Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Problemy ze skrzynią rozdzielczą

1 reading
120K views 131 replies 44 participants last post by  FirehawkNS  
#1 ·
W piątek, kiedy wsiadłem do Jeepa (2014 Jeep Grand Cherokee Overland 5.7l), zauważyłem szybką serię kliknięć dochodzących z pojazdu. Początkowo nie zauważyłem nic innego, dopóki nie przejechałem trochę dalej. Zlokalizowałem problem w skrzyni rozdzielczej, ale nie jestem pewien, na której części powinienem się najpierw skupić. Chcę tylko sprawdzić, czy ktoś miał już z tym do czynienia, zanim zacznę działać trochę na ślepo lub oddam samochód do serwisu.

Poprzez testy zaobserwowałem następujące rzeczy.

Kliknięcia
~ Kliknięcia dochodzące ze skrzyni rozdzielczej (brzmią jak z silnika skrzyni rozdzielczej po stronie pasażera)
~ Dzieje się to, gdy zapłon jest włączony (nie uruchomiony) 13-16 kliknięć raz i już się nie powtarza, ale zawsze te same 13-16 kliknięć szybko po sobie we wszystkich obserwacjach.
~ Dzieje się to, gdy pojazd jest uruchamiany.
~ Dzieje się to podczas włączania biegu do przodu lub do tyłu
~ Dzieje się to podczas skręcania kołami
~ Dzieje się to podczas hamowania, wydaje mi się
~ Nie dzieje się to w żadnym innym momencie.

Zazwyczaj jeździ normalnie. Podczas cofania i mocnego skręcania kierownicą czuć, jakby system 4WD się ślizgał. Duży opór. Myślę, że czuć też lekki opór podczas jazdy do przodu i mocnego skręcania.

Brak kontrolki serwisowej 4WD lub kontrolki inop. Brak wskazania problemów na desce rozdzielczej. Brak problemów z przyspieszaniem lub jazdą z prędkością. 4WD wydaje się przełączać tryby prawidłowo.

Poprzez badania wiele osób miało wymieniony FDCM (moduł sterowania napędem końcowym lub moduł sterowania skrzynią rozdzielczą) u dealera z tego powodu. Nie widziałem jeszcze postu wskazującego na ten problem w WK2 z 2014 roku lub nowszym, głównie 2012 i starszych. W kilku postach wspomniano również, że dealer musi zaprogramować jednostkę sterującą. Nie jestem pewien, do czego ją programują i widziałem to tylko kilka razy w przypadku starszych Jeepów.

Niektóre osoby powiedziały, że wymieniły tylko jednostkę sterującą, niektóre tylko silnik, niektóre oba, niektóre całą skrzynię rozdzielczą. Wydaje się, że trzeba mieć specjalny skaner, aby zobaczyć jakieś kody dla systemu 4WD, ale ponieważ nie mam żadnych kontrolek, zakładam, że nie mam żadnych kodów. Mój skaner nie pokazuje żadnych problemów.

Jednostka sterująca kosztuje 250 dolarów na rock auto, silnik 350 dolarów. Dealer wydaje się pobierać około 800 dolarów za jednostkę sterującą z robocizną, silnik wydaje się kosztować 1000 dolarów z robocizną. Mam już wyjętą jednostkę sterującą, aby uzyskać z niej numer PN.

Moim największym zmartwieniem jest teraz znalezienie informacji na temat programowania i nie wiem wystarczająco dużo o skrzyniach rozdzielczych, aby wiedzieć, czy muszę ją spuścić, aby wyciągnąć silnik. Zakładałbym, że tak, ale nie mogę nic znaleźć w Internecie. Wydaje się, że większość ludzi po prostu idzie do dealera, aby z tym pracować. :/

Jakieś przemyślenia?

Czy można w ogóle wyłączyć 4WD i włączyć neutralny bieg przedniej skrzyni rozdzielczej? Nie chcę tak naprawdę tak jeździć, ale nie mam dużego wyboru, czekając na części.

#2 ·
Cześć FirehawkNS

Mój JGC 5.7 Hemi z 2013 roku zaczął to robić wczoraj i dzisiaj stoi w warsztacie. Wszystkie informacje, które przeczytałem, mówią to samo, co ty przeczytałeś... Silnik lub moduł. Warsztat chce wymienić silnik za 820 dolarów, wliczając robociznę, ale z tego, co rozumiem, jeśli to moduł, to kosztowałoby tylko kilkaset dolarów i byłoby łatwe do samodzielnej wymiany (z wyjątkiem programowania).

Czy udało ci się to rozgryźć?

#3 ·
Zamówiłem zarówno moduł sterowania, jak i silnik. Mają dotrzeć dopiero w czwartek. Planuję najpierw wymienić moduł (ponieważ przesunięcie fotela kierowcy zajmuje więcej czasu niż sama wymiana) i zobaczyć, co się stanie. Prawdopodobnie i tak wymienię również silnik. Wygląda na dość łatwą pracę, oglądając kilka filmów o różnych innych skrzyniach rozdzielczych. Dam znać w piątek, co się stanie, kiedy będę miał czas na wykonanie tej pracy.

#4 ·
Dzięki - Właśnie zamówiłem moduł online i powiedziałem w sklepie, że wpadnę odebrać Jeepa i najpierw to wypróbować. Powinienem dostać swój od Moparu pocztą do przyszłego wtorku, ale jeśli uda Ci się zaktualizować wątek ze swoimi postępami wcześniej, żebym mógł być świadomy wszelkich przeszkód, byłbym wdzięczny. Jeśli wymiana modułu nie zadziała, przejdę do silnika i potencjalnie, w oparciu o Twoją opinię, spróbuję go również sam wymienić.

