Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Wymiana linki hamulca ręcznego... Ugh...

1 reading
15K views 54 replies 11 participants last post by  Mongo53  
#1 ·
Rozumiem, że w nowoczesnym projekcie pojazdów Jeep musi zakopać kilka rzeczy, co skutkuje bardzo skomplikowanym i nieproporcjonalnym wysiłkiem związanym z wymianą, z którym zmagają się również inni producenci. Ale kiedy widzą, że mają takie elementy, jak ten, można by pomyśleć, że poświęcą trochę czasu i wydadzą kilka groszy więcej, aby upewnić się, że te zakopane / trudne do wymiany części są tak niezawodne, jak to tylko możliwe? Nie, oczywiście, że nie.....

Skrzynki mieszające HVAC wykonane w całości z cienkiego plastiku z uszczelkami, które zamieniają się w maź i sklejają drzwi otwarte lub zamknięte, powodując pękanie wszystkich kół zębatych, a HVAC wytwarza jedno lub drugie ekstremum temperatury. Tylko 1300 dolarów za naprawę, z powodu uszczelki za 1/4 centa, która zamienia się w maź i wynikającej z tego pracy potrzebnej tylko po to, aby dostać się do części do wymiany.

Kabel hamulca postojowego, kilka dni pracy, aby go wymienić? Naprawdę? Połowa mojego wnętrza jest rozrzucona po całym podjeździe.

Kabel hamulca postojowego po stronie kierowcy pękł z powodu korozji. Problem w tym, że napinacz wyrównawczy na końcu głównego kabla był również tak skorodowany, że nie mogłem usunąć z niego końcówki wtyczki ani końca kabla hamulca postojowego po stronie pasażera. Więc zamówiłem wszystkie nowe kable, wszystkie trzy dla całego zestawu.

Więc dzisiaj wieczorem zamontowałem główny kabel od pedału/dźwigni hamulca postojowego do wyrównywacza/napinacza między dwoma tylnymi hamulcami postojowymi. Musiałem zdemontować zespół pedału hamulca postojowego, aby wyjąć stary kabel, spędziłem kilka godzin próbując wyjąć kabel po omacku, demontaż i możliwość zobaczenia, co robię, z lepszym dostępem zajęło tylko kilka minut, aby zdjąć stary i założyć nowy. Oczywiście będę musiał dopasować śruby po omacku, aby je ponownie zamontować i zabrakło mi światła dziennego, próbując je ponownie zamontować. Zrezygnowałem i będę musiał to dokończyć jutro, wszelkie wskazówki dotyczące ponownego montażu tego zespołu pedału hamulca postojowego byłyby mile widziane.

Mam również jeszcze do zamontowania uszczelkę grodziową z tyłu, pod tylnym siedzeniem. Naciskałem tak mocno, jak mogłem i nie mogę jej zatrzasnąć. Próba wbijania jej za pomocą przecinaka i młotka powoduje jedynie przechylanie się na boki, wszelkie wskazówki na ten temat również byłyby mile widziane.

Dzięki!

#14 ·
Gorąco polecam regularne sprawdzanie/obróbkę/smarowanie odsłoniętego mechanizmu hamulca postojowego od nowości. Jeśli mieszkasz w Rust Belt, ustaw go na rampach, co najmniej przy każdej wymianie oleju.
Miałem problem z blokowaniem tylnego hamulca tylko na 1 z kół w moim starym XJ po zamontowaniu nowych szczęk, bębnów i osprzętu.
Chciałem wyeliminować zablokowany kabel hamulca postojowego jako winowajcę, poluzowując nieco kable.
Nie ma mowy, regulacje podwójnego zespołu kabli wahacza były beznadziejnie zespawane rdzą i nie chciałem się tym zajmować, gdy zorientowałem się, że hamulec postojowy nie jest problemem.
Na szczęście okazało się, że problemem był wadliwy nowy osprzęt. Musiałem zmodyfikować zespół koła regulacyjnego gwiazdy.

