Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Wymiana linki hamulca ręcznego... Ugh...

16K views 54 replies 11 participants last post by  Mongo53  
#1 ·
Rozumiem, że w nowoczesnym projekcie pojazdów Jeep musi zakopać kilka rzeczy, co skutkuje bardzo skomplikowanym i nieproporcjonalnym wysiłkiem związanym z wymianą, z którym zmagają się również inni producenci. Ale kiedy widzą, że mają takie elementy, jak ten, można by pomyśleć, że poświęcą trochę czasu i wydadzą kilka groszy więcej, aby upewnić się, że te zakopane / trudne do wymiany części są tak niezawodne, jak to tylko możliwe? Nie, oczywiście, że nie.....

Skrzynki mieszające HVAC wykonane w całości z cienkiego plastiku z uszczelkami, które zamieniają się w maź i sklejają drzwi otwarte lub zamknięte, powodując pękanie wszystkich kół zębatych, a HVAC wytwarza jedno lub drugie ekstremum temperatury. Tylko 1300 dolarów za naprawę, z powodu uszczelki za 1/4 centa, która zamienia się w maź i wynikającej z tego pracy potrzebnej tylko po to, aby dostać się do części do wymiany.

Kabel hamulca postojowego, kilka dni pracy, aby go wymienić? Naprawdę? Połowa mojego wnętrza jest rozrzucona po całym podjeździe.

Kabel hamulca postojowego po stronie kierowcy pękł z powodu korozji. Problem w tym, że napinacz wyrównawczy na końcu głównego kabla był również tak skorodowany, że nie mogłem usunąć z niego końcówki wtyczki ani końca kabla hamulca postojowego po stronie pasażera. Więc zamówiłem wszystkie nowe kable, wszystkie trzy dla całego zestawu.

Więc dzisiaj wieczorem zamontowałem główny kabel od pedału/dźwigni hamulca postojowego do wyrównywacza/napinacza między dwoma tylnymi hamulcami postojowymi. Musiałem zdemontować zespół pedału hamulca postojowego, aby wyjąć stary kabel, spędziłem kilka godzin próbując wyjąć kabel po omacku, demontaż i możliwość zobaczenia, co robię, z lepszym dostępem zajęło tylko kilka minut, aby zdjąć stary i założyć nowy. Oczywiście będę musiał dopasować śruby po omacku, aby je ponownie zamontować i zabrakło mi światła dziennego, próbując je ponownie zamontować. Zrezygnowałem i będę musiał to dokończyć jutro, wszelkie wskazówki dotyczące ponownego montażu tego zespołu pedału hamulca postojowego byłyby mile widziane.

Mam również jeszcze do zamontowania uszczelkę grodziową z tyłu, pod tylnym siedzeniem. Naciskałem tak mocno, jak mogłem i nie mogę jej zatrzasnąć. Próba wbijania jej za pomocą przecinaka i młotka powoduje jedynie przechylanie się na boki, wszelkie wskazówki na ten temat również byłyby mile widziane.

Dzięki!

#41 · (Edited)
Musisz poluzować linkę z przodu przy pedale hamulca postojowego. To zespół zapadkowy, który automatycznie niweluje luz... możesz go rozwinąć, obracając go w przeciwnym kierunku i zablokować w rozwiniętej pozycji za pomocą zawleczki.
Uważaj. To łatwy sposób na utratę palca lub dwóch
Dziękuję, ureka, wiem dokładnie, o czym mówisz i już zajmowałem się usuwaniem starej linki i montażem nowej na pedale/dźwigni hamulca postojowego. Oczywiście już wszystkie te panele pozamykałem i będę musiał je znowu zdjąć. Wcisnąłem śrubokręt w zęby, aby utrzymać napinacz na miejscu i zdjąć napięcie.

#42 ·
Dzięki Crosshairs!

Miałem wszystkie moje śrubokręty utknięte w częściach hamulca postojowego, automatyczny napinacz na pedale/dźwigni hamulca postojowego, w każdym z butów odpychających je od aktywatora/dźwigni....
Nowe linki, które się jeszcze nie rozciągnęły.... ...ale w końcu udało mi się włożyć końcówkę linki do napinacza....

Image

A ponieważ w tym obszarze było trochę rdzy i nie chcę, żeby te części również zardzewiały...
Wyszczotkowałem rdzę drucianą szczotką i wyczyściłem ją płynem do czyszczenia hamulców, a następnie pokryłem ją podkładem Rustoleum Rusty Metal Primer...
Ten podkład/farba ma w sobie zmieszany olej rybny, który leczy rdzę i ją zatrzymuje....
Image

#54 ·
Dzięki Crosshairs!

Miałem wszystkie moje śrubokręty utknięte w częściach hamulca postojowego, automatyczny napinacz na pedale/dźwigni hamulca postojowego, w każdym z butów odpychających je od aktywatora/dźwigni....
Nowe linki, które jeszcze się nie rozciągnęły.... ...ale w końcu udało mi się włożyć koniec linki do napinacza....

