Jeep Garage  - Jeep Forum banner

WL Ulepszanie standardowego 6-głośnikowego systemu Grand Cherokee 2023?

37K views 41 replies 11 participants last post by  jmc777  
#1 ·
Cześć wszystkim!

To będzie mój pierwszy jeep i jestem tym bardzo podekscytowany.
Znalazłem fabrycznie nowego Grand Cherokee Limited i ma on wszystkie opcje, których chcę, z wyjątkiem ulepszonego systemu głośników.
Dostałem naprawdę dobrą ofertę na ten samochód, więc nie chcę się wycofywać z powodu głośników :(

W każdym razie zastanawiałem się, czy można by ulepszyć standardowy system 6 głośników?
Oczywiście dodam subwoofer, ale czy można po prostu wymienić obecne głośniki i dodać kilka kolejnych, skoro już przy tym jestem? Czy to w ogóle możliwe?

#2 · (Edited)
Możesz absolutnie ulepszyć głośniki.
Możesz ulepszyć wzmacniacz lub wzmacniacze.
Sky is the limit.
Nie wiedziałem o systemie 6 głośników
(Myślałem, że to Alpine lub McIntosh)

Ale powiedziałbym, że za cenę, którą wszyscy zapłaciliśmy za ulepszenie stereo, możesz zbudować o wiele lepszy system.

• Potrzebujesz konwertera linii wielokanałowej

• wzmacniacza i głośników wielokanałowych.

Nietrudne do zrobienia, przedłuż przewody głośnikowe OEM, aby sięgnęły konwertera wielokanałowego.
Następnie poprowadź kabel RCA z każdego kanału do wzmacniacza wielokanałowego, a następnie nowy przewód głośnikowy z wyjścia wzmacniacza do nowych głośników.

Ponieważ Twój system 6 głośników nie będzie miał fabrycznego subwoofera, polecam konwerter LCi7. Ma wyjście basowe, które podłączysz do wzmacniacza subwoofera.

Image

Chrysler słynie z wysyłania innego zakresu częstotliwości do każdego zastosowania głośnika. Stąd konwerter wielokanałowy.
Bardziej podstawowy system 6 głośników może nie być tak wybredny, jeśli wszystkie 6 głośników ma ten sam rozmiar itp.

#4 ·
Oh wow that’s good info. Thank you!

Let’s say I wanted to replace my 6 speakers with 10 or 11, where would they even go? Would I have to have custom fabricated panels for that or?
6 wysokiej jakości głośników i wysokiej jakości wzmacniacze będą więcej niż wystarczające.

#7 ·
Po prostu ostrzeżenie, ale najlepiej pamiętać, że wiele pojazdów w dzisiejszych czasach nie rozkłada się ani nie składa zbyt dobrze. Uważaj na klipsy, elementy mocujące itp., aby ich nie uszkodzić i zrozum, że nawet jeśli wszystko złożysz idealnie, możesz mieć nowe grzechotki i hałasy.
Nie jestem zbytnio zaradnym człowiekiem 😅. Na szczęście mam kilku członków rodziny, którzy będą mogli pomóc i mają duże doświadczenie w tych sprawach.
Z tego, co rozumiem, jest kilka kroków, które mogę podjąć, aby zapobiec grzechotaniu klipsów i tym podobnych.
Mam tylko nadzieję, że nie wydam więcej na usuwanie grzechotek niż na system dźwiękowy 😂

#9 ·
Czy ktoś jeszcze tego próbował? Wymieniłem głośniki dopiero dzisiaj, a głośniki w desce rozdzielczej + przednich drzwiach prawie nie działają. Facet w sklepie nie był pewien dlaczego. Ale głośniki w tylnych drzwiach działały świetnie.

Czy konwerter wyjścia liniowego jest absolutnie niezbędny do działania głośników zamiennych? Użyłem Infinity Reference 3032 do deski rozdzielczej i 9632 do przednich i tylnych drzwi.

Teraz z nowych głośników w desce rozdzielczej dochodzi również trzaskający/pękający dźwięk, nawet gdy samochód jest wyłączony.

#11 · (Edited)
Użyłem głośników infinity 3032 w desce rozdzielczej mojego ram 1500 z fabrycznym systemem Alpine.
Zauważalnie poprawiły one wyrazistość wokalu. Głośność pozostała bez zmian.
Nie wymieniłem głośników w przednich drzwiach. Zastanawiam się, czy warsztat połączył głośniki w drzwiach i desce rozdzielczej szeregowo? To byłaby zbyt wysoka impedancja i miałbyś bardzo niską głośność.
Kto wie, co zrobili... Wróciłbym do stanu fabrycznego i spróbował zrobić tylko głośniki w desce rozdzielczej.