#3 ·
To jest mój opór przed kupnem nowszego produktu Jeepa. Niepotrzebny i niechciany stopień skomplikowania pogarsza się z każdym przeprojektowaniem. To, co lubię w naszym starym ZJ --- proste, ale bardzo proste, kilka trudnych miejsc tak, ale każda naprawa, którą musiałem wykonać, jest o wiele łatwiejsza niż w moim '07 WK-1. Poważnie rozważałem wycieczkę na zachód i sprowadzenie z powrotem niezardzewiałego XJ i ZJ, kupno wielu części zamiennych i powiedzenie Adios, do nowoczesnych Jeepów i nonsensu narzucanego ich klientom. Próbowałem zdobyć V8 WK-2 bez zawieszenia pneumatycznego, którego nie potrzebuję, ale nie da się.

#49 ·
To moja niechęć do kupowania nowszego produktu Jeepa.
Niepotrzebna i niechciana złożoność pogarsza się z każdym przeprojektowaniem.
To, co lubię w naszym starym ZJ---surowy, ale bardzo prosty, kilka trudnych miejsc tak, ale każda naprawa, którą musiałem wykonać, jest o wiele łatwiejsza niż w moim '07 WK-1.
Poważnie rozważałem wyjazd na zachód i sprowadzenie z powrotem niezardzewiałego XJ i ZJ, kupno wielu części zamiennych i powiedzenie Adios, do nowoczesnych Jeepów i nonsensów narzucanych ich klientom.
Próbowałem dostać V8 WK-2 bez zawieszenia pneumatycznego, którego nie potrzebuję, ale nie da rady
Zgadza się!
To jest ogólna atrakcja, przynajmniej dla mnie, starych samochodów. Stosunkowo łatwe w obsłudze. A jeśli Biden dopnie swego z samochodami elektrycznymi dominującymi na drogach, nastąpi gwałtowny napływ kupujących starsze pojazdy - zwłaszcza pojazdy użytkowe. Tutaj nie są potrzebne żadne wielkie renowacje, tylko rzeczy, które mogą przejść przegląd i uruchomić się prawie każdego dnia.

#6 ·
Więc po nocy odpoczynku i w świetle dziennym udało mi się zamontować zespół pedału hamulca postojowego, wcale nie było z tym problemu. Uszczelka z drugiej strony, twarda plastikowa rama pękła, gdy próbowałem wcisnąć ją w otwór. Jest w środku, ale nie tak mocno, obawiam się, że woda może przeciekać przez tę uszczelkę i nie zamierzam kupować nowego kabla i robić całej roboty od nowa....

Gorąco polecam regularne sprawdzanie/obróbkę/smarowanie odsłoniętego mechanizmu hamulca postojowego od nowości. Jeśli mieszkasz w Rust Belt, podnieś go na rampy, przynajmniej przy każdej wymianie oleju.
Robiłem to, ale problem z powlekanym kablem polega na tym, że z wyjątkiem końców, korozja dostaje się między poszczególne przewody, a on pęcznieje i pęka. Nic więc nie zardzewiało na wylot, ale rdzewiało i kabel pękł.

Czy udało Ci się już wymienić kabel, który idzie do właściwego zespołu hamulca postojowego z tyłu? Jeśli nie, ojej ..... Jeśli jest jak większość z nich, czeka Cię dobra zabawa z wyjmowaniem starego z piasty
Tak i nie, nie serwisowałem/wymieniłem hamulca postojowego tak, jak wymaga tego FSM (wymiana całego zespołu wstępnie zmontowanego na osłonie przeciwpyłowej i zamontowanego na piaście), naprawiłem hamulec postojowy przy kole i planuję zrobić to samo w przypadku wymiany kabla. I tak, jest to równie trudne

Miałem aktywator, dźwignię, za którą ciągnie kabel, zablokowany, usunąłem go, uwolniłem i nasmarowałem. Ponowne złożenie szczęk to koszmar. Otwór w szczękach na sprężyny jest za mały, po prostu nie ma możliwości rozciągnięcia sprężyn i zahaczenia ich o szczęki. Musiałem założyć sprężyny na szczęki, a następnie wepchnąć szczęki na boki wbrew sprężynom, aby włożyć koło gwiazdowe i aktywator.

#8 ·
Tak i nie, nie serwisowałem/wymieniłem hamulca postojowego tak jak wymaga tego FSM (wymiana całego zespołu wstępnie zmontowanego na osłonie przeciwpyłowej i zamontowanego na piaście), naprawiłem hamulec postojowy przy kole i planuję zrobić to samo w przypadku wymiany linki. I tak, to jest równie trudne
Tak, nie robimy całych zespołów, trzeba wcisnąć i wycisnąć łożysko i to po prostu za drogie.

