Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Performance Modifications (http://www.jeepgarage.org/f6/)
-   -   need some diablo help, quick... (http://www.jeepgarage.org/f6/need-some-diablo-help-quick-5567.html)

tig488 01-13-2010 08:12 PM

need some diablo help, quick...
 
i got my diablo in so i figured id unload a tune and try it out. after installing the calibration update that was required i installed the 87 octane tune. it ran like complete crap. it was misfiring, would barely idle, and when i gave it gas, the revs barely went up.

so i tried the 91 tune, same thing happened but not as bad. so then i tried the 93 tune. again, same thing but not as bad. i didnt even feel comfortable pulling out of my garage, thats how bad it was running.

so then i figured id install the stock tune and stop for the night. well, wouldnt you know it, it still runs like crap. i finally drove it up the street hoping it would take a minute to relearn the tune, but nope. it almost died coming into the driveway and feels like crap.

pisses me off since i put in a new egr and it WAS running the best its ever run, not anymore.

anybody else had this experience with their diablo?

robpp 01-13-2010 08:19 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
1. you need to reset adaptives so the Jeep will know to learn something new
2. even then, it will take some miles for your Jeep to learn
3. what year is your Jeep? I assume WK?

last, its not out of the question that something else went bad, just a BAD COINCIDENCE.

there are literally 100's of jeeps and 1000's of vehicles use the diablo. its not like you are doing something new.

LTrainGC 01-13-2010 08:19 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
Sounds like something went wrong with the calibration update. Is your stock tune back on it now? Did you get any codes?

I'd disconnect the battery and let it sit for about 10 minutes and then reconnect the battery and see if that helps.

tig488 01-13-2010 08:27 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
its an 05 5.7L WK. nothing else went bad. it was running the best its ever been. it ran great until i shut it off when i got home from work. installed the tune, now it sucks.

i didnt get any codes immediately, but i just ran out there to unplug the battery and checked the codes, im getting a 1416, thats not even listed on WKjeeps.

tig488 01-13-2010 08:39 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
unplugging the battery fixed it, it runs fine and the code is gone. very strange.

LTrainGC 01-13-2010 08:42 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
From the FSM:

Code B1416 = HFM RIGHT AUDIO OUTPUT CIRCUIT HIGH

Code P1416 = CYLINDER 6 REACTIVATION CONTROL PERFORMANCE

Glad to hear the battery thing fixed it. I'd email or call Diablosport about it.

Which CROM did you load?

tig488 01-13-2010 08:46 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
funny thing is i didnt load a crom.

i ordered it from diablo last week and got it yesterday. when i first plugged it up, it said my vehicle needed a calibration update so i plugged it up to my computer and used the DS Downloader. it automatically did a calibration update. i didnt enter any info of do anything to it. i then took it to the jeep and it worked.

i posted about it on their forum.

LTrainGC 01-13-2010 08:49 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
Quote:

Originally Posted by tig488 (Post 131845)
funny thing is i didnt load a crom.

i ordered it from diablo last week and got it yesterday. when i first plugged it up, it said my vehicle needed a calibration update so i plugged it up to my computer and used the DS Downloader. it automatically did a calibration update. i didnt enter any info of do anything to it. i then took it to the jeep and it worked.

i posted about it on their forum.

When you turn the diablo on, does it show 9R05 at the top, or 9R06? If it shows 9R05, then go to their site and download 9R06 and you should be good to go.

tig488 01-13-2010 08:59 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
it shows 9r06

LTrainGC 01-13-2010 09:01 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
Quote:

Originally Posted by tig488 (Post 131854)
it shows 9r06

Hmmm that is weird. We'll see what they have to say.

tig488 01-13-2010 10:16 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
i was reading on the diablo site, there were a few times when this happened to other people and they said to unhook the battery to reset the adaptives.

does that mean unhooking the battery resets the ECU to stock? or does that mean when you install a tune, you need to unhook the battery so it works?

http://www.diablosport.com/index.php...hlight=battery

LTrainGC 01-13-2010 10:19 PM

Re: need some diablo help, quick...
 
If you have a tune installed, disconnecting the battery is not going to return it to stock.

And you should not have to disconnect the battery to get a tune to work, but after reading that thread maybe you have to disconnect the battery after you install the tune.


All times are GMT -5. The time now is 11:06 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community