Jeep Garage  - Jeep Forum banner
101 - 120 of 420 Posts
Miałem na myśli autostradę 128 nad przełęczą Mt. Mitchell, która ma ponad 6500 stóp wysokości.

Po przeczytaniu tego wątku zaczynam rozumieć, dlaczego HEMI w wielu konfiguracjach specyfikuje 0W-40. Temperatury, w jakich działają te rzeczy, są znacznie wyższe niż w przypadku Pentastarów.

Niezależnie od tego, wciąż uważam, że olej o wadze 20 jest zbyt rzadki dla Pentastara, nawet PUG.
Pozbyłem się mojego Jeepa z silnikiem Pentastar, ponieważ pracował zbyt gorąco, jak na mój gust. Hemi jest dla mnie w porządku. Olej może się mocno nagrzewać w Hemi, z tym się zgadzam, ale w moim Pentastar płyn chłodzący w zakresie 230-240 prawie cały czas, gdy wspinam się na przełęcze, gdzie mieszkam. Prawie za każdym razem, gdy go parkowałem, butelka przelewowa bulgotała, słyszałem gotowanie.

Bardzo chciałbym zobaczyć, jak zakładasz nowy wątek o swoich doświadczeniach nie tylko z cięższym olejem, ale także z Valvoline R&P. Użyłem go w moim 3.6 z przebiegiem 33 000 mil, ale myślę, że w przyszłości wybiorę coś innego. Po prostu nie sądzę, żeby tak młody silnik miał teraz skorzystać z R&P. To nie zdarza się codziennie, żeby Pentastar wytrzymał 200 000 mil, ale fakt, że wytrzymał na 0W-20, w pewien sposób obala argumenty przedstawione w tym wątku. Tak czy inaczej, byłbym zainteresowany usłyszeniem, jak sobie radzi z cięższym olejem.
istnieje możliwość, że inne kraje mają nieco inną wersję silnika. może bez VVT itp.
Dużo rozmów o oleju dzisiaj. Mój gc z 2013 roku z silnikiem Hemi ma 172 000 mil. 5-20w od pierwszego dnia. Nigdy nie zmieniłem lepkości. Zostałem przy 5-20 i działa jak marzenie. Żadnych nierównych obrotów biegu jałowego. Żadnych tyknięć. Nic innego jak płynnie pracujący silnik. Och tak. Zużywa mniej niż pół kwarty między wymianami. (7000) Używałem Pennzoil do 130 000. Zmieniłem na Mobil 1 i działa lepiej. Z Pennzoil używałem 2 kwarty między wymianami oleju. Mobil? 1/2. Myślę, że Chrysler dobrze zrobił z moim Hemi. Słyszę szum z przodu przy prędkości powyżej 60 mil na godzinę pod obciążeniem.. Obniżenie klasy/cicho. Bez szumu. Jakakolwiek pomoc?

Dużo rozmów o oleju dzisiaj. Mój GC z 2013 roku z silnikiem Hemi ma 172 000 mil. 5-20w od pierwszego dnia. Nigdy nie zmieniałem lepkości. Zostałem przy 5-20 i działa jak marzenie. Żadnych nierównych obrotów biegu jałowego. Żadnych tyknięć. Nic innego jak płynnie pracujący silnik. Och tak. Zużywa mniej niż pół kwarty między wymianami. (7000) Używałem Pennzoil do 130 000. Zmieniłem na Mobil 1 i działa lepiej. Z Pennzoil używałem 2 kwarty między wymianami oleju. Mobil? 1/2. Myślę, że Chrysler dobrze zrobił z moim Hemi. Słyszę szum z przodu przy prędkości powyżej 60 mil na godzinę pod obciążeniem.. Obniżenie klasy/cicho. Bez szumu. Jakakolwiek pomoc?
Twój post jest dokładnie taki sam jak mój lub 2013 GC 5.7 hemi. Aby mnie w pełni zadowolić, ale dostałem 6 darmowych wymian oleju. Używałem od 1/2 do kwarty oleju między wymianami co 3k. Dealer używał konwencjonalnego 5w20w. Zmieniłem na w pełni syntetyczny 5w20w i nigdy więcej nie zużył ani kropli oleju. Ma teraz 78 tys. i działa cicho, och, ten przedni dźwięk to uszkodzona pompa wody.