Największym problemem, jaki zwykle widzę, jest to, że linka zacina się w piaście, przez którą przechodzi, co sprawia, że ​​wymiana linki jest konieczna.
żaden problem, ponieważ go wymieniasz, ale i tak dużo zabawy, żeby go wyjąć

#7 ·
Tylko jako pytanie. Czy osłona kabla była/jest przynajmniej wyłożona teflonem?
Kiedy mieszkałem w IL, byłem pedantyczny w kwestii czyszczenia i smarowania wszystkich zewnętrznych kabli/mechanizmów mojego pojazdu. Miałem motocykle, samochody i kampera.....królewski PITA.
Na szczęście przeszedłem na emeryturę w Central TX, więc moje główne obawy dotyczą teraz uszkodzeń słonecznych/temperaturowych!!

#9 ·
Po prostu pytanie. Czy osłona kabla była/jest przynajmniej wyłożona teflonem?
Kiedy mieszkałem w IL, byłem pedantyczny w kwestii czyszczenia i smarowania wszystkich zewnętrznych kabli/mechanizmów mojego pojazdu. Miałem motocykle, samochody i kampera... królewski PITA.
Na szczęście przeszedłem na emeryturę w Central TX, więc moje główne obawy dotyczą teraz uszkodzeń słonecznych/temperaturowych!!
Jest osłona wokół samego kabla, prawdopodobnie teflonowa, ale kończy się przed końcem kabla. Zatem odsłonięty koniec mógłby korodować i służyć jako wejście dla wilgoci/korozji, aby migrować w dół kabla. Mój kabel pękł na odsłoniętym końcu... ...reszta końca kabla i jego osprzęt rdzewieją, ale jest strukturalnie sprawna, jedynym problemem jest to, że zardzewiała na tyle, że końce kabla są zablokowane w osprzęcie na końcu głównego kabla.

#12 ·
Zatem zanurzyłem się w wymianie linki hamulca postojowego przy lewym tylnym kole dzisiaj.... ...jak można się domyślić, kolejna zmora.... Istnieje specjalne narzędzie do wciskania zaczepów na plastikowym kołnierzu blokującym koniec linki w piaście koła... ...Pomyślałem, że mogę po prostu użyć nasadki, aby zrobić to samo, NIE, za mało miejsca, nawet dla cienkościennej nasadki, musiałem iść do sklepu z narzędziami i wziąć 1/2" miedzianą rurę i odciąć z niej kawałek, aby zrobić własne specjalne narzędzie, co było stratą czasu, plastik zatarł się w piaście, po prostu pękł, gdy uderzyłem w niego młotkiem i dłutem... ...W końcu wziąłem palnik i spaliłem go tak bardzo, jak to możliwe... ...nawet wtedy narzędzie nie zadziałało, w końcu włożyłem swój największy śrubokręt do otworu i uderzałem w niego młotkiem, aż go wypchnąłem.... ...zaczęło padać i zrobiło się ciemno, zanim skończyłem zakładać buty.... ...na szczęście zamówiłem cały nowy osprzęt, był tak zardzewiały, że aktywatory dźwigni znowu się zatarły, cieszę się, że dostałem nowe... Będę musiał skończyć jutro, mam nadzieję, że usunięcie linki z prawego tyłu będzie łatwiejsze niż z lewej....

#13 ·
Istnieje specjalne narzędzie do wciskania zakładek na plastikowym kołnierzu blokującym koniec kabla w piaście koła... ...Pomyślałem, że mogę po prostu użyć nasadki, aby zrobić to samo, NIE, za mało miejsca, nawet na cienkościenną nasadkę, musiałem iść do sklepu z narzędziami i wziąć 1/2" miedzianą rurę i odciąć z niej kawałek, aby zrobić własne specjalne narzędzie, co było stratą czasu, plastik zablokował się w piaście, po prostu pękł, gdy uderzyłem w niego młotkiem i dłutem... ...W końcu wziąłem palnik i spaliłem go tak bardzo, jak to możliwe... ...nawet wtedy narzędzie nie działało,
Mówiłem ci, że tak się stanie... Nigdy nie miałem takiego, który by wyszedł... Narzędzie fabryczne również nie działa, myślę, że wyrzuciłem je do kosza :)
Największym problemem, jaki zwykle widzę, jest to, że kabel zacina się w piaście, przez którą przechodzi, co powoduje konieczność wymiany kabla.
nie jest to problem, ponieważ go wymieniasz, ale i tak dużo zabawy, żeby go wyjąć