#12 ·
Użyłem dokładnie głośników infinity 3032 w desce rozdzielczej mojego ram 1500 z fabrycznym systemem Alpine.
Zauważalnie poprawiły one wyrazistość wokalu. Głośność pozostała niezmieniona.
Nie wymieniłem głośników w przednich drzwiach. Zastanawiam się, czy warsztat połączył głośniki w drzwiach i desce rozdzielczej szeregowo? To byłaby zbyt wysoka impedancja i miałbyś bardzo niską głośność.
Kto wie, co zrobili... Wróciłbym do stanu fabrycznego i spróbował tylko wymienić głośniki w desce rozdzielczej.
Czy użyłeś blokad basowych z 3032s?

#16 ·
Ok - Poszedłem do innego sklepu i naprawili problemy! Jedyne, co musieli zrobić, to usunąć blokery basów, które były dołączone do 3032s. Najwyraźniej głośniki w drzwiach działały dobrze przez cały czas, to głośniki w desce rozdzielczej nie działały. Dźwięk jest teraz o wiele lepszy!

#18 ·
Ok - Poszedłem do innego warsztatu i naprawili problemy! Wszystko, co musieli zrobić, to usunąć blokery basów, które były dołączone do 3032s. Najwyraźniej głośniki w drzwiach działały dobrze przez cały czas, to głośniki w desce rozdzielczej nie działały. Dźwięk jest teraz o wiele lepszy!
Cześć, chciałem również wymienić głośniki. Zastanawiałem się, czy zrobiłeś tylko wymianę głośników, czy musiałeś dodać wzmacniacz lub cokolwiek innego? TIA

#19 ·
Cześć wszystkim! To będzie mój pierwszy jeep i jestem tym bardzo podekscytowany. Znalazłem fabrycznie nowego Grand Cherokee Limited i ma on wszystkie opcje, których chcę, z wyjątkiem ulepszonego systemu głośników. Dostałem naprawdę dobrą ofertę na ten samochód, więc nie chcę się wycofywać z powodu głośników :( W każdym razie zastanawiałem się, czy można ulepszyć standardowy 6-głośnikowy system? Oczywiście dodam subwoofer, ale czy można po prostu wymienić obecne głośniki i dodać kilka kolejnych głośników? Czy to możliwe?

#22 ·
Nie wiem nic o podstawowym systemie audio. Jeśli fabryczny wzmacniacz jest podobny do wyjścia Alpine.. to prosta wymiana głośników zapewni zauważalną poprawę.
Jednak.. jeśli myślisz, że chcesz czegoś więcej niż przeciętnego, to lepiej będzie ci służyć głośniki o wyższej mocy i wzmacniacz.
Głośniki, które zainstalowałbym jako zamiennik, nie byłyby tymi samymi głośnikami, których użyłbym do ulepszonego systemu wzmacniacza.
Podstawowy system nie ma subwoofera ani wzmacniacza. Nie mam szczegółów dotyczących głośników. Dzięki za radę. Powinienem był po prostu zamówić go z alpine lol. Ja po prostu zwykły system z dobrym dźwiękiem...nic zbyt wymyślnego, ale nie jestem pewien, czy baza będzie wystarczająco dobra.

#20 ·
Cześć wszystkim!

To będzie mój pierwszy jeep i jestem tym bardzo podekscytowany.
Znalazłem fabrycznie nowego Grand Cherokee Limited i ma on wszystkie opcje, których chcę, z wyjątkiem ulepszonego systemu głośników.
Dostałem naprawdę dobrą ofertę na ten samochód, więc nie chcę się wycofywać z powodu głośników :(

Mówiąc w każdym razie, zastanawiałem się, czy można by ulepszyć standardowy 6-głośnikowy system?
Oczywiście dodam subwoofer, ale czy można po prostu wymienić obecne głośniki i dodać jeszcze kilka głośników, kiedy już przy tym jestem? Czy to w ogóle możliwe?
Czy w końcu go ulepszyłeś? Zamówiłem limitowaną wersję ze wszystkimi opcjami z wyjątkiem ulepszenia audio premium do alpine. Więc dostanę 6 głośników zamiast 9 głośników i subwoofera. Pomyślałem, że 1200 dolarów za ulepszenie było tego warte i uzyskałbym większą wartość na częściach z rynku wtórnego. Mam teraz wątpliwości, ale jest już za późno, ponieważ jeep już przypisał numer vin.

