Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Troubleshooting/Problems (http://www.jeepgarage.org/f203/)
-   -   New owner - am I paranoid???? (http://www.jeepgarage.org/f203/new-owner-am-i-paranoid-47103.html)

chudsy 09-06-2012 04:48 AM

New owner - am I paranoid????
 
Hi All,
Please forgive me for asking this question as I've been reading a few threads and my owners manual and would just like clarification.
The 'check gages' light is my issue.
When i turn the ignition on everything lights up as normal and then goes out apart from 'check gages' - as soon as I start the engine it goes out.
Is this normal as I've interpreted that the light should go out when the others do?
Many thanks,
Paul.

Frango100 09-06-2012 07:16 AM

Re: New owner - am I paranoid????
 
The "check gages" light comes on for high coolant temp, low engine oil pressure (only when rpm > 300), low voltage (<11V) or high voltage (>16V). So is your battery voltage below 11V with the engine off?

chudsy 09-06-2012 07:57 AM

Re: New owner - am I paranoid????
 
Cheers Frango,
As I'm new to these beasts anything which I don't know can give me a fright !!!
I'm still reading aroung all the how tos etc to get as much info as I can.
Thanks again,
Paul.

Frango100 09-06-2012 11:44 AM

Re: New owner - am I paranoid????
 
Hi Paul, did you check the battery voltage, it should not be below 11V. A good charged battery should read about 12.6V, which could go lower and lower when the ignition is on for some time with the engine off, but not that quickly.

TJXJWJ 09-06-2012 12:29 PM

Re: New owner - am I paranoid????
 
Wouldn't it be on because it's getting no oil pressure? It wouldn't until the engine is started....which would explain why it goes off after ignition.

Frango100 09-06-2012 04:13 PM

Re: New owner - am I paranoid????
 
Quote:

Originally Posted by TJXJWJ (Post 680032)
Wouldn't it be on because it's getting no oil pressure? It wouldn't until the engine is started....which would explain why it goes off after ignition.

That was my first thinking as well, but the low oil pressure signal will not be used when the engine rpm < 300 (at least thats what the manual says) Canīt check it on my jeep, the battery is out.

ItsAJeepThing 09-06-2012 04:54 PM

Re: New owner - am I paranoid????
 
does the light stay on when the engine is running or when the ignition is on?

TJXJWJ 09-06-2012 05:53 PM

Re: New owner - am I paranoid????
 
I just checked mine...my "Check Gages" light stays on too...I think it's normal. What isn't normal is that I just noticed that someone at Chrysler made the light say "gages" instead of "gauges"...which will now irritate me to no end.

TheStreet16 09-06-2012 09:47 PM

Re: New owner - am I paranoid????
 
haha I'm gonna have to check mine next time I get in her....that's what she said lol

chudsy 09-07-2012 02:34 AM

Re: New owner - am I paranoid????
 
Yep - I noticed the spelling mistake on mine too!!
I'll check the battery voltage without the engine running and see what it is.
It does appear to contradict what it says in the owners manual but hey ho, if they can't spell 'gauge' correctly !!
At least it goes off when the engine is started - I'm a happy camper.

ItsAJeepThing 09-07-2012 02:59 AM

Re: New owner - am I paranoid????
 
If it is on only when you turn the ignition, then it is perfectly fine. Had the same thing on my wj

TheStreet16 09-08-2012 07:11 PM

Re: New owner - am I paranoid????
 
http://i1061.photobucket.com/albums/...EA34D45596.jpg

too funny!


All times are GMT -5. The time now is 09:49 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community