Istnieje możliwość, że inne kraje mają również nieco inną wersję silnika. Może bez VVT itp.
Tutaj, w Australii, w silnikach Diesla większość używa 6W40, ale teraz znasz oleje Gulf Western w 10W40. Oleje są tak różne dla każdego kraju, jak się wydaje. Mój silnik padł przy 112 000 km, z tłokiem nr 3 ocierającym się o otwór, a teraz robię również pełne czyszczenie wodorowo-węglowe plus dodatek do paliwa, aby pomóc.

Jestem zwolennikiem stosowania określonej lepkości oleju. Ludzie, którzy twierdzą, że lepkość oleju nie wpływa na fazery wałka rozrządu, są w błędzie. Zostało to udowodnione wielokrotnie. Warto również zauważyć, że istnieją 3 generacje silnika Pentastar i nie są one takie same. Silnik 3. generacji pojawił się w 2016 roku (a może w 2017 roku, nie jestem w 100% pewien) w Grand Cherokee, a wśród zmian jest zupełnie inny system zmiennych zaworów, który w zasadzie składa się z dwóch stopni, a fazery wałka rozrządu w tej konkretnej wersji silnika są krytyczne dla prawidłowego działania (co oznacza rozrząd silnika), więc na pewno nie zamierzam uważać, że wiem lepiej niż inżynierowie, którzy zaprojektowali układ zaworów. I na pewno nie zamierzam być jednym z tych facetów, którzy twierdzą, że specyfikacja oleju została zmieniona ze względu na oszczędność paliwa. Ten argument jest całkowicie bezpodstawny i słaby. To tak, jakby słuchać wujka Harry'ego, który rozpowszechnia teorie spiskowe przy stole na Święto Dziękczynienia.

Z pewnością nie będę jednym z tych facetów, którzy twierdzą, że specyfikacja oleju została zmieniona ze względu na oszczędność paliwa. Ten argument jest całkowicie bezpodstawny i słaby. To tak, jakby słuchać wujka Harry'ego, który szerzy teorie spiskowe przy stole na Święto Dziękczynienia.
Sądzę, że wszyscy możemy podejmować własne decyzje w oparciu o dostępne nam informacje.

Ale jest dosłownie inżynier Chryslera, który pracował nad programem Pentastar i stwierdził na innym forum, że oszczędność paliwa była głównym powodem zmiany na lżejszy olej, więc bez względu na to, co o tym myślisz, to dalekie od "bezpodstawnego i słabego" argumentu.

Jego słowa:

"Kilka punktów z rozwoju z wykorzystaniem dziesiątek milionów dolarów w analizach i testach dotyczących oleju i trwałości..... Lżejszy olej został wybrany głównie ze względu na oszczędność paliwa, ALE inżynieria to nauka kompromisu."

Ponadto jedyną inną kwestią dotyczącą głowic Gen 3 był zimny rozruch, gdzie olej musi szybko dostać się do głowic. Biorąc to pod uwagę, 0W-30 byłby idealnym logicznym wyborem, oferującym te same charakterystyki zimnego rozruchu co 0W-20 z dodatkową korzyścią w postaci lepkości w wyższych temperaturach, co teoretycznie zapewniłoby lepszy MOFT, aby pomóc chronić krzywki i popychacze/łożyska popychaczy przed przedwczesnym zużyciem.

Biorąc to pod uwagę, większość ludzi, z którymi rozmawiasz, zgodzi się, że pod względem lepkości podczas zimnego rozruchu, 5W-30 tak naprawdę nie różni się zbytnio od 0W-30, a nawet 0W-20, zwłaszcza jeśli mieszkasz w ciepłym klimacie.