#21 ·
Czy w końcu go ulepszyłeś? Zamówiłem wersję limitowaną z każdą opcją z wyjątkiem ulepszenia audio premium do Alpine. Więc dostanę 6 głośników zamiast 9 głośników i subwoofera. Pomyślałem, że 1200 dolarów za ulepszenie było niewarte i uzyskałbym większą wartość na częściach z rynku wtórnego. Mam teraz wątpliwości, ale jest już za późno, ponieważ jeep już przypisał numer vin.
Nic nie wiem o podstawowym systemie audio. Jeśli fabryczny wzmacniacz jest podobny do wyjścia Alpine.. to prosta wymiana głośników zapewni zauważalną poprawę.
Jednak.. jeśli myślisz, że chcesz czegoś więcej niż przeciętnego, to możesz lepiej służyć głośnikom o wyższej mocy i wzmacniaczowi.
Głośniki, które zainstalowałbym jako zamiennik, nie byłyby tymi samymi głośnikami, których użyłbym do ulepszonego systemu wzmacniacza.

#27 ·
Czy ktoś wie, czy potrzebujesz dsp?
Do mojego systemu Alpine w mojej ciężarówce użyłem konwertera wyjścia liniowego LC2i. Który ma możliwość cyfrowego wzmocnienia sygnału.
przynajmniej w przypadku Alpine, przy wyższych głośnościach występuje znaczne obniżenie basów. LC2i może wzmocnić sygnał, aby wyeliminować obniżanie.
Niestety, wiem bardzo mało o podstawowych systemach dźwiękowych w tych produktach FCA.
Założyłbym, że stosują te same taktyki we wszystkich przypadkach. Ale nie jestem w 100% pewien.

#28 ·
W przypadku ulepszenia głośników deski rozdzielczej do fabrycznego 6-głośnikowego systemu,

#29 ·
Właśnie ukończyłem instalację nowych głośników w drzwiach, 4-kanałowego wzmacniacza na nich i wzmacniacza subwoofera w moim 2023 GC Limited z 6-głośnikowym systemem. Oto podstawowe podsumowanie.

1. ⁠Aktywna redukcja szumów - musi być wyłączona, w przeciwnym razie radio będzie generować niepożądany sygnał anulowania. Możesz po prostu odłączyć czerwoną wiązkę przewodów od mózgu radia za ekranem.
2. ⁠Głośniki deski rozdzielczej i głośniki przednich drzwi to oddzielne połączenia z radiem. Żaden bas nie idzie do deski rozdzielczej, a żadne wysokie tony nie idą do drzwi. Oznacza to, że jeśli włożysz dobre głośniki do przednich drzwi, nie dostaniesz nic z głośników wysokotonowych. Oznacza to również, że użycie wyjścia przednich drzwi do zasilania wzmacniacza spowoduje sygnał bez wysokich częstotliwości. Użyłem funkcji sumowania w konwerterze wyjścia liniowego Audio Control, aby to poprawić.
3. ⁠Połączenie akumulatora - pod siedzeniem kierowcy znajduje się duży, uszczelniony akumulator kwasowo-ołowiowy. Usunąłem siedzenie, aby ułatwić dostęp i poprowadzić przewody. Śruby siedzenia to odwrócone Torx i są niesamowicie mocne. Do siedzenia podłączonych jest kilka wiązek przewodów, w przeciwnym razie można je łatwo wyjąć. Włączyłem samochód z wyjętym siedzeniem, a deska rozdzielcza oszalała ze światłami i ostrzeżeniami. Polecam tego nie robić.
4. ⁠Konwerter wyjścia liniowego podczas dodawania wzmacniacza do głośników drzwiowych. Radio nie wyśle sygnału, jeśli na wyjściach nie będzie obciążenia. Musisz użyć rezystorów obciążenia między konwerterem wyjścia liniowego a radiem. Użyłem pakietów rezystorów Audio Control AC-LGD20 bez problemu. Jeśli dodajesz tylko subwoofer, nie potrzebujesz ich.
5. ⁠Umieszczenie pokrętła basów - nie chciałem montować pokręteł basów po prostu przykręcając je do spodu deski rozdzielczej. Zdemontowałem je, aby móc je zamontować od tyłu. Panel tuż przed dźwignią zmiany biegów wyskakuje z odrobiną siły, a ja wywierciłem otwory i zamontowałem pokrętła. Wygląda dobrze i są łatwo dostępne.
6. Zostawiłem głośniki deski rozdzielczej podłączone do radia i ich nie wymieniłem. Nie zniekształcają nawet przy wyższych głośnościach, a podczas korzystania z Apple CarPlay tylko głosy Siri przechodzą przez te głośniki. Podoba mi się to, ponieważ dobrze brzmi i utrzymuje odpowiednią głośność, niezależnie od tego, jak głośno odtwarzam muzykę.
7. Wymiana głośników drzwiowych jest naprawdę łatwa. Potrzebujesz 6x9 dla wszystkich czterech drzwi i wiązek głośnikowych Metra 72-6514 (jeśli nie chcesz przecinać przewodów). Panele drzwi mają tylko dwie śruby, a następnie od razu się odpinają. Jest dużo głębokości dla większych głośników.

