MogaJeep (Post 694425)
Hey, Guess I'm bringing this post back from the dead :D

I just started having the same problem on my '04 4.7L ho.

I'm curious to know how you resolved the problem.

I'm also finding out it could be the IAC motor or maybe a crack in the intake. If anyone can help much appresh!!!

After much research I decided it was a small crack in the intake/exhaust gasket (they are the same gasket on the I6). I took some high temperature RTV and put a bead around the entire gasket and it's gone.

That's not the "correct" way to fix the issue. Since this is my only vehicle to drive, I didn't really want to replace the gasket at the time.

MogaJeep 10-13-2012 09:37 AM

Re: Whistle when Accelerating
 
Cool I'm going to check that out today. I hear you on using RTV as not the "correct" way haha but I think that it works pretty damn well.

I've noticed that it only happens when it is cold. once the motor warms up the sound goes away.


All times are GMT -5. The time now is 10:37 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community