Jeep Garage  - Jeep Forum banner

2006 Grand Cherokee Laredo ponownie utracił komunikację z TCM!

73K views 30 replies 20 participants last post by  jeepgcoman  
#1 ·
Ok, jestem sfrustrowany i zestresowany! Mój jeep zaczął mieć problemy kilka miesięcy temu. Zapalały się kontrolki ESP i BAS, a także kontrolka poślizgu (trakcji?). Dalej działałby dobrze. Potem kontrolka przegrzania skrzyni biegów zaczęła zapalać się losowo, a kontrolka silnika się zapaliła. Zaczął od czasu do czasu redukować biegi. Musiałem się zatrzymać i uruchomić go ponownie. Czasami wydawało się, że traci moc. Przegrzanie skrzyni biegów czasami zapalało się nawet przy uruchomieniu, z samego rana. Zabrałem go do znanego warsztatu naprawy skrzyń biegów. Sprawdzili go i wymienili moduł przedniego kontrolera i moduł sterowania skrzynią biegów. Najwyraźniej stracił komunikację z TCM. Dwa tygodnie i 1800,00 $ później dostaję go z powrotem, przejeżdżam 15 mil, wyłączam go, włączam ponownie, 10 minut później zapalają się ESP, BAS i przegrzanie skrzyni biegów. Jak dotąd zredukował bieg tylko raz. Zabrałem go do domu, wyszedłem ponownie, żadnych świateł, żadnych problemów. Dzisiaj WSZYSTKIE kontrolki znowu się zapaliły, w tym kontrolka silnika. Zabrałem go do Autozone, sprawdzili go i wyrzucił ten sam kod, Utrata komunikacji z TCM. Ma go jutro z powrotem zabrać do warsztatu, nie jestem pewien, co się tu dzieje. Przeczytałem wiele negatywnych opinii na temat tego konkretnego jeepa z TYM SAMYM problemem. To nie czujniki kół, żadnych problemów z ustawieniem, płyn jest w porządku, brak wycieków. Czy ktoś wie, co do cholery zrobić z tym jeepem? Ma 68 000 mil przebiegu.

#2 ·
Nigdy wcześniej nie zdiagnozowałem dwóch kontrolerów w tym samym problemie... NIGDY! To niesamowity diagnosta, który pracuje nad twoim urządzeniem. O, czekaj, chyba żadna z tych kości nie rozwiązała problemu.

Jakie dokładnie masz kody błędów?

#5 ·
UO1O1
Właśnie zostawiłem to w Aamco. Czekam na telefon. Autozone umieściło to wczoraj na swoim mini-komputerze, ten sam kod co przed wykonaniem pracy. Utracono komunikację z TCM... Kiedy zabraliśmy to do Aamco, przeprowadzili pełną diagnostykę komputerową, powiedzieli, że wyrzuciło 8 kodów, wymienili przedni moduł sterujący. Powiedzieli, że usunęło to 7 z 8 kodów. Wymienili TCM na regenerowany i podobno usunęło to ostatni kod. Powiedzieli, że jeździli i nie było problemów, wszystkie kody zostały usunięte. Zauważyłem przebieg, kiedy go zostawiłem, była różnica 27 mil. Nie powiedzieli, jakie były wszystkie 8 kody. Odebrałem to w piątek, jechałem około 20 minut bez problemów, wyłączyłem na kilka minut, 5 minut dalej wszystkie światła znowu się zapaliły, z wyjątkiem kontrolki silnika. Gasną, gdy uruchamiam go ponownie na kilka minut. W sobotę zapaliła się kontrolka silnika i od tego czasu nie zgasła. Od czasu do czasu redukuje mi bieg.

#6 ·
Od Chryslera... może być konieczne zawiezienie go do dealera, Aamco nie będzie w stanie tego zrobić!

Numer sprawyK68152119 Problem z pojazdemU0101, Utrata komunikacji z TCM.; Objawy są następujące: DTC U0101 - Utrata komunikacji z TCM. Wiele kontrolek na desce rozdzielczej włączonych SES, ESP, BAS itp... Nie można komunikować się z TCM. Gwałtowne lub brak zmiany biegów. Data produkcji pojazdów między 13.11.05 a 25.12.05 System lub komponent Niesprawny, Brak zmiany biegów / Nie zmieni biegu w górę ani w dół; DTC / Komunikat o błędzie; Zalecenie TCM Przyczyną jest brak przekaźnika Trans w skrzynce połączeniowej. Technicy będą musieli zainstalować przekaźnik. Dostępna dokumentacja nie podaje lokalizacji skrzynki połączeniowej. Znajduje się pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy, po prawej stronie kolumny kierownicy. Przekaźnik Trans nie jest widoczny z przodu skrzynki połączeniowej. Po zainstalowaniu przekaźnika otrzymasz następujący kod, P1644 (Nieprawidłowa konfiguracja wariantu), dla którego musisz zainicjować EGS52. Funkcję inicjalizacji można znaleźć w obszarze Widok ECU, TCM, Więcej opcji; Następnie P0602 (Błąd programowania modułu sterującego/nie zaprogramowany), który czasami wymaga ponownego flashowania. Po zainstalowaniu przekaźnika Trans i wyczyszczeniu kodów błędów, pojazd należy sprawdzić pod kątem gwałtownej zmiany biegu z 1 na 2. Przy średnim otwarciu przepustnicy pozwól pojazdowi zmienić bieg na drugi. Jeśli zauważysz gwałtowną zmianę biegu z 1 na 2, prawdopodobnie zawiodła F1 ORC w skrzyni biegów i konieczna będzie wymiana następujących elementów: silnik 3.7L - K1 Retainer 52108510AB, F1 Over-running Clutch 52108342AB i B1 Retainer 05138365AA. Od 20.03.06 Star Parts określa K1 Retainer jako 52108510AA. Jest to nieprawidłowe i należy zamówić część na poziomie AB