Chciałem bardzo głośny system, a dodając wzmacniacze do wszystkich głośników i dwa 12-calowe głośniki z tyłu, dostałem dokładnie to, czego chciałem. Mój GC brzmi teraz jak koncert rockowy!

Byłem instalatorem car audio przez ponad dziesięć lat i była to bardzo wymagająca instalacja. Samochód rozkłada się dość łatwo i to dobrze, ponieważ trzeba usunąć wiele paneli, aby prawidłowo poprowadzić przewody. Poświęciłem czas i dokładnie przemyślałem każdy krok i wszystko dobrze wyszło, nie uszkadzając niczego. Postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania, jakie ktoś ma, mam nadzieję, że to komuś pomoże.

#32 ·
Dla tych z was, którzy chcą dodać subwoofer, gdy żaden nie jest fabrycznie zainstalowany. Uważaj, skąd bierzesz sygnał.
Jak @Nate Dawg powiedział wcześniej.
Każdy głośnik ma zdefiniowaną częstotliwość, która jest do niego wysyłana.
Upewnij się, że sygnał konwertera wyjścia liniowego pobierasz tylko z głośników 6x9 w drzwiach.

#34 ·
Kupiłem kilka 3,5-calowych głośników Infinity reference do deski rozdzielczej. Zdejmuję osłonę deski rozdzielczej w minutę, dwie śruby do wyjęcia każdego głośnika, nowy głośnik z powrotem w to samo miejsce z tymi samymi śrubami. Z pewnością rozjaśnia dźwięk (pomyśl o talerzach perkusyjnych i tym podobnych - o wiele wyraźniej).

Zatem 100 $ i mniej niż 30 minut pracy bez żadnych modyfikacji. Powiedziałbym, że warto ulepszyć. I też nie psuje ANC.

Następne będą głośniki 6x9 w drzwiach. Postanowiłem zrobić je osobno, aby usłyszeć, jak każdy z nich może wpływać na dźwięk.

#35 ·
Kupiłem głośniki infinity reference 3,5” do deski rozdzielczej. Zdejmuję osłonę deski rozdzielczej w minutę, dwie śruby do wyjęcia każdego głośnika, nowy głośnik z powrotem w to samo miejsce z tymi samymi śrubami. Z pewnością rozjaśnia to dźwięk (pomyśl o talerzach perkusyjnych i tym podobnych - znacznie wyraźniej).

Więc 100 dolarów i mniej niż 30 minut pracy bez modyfikacji. Powiedziałbym, że warto ulepszyć. I też nie psuje ANC.

Następne będą głośniki 6x9 w drzwiach. Postanowiłem zrobić je osobno, aby usłyszeć, jak każdy z nich może wpływać na dźwięk.

View attachment 258587 View attachment 258588
Użyłem tych samych głośników infinity reference 3,5” w moim Ramie.
Jedynym minusem jest to, że mogą być nieco zbyt jasne w górnej jednej trzeciej głośności.
Po poziomie głośności 25 mogę zauważyć zniekształcenia na "S" (szczególnie kobiety DJ-ki mówiące), dźwięk litery S może być przenikliwy.
Nadal warto ulepszyć, ale myślę, że następnym razem spróbuję czegoś o nieco wyższej jakości.

#36 · (Edited)
Więc osobno wymieniłem głośniki drzwiowe 6x9. Powodują one wariację ANC. Za modułem radiowym, który znajduje się za jednostką ekranu, jak wspomniano powyżej, odłącz czerwono-fioletowe złącze błędu. To wyłącza ANC.

