Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Kontrolka 'serwis 4WD', znowu!

1 reading
124K views 20 replies 16 participants last post by  SailorKen  
#1 ·
Po kilku miesiącach posiadania zacząłem zauważać, że kontrolka 'serwis 4wd' migała losowo przez kilka sekund. Dealer wgrał TSB dotyczący problemu i zniknął. Kilka tygodni temu kontrolka zaczęła ponownie się zapalać, równocześnie z kontrolką 'kontrola trakcji wyłączona'. Działo się to tylko podczas hamowania i po wielu milach jazdy z dużą prędkością na autostradzie. Dealer zdiagnozował problem z silnikiem zmiany biegów skrzyni rozdzielczej. Powiedział, że Jeep musi mieć z nimi problem, ponieważ zamienniki były niedostępne w kraju (może to potrwać miesiąc lub dłużej, zanim się je otrzyma). Powiedział, że mogę dalej jeździć bez żadnej szkody i że przełącza się w i z trybu 4-kołowego niskiego biegu bez problemu. Czy ktoś jeszcze ma problemy w tym obszarze lub inne części niedostępne w magazynie?

#4 ·
Aktualizacja - dealer wymienił silnik zmiany biegów skrzyni rozdzielczej i moduł sterujący (oba były przez jakiś czas niedostępne), powiedział, że jazda próbna wypadła dobrze. Kiedy zacząłem wracać do domu, ten sam problem wystąpił w ciągu dwóch przecznic. Zabrałem go z powrotem i wyjaśniłem działowi serwisowemu, że problem nie został rozwiązany. Powiedzieli, że się tym zajmą. Pozwolili mi zatrzymać samochód zastępczy, co doceniam, ponieważ technicznie rzecz biorąc, nie muszą tego robić. Trochę było mi ich żal. Zastanawiam się, skoro części, które wymienili, ewidentnie nie były problemem, czy dostają za nie zwrot kosztów?

#6 ·
Hej bogaty Mac, jakieś aktualizacje? Mój Jeep przechodzi identyczny scenariusz u dealera. Dzięki

#8 ·
Dzięki za opublikowanie tego... mam dokładnie ten sam problem z naszym '13 Hemi Grand Cherokee Overland (2500 mil). Poszedłem w zeszły wtorek i dealer zaktualizował komputer - następnego dnia kontrolka serwisowa 4wd zaświeciła się 16 razy podczas 22-milowej podróży do pracy. Zabrałem go z powrotem do dealera wczoraj i tym razem wyświetlił kod, że silnik skrzyni rozdzielczej jest uszkodzony. Jest zamówiony i powinien być w przyszłym tygodniu - miejmy nadzieję, że to również rozwiąże nasz problem!

#9 ·
Nienawidzę odgrzebywać starych wątków, ale ten wątek był pomocny, ponieważ miałem ten sam problem.

Miałem sporadycznie komunikat "serv 4wd". Kazałem dealerowi zrobić flash TSB i kilka innych rzeczy, które nie rozwiązały problemu. Po 4 wizycie w końcu udało im się odczytać kod dla uszkodzonego silnika skrzyni rozdzielczej i wymienili go następnego ranka. Jestem w drugim dniu bez problemów. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

#11 ·
Cóż, mam ten sam problem z moim '11 JGC. W ciągu ostatniego tygodnia kontrolka "Serv 4WD" migała okresowo przez większość cykli jazdy, a czasami zapala się później w cyklu jazdy lub wcale się nie zapala. Zbiega się to z zapaleniem kontrolki ESC, mimo że nie mam Selec-Terrain w trybie Sport lub bez ręcznego wyłączania ESC przyciskiem na desce rozdzielczej.

Zauważyłem pewnego dnia, podczas dobrego deszczu, że kiedy zawracałem na parkingu, samochód nadsterował, co jest dziwne dla tego pojazdu. Kiedy tryb AWD jest wybrany jako "Auto", samochód może być wciśnięty do podłogi podczas skrętu i jechać tak prosto i prawdziwie jak Audi z napędem na wszystkie koła mojej żony. Może to być znak, że AWD jest wyłączone, co wyjaśniałoby kontrolkę "ESC off".

