Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Maksymalny rozmiar opony w standardowym Jeepie Grand Cherokee?

3 reading
90K views 15 replies 12 participants last post by  marcSTL  
#1 ·
Jak głosi tytuł, jaki jest maksymalny rozmiar opony, jaki mogę założyć do standardowego Jeepa Grand Cherokee? Mam Jeepa Grand Cherokee Limited 75th Anniversary Edition z 2016 roku. Standardowe zawieszenie. Obecnie standardowe opony to 265/50-20. Słyszałem, że mogę założyć 275/55-20 bez żadnych problemów z ocieraniem, ale wydaje się to ciasne. Czy ktoś ma opony w tym rozmiarze w swoim Jeepie, który nie jest podniesiony? A może masz lub polecasz inny rozmiar?

#2 ·
Osobiście jeżdżę na oponach 265 65r18 Falken Wildpeak AT3w w moim Laredo X z 2012 roku. Jedynymi niestandardowymi dodatkami do zawieszenia był zestaw amortyzatorów Bilstein na całym obwodzie, ale opony były tam przed nowymi amortyzatorami.

Czytałem wiele innych postów na różnych forach, w których stwierdzono, że nie ma problemów z używaniem tego rozmiaru jako zamiennika dla opon OEM.

#4 ·
32 sekundy bez modyfikacji. 33 sekundy z modyfikacją spoiny. Konstrukcja i szerokość krawędzi bieżnika również mają znaczenie, a podnoszenie nie ma wpływu na rozmiar opony w JGC tej generacji. Należy pamiętać, że jeśli zwiększysz rozmiar opon, musisz również zwiększyć rozmiar koła zapasowego do opony o tej samej średnicy, aby uniknąć uszkodzenia układu napędowego, jeśli masz napęd 4x4. Twój prędkościomierz i licznik kilometrów będą również niedokładne, a ich zmiana to proces, który musisz wykonać samodzielnie po nabyciu oprogramowania, które może wykonać to zadanie.

#5 ·
Wiem, że opony 285/50-20 (32x11,50) pasują na standardowej wysokości bez obcierania. Jeżdżę na nich w moim podniesionym (2") 2020, ale ten rozmiar mieliśmy również w standardowym 2014 mojej córki.

#6 ·
Rozmiar, którego używasz w oparciu o metryczny odpowiednik, może być trudny, ale z reguły podczas zwiększania rozmiaru możesz zwykle przejść o jedną serię w górę lub w dół. Powyższa tabela dostarczona przez CheYeNNe71 jest tym, czego potrzebujesz, aby zweryfikować swoje dopasowanie. Więc to, o co pytałeś, byłoby poprawne w twoich informacjach o rozmiarze. Ważne jest, aby pamiętać, że procesy produkcyjne mogą powodować różnice w średnicy opon w zależności od producenta. Rozmiary metryczne są najlepsze pod względem ogólnego „prawdziwego” wymiaru, w przeciwieństwie do ogólnych rozmiarów, powiedzmy, że 33x12,50,17 może różnić się wysokością o 1/2”. Z tym, co chcesz zrobić, dzielisz wysokość o około 1' 1/4” i szerokość o około 1/4”. Co oznacza, że dzielisz całkowitą uzyskaną wysokość na pół po zamontowaniu. Zasadniczo przechodzisz od wysokiego 30-calowego lub małego 31-calowego do prawie prawdziwego 32-calowego, co powinno łatwo pasować, chociaż zimą możesz zauważyć, że śnieg gromadzi się w nadkolu ze względu na niesamowitą zdolność filcowej wkładki do przyciągania zanieczyszczeń jak muchy do lepu na muchy.

#8 ·
Zgodnie z tytułem, jaki jest maksymalny rozmiar opony, jaki mogę założyć do standardowego Jeepa Grand Cherokee? Mam Jeepa Grand Cherokee Limited 75th Anniversary Edition z 2016 roku. Standardowe zawieszenie. Obecnie standardowe opony to 265/50-20. Słyszałem, że mogę założyć 275/55-20 bez żadnych problemów z ocieraniem, ale wydaje się to ciasne. Czy ktoś ma opony w tym rozmiarze w swoim Jeepie, który nie jest podniesiony? A może masz lub polecasz inny rozmiar?
Czy kiedykolwiek próbowałeś 275/55-20? Myślę o ulepszeniu Grand Cherokee mojej żony z 2018 roku?

#14 ·
Czuję, że ten temat jest już wyeksploatowany, ale mam Jeepa Grand Cherokee Overland z 2017 roku z zawieszeniem pneumatycznym. Moje opony wymagają wymiany w ciągu najbliższych 4 miesięcy. Byłem w salonie, aby zrobić przegląd i zapytałem o powiększenie do 275/55/20 Toyo Open Country A/T 3 i powiedziano mi przez mechanika, że nie pasują z powodu zawieszenia pneumatycznego. Według Toyo mierzą 31,9 i jak wszyscy stwierdzili, będzie dobrze z 32.

Moje pytanie, czy Toyo open country a/t 3 275/55/20 pasują do mojego zawieszenia pneumatycznego GC Overlands bez modyfikacji na oryginalnych kołach? W tym podczas opadania do Aero na autostradzie i trybu sportowego (którego tak naprawdę nie używam).

Dzięki!

#15 ·
Mechanik się myli. Nie ma znaczenia, czy ma zawieszenie pneumatyczne czy standardowe, jeśli chodzi o szerokość lub średnicę opony dla WK.
Toyo są objęte promocją Mopar kup 3, dostaniesz 1 za 1 dolara. Discount Tire dopasowuje promocję Mopar. Mopar robi to każdej jesieni i wiosny.
Kupiłem moje Toyo AT3 w tej promocji przez Discount Tire. Świetna opona, ale nie wytrzymała długo, 36 tys., więc tym razem zdecydowałem się na On Road AT od Continental, myśląc, że wytrzymają dłużej. Mając na nich tylko 15 tys. km, zużywają się tak samo szybko lub szybciej niż Toyo.