Jeśli chodzi o fazery wałka rozrządu, myślę, że to również nieudowodniona teoria. Nigdy nie widziałem ani nie słyszałem, aby olej o nieco wyższej lepkości powodował te problemy w JAKIEJKOLWIEK generacji Pentastara.

Ostatecznie to tylko pomysł, tylko coś do rozważenia, gdy wszyscy staramy się poruszać po tych głupich problemach z popychaczami/krzywkami, które mają te silniki. Bardzo ważnym wnioskiem, z którym WSZYSCY możemy się zgodzić, jest to, że CZYSTY OLEJ jest tak samo ważny, jeśli nie ważniejszy niż lepkość, a wymiany oleju co 10 000 mil lub "czekanie, aż zaświeci się kontrolka" to przepis na katastrofę z Pentastarem.

Dosłownie inżynier Chryslera, który pracował nad programem Pentastar, na innym forum twierdził, że przejście na 0W-20 było podyktowane względami oszczędności paliwa i że denerwowało to jego i wszystkich innych inżynierów. Wszystko jest czarno na białym na bobistheoilguy.com
Tak, każdy może twierdzić, że jest kimkolwiek. Jestem głównym inżynierem Chryslera w programie Pentastar. Zamierzam przejść na forum i wszystko im wyjaśnić.

Nie bądźcie tak naiwni.

Sądzę, że wszyscy możemy podejmować własne decyzje w oparciu o dostępne nam informacje.

Ale jest dosłownie inżynier Chryslera, który pracował nad programem Pentastar i stwierdził na innym forum, że oszczędność paliwa była głównym powodem przejścia na lżejszy olej, więc bez względu na to, co o tym myślisz, to dalekie od "bezzasadnego i słabego" argumentu.

Jego słowa:

"Kilka punktów z rozwoju z wykorzystaniem dziesiątek milionów dolarów na analizy i testy dotyczące oleju i trwałości..... Lżejszy olej został wybrany głównie ze względu na oszczędność paliwa, ALE inżynieria to nauka kompromisu."

Ponadto jedyną inną kwestią dotyczącą głowic Gen 3 był zimny rozruch, gdzie olej musi szybko dostać się do głowic. Biorąc to pod uwagę, 0W-30 byłby idealnym logicznym wyborem, oferującym te same charakterystyki zimnego rozruchu co 0W-20 z dodatkową korzyścią w postaci lepkości w wyższych temperaturach, co teoretycznie zapewniłoby lepszy MOFT, aby pomóc chronić krzywki i popychacze/łożyska popychaczy przed przedwczesnym zużyciem.

Biorąc to pod uwagę, większość ludzi, z którymi rozmawiasz, zgodzi się, że pod względem lepkości podczas zimnego rozruchu, 5W-30 tak naprawdę niewiele różni się od 0W-30, a nawet 0W-20, zwłaszcza jeśli mieszkasz w ciepłym klimacie.

Jeśli chodzi o fazery krzywki, myślę, że to również nieudowodniona teoria. Nigdy nie widziałem ani nie słyszałem, aby olej o nieco wyższej lepkości powodował te problemy w JAKIEJKOLWIEK generacji Pentastara.

Pod koniec dnia to tylko pomysł, po prostu coś do rozważenia, gdy wszyscy staramy się poruszać po tych głupich problemach z popychaczami/krzywkami, które mają te silniki. Bardzo ważnym wnioskiem, z którym wszyscy możemy się ZGODZIĆ, jest to, że CZYSTY OLEJ jest tak samo ważny, jeśli nie ważniejszy niż lepkość, a wymiany oleju co 10 000 mil lub "czekanie, aż zaświeci się kontrolka" to przepis na katastrofę z Pentastarem.
Jak prawdopodobnie wiesz i jak stwierdziłem powyżej, fazery PUG z 2016 roku i nowsze działają dokładnie tak samo jak fazery sprzed PUG. Krzywka i popychacze są tym, co jest inne, a lepkość nie ma wpływu na ich działanie.
PUG to VVT/VVL, podczas gdy pre PUG to tylko VVT. Fazery są odpowiedzialne za część VVT, a zmieniona krzywka i popychacze są odpowiedzialne za VVL (wraz z kilkoma solenoidami kontroli oleju)
Jeśli mieszkasz tam, gdzie temperatura spada poniżej -35f, 0W/20 jest prawdopodobnie lepszym wyborem... dla reszty z nas to nie jest.