Image

Teraz poprawa w całkowitym dźwięku jest ogromna po wymianie głośników deski rozdzielczej i wszystkich czterech głośników drzwiowych. Bas jest DUŻO bogatszy i czystszy. Ogólna równowaga z kompletnym zestawem naprawdę zmienia ogólną jakość. Kupiłem te infinity reference 6x9s. Około 200 dolarów za wszystkie cztery. Czyli nieco ponad 300 dolarów za wymianę wszystkich głośników.

Ponownie, ogromna różnica w jakości dźwięku. Nie wiem, czy szalona głośność jest inna, ale jestem kimś, kto chce przejrzystości ponad moc. W rzeczywistości uważam, że muzyka szalenie głośna traci na przejrzystości - to po prostu przytłaczające dla uszu - tracisz szczegóły. Więc nie próbowałem ani nie porównywałem z radiem powyżej 30 czy coś. Nie mam do tego zastosowania.

Będę musiał sprawdzić, czy odłączenie ANC zauważalnie pogarsza ciszę jazdy. Jestem pedantem, jeśli chodzi o cichą jazdę i płacę dużo za samochód, który jest cichy w środku.

Można zobaczyć różnicę w magnesie i przetworniku między standardowymi a tymi. Bas jest o wiele bardziej zwarty i ulepszony.

Attachments

#37 ·
Chciałbym zobaczyć zdjęcie tyłu modułu radia Alpine i McIntosh - zastanawiam się, czy są dodatkowe złącza dla innych głośników, wzmacniacza, subwoofera itp. Czy też są to tylko dodatkowe przewody w istniejących złączach/wiązce.

Zdecydowanie zawyżają cenę za to, co dostajesz z systemem Alpine. A jeśli chcesz dostać różne panele tylnych drzwi, które mają kratki dla głośników wysokotonowych, okablowanie dla głośników wysokotonowych w drzwiach, inny panel boczny tylnej przestrzeni ładunkowej dla subwoofera i okablowanie dla subwoofera, nie wspominając o lepszych głośnikach, to będzie cię to łatwo kosztować tyle samo. Nie wspominając już o pracy przy wymianie.

Cieszę się, że prosta wymiana głośników znacznie poprawia standardowy system. Jest lepszy niż fabryczny alpine z subwooferem z mojego wspomnienia słuchania GC, które są dostarczane z Alpine 9 głośników + sub. I o wiele taniej.

#39 ·
Ciekawe jest również to, że radioodtwarzacz jest firmy Harmon. Trudno rozszyfrować, gdzie idzie prawdziwa poprawa i pieniądze przy zakupie tych rzeczy. Harman produkuje Harman Kardon, JBL, Infinity, Mark Levinson i inne.
To w większości marketingowy bełkot i czysty zysk dla producentów.
Markowe komponenty są znacznie gorsze od wszystkiego, co te marki sprzedawałyby na rynku wtórnym.
Szybkie wyszukiwanie kosztów wymiany głośników OEM pokazuje prawdziwą wartość..
Podobają mi się podświetlane emblematy tho! lol

#40 ·
Cóż, kiedy zadałem otwarte pytanie „czy wyłączenie ANC robi różnicę”, odpowiedź brzmi niestety tak. Od czasu zamontowania głośników 6x9 odbyłem kilka przejażdżek autostradą i zauważalny jest wzrost szumów podstawowych - drogi/opon/silnika/cokolwiek to jest. Myślę, że można to zagłuszyć radiem, ale są chwile, kiedy nie puszczam muzyki. I to po prostu więcej szumu konkurującego ze sobą w sumie.

Szkoda, że ANC wariuje, ponieważ wierność dźwięku jest znacznie poprawiona po wymianie głośników. Cóż.

#41 ·
Potrzebuję poważnej pomocy od was. Poszedłem do sklepu i kazałem im zainstalować 4-kanałowy wzmacniacz i głośniki 6x9. Działało, kiedy wyszedłem, ale jak tylko włączyłem samochód i włączyłem go ponownie, działał tylko mój przedni lewy głośnik wysokotonowy. Najpierw pobrali sygnał z głośników 6x9, powiedzieli, że działało, kiedy to przestało działać, pobrali sygnał z głośników wysokotonowych pasażera, ale teraz to nie działa. Byłem w tym sklepie 4 dni z rzędu, jestem wkurzony. Powiedzieli mi, że moje wyjścia się spaliły, więc poszedłem i wziąłem inny moduł, który nadal nie działa.