Testowałem go w terenie co najmniej 3 razy i włączyłem wszystkie tryby Selec-Terrain, a także niski bieg, kontrolę zjazdu i przejechałem nim przez stosunkowo głębokie błoto bez problemów. Moja ocena jest taka, że wszystkie możliwości 4WD nadal dobrze funkcjonują zarówno w ustawieniach High, jak i Low.

Mój WK2 to Overland z Selec-Terrain, QDII i QL. Nie miałem żadnych problemów mechanicznych z pojazdem od czasu, gdy kupiłem go prawie 2 lata temu przy przebiegu 40 000 mil. Ten problem pojawił się dopiero przy przebiegu około 85 000 mil.

Zabrałem więc mojego Jeepa do lokalnego niezależnego warsztatu, który ma wysoką ocenę wśród entuzjastów Jeepa i prawie wszystkich innych, którzy korzystali z niego do napraw/modyfikacji przez ostatnie 30 lat. Kierownik serwisu zadzwonił później tego dnia i wspomniał, że wyciągnęli DTC z DTCM, który został wyizolowany jako wadliwy kod wygenerowany z ELSD z powodu wadliwego programowania z Chryslera. Wydaje się, że czytałem, że kilka innych osób usłyszało to samo, tylko po to, by dowiedzieć się, że proces naprawy "flash" nie jest rozwiązaniem dla wszystkich.

Oto TSB, który znalazłem w Internecie w odniesieniu do "flashowania" modułu: http://www.wk2jeeps.com/tsb/tsb_wk2_2100811.pdf

Niestety, niezależny warsztat miał swój komputer w naprawie, więc nie mogą wykonać flashowania TSB do przyszłego tygodnia. Jeżdżę Jeepem w tym tygodniu i oddam go w poniedziałek 29. Powiem wam wszystkim, czy flash naprawi problemy, czy też powróci dzień później, jak wielu z was doświadczyło.

Pytania: Ile wszyscy zapłacili swojemu dealerowi/niezależnemu warsztatowi za ten reflash? Czy ktoś wie, czy TSB 21-008-11 jest objęty jakąkolwiek gwarancją dla Jeepa lub dealerów?

#12 ·
Cóż, mam ten sam problem z moim '11 JGC. W ciągu ostatniego tygodnia kontrolka "Serv 4WD" migała przerywanym światłem przez większość cykli jazdy, a czasami zapalała się później w cyklu jazdy lub wcale się nie zapalała. Zbiega się to z zapaleniem kontrolki ESC, pomimo tego, że nie mam Selec-Terrain w trybie Sport lub bez ręcznego wyłączania ESC przyciskiem na desce rozdzielczej.

Zauważyłem pewnego dnia, podczas dobrego deszczu, że kiedy zawracałem na parkingu, miałem nadsterowność, co jest dziwne w przypadku tego pojazdu. Kiedy tryb AWD jest wybrany jako "Auto", rzecz mogłaby być wciśnięta do podłogi podczas skrętu i jechać prosto i prawdziwie jak Audi z napędem na wszystkie koła mojej żony. Może to być oznaką, że napęd na wszystkie koła jest wyłączony, co wyjaśniałoby kontrolkę "ESC off".

Testowałem ją w terenie co najmniej 3 razy i włączyłem wszystkie tryby Selec-Terrain, a także niski bieg, kontrolę zjazdu i przejechałem nią przez stosunkowo głębokie błoto bez problemów. Moja ocena jest taka, że wszystkie możliwości 4WD nadal dobrze funkcjonują zarówno w ustawieniach High, jak i Low.

Mój WK2 to Overland z Selec-Terrain, QDII i QL. Nie miałem żadnych problemów mechanicznych z pojazdem od czasu, gdy kupiłem go prawie 2 lata temu przy przebiegu 40 000 mil. Ten problem pojawił się dopiero przy przebiegu około 85 000 mil.

