Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Ustawienia wysokości zawieszenia Alfaobd

2 reading
60K views 56 replies 22 participants last post by  Doug Jacobs  
#1 ·
Cześć wszystkim.

Mam JGC Summit diesel 2015 w Wielkiej Brytanii i próbowałem wypoziomować przód i tył za pomocą łączników itp. Zauważyłem jednak, że Alfaobd ma teraz możliwość ustawiania wysokości jazdy w mm. Czy ktoś ma szczegółowe informacje na temat fabrycznej wysokości jazdy dla tego modelu? Szukałem i powiedziano mi, że przód ma 97 mm, a tył 83 mm, ale to nie poziomuje samochodu. Zmniejszenie ustawienia do 60 mm z tyłu również wydaje się nie działać. Wszelka pomoc byłaby mile widziana.

Dzięki.

#2 ·
Bawiłem się AlfaOBD i udało mi się trochę wyregulować wysokość jazdy.

Mam Trailhawk GC 2020, którego chciałem trochę obniżyć i trochę wypoziomować.

Przy normalnej wysokości jazdy, mierząc od ziemi do górnej części błotnika, zmierzyłem 34 cale z przodu i 35 cali z tyłu. Na AlfaOBD skalibrowana wysokość wynosiła 90 mm z przodu i 65 z tyłu.
Ustawiam przód na 70 mm, a tył na 50 mm. Moja normalna wysokość jazdy wynosi teraz 33 cale z przodu i 33,5 z tyłu.

Przy okazji, 50 mm to najniższa dopuszczalna wartość dla tyłu.

Przy wyjściu wypoziomowało się i trochę opadło.

#5 · (Edited)
Kiedy zmieniasz wartości z przodu i z tyłu, czy te wartości dotyczą wszystkich trybów wysokości jazdy? A może można zmienić każdy tryb wysokości jazdy indywidualnie?
Uważam, że tak.

Początkowo mierzyłem przy normalnej wysokości jazdy 34 z przodu i 35 z tyłu i udało mi się obniżyć ją do 33 z przodu i 33,5 z tyłu, a moja wysokość wyjścia wynosi teraz 31,25 z przodu i 32 z tyłu.

Po kilkuset milach moje pomiary są następujące:
Wyjście = 31,25 F, 32,00 R
Normalny = 32,50 F, 33,50 R
OR1 = 33,63 (33 5/8) F, 34,75 R
OR2 = 34,75, 36,00 R

**wszystkie pomiary są w calach.

#12 ·
Poświęciłem trochę prześwitu, obniżając go nieco.

Przy normalnej wysokości jazdy jestem teraz wypoziomowany po podłączeniu do mojej przyczepy kempingowej. Prosta linia od tyłu przyczepy do przodu Grand Cherokee.
Udało mi się ustawić przysiad za pomocą haka holowniczego z rozkładem masy, a następnie precyzyjnie dostroić, obniżając wysokość jazdy CG.

Bonus, wygląda fajnie, gdy jest zaparkowany w trybie wyjścia. lol

#13 ·
Zapytałem więc dewelopera Alfaodb, czy to możliwe i głównie pytałem, skąd wziąć numery wysokości jazdy, a on odesłał mnie na Ram Forum i tutaj znalazłem ten post

Który zawiera kilka dobrych informacji o tym, jak to działa, głównie podnosili wysokość, ale powinniśmy być w stanie ją obniżyć
Słyszałem też, że 50 to najniższa wartość, jaką osiągnie, ale jeszcze nie próbowałem tego na moim wczesnym 14

Dostałem alfa, ponieważ podobno powinniśmy również móc spuścić powietrze z systemów i napełnić je azotem, myślę, że moja pompa się psuje. Mam wiele problemów z jazdą i odczuwam, że jest miękka, kilka tygodni temu w bardzo zimny poranek miałem raz serwis zawieszenia pneumatycznego, co mnie zaniepokoiło.

#14 · (Edited)
Zapytałem więc dewelopera Alfaodb, czy to możliwe i głównie pytałem, skąd wziąć numery wysokości jazdy, a on skierował mnie na Ram Forum i tutaj znalazłem ten post

Który zawiera kilka dobrych informacji o tym, jak to działa, głównie podnosili wysokość, ale powinniśmy być w stanie ją obniżyć
Słyszałem też, że 50 to najniższa wartość, jaką osiągnie, ale jeszcze nie próbowałem tego na moim wczesnym 14

Dostałem alfę, ponieważ powinniśmy również móc spuścić powietrze z systemów i napełnić je azotem, myślę, że moja pompa się psuje, mam wiele problemów z jazdą i czuję, że jest miękka, kilka tygodni temu w bardzo zimny poranek miałem serwis zawieszenia pneumatycznego, co mnie zaniepokoiło.
To działa również w przypadku obniżania. Wszystko poniżej 50 z tyłu spowoduje, że pompa będzie działać w celu obniżenia Jeepa, ale tak powiem, nie będzie w stanie tam dotrzeć.