#5 ·
~Aktualizacja~

Wygląda na to, że problem został rozwiązany (+ trochę).

Dostałem moduł i go założyłem. Po włączeniu Jeepa w tryb Run (bez hamulca) usłyszałem stuknięcie z reduktora i lekkie wstrząsy, a potem wszystko wróciło do normy. Zakładam, że odblokował reduktor z miejsca, w którym próbowałem włączyć 4lo podczas testowania.

Uruchomił się od razu i problem zniknął całkowicie. Ponadto od lat mam irytujące problemy z szarpaną zmianą biegów z 1 na 2, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy znacznie się pogorszyły. Zmiana biegów w ogóle wydawała się nieco szorstka jak na nowszy pojazd i była moją główną skargą od czasu posiadania tego jeepa (kupionego używanego). Podczas mojej jazdy próbnej i jazdy do pracy dziś rano, zmiana biegów była płynna jak masło. Szarpanie z 1 na 2 całkowicie zniknęło. Nigdy wcześniej tak dobrze nie zmieniał biegów. Może to coś się psuło od jakiegoś czasu i mogło być powodem, dla którego pierwszy właściciel zdecydował się go sprzedać, kto wie, ale w tej chwili jestem szczęśliwym kamperem.

Część, którą wyjąłem, numer modelu:
Image

Nowa część, którą założyłem:
Image

Dla wszystkich potrzebujących informacji. Znajduje się pod siedzeniem kierowcy, tak jak akumulator znajduje się pod siedzeniem pasażera.

Jeśli masz ogólnie problemy ze zmianą biegów, w których dealer nie mógł znaleźć nic złego, 250 $ może być warte dla spokoju ducha i irytacji.

#10 ·
~Aktualizacja~

Wygląda na to, że problem został rozwiązany (+ trochę).

Dostałem moduł i go założyłem. Po włączeniu Jeepa w tryb Run (nie na hamulcu) usłyszałem stuknięcie ze skrzyni rozdzielczej i lekkie wstrząsy, a potem wszystko wróciło do normy. Zakładam, że odblokowało to skrzynię rozdzielczą z miejsca, w którym próbowałem włączyć 4lo podczas testowania.

Uruchomił się od razu i problem zniknął całkowicie. Dodatkowo od lat mam irytujące problemy z szarpaną zmianą biegów z 1 na 2, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy znacznie się pogorszyły. Zmiana biegów ogólnie wydawała się nieco szorstka jak na nowszy pojazd i była moją główną skargą od czasu posiadania tego jeepa (kupionego używanego). Podczas jazdy próbnej i jazdy do pracy dziś rano zmiana biegów była płynna jak masło. Szarpanie z 1 na 2 całkowicie zniknęło. Nigdy wcześniej tak dobrze nie zmieniał biegów. Może to coś było zepsute od jakiegoś czasu i mogło być powodem, dla którego pierwszy właściciel zdecydował się go sprzedać, kto wie, ale w tej chwili jestem szczęśliwym obozowiczem.

Część, którą wyjąłem, numer modelu:
Image

Nowa część, którą założyłem:
Image

Dla każdego, kto potrzebuje informacji. Znajduje się pod siedzeniem kierowcy, tak jak akumulator znajduje się pod siedzeniem pasażera.

Jeśli masz ogólne problemy ze zmianą biegów, w których dealer nie mógł znaleźć niczego złego, 250 dolarów może być warte dla spokoju ducha i irytacji.
Jestem zdezorientowany, którą część zmieniłeś.... powiedziałeś, że jest pod siedzeniem kierowcy, tak jak akumulator jest pod siedzeniem pasażera.... do której części i jakiego typu akumulatora odnosisz się pod siedzeniem pasażera?

#9 ·
Oh, and I don't know what the programming thing is about. I have no indicators on the dash of issues, it is driving great, turning great (actually better than ever I think when making a sharp turn), I am at a loss on what needs to be "programmed".
Mój Jeep Liberty z 2008 roku jest w garażu... napęd na 4 koła nie działa i świecą się kontrolki serwisowe 4WD... mówi, że potrzebuję modułu sterowania 4WD i będę musiał zawieźć go do dealera do zaprogramowania???? Czy to to samo, co ty wymieniłeś.... i czy twój napęd na 4 koła nie działał ze świecącymi się kontrolkami serwisowymi?

#7 ·
Człowieku, to wspaniała wiadomość. Mam nadzieję, że u mnie będzie dokładnie tak samo. Zrobiłem to samo, co ty... wiozłem syna do przedszkola i pomyślałem: "Hmm... no cóż, działa w Parku, Wstecznym, Neutralnym, Drodze... a co z Piaskiem? Śniegiem? Błotem? Sportem? 4wheel Lo?" Cholera. Nie mogę go wyłączyć z 4lo przez całe życie po 45 minutach na parkingu, a mój syn mówi: "Tato? Czy Jeep jest zepsuty!?"... Stoi w garażu od 2 dni, czekając na przybycie części.

Powiedziałem żonie, że to moja wina, ale w pracy, po spóźnieniu się o 2 godziny, powiedziałem: "Po prostu wszedł w 4wheel lo i nie chciał z niego wyjść."

Trzymam kciuki.

Dzięki za informację zwrotną. Zrobiłeś mi dzień.

#22 ·
Człowieku, to niesamowita wiadomość. Mam nadzieję, że u mnie będzie dokładnie tak samo. Zrobiłem to samo, co ty... wiozłem syna do żłobka i pomyślałem "Hmm... no cóż, działa w Parku, Wstecznym, Neutralnym, Drive... co z Piaskiem? Śniegiem? Błotem? Sportem? 4wheel Lo?" Cholera. Nie mogę go wyciągnąć z 4lo do końca życia po 45 minutach na parkingu, a mój syn mówi "Tato? Czy Jeep jest zepsuty!?"... Stoi w garażu od 2 dni, czekając na przybycie części.