Więc zabrałem mojego Jeepa do lokalnego niezależnego warsztatu, który ma wysoką ocenę wśród entuzjastów Jeepa i prawie wszystkich innych, którzy używali ich do napraw/modyfikacji przez ostatnie 30 lat. Kierownik serwisu zadzwonił później tego dnia i wspomniał, że wyciągnęli DTC z DTCM, który został wyizolowany jako wadliwy kod wygenerowany z ELSD z powodu wadliwego programowania z Chryslera. Wydaje się, że czytałem, że kilka innych osób usłyszało to samo, tylko po to, aby dowiedzieć się, że proces naprawy "flash" nie jest rozwiązaniem dla wszystkich.

Oto TSB, które znalazłem w Internecie w odniesieniu do "flashowania" modułu: http://www.wk2jeeps.com/tsb/tsb_wk2_2100811.pdf

Niestety, niezależny warsztat miał swój komputer w naprawie, więc nie mogą wykonać flasha TSB do przyszłego tygodnia. Jeżdżę Jeepem w tym tygodniu i zabiorę go z powrotem w poniedziałek 29. Powiem wam wszystkim, czy flash rozwiąże problemy, czy też powróci dzień po tym, jak wielu z was doświadczyło.

Pytania: Ile wszyscy zapłacili swojemu dealerowi/niezależnemu warsztatowi za ten reflash? Czy ktoś wie, czy TSB 21-008-11 jest objęty jakąkolwiek gwarancją dla Jeepa lub dealerów?
Oto moja kontynuacja po zakończeniu napraw:

Zdecydowałem się zabrać Jeepa do lokalnego dealera, aby uzyskać drugą opinię i mieć nadzieję na wykorzystanie gwarancji obejmującej układ napędowy/smarowane wewnętrznie części. Okazało się, że dealer również znalazł DTC, ale powiedział, że jest on zapisany, a nie aktywnym kodem. Oczywiście, ich technik potrzebował kilku dni na diagnozę. Stwierdził, że "siłownik blokady silnika tylnej osi" dla ELSD uległ awarii i powodował przejście ESC w tryb "awaryjny", a także nieprawidłowe blokowanie ELSD w niektórych przypadkach. To był powód zarówno zapalenia się kontrolki "Serv 4wd", jak i kontrolki "ESC Off".

Na moje szczęście, ta naprawa była objęta gwarancją Chryslera ze względu na to, że część jest elementem "smarowanego wewnętrznie" ELSD (Electronic Limited Slip Differential), który znajduje się w obudowie tylnego mechanizmu różnicowego i napędza tylne niezależne osie.

Mam pojazd z powrotem od tygodnia i kontrolki pozostają wyłączone. Przejechałem ponad 1000 mil (jedna podróż tam i z powrotem do Nowego Orleanu) i po mieście przed weekendową podróżą. Jak dotąd napęd na 4 koła działa również doskonale. Miejmy nadzieję, że będzie nadal działał tak, jak został zaprojektowany, ale kto wie.

Podsumowując, wydaje się, że istnieje kilka przyczyn zapalenia się kontrolki "Serv 4wd". Naprawa może obejmować "flash" zgodnie z TSB, naprawę luźnego okablowania w pobliżu tylnej obudowy, wymianę całego modułu sterującego napędem na 4 koła lub (w moim przypadku) wymianę elektronicznego siłownika dla ELSD wewnątrz tylnej obudowy.

Mam nadzieję, że pomoże to komuś z tym problemem w przyszłości. Jeśli napotkam jakiekolwiek problemy z prowadzeniem, opublikuję je na tym forum, aby was wszystkich poinformować. Dzięki dla OP za rozpoczęcie tego wątku. Było to bardzo pomocne w rozmowie z doradcą serwisowym i pomogło nam prześledzić niektóre przyczyny przed rozpoczęciem naprawy.

Na zdrowie!

#13 ·
Cześć. Dzięki za opublikowanie... Miałem dokładnie ten sam problem dzisiaj po południu i zabrałem go do dealera, który zrobił wszystko, co właśnie wspomniałeś, ale ostatecznie musiałem za to zapłacić. Myślałem, że powinno to być objęte gwarancją, ale jeśli to możliwe, czy mógłbyś podzielić się szczegółami dotyczącymi rachunku związanego z informacjami o gwarancji itp.? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i/lub poradę, którą mogę im przekazać i cofnąć opłatę. Dziękuję!

