Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Engine Performance/Intake/Exhaust (http://www.jeepgarage.org/f196/)
-   -   Problems with 2000 4.7 v8 starting (http://www.jeepgarage.org/f196/problems-with-2000-4-7-v8-starting-6551.html)

StoneCold 02-14-2010 10:08 AM

Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
Hey guys! Great site, glad I found it.

I have a slight problem getting my Jeep to start. It's kind of intermittant, sometimes she starts first time, others not.

Basically, when it's bad, I turn the key, the ignition turn over, but then it seems to struggle to actually fire. I'm guessing it's the spark plugs, it's done about 110,000. I had her for almost a year and was fully serviced by dealer by previous owner. Can't seem to find any info on plugs being changed in the service history, but as far as I'm aware these should be good for around 100,000 (correct me if I'm wrong).

The weather doesn't make a difference either. Other thing is that sometimes I start her first time, run into town, have her turned off for 5 minutes or so, start her up and the problem arises:confused:.

She always starts after a few seconds, just doesn't sound very healthy:mad:. Other than that she runs fine. Oh and I recently had the CKP sensor replaced.

Any advice would be very welcome.

Thanks guys!:D:thumbsup:

Aaron

Chaoul1 02-14-2010 10:31 AM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
Go and check the spark plugs and see if they are worn. If so then go ahead and change them. I'm sure some others will chime in.

StoneCold 02-14-2010 10:56 AM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
Thanks Paul I'll give it a go.

Unholyskorn86 02-14-2010 11:00 AM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
Yeah, mine STARTED to do this and I did the plugs the next chance I had and BAM back to normal, and even idled so much better! Make sure you get decent sparks tho!

StoneCold 02-14-2010 11:03 AM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
Funny you should mention the idle. It does sometimes rev up to nearly 2000 but to date it has been very rare. Just revs up and then back down to normal may be once or twice.

Out of curiousity, any idea what type of plugs I should be using? Not neccesarily looking for top of the range but don't want rubbish either.

Cheers

Aaron

amg82 02-14-2010 11:34 AM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
I've been having the same issue with my 2001 WJ GC Limited. I'd always assumed it was the the starter or battery. Never thought to check the spark plugs...I have 100k+ miles on it so I guess I should give them a look :).

josef15111 02-14-2010 01:08 PM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
same thing happens on my 01 v8 i just hit 122,00 the other night i have changed my plugs twice since i i had her. Which is a about a year and half mine is now starting to do it again but yeah when it does this i change out the plugs. Right now i am using just the bosch copper ones. i had the platniums in it before that i didnt notcie a difrence in any performance or anything when i switched them ether. i am getting ready to buy all new coils and the E3 plugs i have been hearing good things about them so i will give them a go. so just try changing out the ol plugs and see how she starts afterwards.

StoneCold 02-14-2010 05:04 PM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
Great, thanks guys, I really appreciate all your help. I'll keep you updated on progress. The only problem is it's still dark here from about 5pm when I finish work, so may have to wait until it gets lighter.

StoneCold 02-14-2010 05:41 PM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
Quote:

Originally Posted by amg82 (Post 150731)
I've been having the same issue with my 2001 WJ GC Limited. I'd always assumed it was the the starter or battery. Never thought to check the spark plugs...I have 100k+ miles on it so I guess I should give them a look :).

Yeah I thought it may have been starter or fuel pump initially, but thankfully this is a job I can do myself and save a fortune :cool: Def check yours and let me know

Aaron

Stagefumer11 02-14-2010 06:17 PM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
i found i was having cold start revving problem, then it would hunt up and down when idleing. Gave the TPS a knock and it revved up.. Wiggled the wires. Seemed to have corroded pins. So just unpluged it cleaned it all up. And perfect now :)

Scottina06 02-14-2010 07:43 PM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
on the 4.7 V8...only use the stock plugs or equivelant

Stagefumer11 02-14-2010 08:48 PM

Re: Problems with 2000 4.7 v8 starting
 
urrr i am, just cleaned the pins.. Repluged it back in :)


All times are GMT -5. The time now is 01:03 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community