Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Export Grand Cherokee 2011+ (http://www.jeepgarage.org/f190/)
-   -   Cruise Control . Just stops (http://www.jeepgarage.org/f190/cruise-control-just-stops-64722.html)

TurboTaxi 08-28-2013 07:29 AM

Cruise Control . Just stops
 
Hi all ,
Brand new 3.0 crd limited grand
When useing the Cruise Control i want to go faster i press the + and 9 times out of 10 it does what its supposed to

3 times now (its got 600 km on it ) the cruise just disconects and the cruise indicator goes out on the dash . if i turn it back on nothing happens . the indicator will not come back on

The only way to get ti to work is pull over and turn off . Start it back up and all is fine

Is it passionate fingers and im doing something wrong or do i have a fault and has anyyone experienced it
Thanks
LEN

Barboots 08-28-2013 10:02 AM

Re: Cruise Control . Just stops
 
Len I've not been here long, but I've read of this happening. Unfortunately I can't recall where it went.

To be honest, I originally joined just to get the pictures and be able to search directly. Have you given the search feature a nudge? You can also use Google to search the site if that works better for you... just add site:jeepgarage.org to the end of your Google search.

Cheers,
Steve

allypally 08-28-2013 05:32 PM

Re: Cruise Control . Just stops
 
Issues with Cruise Control in the MY11-MY13's was generally associated with the brake pedal being activated. Commonly found to be a short in the wiring under the carpet due to the stretching of the cable from Lefthand drive to Righthand drive. Firstly check that wiring to ensure it has not come adrift. If you search these Aussie threads, you will find refererences to it

TurboTaxi 08-28-2013 07:03 PM

Re: Cruise Control . Just stops
 
Thanks for the thoughts ,
ill have another look tonight , i spend about half an hour searching before i posted

the interesting thing is the icon disapears to say the cruise is on and cannot be switched back on without a full car restart .
thanks
len

Barboots 08-28-2013 08:33 PM

Re: Cruise Control . Just stops
 
Quote:

Originally Posted by TurboTaxi (Post 884185)
Thanks for the thoughts ,
ill have another look tonight , i spend about half an hour searching before i posted

the interesting thing is the icon disapears to say the cruise is on and cannot be switched back on without a full car restart .
thanks
len

Yep that pretty much wipes out the brake wire causing it.

I thought I saw something on the US forum, but if you've searched I dunno what else to do but wait... or post in the main forum. If you get no bites here I'd hit them up over there.

Cheers,
Steve

pomdave 08-29-2013 12:05 AM

Re: Cruise Control . Just stops
 
I have experienced this a few times.

It is definetly related to increasing the speed, it seems more stable if you increase the the speed incrementaly (multiple presses of the + button) rather than holding down the + button until you get up to the desired speed, and like you said when it happens the Cruise Control goes awol until the engine is restarted ... it is quite annoying if it happens near the begining of your journey.

mm1964 08-29-2013 12:21 AM

Re: Cruise Control . Just stops
 
It occurred to me once in a MY12 Overland. I had used the cruise control often but once after a good 60 min trip the cruise control just switched off on it's own and refused to come back on. I did the complete shutdown routine and nothing. 20 mins later I retried and nothing. Got to my destination and when I got back in and set off it was fine. Never reoccurred again but I only had the car for a few thousand klms. As it was an Overland I had numerous messages in the EVIC display coming up relating to Adaptive Cruise Control, Blind Spot monitoring failures or there unavailablity. Believe I may have posted this here on the forums at the time.

TurboTaxi 08-29-2013 05:27 PM

1 Attachment(s)
It seems the problem has now diagnosed itself

I have an error that says service electronic throttle control on the dash

Attachment 28413

At least I have something to report at first service
Len

Barboots 08-29-2013 08:50 PM

Re: Cruise Control . Just stops
 
Well that's good news Len as it's something that clearly requires repair. Definitely better than an intermittent fault that the workshop can never find.

Cheers,
Steve

TurboTaxi 09-02-2013 09:43 PM

Well a call to the dealer and he booked it into the local dealer up the road

They had it for an hour

The error has gone off the dash and I haven't had the problem since

Very impressed wit arm strings in toowoomba and sunco on the sunny coast for some good old fashioned service .

Adjustment of brake pedal switch so it doesn't trigger while accelerating

adriwood 09-12-2013 07:12 AM

Re: Cruise Control . Just stops
 
Quote:

Originally Posted by TurboTaxi (Post 883800)
Hi all ,
Brand new 3.0 crd limited grand
When useing the Cruise Control i want to go faster i press the + and 9 times out of 10 it does what its supposed to

3 times now (its got 600 km on it ) the cruise just disconects and the cruise indicator goes out on the dash . if i turn it back on nothing happens . the indicator will not come back on

The only way to get ti to work is pull over and turn off . Start it back up and all is fine

Is it passionate fingers and im doing something wrong or do i have a fault and has anyyone experienced it
Thanks
LEN

Done it now to the trouble and strife four times in 3400 kms. I cannot seem to replicate it.

Once it decides that it does not want to play then it's a stop and start again.

Am now keeping a log of when it happens

Regards

Adrian

9greasemonkey9 09-15-2013 10:50 PM

Re: Cruise Control . Just stops
 
Hi everyone , first post . I just thought I would let you know your not alone .
I picked up my Laredo on friday and have encountered the same cruise control problem twice in 500KM . It has only faulted when using the + or resume feature . I will let you guys know what the outcome when I finally get it back to the dealer .
JOEL


All times are GMT -5. The time now is 06:07 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community