#15 ·
Mówiłem ci, że tak się stanie... Nigdy żaden nie wyszedł.... Fabryczne narzędzie też nie działa, chyba wyrzuciłem je do kosza :)
Ponieważ w przeszłości wyciągałem buty i wiem, jak trudno się z nimi pracuje, skupiłem się tylko na tym..... .....Pamiętam, że to mówiłeś, teraz, kiedy mi o tym przypomniałeś, musiało wpaść jednym uchem i wylecieć drugim, kiedy po raz pierwszy to przeczytałem, bo byłem tak skupiony na tym, jak trudno jest pracować z butami i ich sprężynami....

#16 ·
Nie wiem, czy WK2 jest o wiele gorszy niż WK1 pod tym względem, ale oto jak ja to zrobiłem:
1) zdobądź dobry zestaw narzędzi do hamulców bębnowych; ułatwiają one to zadanie
2) pełna ochrona oczu z osłoną twarzy
3) miękkie, regulowane zaciski do obróbki drewna

Utrzymuję szczęki w miejscu w pozycji cofniętej za pomocą zacisku, a następnie używam narzędzia do zaczepienia sprężyn na miejscu. To nie jest łatwe, ale o wiele łatwiejsze niż jakikolwiek inny sposób, który próbowałem.

Stary '98 Subaru Outback mojej żony był jeszcze gorszy do zrobienia. ZJ był najłatwiejszy.

Lata temu miałem Toyotę Corollę GTS z 1989 roku z tylnymi hamulcami tarczowymi. Używała ona śruby rzymskiej w zacisku, która pozwalała normalnemu hamulcowi tarczowemu działać jako hamulec postojowy, wszystko, czego potrzebowałeś, to specjalne narzędzie do cofnięcia tłoka zacisku. ZNACZNIE lepszy projekt!

#17 ·
Image
Oto WK-1. Trzeba zabezpieczyć przed rdzą tę płytę tylną.
Myślę, że ZJ był łatwiejszy, ponieważ rozstaw śrub jest mniejszy, piasta jest prawdopodobnie również mniejsza. Te, jak sądzę, mają 5" na 5, podczas gdy stare ZJ, XJ i TJ miały 4,5" na 5.
Może po prostu miałem szczęście, ale nigdy nie miałem problemów z kablami w żadnym z nich.
Jedynym problemem, jaki miałem, było to, że powłoka na starych szczękach odpadła i zablokowała siłownik, powodując przerywane blokowanie hamulca postojowego. Zajęło mi trochę czasu, żeby to rozgryźć.

#18 · (Edited)
Nie wiem, czy WK2 jest o wiele gorszy niż WK1 pod tym względem, ale oto jak zrobiłem swój:
1) zdobądź dobry zestaw narzędzi do hamulców bębnowych; ułatwiają to zadanie PIA
2) pełna osłona twarzy ochrona oczu
3) miękkie, regulowane zaciski do obróbki drewna

Trzymam szczęki na miejscu w pozycji cofniętej za pomocą zacisku, a następnie używam narzędzia do zaczepienia sprężyn na miejscu. Nie jest to łatwe, ale o wiele łatwiejsze niż jakikolwiek inny sposób, który wypróbowałem.

Stary '98 Subaru Outback mojej żony był jeszcze gorszy do zrobienia. ZJ było najłatwiejsze.