Powiedziałem żonie, że to moja wina, ale powiedziałem w pracy, po spóźnieniu się 2 godziny, że "Po prostu wszedł w 4wheel lo i nie chciał z niego wyjść".

Trzymam kciuki.

Dzięki za informację zwrotną. Zrobiło mi to dzień.
Hej Nolan, Czy nowy moduł rozwiązał Twój problem? Przeszedłem przez tę samą sekwencję i utknąłem w 4Low + neutralnym skrzyni rozdzielczej, chociaż wjechałem tyłem na podjazd.

Mój problem nie był dokładnie taki sam od samego początku, po prostu zacząłem dostawać losowy komunikat SERV 4wd podczas jazdy, a ACC, FCW, Trac. Ctrl były wyłączone. Za pierwszym i drugim razem komunikat zniknął przy następnym wejściu, ale tym razem komunikat pozostał włączony i zacząłem naciskać przyciski, aby upewnić się, że wszystko działa lub nie. Teraz utknąłem w 4LOW i TC Neutral, czerwone światło świeci ciągle. Kiedy toczę się do przodu i do tyłu, aby przetestować, nie mogę stwierdzić, czy jest to faktycznie w TC Neutral (RWD) czy 4LOW. To wysokie obroty i powolne ruchy. Całkiem wyraźnie nie w 4HI.

Na podstawie tego wątku myślę, że powinienem po prostu zamówić moduł i wpiąć go sam, aby zacząć.

#8 · (Edited)
Niektórzy ludzie powiedzieli, że wymienili tylko jednostkę sterującą, niektórzy tylko silnik, niektórzy oba, niektórzy całą skrzynię rozdzielczą. Wydaje się, że trzeba mieć specjalny skaner, aby zobaczyć jakieś kody dla systemu 4wd, ale ponieważ nie mam żadnych świateł, zakładam, że nie mam żadnych kodów. Mój skaner nie pokazuje żadnych problemów.
Ponieważ kilka komponentów współpracuje ze sobą, w łańcuchu, aby wywierać lub zmniejszać nacisk na pakiet sprzęgła wewnątrz skrzyni rozdzielczej, jeśli którykolwiek z nich zawiedzie w łańcuchu, tak jak ogniwo w łańcuchu zawodzi, koniec łańcucha nie działa. Wiele komponentów wewnątrz skrzyni rozdzielczej, jeśli ulegną awarii, taniej jest po prostu wymienić całą jednostkę na regenerowaną, niż rozbierać ją i naprawiać wewnętrzne komponenty samodzielnie.

Właściwie myślałem, że wyprzedzasz fakty, decydując, że to moduł elektroniczny i myślałem, że będziesz żałować, kiedy wymieniłeś go tylko po to, by dowiedzieć się, że prawdziwą przyczyną był inny z pozostałych komponentów w łańcuchu, który zawiódł.

OBDII to protokół wymagany przez rząd dla emisji, więc mandat rządowy sprawia, że jest standardowy, a tym samym łatwy dla strony trzeciej do wyprodukowania narzędzia skanującego z opublikowanym przez rząd protokołem. Prawie wszystko związane z silnikiem i kilka rzeczy związanych z przekładnią wpłynie na emisje. Zatem jedyną dobrą rzeczą jest to, że tani skaner OBDII może dać ci wszystkie kody dla silnika i kilka dla skrzyni biegów.

Problem polega na tym, że producenci zbudowali na tej technologii swoje inne systemy, ale nie są zobowiązani przez mandat rządowy do przestrzegania standardowego protokołu. I wszyscy producenci wykorzystują niewiedzę konsumentów, aby uczynić swoje protokoły oprogramowania zastrzeżonymi i trzymać je z dala od właścicieli i niezależnych warsztatów w próbie zmuszenia ich właścicieli do swoich salonów.

FCADiag i AlphaOBD to tanie rozwiązanie, są też inne, które są droższe i wszystkie wykonują różne poziomy diagnostyki i serwisu, zwykle krótko przed narzędziem Dealera, ale wystarczająco dla potrzeb konsumenta.

...Poprzez badania wiele osób wymieniło w tym celu FDCM (moduł sterowania napędem końcowym lub moduł sterowania skrzynią rozdzielczą) u dealera. Nie widziałem jeszcze postu wskazującego na ten problem w WK2 z 2014 roku lub nowszym, głównie 2012 i starszych. W kilku postach wspomniano również, że dealer musi zaprogramować jednostkę sterującą. Nie jestem pewien, do czego ją programują i widziałem to tylko kilka razy w przypadku starszych jeepów.
Moim największym zmartwieniem jest teraz znalezienie informacji na temat programowania i nie wiem wystarczająco dużo o skrzyniach rozdzielczych, aby wiedzieć, czy muszę ją spuścić, aby wyciągnąć silnik. Zakładam, że tak, ale nie mogę nic znaleźć w Internecie. Wydaje się, że większość ludzi po prostu idzie do dealera, aby nad nimi pracować. :/
Och, i nie wiem, o co chodzi z programowaniem. Nie mam żadnych wskaźników na desce rozdzielczej problemów, jeździ świetnie, skręca świetnie (właściwie lepiej niż kiedykolwiek, myślę, robiąc ostry zakręt), nie wiem, co trzeba „zaprogramować”.
Ponownie, niewiedza konsumentów, moduły mogą potrzebować.....
  • Flashed - nadpisanie istniejącego oprogramowania układowego nowszym, zaktualizowanym oprogramowaniem układowym
  • Konfiguracja - wprowadzanie informacji lub opcji, które zmieniają sposób działania
  • Kalibracja z mechanicznym systemem, który kontrolują
  • Włączone - jak w przełączaniu bitu, aby umożliwić im pracę
  • VIN, PIN, przebieg lub numery seryjne zapisane w pamięci nieulotnej/lotnej, aby współpracować z protokołami antykradzieżowymi lub innymi częściami protokołów.
  • Procedury serwisowe, które aktywują niektóre elementy mechaniczne, które moduł kontroluje podczas serwisowania lub naprawy lub umieszczania systemu w określonych trybach, aby nauczyć się linii bazowej dla sprzętu, którym steruje...
Jestem pewien, że jest ich więcej, o których zapomniałem.....

