Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Odświeżenie Grand Cherokee 2026 - jakieś nowości?

1 reading
78K views 274 replies 52 participants last post by  dizz1979  
#1 ·
Na prośbę wielu osób, czy są jakieś wieści na temat roku modelowego 2026 WL? Większość, jak sądzę, zastanawia się i ma nadzieję, że umieszczą w nim silnik Hurricane I6.

Początkowo odświeżenie planowano na rok 2025, ale w jakiś sposób zostało przesunięte na rok 2026. Moje podejrzenia, mieli dużo części z wolnej sprzedaży w 2025 roku, więc zostawili to samo. Może to będzie krótki rok modelowy i dowiemy się o tym wcześniej niż później.

#3 ·
Mam nadzieję, że zrobią coś z wyborami kolorów wnętrza, opcjami silnika i dobrym odświeżeniem z przodu... i kolorami nadwozia... muszą poprosić Hondę o niebieską farbę dla mnie lol
Można mieć nadzieję. Szczerze mówiąc, nigdy wcześniej nie widziałem, żeby Jeep stał w miejscu pod względem zmian.

#7 · (Edited)
Chcę WL75 z eLSD, który może holować więcej niż stary V6. Niektórzy z nas naprawdę lubią jeździć w góry i szkoda, że Jeep zmusza mnie do rozważenia Lexusa GX. Kiepsko.
Sprawdź Hemi Durango. Właśnie odbyłem nim jazdę próbną. Standardowy RT może holować 7400 funtów, a jeśli weźmiesz tow n go, do 8700 funtów. Uważaj, wydech tow n go to wydech sportowy i jest głośny.

#8 · (Edited)
Nienawidzę być nosicielem złych wieści, ale od lat narzekam i ostrzegałem o tym na moparinsiders - ICE Powertrain / grupa Pentastar została całkowicie zniszczona pod rządami Tavaresa.

Grand Cherokee 2026 będzie miał czterocylindrowy, podkręcony wariant GME-T4. Silnik 3.6L V6 Pentastar nie będzie oferowany w Grand Cherokee 2026 - ZAUWAŻONO: 2026 Jeep® Grand Cherokee Summit Reserve

W Grand Cherokee 2026 nie będzie silnika I6. W Grand Cherokee nie będzie silnika I6 (prawdopodobnie nigdy), i szczerze mówiąc - naprawdę nie myślę zbyt dobrze o I6, to naprawdę nie jest świetny projekt/przypadek biznesowy w porównaniu ze wzrostem kosztów i złożoności w porównaniu z Pentastar.

Spekulowałem również na temat przyszłego układu napędowego Grand Cherokee/STLA Large redesign/v2 oraz włączenia wariantu hybrydowego szeregowego podobnego do tego z Ram 1500 Ramcharger - Range Extended EV (Hybryda szeregowa / REEV) dla STLA Large?

Przykro mi z powodu Grand Cherokee - niesamowite, jak Francuzi zniszczyli tę firmę w ciągu ostatnich 3-4 lat. Przyglądam się Hondzie Passport 2026 (3.5L V6) - https://automobiles.honda.com/future-cars/passport

#9 ·
Grand Cherokee 2026 przejdzie na czterocylindrowy, podrasowany wariant GME-T4. Silnik 3.6L V6 Pentastar nie będzie oferowany w Grand Cherokee 2026
Specyfikacje tego silnika?

#11 ·
Jeśli Jeep nie umieści mocniejszego silnika w Grand Cherokee (a nie tylko odpowiednika SRT) - stracą dużo interesów. Kto chce zapłacić 70 tysięcy za tę samą moc, którą można było uzyskać 15 lat temu? Czysta głupota.

Mieliśmy pewne problemy z naszym ostatnim 5.7 GC Overland i przeszliśmy na Bronco, czekając, aż Jeep podejmie decyzję. Dam im jeszcze rok lub dwa, ale jeśli nie, przesiadam się na GX550.

Teraz mam diesla JTR (którego absolutnie uwielbiam) i prawdopodobnie przesiądę się na Colorado ZR2, kiedy nadejdzie czas na coś nowego.

