Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Troubleshooting/Problems (http://www.jeepgarage.org/f181/)
-   -   VIBRATING HEMI!!! Please help! (http://www.jeepgarage.org/f181/vibrating-hemi-please-help-39658.html)

briteway 03-23-2012 08:00 PM

VIBRATING HEMI!!! Please help!
 
I have an 05 HEMI WH and have asked around about the problem on other forums but no solutions. I've compiled all the info I could and am posting also here in a more orderly manner and wish that someone out there could help me.

In the last 3 months, I've noticed a slight vibration after cruising between 50 and 75 mph, usually when I need to accelerate (slightly), the MDS shuts off, of course, and at the same time I get this vibration, then I immediately back off and accelerate again (harder) and the vibrating stops. I notice the vibration coming from the front or mid section, sort of directly below the shifter console.

Recently, when cruising on the freeway between 50 and 65 mph, the vibrations are getting worse, to the stage where thay are not tolerable anymore. I've been getting a DTC code P0706 for transmission range sensor. The CEL doesn't come on, I just pick it up on the SuperChips tuner every time I plug it in to check. I clear it, test the car and as soon as the vibrations happen again, when I get home I check it and the same code returns. I checked in the service manual and this one is mainly about the shifter position. I do actually get PRND all in brackets [P][R][N][D] instead of only the selected shifter position. It usually happens when I reverse and put it in N, where it should look like: P R [N] D. It does go away though. When it's like that, it doesn't let me put it into low range either until the brackets disappear and only stay on the selected position. So, I don't think that this code has anything to do with the vibrations.

I've been thinking that it could be the faulty torque converter as I only get these terrible vibrations in overdrive which makes me think that they happen when the torque converter locks/unlocks. This could also explain the MDS switching off when it happens. As I mentioned earlier, as soon as I want to accelerate by feathering the gas pedal, it vibrates. I'm also beginning to think it's the TCC solenoid not operating properly and can't decide on locking and unlocking of the torque converter so it's constantly locking/unlocking and causing the vibrations. Could that be a possibility???

I had some fault codes last year and they went out in May and never reappeared. If I take them into account, it may well be to do with the TCC solenoid. Could someone verify that could be a possible cause of the vibrations? The codes I used to get last year were:

P0700 - Transmission control system (MIL request)
P0740 - TCC out of range (according to the service manual, this one points to mainly the solenoid or torque converter, then to TCC control valve, TC switch valve or transmission oil pump)

The vibes don't happen when I select the TOW/HAUL mode or when I select the 3rd or 4th gear (although it very rarely occurs in the 4th gear as well). I wanted to try testing it with switching the MDS OFF via SC but couldn't find the settings for it (I could've sworn that I saw them before when using SC, maybe got taken out when I did the recent update). The reason for this test is to test it in 5th OD gear but without the interference of the MDS switching ON and OFF (as that's the time the vibes occur).

In the last week I added 2" spacers to the Jeep. I had the battery removed, disconnected the computer and fuse box when accessing the top strut bolts. During that install, we had some rain so it prevented me from working on the Jeep and due to rain on and off, I managed to sparingly work on it and get it done over 3 days. So the computer and battery were finally reconnected after that. When I was driving the Jeep after that, I noticed that the MDS had completely deactivated, which in turn, enabled me to test the vibration or shudder. As a result, there were no vibrations whatsoever but I couldn't tell if the tranny shifted in 5th OD gear or not. I ended up resetting the MDS so it satrts working again but same vibes returned and were as terrible as they previously were. Is there a way to switch the MDS OFF via SuperChips?

The reason I personally think the 5th OD wasn't engaging before I reset the MDS is due to the fuel consumption figures. They were terrible, between 9-11 MPG's and now with the MDS back ON, they are back to 14-16 MPG's for the same drives. It's just so annoying with those vibes that sometimes I shift into 4th when I need to accelerate and put it back into [D] when coasting to save fuel. Sometimes it's so bad that I use the TOW/HAUL setting.

I'm on the verge of pulling out the tranny. What do you guys think? Is it the MDS or tranny related?

Should I replace the fluid (including torque converter flush) and the filters (including the spin on filter) as well as the solenoid kit (and perhaps install the aftermarket shift kit while I'm at it) OR should I do all that plus drop the tranny and replace the torque converter with an aftermarket one and with a higher stall???

Sounds like I have a lot of dough but that's not the case ATM. I just want to get rid of the vibes and wouldn't want to waste anything.

Thank you for your patience.

Escape 03-24-2012 11:41 AM

Re: VIBRATING HEMI!!! Please help!
 
1. I would say your vibration problems are MDS related as it doesn't happen when you push tow/haul or move the autostick to the left placing it in 4...correct?

Are you using the correct oil weight 5-20?
Have you cleaned your Throttle Body?
Do you have a catch can?
When was your last tune-up?
I'm pretty sure you can disable MDS with the SC...but I don't use the SC so I can't tell you how...sorry man.

2. You will need to either clean or replace your Shift Module since your getting the PRND all in brackets [P][R][N][D] instead of only the selected shifter position.

Souper Phly 03-24-2012 11:54 AM

Re: VIBRATING HEMI!!! Please help!
 
mds disable is in advnced tunes you can select a canned tune then in the adjustable options for it there is one called mds disable.
I've got the same issue if that fixes it let us know I'll turn mine off too my 7 mile commute never gets much out of it anyway.

briteway 03-26-2012 12:53 AM

Re: VIBRATING HEMI!!! Please help!
 
Quote:

Originally Posted by Escape (Post 599838)
1. I would say your vibration problems are MDS related as it doesn't happen when you push tow/haul or move the autostick to the left placing it in 4...correct?

Are you using the correct oil weight 5-20? YES
Have you cleaned your Throttle Body? YES
Do you have a catch can? YES
When was your last tune-up? RECENTLY - Less than 10K miles ago
I'm pretty sure you can disable MDS with the SC...but I don't use the SC so I can't tell you how...sorry man.

Answers in red above.

Quote:

2. You will need to either clean or replace your Shift Module since your getting the PRND all in brackets [P][R][N][D] instead of only the selected shifter position.
It's not always all in brackets. It happens usually when I reverse, then goes away when I drive forward and select [N], then it's OK.


All times are GMT -5. The time now is 12:05 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community