#15 ·
Cześć. Dzięki za zamieszczenie... Miałem dokładnie ten sam problem dzisiaj po południu i zabrałem go do dealera, który zrobił wszystko, co właśnie wspomniałeś, ale ostatecznie musiałem za to zapłacić. Myślałem, że powinno to być objęte gwarancją, ale jeśli to możliwe, czy mógłbyś podzielić się szczegółami dotyczącymi rachunku związanego z informacjami o gwarancji itp., byłbym naprawdę wdzięczny za wszelką pomoc i/lub poradę, którą mogę im przekazać i cofnąć opłatę. Dziękuję!
Maompson, nie jestem pewien, dlaczego dealer nie pokrył naprawy w Twoim przypadku. Jednak moim pierwszym odruchem jest prawdopodobnie przebieg Twojego pojazdu lub brak rozszerzonej gwarancji. Miałem rozszerzoną gwarancję do 76 000 mil, którą kupiłem, gdy kupiłem JGC przy 40 000 mil, która obejmowała kilka drobnych napraw przed problemem ELSD. Jak czytasz, było to przy 85 000 mil, kiedy zawiódł siłownik ELSD. Na szczęście dealer w Austin, od którego kupiłem pojazd, miał dożywotnią/100 000 mil gwarancji na objęte problemy z układem napędowym. To najprawdopodobniej powód, dla którego mój był objęty, a Twój nie. Być może ten dealer nie jest w stanie zapewnić takiego poziomu gwarancji swoim pojazdom lub może to wynikać z nieprawidłowego kodowania naprawy. Zdecydowanie skontaktowałbym się najpierw z kierownikiem serwisu dealera, a następnie z FCA, jeśli on/ona nie zaoferuje żadnego rozwiązania. Zapraszam do skorzystania z mojego postu o naprawie, jeśli potrzebują dowodu, że była ona wcześniej objęta. Dealer, z którego korzystałem, nazywa się Maxwell Chrysler/Jeep/Dodge w Austin, TX. Tak jak nauczyłem się jako kierownik praktyki medycznej, to, czy coś jest objęte gwarancją/ubezpieczeniem, ma prawie wszystko wspólnego z tym, jak jest napisane/zakodowane przed złożeniem roszczenia. Powodzenia!

#18 ·
Kupiłem mój 2011 JGC używany w 2018 roku. Jeep miał około 55 tysięcy mil, kiedy zapaliła się kontrolka 4x4 i kontrolka trakcji. Około tydzień wcześniej zrobiłem własną wymianę płynu i filtra w skrzyni biegów (nie sądzę, żeby miało to coś wspólnego z problemem). Był kwiecień 2019 roku, dzień wcześniej ciągnąłem moją przyczepę o wadze 7 tysięcy funtów przez około 70 mil (nie wiem, czy holowanie ciężkiego ładunku miało coś wspólnego z problemem). Przez miesiące kontrolka włączała się i wyłączała w zależności od pogody. Zacząłem od wymiany silnika skrzyni rozdzielczej (ponieważ czytałem o tym tutaj). Silnik kosztował mnie 277 dolarów w Autozone. Działało to przez jeden dzień. Jeździłem z zapaloną kontrolką 4x4 przez około 9 miesięcy. Natknąłem się na film na YouTube, w którym wyjaśniono, że może to być moduł sterowania skrzynią rozdzielczą, który znajduje się pod siedzeniem kierowcy. W moich poszukiwaniach odkryłem, że istnieje kilka różnych numerów części. Numer części na moim module został wycofany z produkcji. Dealerzy nie chcieli podać mi nowego numeru części. Nie chciałem zamawiać niewłaściwej części ze względu na politykę braku zwrotów, którą stosuje wiele internetowych sklepów z częściami. Poza tym nie byłem pewien, czy rozwiąże to mój problem. W końcu zamówiłem moduł sterowania skrzynią rozdzielczą (180 dolarów) u dealera. Odłączyłem akumulator, zainstalowałem nową część i nie mam już żadnej kontrolki. Bardzo łatwo jest wymienić moduł. Prawdopodobnie nie musiałem wymieniać silnika, ale to zrobiłem.