Ale dla tych, którzy nie wiedzą lepiej, po prostu opisują to jako „Programowanie modułu”.....

Nie powiedziałeś, jaką masz skrzynię rozdzielczą, to dobre założenie, że masz MP3023. Gdzieś czytałem, że pakiet sprzęgła wymaga kalibracji punktu początkowego, aby wywierać nacisk. Nie jestem pewien, czy wykonuje tę kalibrację podczas normalnej pracy, czy jest ona wykonywana jako procedura serwisowa. Jeśli wymaga to aktywacji procedury kalibracji, może to być „Programowanie”, o którym słyszysz. A system może działać dobrze bez kalibracji, prawdopodobnie istnieje jakieś ustawienie domyślne, które działa blisko normalnego, ale nie uzyskujesz odpowiednich odchyleń momentu obrotowego z systemu, dopóki nie zostanie skalibrowany. Nie wiem tego na pewno, to tylko przypuszczenie oparte na tym, co wiem.

Ponadto, czy można w ogóle wyłączyć napęd na 4 koła i ustawić przednią skrzynię rozdzielczą w położeniu neutralnym? Naprawdę nie chcę tak jeździć, ale nie mam dużego wyboru, czekając na części.
Implementacja MP3023 w Jeepie może być ustawiona w położeniu neutralnym do holowania na płasko, jest to tylko opcja odłączenia układu napędowego od obu osi przedniej i tylnej, a nie tylko jednej.

Z tego, co czytałem, MP3023 ma możliwość całkowitego rozłączenia pakietu sprzęgła, aby przejść w tryb RWD, Jeep po prostu zdecydował się nie używać tego trybu.

Przejście w tryb „Sport” zmniejszy odchylenie momentu obrotowego do minimum, 10% przód / 90% tył dla wcześniejszych WK2, nie jestem pewien co do późniejszych. I to jest odchylenie momentu obrotowego, a nie podział momentu obrotowego, jadąc drogą w stanie ustalonym, będziesz miał równą ilość momentu obrotowego przykładaną do wszystkich kół. Jeśli skręcasz, koła się ślizgają, wciskasz pedał przyspieszenia, otrzymujesz podział 10/90 w tym przejściowym stanie, ale potem z powrotem do równego podziału.

Sposób, w jaki MP3023 przełącza tryb, to pojedynczy dyskretny sygnał o różnych poziomach napięcia. Zakładam więc, że jeśli odłączyłeś moduł sterujący i przyłożyłeś odpowiednie napięcie do odpowiedniego pinu, spowodowałbyś przejście w tryb RWD, którego używają inni producenci. Lub możesz przepisać oprogramowanie modułu sterującego. Ale żadne z nich nie brzmi zbyt praktycznie i brzmi jak dobry sposób na zniszczenie drogiej skrzyni rozdzielczej, ponieważ prawdopodobnie coś zrobisz źle lub nie przewidzisz czegoś, co pójdzie nie tak i spowoduje uszkodzenie. Zatem praktyczną odpowiedzią jest to, że nie ma sposobu na całkowite odłączenie przedniego układu napędowego dla twojego WK2.

i mogę się mylić, możliwe, że MP3023 dostarczone do Jeepa są zbudowane inaczej niż inne i nie mają możliwości przełączenia w tryb tylko RWD, czyli mechanicznie niemożliwe, a nie tylko tryb, który nie jest wykorzystywany w module sterującym, jak podejrzewam...

#14 ·
Czy w przypadku części, którą kupiłeś, po prostu wymieniłeś stary moduł na ten znaleziony online i czy to zadziałało?
Mam ten sam problem z kontrolą trakcji, która jest zawsze włączona, a mój napęd 4x4 jest wyłączony.
Dzięki

#17 ·
Część kosztowała 240 dolarów, jak sądzę. To jest coś do zrobienia samemu, tak proste, że jest pod siedzeniem kierowcy i pod osłoną.
Małe czarne pudełko, dwa wtyki. Po prostu wsuwa się w szczelinę, bez śrub ani śrub. Przesuń siedzenie całkowicie do przodu, łatwe do zrobienia. To ten z przodu w komorze. 2012 Grand Cherokee overland summit 5.7 jest mój. Chłopak powiedział mi, że kilka razy je zastąpili. Numery części mogą być inne niż ten w nim. Więc weź numer VIN. Po wymianie zdejmij nogę z hamulca i dwukrotnie naciśnij przycisk zapłonu. Powinieneś usłyszeć odgłos stukania.