Mój fabryczny ustawienie (2020 Grand Cherokee Trailhawk) było:
Przód lewy = 90 mm
Przód prawy = 89 mm
Tył lewy = 65 mm
Tył prawy - 67 mm

Ustawiłem to na:
Przód lewy = 75 mm
Przód prawy = 74 mm
Tył lewy = 50 mm
Tył prawy - 52 mm

Dało mi to ładny wygląd bez żadnych błędów ani problemów (wszystkie poziomy jazdy wyregulowane i działają prawidłowo).

Możesz spuścić powietrze z amortyzatorów pneumatycznych; opcje to Spuść sprężynę do atmosfery lub Spuść sprężynę do zbiornika. Jeśli zamierzasz pracować przy zawieszeniu i zachować azot, Spuść sprężynę do zbiornika. Jeśli zamierzasz wymienić zanieczyszczony azot, dopuszcza się (nie jest to niezgodne z prawem) spuszczenie do atmosfery.

#18 ·
Czy ktoś ma jakieś przemyślenia na temat tego, dlaczego większość ustawień różni się od lewej do prawej, zwykle o jeden lub dwa punkty? Zauważyłem to w większości ustawień, które widziałem w wielu postach.
Uważam, że duża część tego wynika z faktu, że pręty poziomujące mają różne rozmiary, istnieją 3 pręty o różnych długościach. Dwa przednie są tego samego rozmiaru, a dwa tylne pręty mają różne rozmiary.
Innym powodem może być to, że rozkład masy wymaga dodatkowej regulacji o milimetr lub dwa, aby uzyskać poziomą wysokość jazdy.

#20 ·
Przeglądałem dziś AlphaOBD, ale nie widzę, gdzie są wymienione moje fabryczne wysokości jazdy, więc mogę je zapisać. Chcę również obniżyć mojego Summita. Gdzie są one wymienione?
W AlfaOBD

Zawieszenie>
Wybierz jednostkę sterującą>
Moduł sterowania zawieszeniem pneumatycznym (ASCM), My>2013 Poweret>
Wybierz ikonę baterii na dole.
Odczytaj stan systemu:
Będzie to wyglądać mniej więcej tak (pamiętaj, że po tym, co wymieniłem, jest o wiele więcej informacji, ale tego szukasz (to są moje dostosowane wartości (na czerwono, wartości fabryczne na niebiesko (wartości fabryczne zostały dodane tylko w celach informacyjnych)))))):