#20 ·
Kupiłem mój 2011 JGC używany w 2018 roku. Jeep miał około 55 tys. mil, kiedy zapaliła się kontrolka serwisu 4x4 i kontrolka trakcji. Około tydzień wcześniej zrobiłem własną wymianę płynu i filtra w skrzyni biegów (nie sądzę, żeby miało to coś wspólnego z problemem). Był kwiecień 2019 roku, dzień wcześniej ciągnąłem moją przyczepę o wadze 7 tys. funtów przez około 70 mil (nie wiem, czy ciężkie holowanie miało coś wspólnego z problemem). Przez wiele miesięcy kontrolka włączała się i wyłączała w zależności od pogody. Zacząłem od wymiany silnika skrzyni rozdzielczej (ponieważ czytałem o tym tutaj). Silnik kosztował mnie 277 dolarów w autozone. Zadziałało to przez jeden dzień. Jeździłem z zapaloną kontrolką serwisu 4x4 przez około 9 miesięcy. Natknąłem się na film na YouTube, w którym wyjaśniono, że może to być moduł sterowania skrzynią rozdzielczą, który znajduje się pod siedzeniem kierowcy. W moich poszukiwaniach odkryłem, że istnieje kilka różnych numerów części. Numer części na moim module został wycofany z produkcji. Salony samochodowe nie chciały podać mi nowego numeru części. Nie chciałem zamawiać niewłaściwej części ze względu na brak polityki zwrotów, jaką mają wiele internetowych sklepów z częściami. Poza tym nie byłem pewien, czy rozwiąże to mój problem. W końcu zamówiłem moduł sterowania skrzynią rozdzielczą (180 dolarów) u dealera. Odłączyłem akumulator, zainstalowałem nową część i nie mam już żadnej kontrolki. Bardzo łatwo jest wymienić moduł. Prawdopodobnie nie musiałem wymieniać silnika, ale to zrobiłem.
Doświadczyłem czegoś podobnego, z tym że mój problem powoduje również spadek temperatury płynu chłodzącego do najniższego poziomu. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu Jeepa problem sam się rozwiązuje. Nie mam ELSD, więc problem z okablowaniem mnie nie dotyczy. Mam 2011 JGC Limited z silnikiem 5.7. Mam 143 tys. mil, ale poza tym Jeep nadal mruczy jak kotek. Skłaniam się ku możliwemu uszkodzeniu modułu sterowania skrzynią rozdzielczą pod siedzeniem kierowcy. Najpierw podniosę siedzenie i upewnię się, że wszystkie połączenia przewodów są nadal nienaruszone.

#19 ·
[QUOTE = "smesx ، النشر: 899745 ، العضو: 28296"]
Nienawidzę necro-bump, ale ten wątek był pomocny, ponieważ miałem ten sam problem.

Otrzymywał przerywany komunikat "Serv 4WD". Dealer wykonał flash TSB i kilka innych rzeczy, które nie rozwiązały problemu. Po czwartej wizycie w końcu udało im się wyciągnąć kod dla złej skrzyni rozdzielczej i wymienić ją następnego ranka. Jestem w drugim dniu bez problemów. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.
[/QUOTE]
Światło "Service 4WD" zapala się i znika po 60, 25 lub 1 dniu od uruchomienia silnika. Mój samochód to GC Overland Summit 2012. Wszelka pomoc w rozwiązaniu tego problemu

#21 ·
Dealer miał mojego Grand Cherokee 2015 Diesel z ciągłym komunikatem "serwis napędu na 4 koła", a ikona na desce rozdzielczej dotyczy elektronicznego wspomagania kierownicy.........najpierw dealer powiedział, że mam słaby akumulator powodujący problem i wymienił akumulator za 175 $. To nie zatrzymało powiadomień......teraz dealer ma mojego Jeepa od ponad 5 dni bez rozwiązania. Czytając te wszystkie posty, jasne jest, że Jeep/Chrysler nie ma powodu ani przyczyny, którą można łatwo zdiagnozować. Jak ktoś rozwiązał ten problem ze swoim dealerem? Z góry dziękuję Ken