#19 ·
Doświadczyłem również wszystkich tych problemów w moim Jeepie Grand Cherokee Limited z 2014 roku z przebiegiem 112 000 mil. Było wahanie przy ruszaniu z miejsca, klikanie przy zmianie biegu, a kontrolka systemu 4WD zapalała się przy prędkościach powyżej 50 mil na godzinę. Zabrałem go do serwisu i wycenili mi 3500 dolarów za wymianę skrzyni rozdzielczej, więc poszedłem do innego mechanika po drugą opinię i wycenili około 2000 dolarów. Przyjaciel rodziny ostatecznie wymienił skrzynię rozdzielczą, a problem nadal występował. Próbował również wymienić wał napędowy i tylny mechanizm różnicowy, ale to również nie zadziałało. Więc po tym wszystkim nadal miałem ten sam problem. Postanowiłem spróbować sam wymienić moduł sterowania skrzynią rozdzielczą. Kupiłem część za ~275 dolarów od Moparpartsonline.com. Jak mówili inni, mój TCCM był pod siedzeniem kierowcy i to dosłownie dwa małe zatrzaski, które się wtyka i wyjmuje - to nie mogło być łatwiejsze. Nie było potrzeby flashowania ani przeprogramowywania - działało i jeździło natychmiast. Mój jeep jeździ nawet lepiej niż przed tym wszystkim. Krótko mówiąc: Spróbuj TCCM, zanim wydasz pieniądze na duże naprawy. To stosunkowo tania część i bardzo łatwa w instalacji.

#20 ·
Doświadczyłem również wszystkich tych problemów w moim Jeepie Grand Cherokee Limited z 2014 roku z przebiegiem 112 000 mil. Było wahanie przy ruszaniu ze stopu, klikanie przy zmianie biegu, a kontrolka systemu 4wd zapalała się przy prędkościach powyżej 50 mil na godzinę. Zabrałem go do dealera i wycenili mi 3500 dolarów za wymianę skrzyni rozdzielczej, więc zabrałem go do innego mechanika po drugą opinię i wycenili około 2000 dolarów. Przyjaciel rodziny ostatecznie wymienił skrzynię rozdzielczą, a problem nadal występował. Próbował również wymienić wał napędowy i tylny mechanizm różnicowy, ale to również nie zadziałało. Więc po tym wszystkim nadal miałem ten sam problem. Postanowiłem spróbować sam wymienić moduł sterowania skrzynią rozdzielczą. Kupiłem część za ~275 dolarów od Moparpartsonline.com. Jak mówili inni, mój TCCM był pod siedzeniem kierowcy i to dosłownie dwa małe zatrzaski, które się wtyka i wyjmuje - to nie mogło być łatwiejsze. Nie było potrzeby flashowania ani ponownego programowania - działało i jeździło natychmiast. Mój jeep jeździ nawet lepiej niż przed tym wszystkim.

Krótko mówiąc: Spróbuj TCCM, zanim wydasz pieniądze na duże naprawy. To stosunkowo tania część i bardzo łatwa w instalacji.
Ten wątek powinien zostać przypięty, aby pomóc ludziom uniknąć dealerów próbujących oszukać wszystkich wymianą skrzyni rozdzielczej. Mój Overland z 2014 roku miał właśnie te same objawy, które zostały wspomniane w tym wątku. Dealer próbował sprzedać mi nową skrzynię rozdzielczą za 5600 dolarów. Wymieniłem dziś moduł sterowania i naprawiło to wszystkie problemy.

#24 ·
Kupiłem go używanego przy 44k kilka miesięcy temu i teraz ma 51k mil. Właśnie miałem przegląd przy 50k, olej, opony, inspekcja. Ale nie jestem pewien, kiedy/czy skrzynia rozdzielcza była sprawdzana. Zostawiłem go dziś wieczorem u dealera, zeskanowali go i powiedzieli, że może to być cała skrzynia rozdzielcza. To źle, ale nie mogą tego na pewno powiedzieć. Postaram się wrzucić aktualizacje.

#25 ·
Publikuję aktualizację po odebraniu go dziś po południu od dealera.
Naprawa była objęta gwarancją i trwała 3 dni od momentu, gdy go zostawiłem.

Uwagi:

T-CASE ZABLOKOWANY W 4WD LOW, STWIERDZONO SPALONY PŁYN Z POWODU AWARII ZESPOŁU SPRZĘGŁA WAŁU GŁÓWNEGO.
STWIERDZONO, ŻE POZIOM PŁYNU BYŁ OL, STAN PŁYNU WYGLĄDAŁ NIENORMALNIE. STWIERDZONO, ŻE ELEMENTY ELEKTRYCZNE SĄ OK
USUNIĘTO T-CASE I OTWARTO T-CASE DO KONTROLI. AWARIA ZESPOŁU SPRZĘGŁA WAŁU GŁÓWNEGO. MATERIAŁ ZESPOŁU SPRZĘGŁA ULEGŁ AWARII.
WYMIENIONO ZESPÓŁ WAŁU GŁÓWNEGO. PONOWNIE ZAMONTOWANO T-CASE I STWIERDZONO PRAWIDŁOWE DZIAŁANIE PO NAPRAWIE.

68071221-AC - WAŁ GŁÓWNY T-CASE
68026955-AA - USZCZELKA
5010884-AD - USZCZELNIACZ

#26 ·
2013 Jeep Grand the Transfer Case Control Mod. Była to udana naprawa. Ciągłe klikanie silnika skrzynki rozdzielczej podczas skręcania. Dzięki za pomoc wszystkim! Och, na razie nie jest potrzebne żadne programowanie

#27 ·
2013 Jeep Grand the Transfer Case Control Mod. Była udana naprawa. Ciągłe klikanie silnika skrzyni rozdzielczej podczas zbyt mocnego skręcania. Dzięki za pomoc wszystkim!
Chciałem powiedzieć, że dzięki temu wątkowi udało mi się naprawić problem z klikaniem skrzyni rozdzielczej za pomocą modułu sterowania skrzynią rozdzielczą, zapalała się kontrolka „serwis napędu na 4 koła”, a samochód nie wydawał się w porządku podczas jazdy na niskich biegach. Wszystko to jest już rozwiązane!