#16 ·
Zdecydowanie interesuje mnie "odświeżenie" na rok 2026. Mój leasing kończy się we wrześniu 2025 roku i chcę zostać z Jeepem. Naprawdę mam nadzieję, że zrobią odświeżenie. To byłby dla mnie idealny moment.
Biorąc pod uwagę, że masz 4XE, to mocna rekomendacja :) Rok temu jeździłem testowo modelem 2023 i byłem pod wrażeniem podczas jazdy próbnej, ale potem sprawdziłem fora i pojawiło się tak wiele problemów, że trzymałem się z daleka. Cieszę się, że rozważasz kolejnego Jeepa, czy znowu będzie to 4XE, czy wracasz do ICE?

#17 ·
O dziwo, jedynym problemem, jaki do tej pory miałem, było ustawienie, kiedy po raz pierwszy go dostałem. Poza tym zero problemów. Bardzo lubię wtyczkę i zdecydowanie oszczędzam na benzynie, ale codzienne podłączanie to udręka. Mój Jeep ledwo wytrzymuje cały dzień z pełnym naładowaniem i nawet nie jeżdżę tak dużo w ciągu jednego dnia. Czuję, że ładowanie nie trzyma tak długo, im więcej mil przejeżdżam Jeepem. Kiedy po raz pierwszy go dostałem w 2023 roku, pełne naładowanie wystarczało mi na 2 dni, a teraz tylko na 1. Pełny ICE w następnym. Ułatwia mi życie.

#18 ·
Co zaskakujące, jedynym problemem, jaki do tej pory miałem, było ustawienie, kiedy po raz pierwszy go dostałem. Poza tym zero problemów. Bardzo podoba mi się wtyczka i zdecydowanie oszczędzam na benzynie, ale codzienne podłączanie to udręka. Mój Jeep ledwo wytrzymuje cały dzień z pełnym naładowaniem i nawet nie jeżdżę tak dużo w ciągu jednego dnia. Czuję, że ładowanie nie utrzymuje się tak długo, im więcej mil przejeżdżam Jeepem. Kiedy po raz pierwszy go dostałem w 2023 roku, pełne naładowanie wystarczało mi na 2 dni, a teraz tylko na 1. Pełny ICE w następnym. Ułatwia mi życie.
To wspaniale słyszeć, mam na myśli tę część z tylko jednym problemem. Niezbyt wspaniale słyszeć, jak zmniejszył się poziom naładowania akumulatora, mam na myśli to, że zasadniczo przeciążasz mały silnik spalinowy, który się w nim znajduje, co nie ma sensu.

Zamierzałem wypróbować wtyczkę jako przejście na elektryczny, ale przy minimalnym zwrocie po stronie wtyczki zamierzam wybrać jeszcze jeden silnik spalinowy, a następnie prawdopodobnie ostatecznie przejść na pełny elektryczny. Mam nadzieję, że z Jeepem takim jak Recon :)

#20 ·
Zacząłem zakupy w 2023 roku, zdecydowałem się poczekać na nowy model 2024. Słyszałem, że planują odświeżenie na rok 2025, więc czekałem, i oczywiście przesunęli odświeżenie na rok 2026.

Próbuję wytrzymać, ale mój Cherokee trailhawk z 2014 roku może mieć inne plany. Mam nadzieję, że to krótszy rok produkcji i odświeżenie pojawi się wcześniej... czy jest na to szansa?

#21 ·
Zacząłem zakupy w 2023 roku, zdecydowałem się poczekać na nowego 2024. Słyszałem, że odświeżają na 2025 rok, więc czekałem, i oczywiście przesunęli odświeżenie na 2026 rok.