View attachment 254263

A ponieważ w tym obszarze było trochę rdzy i nie chcę, żeby te części również zardzewiały...
Wyszczotkowałem rdzę drucianą szczotką i wyczyściłem ją płynem do czyszczenia hamulców, a następnie pokryłem ją podkładem Rustoleum Rusty Metal Primer...
Ten podkład/farba ma w sobie olej rybny, który leczy rdzę i ją zatrzymuje....
View attachment 254264
Założyłem nowy wątek, ponieważ mój wk2 stoi z nowymi tylnymi linkami i dobrą przednią linką z tą samą 1-calową szczeliną między króćcem a wyrównywaczem!
Mój mechanik zostawił mnie, żebym rozwiązał problem po wyregulowaniu szczęk przed próbą połączenia
Teraz jest na wakacjach w Turcji i utknąłem.
Czy możesz jakoś podsumować, co zrobiłeś, aby nawiązać to ostatnie połączenie?
Pozdrawiam
Dave

#43 ·
Założyłem nowy wątek dotyczący moich problemów z półosią napędową..... Wciąż się karcę, gdybym tylko położył mokry ręcznik na osłonie przegubu CV, zanim spaliłem kabel olejowy, nie byłbym w tym bałaganie... Wywierciłem stary, uszkodzony czujnik ABS, który zepsułem, próbując go wyjąć, aby wymienić półosię napędową... ...nowy powinien być jutro... ...ale będzie padać i mam tylko motocykl, żeby pojechać do sklepu z częściami, żeby go odebrać.....

#44 ·
Skurwysyn! F! Raybestos.... Ich nowy kabel hamulca postojowego od pedału hamulca postojowego do dwóch tylnych kabli zepsuł się zaledwie po tygodniu użytkowania..... Wewnętrzna osłona przeszła przez mocowanie przy pedale hamulca postojowego.... Więc teraz pedał hamulca postojowego nie ciągnie linki, tylko wewnętrzną osłonę, co powoduje brak ciśnienia hamulca postojowego, więc jest tak samo zepsuty jak wcześniej.... Ale czekaj, jest gorzej, napinacz między dwoma kablami powoduje, że ciągnie jeden z kabli szczęk hamulca postojowego, uruchamiając hamulec postojowy na jednym tylnym kole, wibrując podczas jazdy... Jedyna pozytywna strona, opóźniłem ponowną instalację tylnych siedzeń, ponieważ nadrabiam zaległości w innych naprawach i dokładnie czyszczę siedzenia i dywany, gdy są wyjęte... ...więc to oszczędza mi trochę czasu.... Zamierzam odłączyć tylne kable od głównego kabla i zobaczyć, czy to coś zmieni, mam nadzieję, że zwolni to tylne hamulce postojowe, abym mógł kontynuować jazdę, czekając na nowy kabel, który nie będzie kolejnym Raybestos!

#45 ·
Zatem RockAuto oferuje tylko Raybestos i AC Delco dla przedniego kabla... Intrygujące, AC Delco dwa tylne kable mają metalowe końcówki kotwiczne, widząc, ile problemów sprawiły plastikowe kotwice przy wyjmowaniu kabli, poszedłbym z nimi, gdybym ponownie robił tylne kable... ...Ale przedni kabel AC Delco ma plastikową kotwicę, tak jak Raybestos, który zawiódł właśnie w tym miejscu, w rzeczywistości zdjęcia wydają się być tym samym zdjęciem, więc zastanawiam się, czy ta jedna fabryka produkuje to samo dla wielu marek.... Szukałem części Mopar OEM, Amazon ją sprzedaje, ale dotrze za prawie dwa tygodnie, a zdjęcie wydaje się być tym samym zdjęciem co Raybestos i AC Delco.... ...Amazon może mi dostarczyć AC Delco w dwa dni za 30 dolarów mniej niż OEM, więc zdecydowałem się na to....

#48 ·
Mongo, w którym miejscu oryginalny kabel zardzewiał i pękł, w obszarze, w którym znajduje się sprężyna na powyższym zdjęciu?
Oryginalny zardzewiał i pękł na kablu do tylnego koła po stronie kierowcy, czyli kablu po lewej stronie na zdjęciu, po lewej stronie od środkowego "equalizera", który jest przymocowany do przedniego kabla prowadzącego do przodu pojazdu. Pękł tuż na lewo od equalizera. Equalizer był również tak zardzewiały, że nie mogłem wyjąć końca kabla z drugiej strony i nie miałem zaufania do tego, co pozostało z equalizera, więc wymieniłem wszystkie kable.

Więc AKTUALIZACJA:
Odłączyłem wszystkie kable i wydaje się, że szczęki się cofnęły i nie działają. Pojechałem na długą przejażdżkę i nie było żadnych oznak zaciągania hamulca postojowego na jednym kole podczas jazdy, jak poprzednio.

Jest w tym więc nauka, kabel pęka lub zawodzi, naprawdę trzeba odłączyć wszystkie kable hamulca postojowego w WK2. Prawdopodobnie wynika to z "equalizera" na końcu przedniego kabla. Zaletą tego nowego układu kabli jest to, że jest to automatyczny napinacz dla poszczególnych kabli do kół i aktywuje poszczególne hamulce, ściągając kable razem. Zatem nawet jeśli hamulce są ustawione inaczej, wytwarza się taka sama siła hamowania na każdym kole.

