Jeep Garage  - Jeep Forum banner
1 - 2 of 2 Posts

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I'm having an issue with a loud clunk from the front end when going over larger bumps in the road that extend the suspension.

I've got an 07 Hemi WK with an OME HD lift. I first installed the lift with Bilstein HD struts in the front and 5125s in the rear from Kolak. I wanted 5100 series Bilsteins because I had them on my WJ and they rode like an absolute dream, and Kolak said they could be fitted to the rear with a couple washers.

Long story short, I couldn't stand them in the WK. The ride was extremely harsh; nothing like they were in the WJ. I eventually switched to the OME Nitrochargers like I should have gotten from the beginning, and they ride so much better.

The switch to Nitrochargers fixed most of my problems except for the clunk from up front on extension. I know what the loose nut at the top of the strut sounds like because I've already been through that the first time around, so I'm pretty sure that's not the problem in this case. I would describe the noise of the loose strut nut to be a hollow knocking over smaller bumps and road imperfections, but the noise I'm having now is a much louder jolt, and it only happens when the suspension significantly extends. Going over an expansion joint on a bridge with a steep drop-off, or going over a speed bump too fast is the easiest way to get that noise.

Could this be the ball joints? It seems like maybe the UCA is fully extending and hitting the end of the ball joint's travel. Maybe a motor mount? I don't know, I'm just throwing ideas out there. For what it's worth, I also replaced the sway bar bushings.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Woah, I haven't been back for a while, didn't realize I got some replies.

Front diff mount. That's something I hadn't thought of... I don't have the clunk when shifting into reverse so I hadn't really considered the diff mounts, but I'll look into that I guess.

I will check the control arm bolts when I get a chance, weather should be a bit nicer tomorrow.

I replaced the sway bar bushings maybe at 80k miles (at 100k rigt now), and surprisingly didn't notice any difference. I'll try disconnecting the end links next. I haven't had much free time to work on the WK recently, so the clunks have kinda been on the back burner.

edit: I'll also try checking the ball joint like you mentioned. Didn't really know how to check them.
 
1 - 2 of 2 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top