Próbuję wytrzymać, ale mój Cherokee trailhawk z 2014 roku może mieć inne plany. Mam nadzieję, że to krótszy rok produkcji i odświeżenie pojawi się wcześniej... czy jest na to szansa?
Wszystko jest możliwe... Zależy, czego szukasz. Plotka głosi, że 2026 dostanie 12-calowy ekran dotykowy Wagoneera (nie lubię dotykowych "przycisków" po tym, jak miałem je w kilku Chevy Volts, a wynajęty Grand Wagoneer mi o tym przypomniał), ale tylko z układami napędowymi 2.0T lub 4XE. Osobiście nie byłem w ogóle zainteresowany Stellantis 2.0T po jeździe wieloma z nich w Wranglerach i Cherokee.

Sprzedałem mojego Jeepa Cherokee Trailhawk Elite 3.2L z 2019 roku i bardzo cieszę się z mojego Jeepa Grand Cherokee Summit Reserve 3.6L z 2024 roku.

#42 ·
Rozmiar ekranu większy OK, myślę, ale 100% Zachowaj przyciski, ekrany dotykowe to jeden z najgorszych wynalazków w samochodzie, mówiąc o sposobie powodowania niebezpiecznej jazdy z powodu rozproszenia uwagi, aby znaleźć odpowiedni ekran/przesunięcie itp.

Miłego weekendu!

#44 ·
Byłem podekscytowany przez chwilę, ale artykuł nie zawiera żadnych nowych informacji. Nawet zapowiedź nowych układów napędowych może po prostu odnosić się do turbodoładowanego silnika 4-cylindrowego.

Naprawdę mam nadzieję, że dostaniemy jakieś szczegóły dotyczące odświeżenia i mam nadzieję, że to nie będzie premiera w styczniu 2026 roku. Środek roku byłby miły!

#47 ·
5.7 Hemi wraca wyłącznie do Ram 1500, niestety. Nawet Wagoneer nie dostanie z powrotem 5.7.

Wygląda na to, że sytuacja Grand Cherokee jest naprawdę niepewna. Jedyne, co wiem, to że model 2026 będzie miał tylko czterocylindrowy silnik. Może nastąpi korekta do roku modelowego 2027 i przywrócą sprawdzony i niezawodny Pentastar.

3L I6 Hurricane nie będzie oferowany w tej generacji Grand Cherokee. Może przy okazji przeprojektowania w roku modelowym 2028. MCA byłoby następnie dość krótkie - dwa lata modelowe, 2026 i 2027.

Przepraszam, że przynoszę złe wieści, ale najbliższe lata nie wyglądają wspaniale dla Grand Cherokee.

#48 ·
5.7 Hemi wraca niestety wyłącznie do Ram 1500. Nawet Wagoneer nie dostanie 5.7.

Sytuacja Grand Cherokee wygląda naprawdę nieciekawie. Jedyne, co wiem, to że model 2026 MY będzie miał tylko czterocylindrowy silnik. Może do 2027 MY nastąpi korekta i przywrócą sprawdzony i niezawodny Pentastar.

3L I6 Hurricane nie będzie oferowany w tej generacji Grand Cherokee. Może przy okazji przeprojektowania w 2028 MY. MCA byłby następnie dość krótki - dwa lata modelowe, 2026 i 2027.

Przepraszam, że przynoszę złe wieści, ale najbliższe kilka lat nie wygląda dobrze dla Grand Cherokee.
Ciekawe, jestem ciekaw, jakie są twoje źródła informacji? Brzmisz dość pewnie, czy to tylko przypuszczenie z twojej strony?

#49 · (Edited)
Umowa UAW i artykuły z moparinsiders.com oraz posty redriderbob na forum. Jestem również na tym forum pod tą samą nazwą użytkownika.

Nie żartuję, kiedy mówię, że Tim Kuniskis (były szef Dodge'a) wrócił do pracy w dziale Ram prawdopodobnie dlatego, że powiedział: „Wrócę tylko wtedy, gdy dacie mi wszystkie 5.7, które możecie zbudować, jeśli Trump wygra”, i zgadnijcie co - tak się stało.

Tim ma najłatwiejszą pracę na świecie i prawdopodobnie zarabia ponad ćwierć miliona rocznie. Myślę jednak, że 13-calowy ekran centralny jest za duży i muszą przywrócić więcej fizycznych przycisków.

