Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Troubleshooting/Problems Discussion (http://www.jeepgarage.org/f77/)
-   -   Crap Idle? 4.7 V8 (http://www.jeepgarage.org/f77/crap-idle-4-7-v8-678.html)

NHWK05 06-17-2009 06:55 PM

Crap Idle? 4.7 V8
 
So i"ve asked this question on may other forums and no one seems to have a solution for it and apparently Chrysler denies its a real.

The jeep under no common circumstances will stall out or bog down when stopping. BTW 4.7 V8.
It will happen when the engine is cold, or hot, it will happen after alot of skinny pedal driving or under normal human grandma driving. It will happen in stop and go traffic or in normal traffic.

Basically normally when i come to a stop the rpms drop like the should and stay there. Some times it will drop well below the 500 rpm mark and then bounce back up. Occasionally it will just stall out completely and die.

I talked to a very well seasoned master jeep tech at the dealership. He said that first thing they do is a reflash of the computer. (did that and it did not fix it)

Next he said it could be the torque converter is not working properly and that adding about 1/2 a qt of tranny fluid may fix the issue. ( i will try this next)

Has anyone else sxperienced this and successfully fixed it?

Please help, its really annoying and embarassing. :(

dreamer1213 06-17-2009 07:02 PM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
Hmm....my 4.7 H.O in my WJ drops to super low idle mode when coming to a stop sometimes....it drops and idles at 400 rpm's...but has never stalled...

I cleaned out the IAC chamber and motor, and still nothing..same thing...I dunno if its a glitch somewhere in the computer system, or if its the IAC motor thats actually bad...

NHWK05 06-17-2009 07:29 PM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
I was wondering about the IAC myself but everyone i have talked with the issue said they changed it and it did not fix it. Thats why i have not wasted my money on a new IAC yet.

dreamer1213 06-17-2009 07:41 PM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
Yeah...I dunno...I was thinking perhaps when I do the superchips flash that it might perk up/smooth out the idle..

NHWK05 06-17-2009 07:44 PM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
Thats the other thing that bugs me. To me even when its not acting up, the idle never feels very smooth, it feels like it has a bad idle or bad spark plugs or sumtin, almost a very little shaky, but not in the sound, or seat or anything but i only notice it when i lean my knee on the door while idling.

Dylans3960ccs 06-17-2009 09:17 PM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
it is probably the mass air-flow sensor for your case ,Hannes your on your own?.?.

baronvonhavok 06-17-2009 10:43 PM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
i seem to have the exact opposite problem. when in park or neutral, my car idle's at 1500 RPMs. i also have the 4.7, but its non-HO in a 04 WJ. the only mod i have is the K&N intake. i can't really remember when this started happening.

any ideas guys?

dreamer1213 06-18-2009 04:55 AM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
1500 rpm idle....something is wayyyyyyyyy wrong!! I'd say the throttle position sensor perhaps your case Paul. That sensor isn't sending the computer the right info...that would be my first guess..

NHWK05 06-18-2009 06:38 AM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
Quote:

Originally Posted by Dylans3960ccs (Post 15566)
it is probably the mass air-flow sensor for your case ,Hannes your on your own?.?.

There is not mass air flow sensor on jeeps.

Scottina06 06-18-2009 11:17 AM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
oh my god....Dylan tries to post somewhere beside off topic.....and has no idea!!!!LOL

baronvonhavok 06-18-2009 11:28 AM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
the other thing i realized it might be on the way to work today. i have a automatic starter installed. i don't know if this has anything to do with what might be wrong, but it might help you guys think of stuff.

i want to call the stealership, but im afraid they'll give me a lot of shit for the intake and the autostart.

any opinions on my options? haha

mjl2610 06-18-2009 11:50 AM

Re: Crap Idle? 4.7 V8
 
Possible vacuum hose issue?? I recall on my friends Jeep his high idle was due to a vacuum hose that was broken.


All times are GMT -5. The time now is 01:31 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community