Jeep Garage  - Jeep Forum

Jeep Garage - Jeep Forum (http://www.jeepgarage.org/forums.php)
-   Troubleshooting/Problems (http://www.jeepgarage.org/f181/)
-   -   05 grand Cherokee 5.7 himi has awful whine sound when I first start (http://www.jeepgarage.org/f181/05-grand-cherokee-5-7-himi-has-awful-whine-sound-when-i-first-start-68334.html)

mrbyrne 11-24-2013 12:25 PM

05 grand Cherokee 5.7 himi has awful whine sound when I first start
 
When I first start it up it revs real high for just a second and it makes this awful high pitched noise but then stops and runs normal. It does it when it has set for a while and when its real cold outside. Any help would be nice.

jacko15 11-24-2013 12:51 PM

Re: 05 grand Cherokee 5.7 himi has awful whine sound when I first start
 
You will probably have better luck with this on the WK threads.

dr.lee.baugh 11-24-2013 07:55 PM

I would check the serpentine belt to see if that's the cause.

It could also very well be the ps pump. They are known to whine on initial startup when cold and I believe there was a tsb on some years related to replacing the reservoir to improve flow when cold.

mrbyrne 11-24-2013 08:07 PM

Thanx a lot... I will start with the power steering pump and see if that works. I appreciate your help.

06HemiWK 11-24-2013 09:55 PM

Mine does the same thing 06 hemi wk.

Hemi05WK 11-24-2013 11:06 PM

Re: 05 grand Cherokee 5.7 himi has awful whine sound when I first start
 
As stated above... Ck for the TSB. If its never been done, its a very good possibility.


All times are GMT -5. The time now is 02:26 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2012 - JeepGarage.Org
The Jeep Grand Cherokee Owners Community