#51 ·
Nie widzę przeprojektowania Grand Cherokee w 2028 roku. Wprowadzony w latach 21/22, byłby to bardzo krótki okres. Pomijając pandemię, WK2 został wprowadzony w 2011 roku i ostatecznie pożegnał się w 2022 roku. Widzę odświeżenie. Dla WK2 główna aktualizacja miała miejsce w 2014 roku (styl, skrzynia biegów, Uconnect, ADAS), a niektóre elementy elektroniczne (Uconnect) zostały zaktualizowane w 2018 roku.

Innym powodem, dla którego uważam, że przeprojektowanie na rok '28 nie ma sensu, jest fakt, że jest to rok wyborczy. Powiedzmy, że prezydent Newsom dostanie się do władzy, użyje autopenu, aby unieważnić wszystkie podpisane Sharpie zarządzenia wykonawcze z 2025 roku, a rewolucja MEGA (make electrons great again) będzie w toku, zanim zdążysz wziąć ostatni oddech zanieczyszczenia. Mówiąc w skrócie, producenci samochodów nienawidzą nieprzewidywalnych zmian w priorytetach, zwłaszcza jeśli zmienia się administracja.

#52 · (Edited)
Nowy Grand Cherokee w 2028 roku to nie spekulacja, to w kontrakcie UAW.

Str. 8

Moim zdaniem wersje EV następnej generacji Wagoneer, Wrangler i Grand Cherokee zostaną anulowane. Szybciej zobaczysz wariant Ramcharger (który jest STLA Frame) na STLA Large. Potrzebujesz tylko 75 mil zasięgu EV, aby pojazd został sklasyfikowany jako EV, a to można osiągnąć za pomocą hybrydy szeregowej. Hybryda szeregowa zabezpiecza również to, co wydarzy się w 2028 roku, chociaż widzę, że R znowu wygrywają, tak jak widziałem wynik tego, co wydarzyło się w listopadzie. Sprawdź moją historię postów na moparinsiders.

#54 ·
Nowy Grand Cherokee w 2028 roku to nie spekulacja, to w kontrakcie UAW

Str. 8

Moim zdaniem wersje EV następnej generacji Wagoneer, Wrangler i Grand Cherokee zostaną anulowane. Szybciej zobaczysz wariant Ramcharger (który jest STLA Frame) na STLA Large. Potrzebujesz tylko 75 mil zasięgu EV, aby pojazd został sklasyfikowany jako EV, a to można osiągnąć za pomocą hybrydy szeregowej. Hybryda szeregowa zabezpiecza również to, co wydarzy się w 2028 roku, chociaż widzę, że R znowu wygrywają, tak jak widziałem wynik tego, co wydarzyło się w listopadzie. Sprawdź moją historię postów na moparinsiders

Straszna myśl, ale spróbujmy zostawić politykę na boku, jest wystarczająco dużo tego hałasu gdzie indziej.

#57 ·
To niewiarygodne, że Kanada zasadniczo stała się na granicy nie do udźwignięcia dla Kanadyjczyków, których przodkowie sięgają wielu pokoleń wstecz, a jednak, yyy, amerykański nacjonalizm jest w jakiś sposób problemem 😂
Nie jestem zainteresowany rozmową o polityce, to miła przerwa od tego.

#60 ·
Od pierwszego dnia obowiązywania tego kontraktu UAW, który wszedł w obieg pod koniec 2023 roku, niektórzy z nas kwestionowali niektóre z zawartych w nim planów, zwłaszcza dla GC. Zupełnie nowy GC, który ma się pojawić w 2027 roku (prawdopodobnie MY 2028, ale w kontrakcie wspomniano o dacie przybycia, a nie MY), wydawał się bardzo, bardzo mało prawdopodobny. Do sceptycyzmu przyczynia się fakt, że w kontrakcie wspomniano również o odświeżeniu w połowie cyklu w 2024 roku dla GC, co oczywiście się NIE wydarzyło.

Przy okazji, UAW złożyło już skargi do NLRB przeciwko Stellantis za naruszenie kontraktu.