Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Problem z hakiem holowniczym

1.1K views 8 replies 4 participants last post by  Tinwin  
#1 ·
Właśnie zleciłem montaż fabrycznie nowego haka holowniczego w moim Altitude z 2017 roku w lokalnym warsztacie. Powiedziałem im, że planuję holować przyczepę o długości 2,40-3,00 m. Powiedzieli mi, co mogą zainstalować i że po wszystkim będę musiał udać się do dealera Jeepa, aby go "aktywować". Zleciłem montaż, który, jak się dowiedziałem, obejmował fabryczne 7-pinowe gniazdo. Około tydzień później zabrałem go do lokalnego dealera Jeepa. Przedstawiciel stwierdził, że musieli dodać "Tow Accessory" do profilu mojego pojazdu, co zrobili online. Wprowadzili również mojego jeepa do warsztatu. Po około 10 minutach przedstawiciel podszedł i powiedział, że hak nie został prawidłowo zainstalowany, mówiąc, że nie ma przewodów, aby go aktywować? Wspomniał coś o braku połączenia przewodów i odniesieniu do PDC? Przedstawiciel stwierdził, że będę potrzebował fabrycznej wiązki haka, która, jak powiedział, jest droga. Wspomniał, że jeśli nie holuję dużej przyczepy, czegoś z hamulcami, mogę użyć 4-pinowego płaskiego z rozdzielaczem z tyłu do świateł/kierunkowskazów? Skontaktowałem się z firmą zajmującą się przyczepami, a oni powiedzieli, że wszystko powinno być skonfigurowane dla dealera. Ich wyjaśnienie, a także wyjaśnienie dealera Jeepa, było mylące, nie jestem osobą techniczną i próbowałem zrozumieć, co należy zrobić, aby mieć działający hak. Brzmiało to tak, jakby obaj wskazywali palcami na siebie.

Zapłaciłem 400 dolarów i resztę (P&L) przy drzwiach warsztatu za początkową instalację i kolejne 50 dolarów u dealera Jeepa za "aktywację". Podczas rozmowy z warsztatem powiedzieli, że mogą zamontować 4-pinowy zestaw z tyłu i dostosować koszt w oparciu o poprzedni P&L, ale koszt wyniósłby około 200 dolarów? Warsztat powiedział, że mogę również spróbować u innego dealera Jeepa, sugerując, że technik dealera może nie mieć odpowiedniej wiedzy? Nie wiem, kto ma rację, a kto się myli. Chcę tylko, żeby mój hak działał i nie musiał wydawać setek dolarów więcej. To, plus niedogodności związane z koniecznością powrotu do przeróbek, nie sprawia, że jest to pozytywne doświadczenie. Doceniam wszelkie uwagi.

#2 ·
Okablowanie przyczepy musi zostać aktywowane w pojeździe, za to dealer pobrał opłatę w wysokości 50,00 USD... Model z 2017 roku powinien być fabrycznie okablowany, więc potrzebne jest tylko podłączenie i aktywacja. Wczołgaj się pod tył i sprawdź, czy 7-pinowe gniazdo, które zamontowali, jest gdzieś podłączone do pojazdu... jeśli nic nie jest podłączone do pojazdu, to właśnie te dodatkowe 200 USD... to okablowanie musi być poprowadzone do przodu pojazdu i podłączone do systemu.

#3 ·
Okablowanie przyczepy musi być aktywowane w pojeździe, na to była opłata dealerska w wysokości 50,00 $...
Model 2017 powinien być fabrycznie okablowany, więc potrzebny jest tylko wtyk i aktywacja. Wejdź pod tył i sprawdź, czy 7-pinowe gniazdo, które zainstalowali, jest gdzieś podłączone do pojazdu... jeśli nic nie jest podłączone do pojazdu, to na to jest przeznaczone pozostałe 200 $... to okablowanie musi być poprowadzone do przodu pojazdu i podłączone do systemu.
Ponieważ Altitude bazuje na Laredo, zastanawiam się, czy niższe wersje nie otrzymały fabrycznie okablowanego kabla haka holowniczego do tyłu. Można by pomyśleć, że firma zajmująca się hakami holowniczymi lub dealer lub obaj lepiej wyjaśniliby sytuację użytkownikowi.

Użytkownik musi przeprowadzić dogłębne badania online i fizyczne, aby zobaczyć, co się dzieje.

• Like
Reactions: Crosshairs
#5 ·
Fabrycznie zamontowana wiązka przewodów jest w pełni podłączona do okablowania pojazdu. Wystarczy ją aktywować, dodając kod sprzedaży do arkusza budowy pojazdu, co zrobił Twój dealer, gdy go tam zabrałeś. Jeśli wykonali swoją pracę dobrze, a ludzie od haka holowniczego wykonali swoją pracę dobrze, nie ma powodu, dla którego miałoby to nie działać.

Możesz sam rozwiązać problem, testując funkcjonalność w miejscu, gdzie fabryczna wiązka przewodów łączy się z wtyczką przyczepy w Twoim sklepie z przyczepami. Jeśli wszystko tam działa, będziesz wiedział, że to wtyczka przyczepy, ale jeśli tam nie działa, będziesz wiedział, że to pojazd.

#7 ·
Fabrycznie zainstalowana wiązka przewodów jest w pełni podłączona do okablowania pojazdu. Wystarczy ją aktywować, dodając kod sprzedaży do specyfikacji pojazdu, co zrobił Twój dealer, kiedy się do niego udałeś. Jeśli wykonali swoją pracę dobrze, a ludzie od haka holowniczego wykonali swoją pracę dobrze, nie ma powodu, dla którego miałoby to nie działać.

Możesz sam rozwiązać problem, testując funkcjonalność w miejscu, gdzie fabryczna wiązka przewodów łączy się z wtyczką przyczepy w warsztacie. Jeśli wszystko tam działa, będziesz wiedział, że to wtyczka przyczepy, ale jeśli tam nie działa, będziesz wiedział, że to pojazd.
Czy więc tego mi brakuje i co mówi mi dealer, że potrzebuję (złącze okablowania)?

#6 ·
Musisz także zainstalować złącze okablowania. Zgodnie ze stroną justforjeeps, złącze okablowania należy najpierw zainstalować, a następnie do pojazdu można dodać kod sprzedaży holowania.

#9 ·
Przytrafiło mi się to. w moim GC z 2014 roku. Dodałem hak i musiałem zlecić dealerowi aktywację kodu sprzedaży. Obciążono mnie kwotą 400 i godzinami prób doradzania technikowi, co ma robić. Próbowali mi wmówić, że potrzebuję uprzęży. Nie, jest tam i został zainstalowany fabrycznie. Teraz potrzebuję kontrolera hamulców i zaproponowano mi 1000 za zainstalowanie produktu z rynku wtórnego