Kwalifikacja ECU:
SRT: Nie
BUX: Nie
WK/WS: Tak
Wejścia magistrali: (RF Hub, PTSnDISP, IC):
Żądanie wyświetlacza konfigurowalnego (klaster): Domyślne
Żądanie statusu funkcji konfigurowalnej: (klaster): Domyślne
Przebieg: 6011,50 km
Żądanie funkcjonalne RF: Brak podstawowego ŻĄDANIA
Przebieg: 6011,50 km
System Parktronics WŁ.: Tak
Żądanie wyświetlacza konfigurowalnego (klaster): Domyślne
Żądanie statusu funkcji konfigurowalnej: (klaster): Domyślne
Pomiar obciążenia wymagany: Nie
Rejestr stanu montażu:
Szacowana wartość masy powietrza: 207 Bar-litrów
Sprawdzenie czujnika prawego przedniego - instalacja wodno-kanalizacyjna: Tak
Sprawdzenie czujnika prawego przedniego - Przesunięty: Tak
Sprawdzenie czujnika prawego przedniego - Polaryzacja: Tak
Sprawdzenie czujnika lewego przedniego - instalacja wodno-kanalizacyjna: Tak
Sprawdzenie czujnika lewego przedniego - Przesunięty: Tak
Sprawdzenie czujnika lewego przedniego - Polaryzacja: Tak
Szacowana wartość masy powietrza: OK
Sprawdzenie czujnika prawego tylnego - instalacja wodno-kanalizacyjna: Tak
Sprawdzenie czujnika prawego tylnego - Przesunięty: Tak
Sprawdzenie czujnika prawego tylnego - Polaryzacja: Tak
Sprawdzenie czujnika lewego tylnego - instalacja wodno-kanalizacyjna: Tak
Sprawdzenie czujnika lewego tylnego - Przesunięty: Tak
Sprawdzenie czujnika lewego tylnego - Polaryzacja: Tak
Wyniki czasu napełniania systemu: Nierozpoczęty
Stan zapisany pomiaru wysokości: Zakończono
Stan pomiaru prawego tyłu: Zakończono
Stan pomiaru lewego tyłu: Zakończono
Stan pomiaru prawego przodu: Zakończono
Stan pomiaru lewego przodu: Zakończono
Przejście do stanu osiągniętej normalnej wysokości jazdy: Zakończono
Stan zapisu AMS: Niezakończony
Stan testu zaworu odpowietrzającego ciśnienie: Zakończono
Obecne błędy systemu: Tak
OK do wysyłki: Niezakończony
Stan testu wysyłki: Niezakończony
Stan testu toczenia: Niezakończony
Stan testu wyrównania: Zakończono
Stan testu końcowego: Zakończono
Stan początkowego testu wysokości jazdy: Zakończono
Stan testu napełniania: Zakończono
Typ zawieszenia: Normalny
Alarm intruzji BUX: Brak
Napięcia i wejścia bezpośrednie:
Napięcie akumulatora: 12,30 V
Ciśnienie w układzie: 9,20 bara
Napięcie czujnika ciśnienia: 2,22 V
Temperatura sprężarki: 36 stopni C
Napięcie czujnika temperatury sprężarki: 1,02 V
Zapłon Run/Start: Włączony
Zasilanie RF i LR 5V 1: 5,00 V
Zasilanie prawego tyłu i czujnika ciśnienia 5V 2: 4,94 V
Zasilanie LF 5V 3: 4,98 V
Skalibrowana wysokość lewego przodu: 75 mm (90 mm)
Skalibrowana wysokość prawego przodu: 74 mm (89 mm)
Skalibrowana wysokość lewego tyłu: 50 mm (65 mm)
Skalibrowana wysokość prawego tyłu: 52 mm (67 mm)
Czujniki poziomu i kalibracja:
Kalibracja poziomu zakończona: Tak
Czujnik wysokości jazdy z przodu po lewej stronie: 21,00 mm
Cykl pracy elektrozaworu wysokości jazdy z przodu po lewej stronie: 47 %
Czujnik wysokości jazdy z przodu po prawej stronie: 22,00 mm
Cykl pracy elektrozaworu wysokości jazdy z przodu po prawej stronie: 45 ...

#21 ·
Dziękuję! Znalazłem to i skopiowałem do notatnika. Moje ustawienia są znacznie wyższe niż Twoje.
LF - 112
RF - 98
LR - 118
RR - 103
Myślałem, że jest ustawione dość wysoko, więc obniżyłem je do 75,74,60,62 i na pewno wygląda lepiej. Przeczytałem w innym wątku o procedurze kalibracji wysokości i zastanawiałem się, dla których lat był ten plik PDF. Może zacznę od nowa i zacznę od tego.

#22 ·
Czy ktoś wie, czy można zmienić ustawienie sposobu podnoszenia lub opuszczania pojazdu, tak aby wszystkie cztery rogi opuszczały się/podnosiły jednocześnie? Nie jestem pewien, czy to możliwe, ale chciałbym, żeby po prostu podnosił/opuszczał się wszystko jednocześnie. Nie byłem pewien, czy to ograniczenie systemu, czy po prostu tak zaprogramowano.

#23 ·
Czy ktoś wie, czy można zmienić ustawienie sposobu podnoszenia lub opuszczania pojazdu, tak aby wszystkie cztery rogi opuszczały się/podnosiły jednocześnie? Nie jestem pewien, czy to możliwe, ale chciałbym, żeby podnosił się/opuszczał jednocześnie. Nie byłem pewien, czy to ograniczenie systemu, czy po prostu tak zaprogramowano.
Nie można tego zmienić.
FCA chce, aby pojazd podnosił tył przed przodem w krokach, aby nadjeżdżający ruch nie był oślepiany przez twoje reflektory.