Lata temu miałem Toyotę Corolla GTS z 1989 roku z tylnymi hamulcami tarczowymi. Używał on śruby rzymskiej w zacisku, która pozwalała normalnemu hamulcowi tarczowemu działać jako hamulec postojowy, wszystko, czego potrzebowałeś, to specjalne narzędzie do cofnięcia tłoka zacisku. ZNACZNIE lepszy projekt!
View attachment 254146
Oto WK-1. Muszę zabezpieczyć tę płytę tylną przed rdzą.
Myślę, że ZJ było łatwiejsze, ponieważ rozstaw śrub jest mniejszy, piasta prawdopodobnie również mniejsza. Myślę, że te mają 5" na 5, podczas gdy stare ZJ, XJ i TJ miały 4,5" na 5.
Może po prostu miałem szczęście, ale nigdy nie miałem problemów z kablami w żadnym z nich.
Jedynym problemem, jaki miałem, było to, że powłoka na starych szczękach odłupywała się i zablokowała siłownik, powodując przerywane blokowanie hamulca postojowego. Zajęło mi trochę czasu, żeby to rozgryźć.
Mody, czy możemy przyjrzeć się problemowi ze zdjęciami na forum? Minęło ponad tydzień i ani jedno zdjęcie nie wyświetla się dla mnie ani dla innych. Nie jestem pewien, czy dotyczy to wszystkich, czy tylko kilku. Ale widzę tylko ikonę i nazwę pliku zdjęcia LouC...

Śmieszne, mój XK (który jest WK z nieco innym nadwoziem) nigdy nie miał problemów z hamulcem postojowym, musiałem go tylko kilka razy wyregulować. WK2, oprócz problemów z hamulcem postojowym i montażu hamulca postojowego w taki sposób, że naprawa lub serwisowanie to duży PITA, tylne zawieszenie utrudnia regulację szczęk hamulca postojowego. FSM dosłownie instruuje, aby wyjąć wirnik i wszystko, co z tym związane, aby zmierzyć średnicę wewnętrzną bębna i wyregulować szczęki tak, aby były (IIRC) 1/32" mniej...

AFA jako dobry zestaw narzędzi do hamulców bębnowych, próbowałem tego wcześniej, nie działa. 2 z 3 sprężyn znajdują się za szczękami, a jedna przed szczękami, próbowałem wszystkiego, w tym wysokiej jakości napinacza sprężyn szczęk hamulcowych w moim lokalnym Military Auto Hobby Shop. Sprężyny mocujące szczęki to klipsy, a nie sprężyny śrubowe z nakładkami.

Możesz zapytać Crosshairs, myślę, że pracuje jako technik w salonie DCJR i mówi, że robił to zadanie wiele razy. Musisz założyć sprężynę na szczęki bez naprężenia za piastą (nie zmieści się na piaście ze sprężynami, a następnie pociągnąć szczęki od siebie wbrew sprężynom różnymi sposobami, aby włożyć regulator koła gwiazdowego i dźwignię aktywatora między szczęki, a następnie możesz użyć klipsów, aby dopasować go do oparcia.

#19 ·
Możesz zapytać Crosshairs, myślę, że pracuje jako technik w salonie DCJR i mówi, że robił to zadanie wiele razy. Musisz założyć sprężynę na szczęki bez naprężenia za piastą (nie zmieści się na piaście ze sprężynami, a następnie pociągnąć szczęki od siebie wbrew sprężynom za pomocą różnych środków, aby włożyć regulator gwiazdowy i dźwignię aktywatora między szczęki, a następnie możesz użyć klipsów, aby dopasować go do oparcia.
Zgadza się... to w niczym nie przypomina starych zespołów hamulca postojowego.

#20 · (Edited)
Oczywiście deszcz przyniósł zimny front, więc wychodząc tam dzisiaj w świetle dziennym, udało mi się skończyć jedną stronę i rozpocząć pracę nad drugą. Wszedłem, żeby rozgrzać ręce.
Dobrze, że dostałem cały nowy sprzęt, oryginalny był zniszczony, dźwignia aktywatora znowu się zablokowała. Warto było wydać dodatkowe pieniądze, żeby nigdy więcej nie musieć wykonywać tej pracy.

#34 ·
Oczywiście deszcz przyniósł zimny front, więc wychodząc tam dzisiaj w świetle dziennym, udało mi się dokończyć jedną stronę i rozpocząć pracę nad drugą stroną. Wszedłem, żeby rozgrzać ręce.
Dobrze, że dostałem cały nowy sprzęt, oryginalny był zniszczony, siłownik dźwigni znowu się zablokował. Warto było wydać dodatkowe pieniądze, aby uniknąć konieczności ponownego wykonywania tej pracy.
View attachment 254155
View attachment 254156

[EDIT] Widzę swoje własne zdjęcia, napisz, jeśli ich nie widzisz. Przez cały tydzień nie mogłem zobaczyć zdjęć innych osób, które opublikowały.
Twoje zdjęcia są pierwszymi, jakie tu widziałem od jakiegoś czasu.