Dla odniesienia, mam Grand Cherokee z 2015 roku i tylko 40 tys. mil, ma napęd na 4 koła/Quadra track, jest to ważne przy zakupie właściwego modułu sterowania skrzynią rozdzielczą, ja kupiłem swój z Rock Auto za około 300$.

Otrzymałem wyceny za kompletne remonty skrzyni rozdzielczej na ponad 3000 $ z 2 serwisów Jeepa. Nie mogę wystarczająco podziękować temu forum!

#28 ·
To było dla mnie naprawdę przydatne, miałem ten sam irytujący problem w moim 2014 Overland GC. Dealer zwolnił przedni wał, abym mógł prowadzić samochód, ponieważ nie byli pewni rozwiązania. W końcu zdecydowałem się zamówić TCCM i w końcu udało mi się to naprawić. Swoją drogą, trzy tygodnie temu przeszła tu duża śnieżyca i mogę powiedzieć, że naprawdę trudno jest jeździć Jeepem tylko z tylnym wałem. Nawet z oponami całorocznymi było to dołujące nadsterowność do minimalnego skrętu. Być może założenie opon zimowych dałoby inny wynik. W każdym razie myślę, że ten samochód jest królem w warunkach śnieżnych, gdy jest dobrze naprawiony.

#29 ·
Początkowa ocena mojego Overland 3.6L z 2014 roku od Dealera X zakładała wymianę skrzyni rozdzielczej. Szacowany koszt 5000 $. Mechanik Y powiedział, że to prawdopodobnie stary płyn w skrzyni biegów, więc wymieniliśmy go wraz z płynami w dyferencjałach. Brak poprawy. Samochód wyrzucał kod wskazujący na utratę kontaktu modułu z silnikiem napędu. Dźwięk klikania. Poślizg między 1. a 2. biegiem. Opór podczas skręcania.

Szybkie wyszukiwanie doprowadziło mnie do tego wątku. Eureka? Wysłałem wątek do mechanika Y, zamówił moduł i zgodnie z oczekiwaniami (po wymianie akumulatora) uruchomiliśmy silnik, kilka kliknięć i zmiana biegów gładka jak jedwab.

#30 ·
Jestem zachwycony, że ten wątek pomógł tak wielu osobom.

Wszystko jest u mnie dobrze od czasu rozpoczęcia i rozgryzienia tego. Jestem bardzo rozczarowany ilością opinii na temat wymaganej wymiany transferu, jakie ludzie otrzymują za coś, co może być prostą zamianą u dealera, aby udowodnić ten problem.

#31 ·
Jestem przeszczęśliwy, że ten wątek pomógł tak wielu osobom.

Wszystko jest u mnie dobrze od czasu rozpoczęcia tego i rozgryzienia tego. Jestem bardzo rozczarowany ilością opinii o wymaganej wymianie transferu, jakie otrzymują ludzie, za coś, co mogłoby być prostą zamianą u dealera, aby udowodnić ten problem.
Założyłem konto tylko po to, żeby podziękować za opublikowanie tego rozwiązania. Ja, podobnie jak inni, miałem koszmarne tykanie skrzyni rozdzielczej (było prawie ciągłe) i kontrolkę "Service 4WD" na desce rozdzielczej przez prawie 9 miesięcy. Zarówno dealer Jeepa, jak i duży, renomowany niezależny mechanik wycenili mi wymianę całej skrzyni rozdzielczej na 5 tys. dolarów. Zamówiłem numer części 68395643AA (246 dolarów z wysyłką) do mojego Grand Cherokee Limited 2012 z moparonlineparts.com. Zainstalowałem dziś nowy moduł sterujący (w mniej niż 5 minut) i tykanie ZNIKNĘŁO, kontrolka serwisowa ZNIKNĘŁA (bez flashowania oprogramowania ani resetowania) i jeździ świetnie. Bardzo dziękuję!!!!

#32 · (Edited)
Wygląda na to, że wiele osób ma ten lub podobny problem ze skrzynią rozdzielczą?

Miałeś szczęście. Moja skrzynia rozdzielcza MY12 Grand Cherokee Limited wybuchła w zeszłym tygodniu podczas wjazdu na skrzyżowanie. Po strasznym hałasie zapaliła się kontrolka '4WD Service', włączył się luz, zgubiłem bieg, przetoczyłem się przez ruch uliczny, unikając cudem kolizji, zjechałem na pobocze, a potem nie mogłem wrzucić biegu. Zadzwoniłem po lawetę, a dealer właśnie wycenił mi wymianę całej skrzyni rozdzielczej, wału napędowego i tylnego dyferencjału. Więcej niż wartość odsprzedaży samochodu - z przebiegiem zaledwie 49 000 km. To w zasadzie kasacja.

#33 ·
Założyłem konto, żeby wyrazić swoje uznanie dla FirehawkNS i wszystkich innych w tym wątku. Dokładnie te same objawy pojawiły się u mnie tydzień temu i stopniowo się nasilały (mam Grand Cherokee Overland z 2014 roku z przebiegiem 94 tys. mil). Czasami Jeep działał normalnie, a innym razem nie mogłem nawet skręcić ostro, nie czując blokowania kół. Skrzynia rozdzielcza wydawała kilka kliknięć i wydawała się powolna między 1 a 2 biegiem. Zamówiłem część na Rockauto.com i została wysłana w ciągu kilku dni. Myślałem o odłączeniu akumulatora i zresetowaniu pamięci, ale po przeczytaniu tego wątku poczułem się pewnie, aby po prostu podłączyć i użyć modułu przy wyłączonym pojeździe. Nacisnąłem dwukrotnie przycisk startu bez zdejmowania nogi z hamulca, usłyszałem jeszcze kilka dźwięków ze skrzyni rozdzielczej, zanim całkowicie uruchomiłem zapłon. Jak dotąd mój Jeep jeździ płynniej niż kiedykolwiek! Dziękuję za pomoc w zaoszczędzeniu tysięcy dolarów!!!