#29 ·
Mam Overland 3.0 Diesel z 2019 roku i chciałbym obniżyć wysokość "NORMAL". Teraz odczytałem za pomocą alfaOBD wysokości na wszystkich poziomach zawieszenia. Są one podane w milimetrach i uważam, że są trochę mylące, ponieważ w niektórych przypadkach pokazują wartość ujemną. Ponadto są one częściowo bardzo różne. Aby zilustrować całość, podsumowałem wartości w programie Excel. Wartości początkowe to normalne wysokości (ten wiersz jest oznaczony na zielono). Co byłoby teraz następnym krokiem, jeśli chcę mieć tryb "NORMAL" obniżony o 20 do 30 mm? Czy można dostosować "tylko" ten poziom zawieszenia, czy wartość ta dotyczy wtedy wszystkich poziomów zawieszenia? Bo tak naprawdę chciałbym, żeby przynajmniej wysokości terenowe pozostały niezmienione. Gdzie i jak mam to teraz ustawić w alfaOBD? Czy ktoś może podać krótką instrukcję?

Dzięki!

#33 ·
Mam Overland 3.0 Diesel z 2019 roku i chciałbym obniżyć wysokość "NORMAL". Teraz odczytałem za pomocą alfaOBD wysokości na wszystkich poziomach zawieszenia. Są one podane w milimetrach i uważam, że są nieco mylące, ponieważ w niektórych przypadkach pokazują wartość ujemną. Ponadto są one częściowo bardzo różne. Aby zilustrować całość, podsumowałem wartości w programie Excel. Wartości początkowe to normalne wysokości (ten wiersz jest oznaczony na zielono). Jaki byłby teraz następny krok, jeśli chcę mieć tryb "NORMAL" 20 do 30 mm niżej? Czy można dostosować "tylko" ten poziom zawieszenia, czy też wartość ta dotyczy wszystkich poziomów zawieszenia? Bo tak naprawdę chciałbym, żeby przynajmniej wysokości terenowe pozostały niezmienione. Gdzie i jak mam to teraz ustawić w alfaOBD? Czy ktoś może podać krótką instrukcję?

Dzięki!

View attachment 241211
Nie jestem w 100% pewien, ale myślę, że wartości mogą odbiegać od wartości odniesienia, dlatego możesz widzieć ujemne liczby w normalnym ustawieniu. Chcę dowiedzieć się więcej o samym systemie, więc proszę, zamieść wszelkie informacje, które zdobędziesz, jeśli są one poza forum. Wiem, że każdy róg można regulować indywidualnie i rzadko zobaczysz te same liczby od strony do strony przy identycznych wysokościach jazdy. Myślę, że wynika to z różnych obciążeń narożnych pojazdu. Na przykład umieszczenie zbiornika paliwa powoduje większy nacisk na jedną stronę. Jednak odległość od tyłu po lewej stronie do tyłu po prawej stronie jest ogromna, więc nie jestem pewien, co się tam dzieje.

#30 ·
Przygotowuję się do założenia zestawu 32s i planuję wypoziomować zawieszenie za pomocą AlfaOBD. Może się to wydawać oczywiste, ale czy wymagane jest ustawienie geometrii kół? Jeep musi pojechać do warsztatu, aby wymienić czujniki TPMS, muszę tylko wiedzieć, czy powinienem zaplanować ustawienie geometrii kół.

#34 ·
Przygotowuję się do założenia zestawu 32s i planuję wypoziomować zawieszenie za pomocą AlfaOBD. Może się to wydawać oczywiste, ale czy wymagana jest geometria? Jeep musi pojechać do warsztatu, aby wymienić czujniki TPMS, muszę tylko wiedzieć, czy powinienem zaplanować geometrię.
Wypoziomowałem swój za pomocą zestawu łączników z rynku wtórnego. Moja obecna wysokość jazdy jest o 1/4" wyższa z tyłu niż z przodu, więc jest prawie poziomo. Jest tak od ponad trzech lat i nie mam nienormalnego zużycia opon, mimo że nigdy nie robiłem geometrii. Prawdopodobnie powinieneś zrobić geometrię, ale ja jej nie robiłem, a moje opony zużywają się normalnie, a pojazd nadal jeździ dokładnie tak, jak jeździł przy normalnej wysokości jazdy.

To jest zdjęcie mojego Grand Cherokee, kiedy był jeszcze fabrycznie nowy (z papierowymi tablicami) i już wymieniłem koła i wypoziomowałem przód.

Attachments

#32 ·
Czy jest możliwe, że muszę ponownie skalibrować moje zawieszenie pneumatyczne? Czy istnieją standardowe wartości w mm, które mogę określić, czy naprawdę muszę najpierw zmierzyć ręcznie, a następnie wprowadzić wartości?
W I T A M Y ! ! !
... na forum.

Tak, to stamtąd będziesz regulować swoją normalną wysokość jazdy.
Zapisz kopię informacji ASCM (Air Suspension Control Module).
Przewiń w dół o około 3/4 i znajdziesz aktualne Skalibrowane Wysokości.
Upewnij się, że je zapisałeś na wypadek, gdybyś musiał je później przywrócić.