Dla wszystkich czytających, którzy są zainteresowani prawdą, Kevin Moran jest w rzeczywistości jednym z inżynierów, którzy pracowali w zespole projektowym 3.6. Jest mieszkańcem Michigan, a 5 minut na Google zapewni Ci wszystkie potrzebne dowody.

Jeden z jego postów na ten temat.

Wiem, że zespół inżynierów był BARDZO zdenerwowany z powodu rzeczy 0w-20 i było to w 100% dla oszczędności paliwa. Moim osobistym zdaniem, wiedząc, że powierzchnia łożyska nie wzrosłaby ze względu na koszty, podniósłbym wagę o jeden stopień. Niewiele wad dla marży. Ponadto projektujemy dla maksymalnie 150-200 tys., a nie 200 tys.+ więc zawsze jest to coś, o czym należy pomyśleć, gdy producenci OEM wydają zalecenia.

Dla każdego, kto to czyta i jest zainteresowany prawdą, Kevin Moran jest w rzeczywistości jednym z inżynierów, którzy pracowali w zespole projektowym 3.6. Jest mieszkańcem Michigan, a 5 minut na Google wystarczy, aby uzyskać wszystkie potrzebne dowody.

Jeden z jego postów na ten temat.
Dla każdego, kto naprawdę interesuje się prawdą, faktem jest, że producent określa olej z jakiegoś powodu i że każdy indywidualny właściciel uważa, że ​​wie lepiej z powodu losowych postów w Internecie, jest po prostu śmieszne. Nawet jeśli Kevin Moron był inżynierem Pentastara, nie był w zespole projektowym, ponieważ z jego własnej biografii wynika, że ​​jest inżynierem od 10 lat, a rozwój silnika Pentastar rozpoczął się w 2008 roku. Matematyka się nie zgadza. I niezależnie od tego, nawet jeśli Kevin Moron był jedynym projektantem Pentastara, faktem jest, że opinia jednej osoby jest bez znaczenia, gdy sam producent pisze instrukcję i wybiera specyfikację oleju. Więc każdy, kto uważa, że ​​wie lepiej (w oparciu o jakąkolwiek wiedzę, jaką uważasz, że możesz mieć), może swobodnie używać jakiegokolwiek oleju, który sprawia, że ​​czujesz się ciepło i przytulnie w środku. Ja nie wierzę w teorie spiskowe. Nie wierzę we wszystko, co czytam w Internecie. Uważam, że specyfikacja oleju producenta jest właściwą specyfikacją do stosowania i nadal będę przestrzegać ich wytycznych. Jak dotąd przez sześć lat używam odpowiedniego oleju i ani jednego problemu.

Wspaniałą rzeczą w tym kraju było to, że ludzie mogli mieć opinie oparte na swoim doświadczeniu. Ludzie mogli dzielić się pomysłami, a inni mogli wyrobić sobie własne opinie, słuchając.

Teraz każdy, kto ma inne zdanie, jest „idiotą” i się myli.

Zatem do protokołu, nie obchodzi mnie, czy wlejesz koci mocz do oleju. Robię to, co robię. 99,99% tego świata nie robi tego, co ja. To mi odpowiada.

Jedyną osobą, która jest idiotą, jest ta, która nie słucha innych. Wyszukaj w Google efekt Dunninga-Krugera. Podsumowując, im mniej wiesz, tym bardziej jesteś pewny siebie, ponieważ nie wiesz. Im więcej wiesz, tym bardziej zdajesz sobie sprawę, że nie wiesz wszystkiego. Podsumowuje każde forum.

101 - 120 of 420 Posts