Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Troubleshooting/Problems Discussion (http://www.jeepgarage.org/f77/)
-   -   1989 jeep cherokee (http://www.jeepgarage.org/f77/1989-jeep-cherokee-58870.html)

countrygirl2332 04-22-2013 05:50 PM

1989 jeep cherokee
 
I have a 1989 jeep Cherokee and I don't know what wrong with it when I'm driving it it will act like it slips into neutral an I have to pull over put it in park and turn the key a few times before starting it again and ten it will go for a little bit and do it all over again. I have changed the transmission fluid/filter/ gasket as well as the fuel filter. After doing the gasket filter and fluid it ran like a champ for about a week and then did it all over again. Any suggestions would help!

Frango100 04-22-2013 05:58 PM

Re: 1989 jeep cherokee
 
Welcome to the garage.
So the problem was there before the fluid change, right?
Not familiar with your jeep, do you know which transmission it has?
The slipping can come from several things: could be a low line pressure, which let the clutches/bands slip. Could also be a worn clutch or band.
But first need to know which transmission we are talking about.

countrygirl2332 04-22-2013 06:03 PM

It's an automatic transmission it did happen before the fluid change but worked for about a week then then started all over again.

nathanskal 04-22-2013 07:19 PM

I had the same thing happy to my 1989. Turns out aamco wanted to rebuild the transmission for $3900. I took it to another guy and it was $79 for a speed sensor and another $150 to fix the aamco damage.

It would act like it would slip out of gear while cruising and rev really high then slip back in, maybe.

Good luck, mine lasted until 155,000 miles until I traded it in.

countrygirl2332 04-22-2013 07:23 PM

How do I check the speed sensor?

countrygirl2332 04-22-2013 09:51 PM

Could it possibly be the NSS( neutral safety switch?)

Frango100 04-22-2013 09:56 PM

Re: 1989 jeep cherokee
 
Quote:

Originally Posted by countrygirl2332 (Post 809418)
It's an automatic transmission it did happen before the fluid change but worked for about a week then then started all over again.

I ment which automatic transmission it has. Most probably the Aisin AW4?

Quote:

Originally Posted by countrygirl2332 (Post 809597)
Could it possibly be the NSS( neutral safety switch?)

Donīt think so, the neutral safety switch is used for the starter motor circuit, so that it can only start in park or Neutral.

The best is to use a scanner to read an eventual fault message, which would tell you which part is wrong.

If you want to test the speed sensor, here is the procedure when using a simple volt meter:

SPEED SENSOR
1) Disconnect electrical connector at speed sensor located on
adapter housing or extension housing. Connect ohmmeter leads between
speed sensor electrical terminals.
2) Rotate transmission output shaft and note ohmmeter
reading. Ohmmeter needle should fluctuate to indicate speed sensor
operation. Replace speed sensor if no reading is obtained.

For further trouble shooting (if you have the AW4 tranny) you can download for free the AW4 trouble shooting manual here:
http://car-service-manuals.com/catal...-diagnosis-aw4

countrygirl2332 04-22-2013 11:03 PM

Okay I will try that out and hopefully get it fixed tired of busting knuckles for no results thank you!

Derwood98 08-12-2013 03:52 PM

Re: 1989 jeep cherokee
 
I know this is an old thread, but ohm out the three solenoids on the valve body. They should read between 11-15 Ohms. Anything outside that reading, the solenoid should be replaced. I would replace all three if you are already in there.


All times are GMT -5. The time now is 10:57 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community