#35 ·
Zacząłem doświadczać problemów ponad 20 tysięcy mil temu, kiedy powoli zatrzymywałem się i skrzynia biegów redukowała z 2 na 1 bieg. To było irytujące szarpnięcie/drżenie, ale gdybym hamował jak większość Kalifornijczyków, nie doświadczyłbym tego problemu. Trzy tygodnie temu zacząłem otrzymywać błąd "Service 4WD System" na EVIC, gdy moja prędkość przekroczyła 55 MPH. Błąd znikał sam po kilku minutach jazdy z prędkością poniżej 55 MPH. Nadal mogłem aktywować 4WD low.

Nigdy nie zauważyłem odgłosu TYKANIA, który był opisany przez innych użytkowników, dopóki nie byłem w drive-thru. Odgłos tykania pojawiał się na około 5 sekund, a następnie ustawał na kilka sekund i cykl się powtarzał.

Wymieniłem moduł sterowania skrzynią rozdzielczą (TCCM) i rozwiązało to problem z redukcją biegu, a komunikat o błędzie 4WD już się nie pojawia.

Duże (y)(y) dla OP. Dziękuję

#36 ·
Zacząłem doświadczać problemów ponad 20 tysięcy mil temu, kiedy powoli zatrzymywałem się i skrzynia biegów redukowała z 2 na 1 bieg. To było irytujące szarpnięcie/drżenie, ale gdybym hamował jak większość Kalifornijczyków, nie doświadczyłbym tego problemu. Trzy tygodnie temu zacząłem otrzymywać komunikat o błędzie "Service 4WD System" na EVIC, gdy moja prędkość przekroczyła 55 MPH. Błąd znikał sam po kilku minutach jazdy z prędkością poniżej 55 MPH. Nadal mogłem aktywować 4WD low.

Nigdy nie zauważyłem odgłosu TYKANIA, który był opisany przez innych członków, dopóki nie byłem w drive-thru. Odgłos tykania pojawiał się na około 5 sekund, a następnie zatrzymywał się na kilka sekund, a cykl się powtarzał.

Wymieniłem moduł sterowania skrzynią rozdzielczą (TCCM) i rozwiązało to problem z redukcją biegu, a komunikat o błędzie 4WD już się nie pojawiał.

Big (y)(y) dla OP. Dziękuję
Super chłopaki.

Cieszę się, że udało mi się wystarczająco szczegółowo opisać wątek, aby pomóc innym uzyskać odpowiedź na to pytanie tak tanio, jak to możliwe. Mam teraz 118 500 mil i nadal jeżdżę świetnie od czasu zmiany. Puk puk w niemalowane

#38 ·
Czy kiedykolwiek jeździłeś nim z odłączonym? Jeśli tak, czy kontrolka zgasła, ale kontrola trakcji pozostała włączona? Jechało dobrze?
Myślę, że nikt tego jeszcze nie zrobił. Skrzynia rozdzielcza MP3023 napędza bezpośrednio tylny układ napędowy, pakiet sprzęgła włącza przedni układ napędowy za pomocą silnika elektrycznego i cięgieł. Moduł kontroluje ten pakiet sprzęgła. A ciśnienie pakietu sprzęgła zmienia się stale w zależności od różnych trybów, warunków, prędkości i podczas skręcania. Przy wyższych prędkościach podczas jazdy z prędkością przelotową faktycznie zdejmuje całe ciśnienie z pakietu sprzęgła, aby pojazd był napędzany na tylne koła.

Więc odłączenie modułu może zdjąć całe ciśnienie z pakietu sprzęgła i spowodować, że skrzynia rozdzielcza będzie stale tylko w trybie RWD. Lub może po prostu pozostawić silnik elektryczny i cięgła w ostatniej pozycji, w której się znajdowały, a wtedy ciśnienie nie zostanie zdjęte z pakietu sprzęgła, gdy będzie to konieczne, powodując blokowanie się w układzie napędowym podczas jazdy i bardzo szybkie zużycie pakietu sprzęgła, a następnie potrzebna będzie nowa skrzynia rozdzielcza.

Kiedyś próbowałem podnieść mój WK2, ze skrzynią rozdzielczą MP3023, na wzniesieniu, z tylnymi kołami w górze w powietrzu z zaciągniętym hamulcem postojowym. Pomyślałem, że tylne koła zablokowane hamulcem postojowym uniemożliwią obracanie się przednich kół. Mój WK2 zaczął toczyć się w dół wzgórza, gdy tylko tylne koła oderwały się od ziemi. To wskazówka, że gdy pojazd jest wyłączony, ciśnienie na pakiecie sprzęgła jest co najmniej niewystarczające, aby zapobiec obracaniu się przednich kół z niewielką siłą z tylnych kół.

Więc odłączenie modułu może włączyć RWD, może nie, a skrzynia rozdzielcza to droga rzecz do eksperymentowania. Możesz postawić pojazd w powietrzu na stojakach, z włączonym silnikiem z odłączonym modułem i sprawdzić, czy możesz obrócić oba przednie koła bez oporu. Muszą obracać się w tym samym kierunku.

Na koniec wątpię, czy odłączenie modułu pozbędzie się komunikatu ostrzegawczego 4WD, odłączony moduł wskazuje, że coś jest nie tak, a ostrzeżenie nadal będzie się świecić. To możliwe, jeśli moduł ma dyskretne okablowanie do samego światła ostrzegawczego na panelu, ale to dzisiaj niezwykłe. Panel wskaźników ma swój własny moduł sterujący włączaniem/wyłączaniem świateł zgodnie z komunikatami magistrali CAN, jeśli moduł nie zgłasza z powrotem na magistrali, to zapala się światło ostrzegawcze po prostu dlatego, że moduł jest martwy, o ile system wie.

