Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Troubleshooting/Problems (http://www.jeepgarage.org/f181/)
-   -   '08 WK Hemi poor/low idle (http://www.jeepgarage.org/f181/08-wk-hemi-poor-low-idle-55070.html)

arnsnk 02-19-2013 10:07 PM

'08 WK Hemi poor/low idle
 
Hey all, so first time posting, but having issues with my newly acquired '08 WK Overland with hemi. At idle, it will be fine then drop below 500 rpms and almost stall, then catch itself and come back. I have had it stall a few times so far and have replaced the following
-Crank sensor
-cam sensor
-Egr valve
-cleaned Throttle body which was dirty-just wiped off butterfly.

Any thoughts? Could this be a failing MAP?

Has 75k on it, plugs done at 69k, and I have PCV to do this week.

Any advice would be awesome

hummer recovery team 02-19-2013 11:47 PM

What level is the trans fluid at? What type of oil you using?

arnsnk 02-20-2013 08:16 AM

Re: '08 WK Hemi poor/low idle
 
Trans fluid level was ok when I last checked. Oil is 5w-30 just changed about 3 weeks ago.

hummer recovery team 02-20-2013 08:41 AM

The hd I needs to run on 5w20 in order for mds to work properly.

arnsnk 02-20-2013 08:57 AM

Re: '08 WK Hemi poor/low idle
 
Do you think it is because of the MDS? It is either 5-30 or 5-20...it was 5 degrees that day and the local AAA shop did the work

hummer recovery team 02-20-2013 09:30 AM

No I don't think so I'm just throwing some ideas out there, how about plugs? What kind did you use and when were they last changed?

arnsnk 02-20-2013 09:48 AM

Re: '08 WK Hemi poor/low idle
 
Plugs were done before i purchased it.. done at dealership in IN-called them and got records. I am stumped on this one...seems like it runs fine otherwise, just issues at idle, when parking, or stopped at light.

hummer recovery team 02-20-2013 11:10 AM

Try sea foaming it, I can in fuel tank and 1/2 in oil other half in brake booster line.

hummer recovery team 02-20-2013 11:11 AM

Also try the map sensor it's probably cheap, also possible to be a bad o2 sensor without codes.

arnsnk 03-24-2013 09:53 PM

Re: '08 WK Hemi poor/low idle
 
Alright, so a quick update. Been cold out here in OH and busy with other projects but finally had time to mess with the Jeep. So I replaced the MAP sensor and took it for a test drive-no issues whatsoever.

Next day, remote started it, ran for 5 minutes then stalled at idle. I also seafoamed and then drove it on a 6 hour round trip, no issues. Only issue with the drive was stalling in reverse out of parking spot.

Whats next? haha

hummer recovery team 05-24-2013 09:51 PM

I would remove the throttle body completely and do a thorough clean, also is replace the spark plug wires

arnsnk 06-17-2013 11:22 AM

Re: '08 WK Hemi poor/low idle
 
Update: Replaced throttle body with a brand new one. Already had 2 new PCMs installed. Still stalling about once a week.

Any suggestions? Can this be fuel related?


All times are GMT -5. The time now is 04:53 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community