Nie ma lepszego przykładu niż to, co się stało, gdy pękł mój oryginalny kabel. Wróć do zdjęć, ponieważ naprawiając to, odkryłem po stronie pasażera hamulca postojowego, tego, którego kabel był nadal dobry i pozostał przymocowany do "equalizera". Kiedy zdjąłem wirnik, znalazłem okładziny szczęk roztrzaskane na kawałki na samym dole i gołe metalowe szczęki i wydawało mi się, że szczęki musiały się zaciąć podczas jazdy i przegrzać się lub po prostu pękły od naprężenia.

Więc dostajesz pęknięty kabel, nawet kabel, który się nie zerwał, ale nie może utrzymać odpowiedniego napięcia, jak mój nowy kabel, który zawiódł, musisz odłączyć wszystkie kable od equalizera, w przeciwnym razie napięcie może być przyłożone do kabli do hamulców postojowych i hamulec może się zaciągnąć podczas jazdy.

#51 ·
Więc tym razem wymieniłem nowy kabel, który się zepsuł, na kabel AC-Delco....
Image

Wewnętrzna osłona została wyciągnięta z kabla, zwróć uwagę na pofałdowaną osłonę zewnętrzną poniżej głowicy kotwicy...

Porównując kable, stary OEM, Raybestos i nowy AC Delco.... ....wygląda na to, że kotwice śrubowe w kablach z rynku wtórnego różnią się od kabla OEM, AC Delco jest bliżej, ale wciąż nie do końca...
Image

I myślę, że to właśnie tam kabel Raybestos poszedł źle, nie tylko kabel był dalej niż na zdjęciu AC-Delco, zmusiłem go do przejścia nad szpilką i dokręciłem. To spowodowało dość duże wygięcie kabla, który został wciśnięty w dół przez osłony i wykończenia. Zauważyłem pewne blokowanie się kabla i pomyślałem, że na początku może to być tylko zużycie pedału hamulca postojowego lub kabel wymagał dotarcia. Pedał hamulca postojowego nie zawsze wracał do pełnej górnej pozycji, czasami musiałem go pociągnąć do góry. A także opór podczas wciskania pedału.

Więc z AC-Delco tym razem tego nie wymusiłem, dostałem podkładkę błotnika i dokręciłem na niej nakrętkę, aby zachodziła na kotwicę i trochę ją trzymała.
Image

Po raz kolejny, aby go zainstalować, usunąłem pedał hamulca postojowego, po prostu jest to łatwiejsze i szybsze. Ale tym razem połączyłem tył głównego kabla (wyrównywacza) z dwoma tylnymi kablami do tylnych hamulców, a następnie połączyłem przedni kabel z kablem hamulca postojowego, o wiele szybciej i łatwiej niż za pierwszym razem.

A teraz mój hamulec postojowy działa i nie zauważam żadnych blokad, pedał opada płynniej i łatwiej.
Nie chciałem znowu wyciągać tylnych tarcz, podniosłem tył i zakręciłem tylnymi oponami, szukając hamulca postojowego, który by chwytał, nie zrobił tego.

Pierwsza jazda, chociaż dostałem trochę wibracji, jakby hamulec postojowy trochę chwytał... ...poszedłem do sklepu, więc zaparkowałem i pozwoliłem hamulcom ostygnąć, w drodze do domu, żadnych wibracji, więc jeśli chwytał, musiał zetrzeć okładzinę na tyle, aby się oczyścić.

#53 ·
Co za wyzwanie, wszystko dlatego, że części z rynku wtórnego nie działają tak dobrze, jak chcemy, oprócz bardziej złożonych konstrukcji stosowanych w nowoczesnych pojazdach. Jak działa ta osłona przegubu?
W porządku, bez wycieków, bez luzów, wydaje się być dobrym rozwiązaniem.

Jeśli chodzi o części z rynku wtórnego, hmmm, tak i nie, jest więcej niż kilka części z rynku wtórnego, które są po prostu śmieciami i jest kilka części OEM, które same w sobie zawodzą. Zazwyczaj OEM jest lepszy, ale czasami za zbyt wysoką cenę, gdy dobrej jakości część z rynku wtórnego mogłaby ci równie dobrze służyć. W tym przypadku, tak, jest dość jasne, że rynek wtórny nie robi tego kabla dobrze.

#55 ·
Za drugim razem czekałem do końca z podłączeniem linki do pedału hamulca postojowego. Pedał ma napinacz wstępny i z nim walczysz, próbując podłączyć linki w innych miejscach.

Za pierwszym razem podłączyłem już linkę do pedału. Miałem zdjęte tylne tarczo-bębny, wkrętaki włożone w szczęki i kotwice, a następnie pociągnąłem linkę przy pedale, aby odwinąć napinacz wstępny i włożyć wkrętak w zębatki, aby utrzymać go w pozycji rozwiniętej, zdejmując napięcie z głównej linki.