Obniżyłem moją konfigurację o prawie cal, moje aktualne wartości to:

Skalibrowana wysokość przód lewy: 80 mm
Skalibrowana wysokość przód prawy: 79 mm
Skalibrowana wysokość tył lewy: 60 mm
Skalibrowana wysokość tył prawy: 61 mm

Mam naprawdę ładne szczeliny błotników przy tych ustawieniach z oponami 31,9 cala.

UWAGA: Jeśli otrzymasz błąd wysokości jazdy zawieszenia, zwykle dlatego, że za bardzo zmniejszasz wysokość kalibracji tyłu.
Dodawaj po kilka mm na raz, aż zniknie komunikat o błędzie.

#37 · (Edited)
AKTUALIZACJA

Obecnie ręcznie określiłem dokładne wysokości zgodnie ze specyfikacją. Najpierw zmierz od środka kołpaka do ziemi na każdym kole i zanotuj wartość. Następnie zmierz od śruby na wahaczu pod pojazdem do ziemi i również zanotuj wartość. Następnie odejmij od siebie wartości dla każdego koła. To jest prawidłowa zmierzona wysokość.

Dla mnie dało to następujące wartości (lewa i prawa strona identyczne):

PRZÓD
Środek kołpaka do ziemi: 365 mm
Śruba wahacza do ziemi: 265 mm
365 - 265 mm = 100 mm <-- To jest więc wysokość do kalibracji z przodu.

TYŁ
Środek kołpaka do ziemi: 365 mm
Śruba wahacza do ziemi: 285 mm
365 - 285 mm = 80 mm <-- To jest więc wysokość do kalibracji z tyłu

Kalibracji dokonałem za pomocą OBD JSCAN, ponieważ jakoś lepiej mi to działa.

Nawiasem mówiąc, po kalibracji zgodnie z tym opisem odległości od podłogi do dolnej krawędzi nadkoli są dokładnie takie same (875 mm / 34,45"), dzięki czemu pojazd nie ma już kształtu klina.

Jeśli więc chcę, aby pojazd był niższy o 20 mm w trybie normalnym, musiałbym podać wartości 80 mm z przodu i 60 mm z tyłu. Czy to prawda? Ale jakoś to nie działa z alfaOBD. Może wciąż robię coś małego źle :-/

#38 ·
AKTUALIZACJA

Obecnie ręcznie ustaliłem dokładne wysokości zgodnie ze specyfikacjami. Najpierw zmierz od środka kołpaka do ziemi na każdym kole i zanotuj wartość. Następnie zmierz od śruby na wahaczu pod pojazdem do ziemi i również zanotuj wartość. Następnie odejmij od siebie wartości dla każdego koła. To jest prawidłowa zmierzona wysokość.
Po dokonaniu regulacji, wybierz się na krótką przejażdżkę, aby zawieszenie mogło dostosować się do nowych ustawień przed dokonaniem jakichkolwiek pomiarów.

#39 ·
Wiem, że to stary post, ale może ktoś się odezwie. Niedawno kupiłem AlfaOBD i chciałem zapisać wysokość mojego zawieszenia. Ale za każdym razem, gdy chcę zapisać prawidłową wysokość, pojawia się błąd i wyrzuca kod, który muszę wyczyścić i znika. Czy muszę opróżnić miechy do zbiornika przed ich zapisaniem?

#40 ·
Wiem, że to stary post, ale może ktoś się wypowie. Niedawno kupiłem AlfaOBD i chciałem zapisać wysokość jazdy. Ale za każdym razem, gdy chcę zapisać odpowiednie wysokości, pojawia się informacja o niepowodzeniu i wyrzuca kod, który muszę wyczyścić i znika. Czy muszę opróżnić worki do zbiornika przed ich zapisaniem?
Czy używasz obejścia modułu bramy bezpieczeństwa?
Jeśli nie, nie będziesz mógł pisać do Jeepa.
Jeśli tak, spróbuj dokonać mniejszej regulacji (3 lub 4 mm), aby sprawdzić, czy to zadziała.

#42 ·
Używam czytnika BAFX OBD lol. Zgaduję, że to nie jest moduł obejścia zabezpieczeń? Jestem nowy w tym i dopiero się uczę, więc nie drwij ze mnie.
Jeśli nadal masz w opisie rok 2011, nie potrzebujesz modułu obejścia zabezpieczeń. Ale to także zupełnie inny system elektryczny niż MY14+, więc "to, co możesz zrobić" może być inne niż w późniejszych latach modelowych.