#12 ·
Dobre wieści! Jeep jest naprawiony, 2000,00 $ i dwa moduły później... i przekaźnik, który powodował zwarcie. Dzięki Bogu jeep był wyposażony w zapasowy. Jak dotąd żadnych problemów, działa świetnie od 2 tygodni. Same moduły nie rozwiązały problemu. Kiedy go przywieźliśmy z powrotem, znaleźli zwarcie w przekaźniku. To był prawdopodobnie problem przez cały czas. Dziękuję wszystkim za wasz wkład. To było dość frustrujące. W ciągu trzech lat, odkąd posiadam tego jeepa, to był jedyny problem, zawsze był bardzo niezawodnym pojazdem. Doceniam wszystkie komentarze i opinie. :)

#16 ·
Nasza część zapasowa została znaleziona pod deską rozdzielczą przy kolumnie kierownicy. Wierzę, że to był problem od samego początku. Mechanik powiedział, że gdy jeden się psuje, pozostałe nie komunikują się ze sobą. Od tego czasu nie mieliśmy żadnych problemów. Wydaliśmy dużo pieniędzy na niepotrzebną pracę i części, tylko po to, by dowiedzieć się, że przekaźnik skrzyni biegów powodował zwarcie, powodując problemy i fałszywe odczyty. Powodzenia!

#18 · (Edited)
Obecnie mamy ten sam problem z naszym jeepem. Twój post był bardzo pełen pomocnych informacji (przykro mi, że musiałeś przejść przez tyle kłopotów). Przekaźnik trans, który powodował zwarcie i który w końcu rozwiązał problem po wymianie, czy znajduje się w bezpiecznikach, pod kolumną kierownicy czy tam, gdzie było koło zapasowe? Pomyślałem, że jeśli od tego zaczniemy, możemy zaoszczędzić trochę pieniędzy, próbując rozwiązać problem. Zachowuje się tak, jakby było zwarcie z elementem elektrycznym. :)

#22 ·
Pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy, jeśli jest to silnik V-6 lub 6.1 SRT (skrzynia biegów NAG1) lub część PCM, jeśli jest to silnik 4.7 lub 5.7 V-8.

• Like
Reactions: notop46
#24 ·
Mam 2006 GC Overland 5.7. Mam te same problemy! Kontrolka ESP/bas i kontrola trakcji włączyły się w tym samym czasie. Twarda zmiana z 1-2. Wkrótce potem, od czasu do czasu pojawia się ostrzeżenie o temperaturze skrzyni biegów. Czy ktoś MÓGŁBY MI powiedzieć, gdzie jest ten przekaźnik skrzyni biegów? Naprawdę potrzebuję pomocy w tej sprawie. Miałem mnóstwo problemów, a moje dzieci liczą na to, że je przewożę i muszę to zrobić bezpiecznie. Dzięki za wszelką pomoc!

#27 ·
Cześć, mam ten sam problem. Samochód działa normalnie, a "Utracono komunikację z TCM" występuje po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu. Również "Przegrzanie skrzyni biegów", "Serwis 4WD" i "Serwis wspomagania parkowania" na desce rozdzielczej. Mogę poczekać 10 minut lub odłączyć minus od akumulatora, potem wszystko jest w porządku. Czy ktoś miał podobnie? 4.7 2005

#28 ·
Ten sam problem. Dokładnie. 2006 Grand Cherokee 4.7, 4WD. 5-biegowa automatyczna skrzynia biegów. Zamieniłem wszystkie przekaźniki w komorze silnika, mając nadzieję, że coś innego przestanie działać. Wszystko nadal działa. Nawet tryb awaryjny. Żadnych przekaźników pod deską rozdzielczą, tylko bezpieczniki i wyłączniki. Wszystkie połączenia są czyste i mocne. Brak widocznych uszkodzeń wiązki przewodów. Wymieniłem czujnik ciśnienia w skrzyni biegów. Dealer powiedział, że mój PCM jest w porządku. Diagnoza za 500 $. Zaoferował odbudowę mojej skrzyni biegów za 6000 $. Jasne... 2 innych mechaników powiedziało, że to PCM. 150 $ za sztukę. Szacunkowo. P1603 i P0700. Jestem zdezorientowany... Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana.

#31 ·
AUUGGGGHHHHH!!!!!!!! CZY KTOKOLWIEK może zamieścić zdjęcie tego, co znajduje pod deską rozdzielczą!!?? Wyobraź sobie frustrację kogoś, kto mówi "to jest tutaj", ale bez ilustracji "gdzie"! Nie jestem głupi, ale nie znam się na Jeepach. I chciałbym się nauczyć!
Z mojego postu nr 22 powyżej:
Pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy, jeśli jest to V-6 lub 6.1 SRT (skrzynia biegów NAG1) lub część PCM, jeśli jest to 4.7 lub 5.7 V-8.

Witamy na forum. Z którego roku jest Twój Jeep i jaki masz w nim silnik?