Właśnie ukończyłem instalację nowych głośników w drzwiach, 4-kanałowego wzmacniacza na nich i wzmacniacza subwoofera w moim 2023 GC Limited z 6-głośnikowym systemem. Oto podstawowe podsumowanie.
1. Aktywna redukcja szumów - musi być wyłączona, w przeciwnym razie radio będzie generować niepożądany sygnał anulowania. Możesz po prostu odłączyć czerwoną wiązkę przewodów od mózgu radia za ekranem.
2. Głośniki deski rozdzielczej i głośniki przednich drzwi to oddzielne połączenia z radiem. Żaden bas nie idzie do deski rozdzielczej, a żadne wysokie tony nie idą do drzwi. Oznacza to, że jeśli włożysz dobre głośniki do przednich drzwi, nie dostaniesz nic z głośników wysokotonowych. Oznacza to również, że użycie wyjścia przednich drzwi do zasilania wzmacniacza spowoduje sygnał bez wysokich częstotliwości. Użyłem funkcji sumowania w konwerterze wyjścia liniowego Audio Control, aby to poprawić.
3. Połączenie akumulatora - pod siedzeniem kierowcy znajduje się duży, uszczelniony akumulator kwasowo-ołowiowy. Usunąłem siedzenie, aby ułatwić dostęp i poprowadzić przewody. Śruby siedzenia to odwrócone Torx i są niesamowicie mocne. Do siedzenia podłączonych jest kilka wiązek przewodów, w przeciwnym razie można je łatwo wyjąć. Włączyłem samochód z wyjętym siedzeniem, a deska rozdzielcza oszalała ze światłami i ostrzeżeniami. Polecam tego nie robić.
4. Konwerter wyjścia liniowego podczas dodawania wzmacniacza do głośników drzwiowych. Radio nie wyśle sygnału, jeśli na wyjściach nie będzie obciążenia. Musisz użyć rezystorów obciążenia między konwerterem wyjścia liniowego a radiem. Użyłem pakietów rezystorów Audio Control AC-LGD20 bez problemu. Jeśli dodajesz tylko subwoofer, nie potrzebujesz ich.
5. Umieszczenie pokrętła basów - nie chciałem montować pokręteł basów po prostu przykręcając je do spodu deski rozdzielczej. Zdemontowałem je, aby móc je zamontować od tyłu. Panel tuż przed dźwignią zmiany biegów wyskakuje z odrobiną siły, a ja wywierciłem otwory i zamontowałem pokrętła. Wygląda dobrze i są łatwo dostępne.
6. Zostawiłem głośniki deski rozdzielczej podłączone do radia i ich nie wymieniłem. Nie zniekształcają nawet przy wyższych głośnościach, a podczas korzystania z Apple CarPlay tylko głosy Siri przechodzą przez te głośniki. Podoba mi się to, ponieważ dobrze brzmi i utrzymuje odpowiednią głośność, niezależnie od tego, jak głośno odtwarzam muzykę.
7. Wymiana głośników drzwiowych jest naprawdę łatwa. Potrzebujesz 6x9 dla wszystkich czterech drzwi i wiązek głośnikowych Metra 72-6514 (jeśli nie chcesz przecinać przewodów). Panele drzwi mają tylko dwie śruby, a następnie od razu się odpinają. Jest dużo głębokości dla większych głośników.
Chciałem bardzo głośny system, a dodając wzmacniacze do wszystkich głośników i dwa 12-calowe głośniki z tyłu, dostałem dokładnie to, czego chciałem. Mój GC brzmi teraz jak koncert rockowy!
Byłem instalatorem car audio przez ponad dziesięć lat i była to bardzo wymagająca instalacja. Samochód rozkłada się dość łatwo i to dobrze, ponieważ trzeba usunąć wiele paneli, aby prawidłowo poprowadzić przewody. Poświęciłem czas i dokładnie przemyślałem każdy krok i wszystko dobrze wyszło, nie uszkadzając niczego. Postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania, jakie ktoś ma, mam nadzieję, że to komuś pomoże.