Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Troubleshooting/Problems (http://www.jeepgarage.org/f203/)
-   -   4.0 WJ Ltd. cooling fan issue (http://www.jeepgarage.org/f203/4-0-wj-ltd-cooling-fan-issue-44965.html)

GeneralTJWillys 07-20-2012 08:06 PM

4.0 WJ Ltd. cooling fan issue
 
OK, so I got this '99 WJ Limited a short time ago. Previous owner thought it was a blown head gasket due to constant overheating. (4.0 engine...thank God!)

After looking at it, bought it immediately. (well cared for, fantastic condition, other than the alleged gasket issue, $400.....you'd buy it too! http://www.cherokeeforum.com/images/smilies/biggrin.gif)

So I found that the head gasket is fine. Also found;

1) Fan not turning on.
-checked to battery....fan works
-replaced relay

2) Hairline crack in radiator due to fender bender
-new radiator and replaced busted up header panel while front was apart and repaired the fender bender damage.

Figured the relay, would have done it but the fan will still not come on.

Temp sensor works fine b/c I'm getting good reading at temp gauge.

So with good fan, new relay, and apparently properly working temp sensor, can anyone help me find what else could be wrong?

I'm assuming that either the signal is not making it to the ECU or not making it from the ECU to the relay. I seriously doubt the ECU is bad. There is NOTHING in this Jeep that does not work as it should EXCEPT the fan!

I'd hate to think that the brand new relay is bad right out of the box, but I suppose that it's a possibility.

Driving it to/from work because I have only one or two stops and a straight shot. No issues as long as it's moving and getting airflow. Temp stays stable at about 205.

Pics forthcoming

THANKS for any input/opinions you may have!

Frango100 07-20-2012 09:50 PM

Re: 4.0 WJ Ltd. cooling fan issue
 
I presume that you have checked the fuse 10 ( 40A ) in the power Distribution Center first?
Other then that, wiring, relay or PCM.

GeneralTJWillys 07-20-2012 10:16 PM

Re: 4.0 WJ Ltd. cooling fan issue
 
Yep, forgot to add that. All fuses checked good.

Going to try to replace the fan motor next. I've read elsewhere in these forums that "when one goes, they both go". I'm assuming that means that the fan motor starts going bad and building resistance (and heat) in the circuit and fries the relay. Only fix.....replace fan motor AND relay.

So, since I've replaced the relay, but not the fan, I hope that I have not just fried the new relay. They are not cheap.

Frango100 07-20-2012 11:02 PM

Re: 4.0 WJ Ltd. cooling fan issue
 
Yeh, many times the fan itself is drawing too much current and fries the relay in no time. When the fan works directly from the battery and not with the relay, there is a good change that the new relay is fried again.
But it can still be a wiring problem as well.


All times are GMT -5. The time now is 07:21 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community