#30 ·
Zdjęcia nie wyświetlają się u żadnego z was.
Coś jest nie tak z oprogramowaniem forum, jeśli zmienili zasadę dotyczącą zdjęć, to moderatorzy muszą zaktualizować wytyczne dotyczące zdjęć.
Kopiowanie i wklejanie zdjęć nie wyświetla się u mnie, nawet moje własne zdjęcia kopiowane i wklejane.
Moje zdjęcia w tym wątku są wszystkie przesłane, wyświetlają się u mnie, ale zrobiłem to, że wróciłem i usunąłem je i ponownie przesłałem zdjęcia o połowę mniejsze i 1/4 rozmiaru pliku.
Zobaczcie, czy to u was działa.

#31 ·
Dzisiaj zabrałem się za stronę pasażera.... ...co za bałagan... Prawie nie zamówiłem nowych okładzin, pomyślałem, że tak naprawdę się nie zużywają, ponieważ nie używam hamulca postojowego podczas jazdy.... ...dobrze, że to zrobiłem... Jeśli nie możesz się zorientować, materiał okładziny całkowicie opuścił but, wyszedł w kawałkach i kawałeczkach, gdy wyciągnąłem tarczę... Aktywator dźwigni jest zablokowany, cały osprzęt to bałagan, kawałki to to, co pozostało z materiału ciernego okładzin.. Co zaskakujące, powierzchnia bębna w tarczy jest w porządku.... Złożyłem to wszystko tuż przed zachodem słońca.... I gdzie utknąłem w tej chwili, nie mogłem połączyć tych dwóch końców, za duże napięcie przy tak małej możliwości chwytania i ściągania ich razem, jakieś sugestie, jak połączyć końce kabli? Myślałem, że widziałem, że istnieje specjalne narzędzie do robienia dokładnie tego.... ...czy ktoś wie?

#32 ·
I oczywiście WK2 nie mógł się poddać i nie dać mi więcej koszmarów....
Próba wypalenia/spalenia kołnierza kablowego z piasty, zapalił się i rozprzestrzenił się na osłonę przegubu CV....
Image

Nie zamierzam spędzać więcej czasu pracując nad tym gównem, nie ma dostępnej dzielonej osłony, nie jestem pewien, czy bym jej użył, gdyby była, mogę jutro dostać nowy wał napędowy NAPA za 154 $, po prostu pójdę tą drogą i nie będę kusił losu wymianą osłony przegubu CV, do czego i tak musiałbym wyciągnąć wał CV....

#38 ·
Choć ta praca jest uciążliwa, to dobrze, że ją rozebrałeś, ponieważ te kawałki starych szczęk hamulcowych mogłyby faktycznie zablokować tylny hamulec. Pamiętam, że czytałem o tym, jak to się działo w ZJ i innych Jeepach, które mają ten sam projekt. Wydawało mi się, że szczęki wytrzymują około 10 lat, a potem są na pożyczonym czasie. Myślę, że klej zawodzi lub rdza zaczyna się na metalowej szczęce pod okładziną i odpycha materiał cierny.

#39 ·
Ludzie, utknąłem na przedostatnim kroku, nikt nie ma na to żadnej rady?
Nie mogę połączyć tych dwóch końców, aby podłączyć kable....
Image

Pociągnięcie za kable, aby je połączyć, oczywiście wyciąga buty przeciwko sprężynom i za cholerę nie mogę ich połączyć...

Próbowałem włożyć więcej luzu w kable, zmuszając buty do rozłączenia i wkładając śrubokręt w mechanizm, aby je rozłączyć, co nie zapewnia prawie wystarczającego luzu....

Czy ktoś to robił?

Jeśli nie ma specjalnego narzędzia, które chwyta te dwa końce i ściąga je razem, jedyne, co mogę wymyślić, to ponownie rozebrać buty, najpierw podłączyć kable i ponownie założyć buty na każdym kole.... ....Z przyjemnością kupię specjalne narzędzie, aby tego uniknąć...

Attachments