Pamiętaj, że układ napędowy QT1 ma skrzynię rozdzielczą MP2011, jest to znacznie prostsza skrzynia rozdzielcza bez żadnej elektronicznej kontroli, o której wiem. Może nawet nie być dla niej modułu sterującego.

QT2 i QD2 używają skrzyni rozdzielczej MP3023.

#41 ·
Cześć wszystkim,
Mam WK2 z 2011 roku, który miał ten problem... w serwisie technicznym zasugerowano mi zakup silnika skrzyni rozdzielczej, ponieważ nie wykryli nic za pomocą skanera. Wolałem kupić moduł (ebay z VIN), dotarł do mojego domu (Santiago, Chile) w 11 dni. Zmieniłem go sam i problem rozwiązany!!!! koniec z kliknięciami i dziwnymi dźwiękami.. a "low" działa idealnie!!!
oryginalny moduł: P56029423AG
nowy moduł: P68395643AA
Dzięki wielkie!!!

#42 ·
Ponawiam ten wątek, aby podać kolejny punkt danych.

2014 WK2 Summit. 105 tys. mil i mam go od ponad roku.

Zaczął wyświetlać się komunikat 'Service 4Wd light' i wchodził w tryb neutralny oraz szarpał przy zmianie biegów między 2 a 3. W ogóle nie wchodził w tryb 4WD. Zabrałem go do dealera, obejrzeli go i powiedzieli, że w skrzyni rozdzielczej był spalony płyn i dużo metalu, "wygląda na to, że coś się zepsuło". Wymienili skrzynię rozdzielczą, powiedzieli, że nie wchodzi w tryb 4 Low i potrzebuje kontrolera. Po tym i za 2900 dolarów jeździ jak dotąd pięknie.

Zaniepokojony, że może potrzebny był tylko kontroler - ale - poprzedni właściciel holował go kiedyś na płasko za kamperem (nadal ma wsporniki) i nie zdziwiłbym się, gdyby skrzynia rozdzielcza uległa przez to pewnemu zużyciu. Więc to chyba loteria.

Wszystko inne jest w fantastycznym stanie, a nawet zrobiłem wymianę radia, aby uzyskać Carplay/AA.

Doceniam ten wątek i forum.

#43 ·
Przepraszam, że odgrzebuję stary wątek. Mam Grand Cherokee z silnikiem Diesla z 2014 roku, w którym zdiagnozowano wadliwy moduł sterowania skrzynią rozdzielczą.

Jednak zakład elektryki samochodowej nie chciał się tym zająć, mówiąc, że muszę zabrać go do dealera, który może dostarczyć i zaprogramować nową jednostkę. W międzyczasie odłączyli moduł, więc Jeep jest doskonale jezdny (koniec szarpania i blokowania), ale do czasu wymiany modułu nie mogę wybrać napędu 4x4.

Niechętnie wracam do dealera, ponieważ byli beznadziejni, mówiąc, że potrzebuję nowej skrzyni rozdzielczej, więc spróbowałem kilku innych specjalistów od napędu 4x4 tutaj w Perth i nikt nie chce się tego dotknąć, mówiąc mi to samo - zabierz to do dealera. Te rady są sprzeczne z tym, co powiedzieli inni, tj. to nie jest plug and play.

Czy ktoś może potwierdzić, czy moduł sterowania skrzynią rozdzielczą można wymienić po prostu metodą plug and play?

#44 · (Edited)
Przepraszam, że odgrzebuję stary wątek. Mam Grand Cherokee z 2014 roku z silnikiem Diesla, w którym zdiagnozowano wadliwy moduł sterowania skrzynią rozdzielczą.

Jednak zakład elektryki samochodowej nie chciał się tym zająć, mówiąc, że muszę zanieść go do dealera, który może dostarczyć i zaprogramować nową jednostkę. W międzyczasie odłączyli moduł, więc Jeep jest w pełni sprawny (koniec szarpania i blokowania), ale do czasu wymiany modułu nie mogę wybrać napędu na 4 koła.

Nie chcę wracać do dealera, ponieważ byli beznadziejni, mówiąc, że potrzebuję nowej skrzyni rozdzielczej, więc spróbowałem u kilku innych specjalistów od napędu na 4 koła tutaj w Perth i nikt nie chce się tego dotknąć, mówiąc mi to samo - zanieś to do dealera. Te rady są sprzeczne z tym, co inni tutaj powiedzieli, tj. to nie jest plug and play.

Czy ktoś może potwierdzić, czy moduł sterowania skrzynią rozdzielczą można wymienić po prostu na zasadzie plug and play?

.
Jak poszło Chooke? Też jestem z Australii i myślę o wymianie TCM. Wygląda na to, że elektryk samochodowy nie wiedział wystarczająco dużo, aby rozwiązać problem. Otrzymuję pomoc od tych facetów www.ausjeepoffroad.com i na podstawie tego forum i tego, TCM jest po prostu plug and play i wystarczająco łatwy do samodzielnej naprawy. Nie jest wymagane programowanie. Oto również film na ten temat (wersja amerykańska - więc zamień strony dla trybu Aussie).
Znalazłem to i mówią, żeby tego nie programować, i jest instrukcja instalacji (zobacz też filmy poniżej)

Ten poniżej odnosi się również do tego, że nie trzeba go programować @6:45 minut.
Oto kolejny, który rozwiązuje inny problem z tą samą częścią - bez programowania